PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa portretowa do D3100

urban97
06-01-2013, 17:11
Witam!
Poszukuję lampy na moje sanki do D3100. Chciałbym popstrykać pare fotek oczywiście manualnie, jak i też na automacie (na szybko na imieninach cioci ;) ). Mój budżet to ok. 500 zł. Nie znam się na żadnych TTL-ach, iTTL-ach, ogółem w sprawie lamp jestem zielony. Chciałbym, abo lampa służyła mi przez dłuższy czas oraz w nieco późniejszym czasie w moim małym studio przewodowo, bądź też i nie. ;) Liczę na Wasze propozycje. :)

Z góry dzięki i pozdrawiam! :D

GonzoG
06-01-2013, 17:38
500 zł trochę mało, aby lampa była w pełni używalna również w manualu.

Tu z lamp do polecenia:
Metz 50 AF-1 (jeśli się jeszcze dostanie)
Metz 52 AF-1
Nikon SB-700
YongNuo YN-565EX
YongNuo YN-568EX

Z tańszych, to YN-468 II - ma TTL, ma w miarę tryb manualny, ale trochę słaba.
Droższa, a w granicach 500zł - Nissin Di622 mk II, ale ta nie ma kontroli nad zoomem głowicy i ma pewne niedociągnięcia w iTTLu.

urban97
06-01-2013, 21:21
Myślałem trochę nad tą lampką: http://fripers.pl/product_info.php/info/p2177_Lampa-reporterska-YongNuo-YN-560II.html
oraz kusi właśnie ta Nissin Di622 MKII. W YongNuo przyciąga mnie wyświetlaczem oraz ceną (można dokupić softboxik, parasol)
Co o niej sądzicie? Mam jeszcze prośbę o wyjaśnienie tego TTL-u, iTTL-u tak na 'chłopski rozum'. :D

Przemek80
06-01-2013, 21:33
TTL to nic innego jak pomiar światła przez obiektyw.Na podstawie tego pomiaru lampa dostosowuje swoją moc do prawidłowej ekspozycji.i-TTL to nazwa wykorzystywana przez Nikona.

GonzoG
06-01-2013, 21:44
TTL i jego różne odmiany to nic innego jak pomiar światła przez obiektyw. Dla lampy błyskowej, to pomiar błysku przez aparat, a nie samą lampę.
W cyfrowych nikonach są dwa:
iTTL - aparat ze godną lampą dopiera moc błysku tylko na podstawie lampy.
iTTL-BL - moc błysku jest dopierana również na podstawie ilości światła zastanego, tak aby zbalansować jedno i drugie.

YN-560II, to lampa tylko i wyłączenie manualna. Nic w automacie... Wiec na szybko, to raczej nic nie zrobisz, a przed każdym zdjęciem trzeba będzie dobrać moc błysku i przesłonę w aparacie w zależności od odległości, więc jak nie masz obiektywu ze skalą, to trzeba mieć metr w oku.

Nissin Di622 mk II - nie jest taka zła, ale za to do studia już gorzej, bo nie bardzo nadaje się do softboxów - za wąsko świeci poza apratem - zoom głowicy zawsze na 35mm i nie można przestawić.
Dodatkowo ma bardzo dziwnie zrealizowany pomiar TTL... a dokładniej, do końca nie wiadomo jaki ma TTL... bo ani to iTTL, ani iTTL-BL...
Nie można wybrać typu TTL, więc teoretycznie powinno być tak: dla pomiaru matrycowego i centralnego jest iTTL-BL, punktowy to iTTL.... ale lampa nie ma iTTL-BL, bo zazwyczaj prześwietla zdjęcia, gdzie TTL-BL jest raczej niezbędny... natomiast gdy przestawimy na pomiar punktowy, to nadal są przy doborze mocy błysku uwzględniane parametry potrzebne tylko do TTL-BL...
Działanie TTL niestety jest identyczne, czy to w mk I, czy mk II.

Wiem zagmatwane... w skrócie - lampa dość nieprzewidywalna. Mam Metza 50 AF-1, jak i pierwszą wersję Di622 (jako zapasowa, ale staram się nie używać). Jeśli chodzi o poprawność naświetlania zdjęć, to niebo a ziemia.
W sylwestra miałem Di622 mk II i jest tak samo tragiczna jak wersja pierwsza... 50% zdjęć albo prawie czarna albo przepalona do granic możliwości. Dobrze, że kolega nie narzeka na takie zdjęcia i mają być tylko jako pamiątka z imprezy...

zserty
06-01-2013, 22:16
Metz 50 AF-1 dostępny od ręki w tym sklepie:
http://www.fotoplus.pl/lampy-blyskowe/tradycyjne/50-AF1

Sam nie dawno tam kupiłem, także polecam.
Sama lampa jest już nie produkowana, także powoli będzie znikać z półek sklepowych.
Wyparło ją 52 AF-1, która jest droższa, ma wyświetlacz dotykowy i jest tylko troszkę mocniejsza od 50tki.
Zamiast 52 lepiej już kupić 58.Kosztuje niewiele więcej a jest o wiele mocniejsza.

urban97
06-01-2013, 22:48
Niestety na chwilę obecną Wasze proponowane lampy przekraczają mój budżet... :( A co do używek, mam taką nazwę manię "Nówek na gwarancji". ;) Jakieś może inne propozycje? :/

RAF7705
07-01-2013, 11:05
GonzoG
Mam nissin m2 i zero problemów.
Tak że albo masz walniętą albo ją źle obsługujesz.

GonzoG
07-01-2013, 13:17
GonzoG
Mam nissin m2 i zero problemów.
Tak że albo masz walniętą albo ją źle obsługujesz.

lampa dobra, ale do powtarzalnosci metza jej bardzo daleko.

urban97
08-01-2013, 00:19
Tak więc zdecydowałem, że dozbieram jeszcze do Metza 50 AF-1 (ok. 650 zł.), bądź też zakupię w tej chwili Yongnuo YN-468II (ok. 400 zł). I tu teraz Wasza rola. Co radzicie? Tak jak pisałem potrzebuję pełnej automatyki, jak i również wielofunkcyjnego manuala. ;)

GonzoG
08-01-2013, 01:23
Tak więc zdecydowałem, że dozbieram jeszcze do Metza 50 AF-1 (ok. 650 zł.), bądź też zakupię w tej chwili Yongnuo YN-468II (ok. 400 zł). I tu teraz Wasza rola. Co radzicie? Tak jak pisałem potrzebuję pełnej automatyki, jak i również wielofunkcyjnego manuala. ;)

To jest tak:
Metz 50 ma CLS, synchronizację z krótkimi czasami, jest 3x mocniejszy od YN-468II (wg. testów, a nie na papierze).

YN-468II - ma tryb multu (strobo), wyzwalanie z pominięciem przedbłysków TTL (na drugi błysk), trochę lesze wspomaganie AF.

Jeśli chodzi o użytkowanie z D3100, to wyzwalanie z pominięciem przedbłysków TTL jest bardzo przydatną funkcją, bo lampa w aparacie może pracować normalnie w TTL, a YN być jako zdalna ustawiana manualnie.
Z Metzem, to lampa w aparacie będzie musiała być w trybie manualnym, gdyż ma wyzwalanie tylko na pierwszy błysk. Wyzwalanie na drugi błysk "zastąpione" jest przez CLS.

D3x00, jak i D5x00 nie mają sterownika CLS, ani synchro z krótkimi czasami, więc te funkcje są Ci na razie zbędne.

A.. jest jeszcze jedna lampa godna uwagi: Meike MK-900 - taki "klon" Nikona SB-900 za 620zł
Funkcjonalnie ustępuje oryginałowi, ale z tego co można o niej wyczytać, to jest to bardzo dobra lampa. Ma też tryb kontrolera CLS, choć trochę nie pełny, ale zawsze coś.
Funkcjonalnie to chyba nawet lepsza niż Metz 50, choć trochę słabsza w mocy błysku.
Sam się nad tą lampą zastanawiam, jako kolejną...

r_m
08-01-2013, 03:41

Zbieraj na Metza
A jak koniecznie chcesz coś kupić, to sprawdź czy na pewnym portalu aukcyjnym nie ma np. Vivitar 285HV :D
Ma swoją własną automatykę (przez wiele lat się sprawdzała, jak TTL nie był powszechny), i ma manualną regulację mocy, co może się przydać później. Nie ma fotoceli, ale to akurat nie jest problem (da się zrobić za kilka zł).
Są też inne ciekawe (i tańsze) "wynalazki" z własną automatyką i manualną regulacją błysku (np. Regula Variant 740).
Tak, czytałem, że "tylko nowe", ale chyba na już nie kupisz tego Metza, a taki "zabytek" może być dobrym początkiem ;)

adolfik9501
08-01-2013, 13:42

To nie masz wyjścia ;) Zbieraj na Metza. Raz a porządnie. Lampa główna, na co dzień, powinna być jak najlepsza. Zawsze też można takiej lampy użyć jak zwykłej manualnej, nigdy odwrotnie. Poza tym kiedyś zmienisz korpus (zapewne na półkę wyżej), a lampa zostanie.