Zobacz pełną wersję : Kupując obiektyw na co zwracać uwagę?
Witam
Zamierzam kupić obiektyw typu zoom do nikon d3000, w gre wchodzi 18-105, 55-200 i 70-300. Jakie oznaczenia posiadają obiektywy z wbudowanym silnikiem af? na co zwracać uwagę podczas zakupu ? to może banalne pytanie ale jestem zielony w sprawach obiektywu :) pozdrawiam
wasilewk
06-01-2013, 13:46
1. Silnik (AF) w Nikkorach ma oznaczenie AF-S.
2. Kupując NOWY obiektyw należy go obejrzeć dokładnie oraz sprawdzić mechanikę (tylko trochę) a następnie podpiąć do aparatu i wykonać test ostrości dla kilku odległości (fotografując otoczenie sklepu).
3. Kupując obiektyw używany trzeba sprawdzić jego czystość w środku oraz bagnet i działanie mechamiczne, przede wszystkim przysłony (nawet w obiektywach typu 'G'). Następnie trzeba wykonać kilka zdjęć na pełnej dziurze z różnej odległości i porównać ostrość w środku z ostrością po bokach w tej samej płąszczyźnie ostrości.
4. Sprawdzenie VR (jeśli jest) wykonujemy fotografująć np. jadące auto lub lecącego ptaka.
Pzdr.
jak sprawdzić czystość w srodku ?
wasilewk
06-01-2013, 13:51
Oglądając obiektyw pod światło (z obu stron).
Jesli paprochów nie widać, to znaczy że są tak małe, że na zdjęcie nie wpłyną.
Pzdr.
4. Sprawdzenie VR (jeśli jest) wykonujemy fotografująć np. jadące auto lub lecącego ptaka.
Pzdr.
Że co...? Masz jakiś obiektyw z VR?
Wg mnie VR najłatwiej sprawdzić w pomieszczeniu przy stosunkowo długich czasach (1/40-1/10), a działanie jego powinno się ujawniać już przy naciśnięciu spustu do połowy i przy wykonywaniu wtedy minimalnych ruchów aparatem - obraz wtedy powinien "nie nadążać" za ruchami.
wasilewk
06-01-2013, 15:08
Że co...? Masz jakiś obiektyw z VR?
Wg mnie VR najłatwiej sprawdzić w pomieszczeniu przy stosunkowo długich czasach (1/40-1/10), a działanie jego powinno się ujawniać już przy naciśnięciu spustu do połowy i przy wykonywaniu wtedy minimalnych ruchów aparatem - obraz wtedy powinien "nie nadążać" za ruchami.
Cześć imienniku!
Pomału, bez nerw!
To nie jest sposób oceny obiektywu a tylko sprawdzenie, czy VR działa poprawnie - i na tę okoliczność zupełnie wystarczy (kupujący jest w chwili zakupu albo w sklepie albo gdzieś indziej, gdzie może to sprawdzić - sprawa zdjęć w pomieszczeniu to już bardziej zaawansowane umiejętności...).
Pzdr.
Ale żadnych nerw nie ma. ;)
Chciałem tylko zaznaczyć, że sprawdzenie VR przez zdjęcia z panoramowaniem nie jest dobrym pomysłem.
Wg mnie najłatwiej wykonać i ocenić właśnie zdjęcia w pomieszczeniu - te same motywy z VR i bez. Oczywiście bez lampy błyskowej.
Witam
Zamierzam kupić obiektyw typu zoom do nikon d3000, w gre wchodzi 18-105, 55-200 i 70-300. (...)
Zapomnij o 55-200VR i raczej pomyśl nad 55-300: o wiele ostrzejszy (nawet lepszy niż 70-300VR), lepszy VR i mniej awaryjny - w 55-200 lubi się urywać taśma od VR.
Pod warunkiem, że VR który jest w szkle potrafi w takiej sytuacji działać.
Ten w 18-105 i 55-200, to prosty VR I - każdy większy ruch powoduje jego wyłączenie.
wasilewk
06-01-2013, 15:22
Cytat:
Napisał wasilewk
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3014033#post3014033)
Pod warunkiem, że VR który jest w szkle potrafi w takiej sytuacji działać.
Ten w 18-105 i 55-200, to prosty VR I - każdy większy ruch powoduje jego wyłączenie.