PDA

Zobacz pełną wersję : Jak Capture NX obsługuje kolory w NEF(14bit) z ustawioną przestrzenią na sRGB?

laborant
06-01-2013, 16:19
Witam wszystkich nikoniarzy!
Od niedawna jestem posiadaczem D5100+KIT18-105. Poznaję i testuję CNX2. Jestem początkującym. Po różnych lekturach internetowych wyciągnąłem pewne wnioski i bardzo proszę o ich ocenę. W "zarządzaniu kolorem" CNX2 mam ustawiony profil Nikon sRGB. Otwieram NEF-a zrobionego w D5100, który oczywiście ma o wiele więcej informacji o kolorze(14bitów) niż jest w stanie to oddać przestrzeń sRGB(8bitów). Na ekranie monitora pokazuje się podgląd w postaci 8-bitowej bitmapy, która odzwierciedla aktualny stan edycji danych obrazu z NEF-a. Każda zmiana np. nasycenia kolorów, eliminacji dominanty barwowej, itd. jest zapisywana w NEF-ie (lub przed zapisem w buforze programu) jako "info" i nie wpływa na faktyczną strukturę danych z matrycy. Natomiast sukcesywnie jest uaktualniany skutek tych zmian w wyświetlanej przez program wspomnianej wcześniej bitmapie jako podgląd. Program korzysta z 14-bitowych składowych, np. podczas rozciągania histogramu, ale na potrzeby podglądu lub eksportu do jpeg musi je sukcesywnie redukować przeliczając liczby 14-bitowe na 8-bitowe wg jakiejś proporcji liniowej lub nieliniowej, nie wnikam. Te 8-bitowe liczby są przeliczane na wartości CIELAB zgodnie z profilem "working space" (np. Nikon sRGB), te z kolei są przeliczane na sRGB profilu systemowego monitora i wysyłane do karty graficznej. Czy mam rację? Jak oceniacie redukcję 14->8 w CNX2? W którym momencie ją przeprowadzić? Jaki profil ustawić dla NEF-a? Czy możecie mi polecić jakąś dobrą, dokładną lekturę do cyfrowej obróbki zdjęć, a szczególnie Row-ów. Może być po angielsku. Np. jaka jest najlepsza kolejność czynności podczas obróbki row? itd.

markB
08-01-2013, 20:41
Coś się Tobie pokręciło. sRGB jest węższą przestrzenią kolorów od Adobe RGB, a nie 8-bitową. Jpeg jest 8-bitowy, natomiast tif może być 8- lub 14-bitowy, i tu można wybrać. Jak zapisujesz do jpega to dostajesz automatycznie 8-bit.
To co widzisz w okienku NX2 to generowany każdorazowo po akcji jpeg.
NEF jest z definicji 14-bitowy, ale w aparacie możesz ustawić przestrzeń sRGB lub Adobe.
Jeśli w zarządzaniu kolorem w NX2 masz ustawiony profil sRGB, to oznacza, że w programie prawidłowo odwzorowywane są kolory tej przestrzeni (ale warunek, że masz skalibrowany monitor).
Książka do poczytania: http://www.amazon.co.uk/Nikon-Capture-NX-After-Shoot/dp/0470409266/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1357669541&sr=1-1

laborant
08-01-2013, 23:08
W przestrzeni sRGB cała informacja o kolorze mieści się w 24 bitach (po 8 na każdy kanał RGB - zakres możliwych liczb opisujących 1 kanał to 0-255), wiec mamy punkty 24-bitowe, ale piksele 8-bitowe i stąd użyta przeze mnie nazwa. Dzięki za info o generowanym każdorazowo jpeg, to mi wiele wyjaśnia, do tej pory to były tylko domysły. Co do konwersji RAW do "węższych" formatów, to znalazłem ciekawy artykulik (http://www.bwkomorowscy.com/ak/ar004.html), rozdział "Kalibracja aparatu". Dzięki również za link do książki.

markB
10-01-2013, 03:41
To nie jest tak. Przestrzenie kolorów (AdobeRGB, sRGB, ProPhoto) i głębia bitowa to dwie różne sprawy. sRGB może być 8- lub 16-bitowa (podobnie jak pozostałe), tyle że praktycznie nikt nie używa 16-bitowej, bo ani w Internecie ani na odbitce nie da się uwidocznić tych 65535 wartości koloru na każdy podstawowy kolor; zresztą i tak ludzkie oko tego nie zdoła odróżnić. Natomiast jest sens używania 16-bitowej AdobeRGB, szczególnie w przypadku zdjęć podlegających intensywnej obróbce i dalej drukowanych na profesjonalnych maszynach. Każdy proces, któremu podlega zdjęcie w programie graficznych, zmniejsza ilość danych na kanał koloru. Stąd mając więcej tych danych w 16-bitach, mniejsze są obawy o pogorszenie jakości zdjęcia w czasie jego obróbki. Widać to na histogramie: po paru działaniach na zdjęciu 8-bitowym pojawiają się dziury w histogramie, co może odpowiadać np. posteryzacji. Sumując: jeśli zamierzasz dokonywać zmian w zdjęciach w NX2, Photoshopie lub innych programach, fotografuj w AdobeRGB i 16-bitach (NEF), a końcowy zapis (do minilabu lub Internetu) możesz robić w 8-bitach i sRGB.

laborant
23-01-2013, 14:18
Wydaje mi się, w CNX algorytmy edycyjne stosują tryb 16 bitów na kanał, niezależnie od rodzaju obrabianego pliku(nef, jpeg, tiff) i ustawionej roboczej przestrzeni barw. Tylko, że w odróżnieniu od Ps nie musimy na początku zmieniać Obraz->Tryb->16_bitów_na_kanał. Zrobiłem test na jpg[8.8.8] zawierającego szary gradient (0-255).
Zastosowałem kilka zmian w poziomach (histogram). Zrobiłem to zarówno w PS Elements v.8 oraz w CNX. W obu programach czynności były identyczne. Wyniki bardzo się różniły na korzyść CNX, nie potrzeba było zaglądać do histogramu, żeby to zauważyć. W obu przypadkach płynność przejść tonalnych została naruszona, ale w CNX było to delikatne, i z daleka(1m) niezauważalne, natomiast w PSE pokazał się wyraźny podział na paski. Co o tym sądzicie? Ciekawe, że Nikon nie podaje takiej informacji, a byłby to silny argument. Posiadacze Ps mogli by zrobić test porównawczy z jawnym 16-bitowym trybem.