Zobacz pełną wersję : Zdjęcia nocą/natura D5100 ?
Witam,
Bardzo podobają mi się zdjęcia nocą oraz zdjęcia w dzień ludzi na łonie natury (sady owocowe, polany, lasy) + niewiele zdjęć rodzinnych w mieszkaniu.
Dotychczas tylko oglądałem z zazdrością takie fotografie teraz chciałbym sam spróbować fotografowania.
Fotojoker ma ciekawą ofertę na Nikona D5100 z obiektywem 18-105...
Czy Waszym zdaniem D5100 to dobry wybór za cenę niecałe 2,4 K czy raczej szukać innego modelu np. D90, będę wdzięczny za pomoc.
Ewentualnie samo body D5100 za niecałe 1,7 + jakiś inny obiektyw ze stałą ogniskową, tylko jaki do moich potrzeb ?
pozdr
pekao
Jedrek.S
06-01-2013, 01:31
Do ciekawego uchwycenia ludzi, bądź zdjęć w nocy to puszka ok, ale z innym szkłem. 35/1.8DX bądź 50/1.8G się*nadadzą na początek.
Na początek to doskonały zestaw. W trakcie używania tego obiektywu dojdziesz jakie obiektywy jeszcze Ci się przydadzą.
(...) Nikona D5100 z obiektywem 18-105... (...)
Jak to ma być pierwsza lustrzanka i nie wiesz czy cie fotografowanie wessie, to dobry zestaw.
Dexter88
06-01-2013, 03:06
Co dziennie ten sam temat o 3100 5100 5200 ... czytajcie to co już było napisane, a było już praktycznie wszystko!
Dziękuje za porady.
Powiedzcie jeszcze proszę czy D5100 z obiektywem 18-105 (oczywiście przy prawidłowych ustawieniach m.in ISO) da rade wykonać dobre zdjęcie nocą bez lampy z ręki (bez statywu) - tak aby było wyraźne i bez szumów ?
Pisząc zdjęcie nocą mam na myśli tutaj np. oświetlony Zamek Królewski lub jakiś inny tego typu obiekt, lub oświetlona świątecznie ulica.
Czy raczej do tego typu zabaw potrzebny będzie obiektyw wskazany przez "Jedrek.S" (...) 35/1.8DX bądź 50/1.8G (...) ?
Nie chcę popełnić błędu na dzień dobry przy zakupie ...
pozdr
pekao
oldstuff
06-01-2013, 14:18
Jak to ma być dobre lub chociaż akceptowalne zdjęcie to bez statywu się nie obędzie. Dorzuć do zestawu statyw za 100 zł i na początek będzie OK.
W zdjęciach nocnych statyw to standard...
Zrobisz zdjęcia z ręki, ale z szumami. No chyba, że wolisz mało wyraźnie po maksymalnym odszumieniu...
Nawet jasna stałka tu nie pomoże.
Jak zdjęcie nocą bez szumów, to tylko ze statywu, no i wyzwalane pilotem (na podczerwień do kupienia za 10-15zł).
Jak chcesz nocą robić zdjęcia z ręki i z małym szumem, to raczej musisz pójść w kierunku pełnoklatkowego aparatu - np. D600.
Mają ludzie pomysły, zdjęcia nocne z ręki...
Epistofeles
06-01-2013, 15:28
jeśli mają być zdjęcia nocą to jakikolwiek byś wybrał aparat to i tak potrzebujesz statywu. Obiektyw jest dobry, bo i tak będziesz przymykał do f/8
A co za problem zdjęcie nocne z ręki ?
Przy aktualnych użytecznych ISO ( D800, 600) i jasnych stałkach to jak nie masz delirki to żaden problem
Po co jasne stałki... Wystarczy obiektyw z dobrą stabilizacją.
Ja robiłem zdjęcia nocą na D7000 z 18-105... fakt... trochę ziarniste, ale to też ma swój urok...
TomLight
06-01-2013, 16:42
Fotograf bez statywu jest jak żołnierz bez karabinu. Strzelanie z biodra to tylko na Westernach. A jak chcesz robić zdjęcia nocne lub przyrodę, poczytaj jak takie zdjęcia się robi i dopiero celuj w sprzęt. D5100 i szkieło przez ciebie upatrzone to dobry wybór ale żadne iso czy stabilizacja nie zastąpi Ci statywu nie łudź się.
Chętnie zobaczę te DOBRE zdjęcia nocne strzelane z ręki. Na wykręconych iso, gdzie rozpiętość nawet na FXach siada. Druga sprawa to głębia ostrości która na pełnej dziurze jasnej stałki jest raczej wrogiem zdjęć nocnych. No ale nic, poczekam na te zdjęcia... Swoją droga to autor ma wysokie wymagania jak na korpus + 1 obiektyw i robi wrażenie początkującego a nawet rozpoczynającego przygodę z fotografią. Jak już pisałem moja diagnoza to brać puchę z obiektywem 18-105, dokupić statyw oraz książkę np. "Zdjęcia nocne i przy słabym oświetleniu w fotografii cyfrowej".
Z Waszych wypowiedzi wynika, że mniej ważne jest to jaki ma się zastosowany aparat raczej istotny jest obiektyw, statyw i umiejętności ? ale to tylko moje wnioski być może błędne ?
Podejmując ten temat chciałem raczej potwierdzić czy 5100 to dobry kierunek czy nie lepiej myśleć np. o D90 z tym samym obiektywem - zaznaczam, ze dla mnie istotne są zdjęcia jak będę chciał kręcić filmy kupię sobie kamerę.
"galaza" dziękuję za tytuł o nocnej fotografii na pewno skorzystam...
pozdr
pekao
Witam.
Cudów z ręki nie zrobisz ale takie coś powinno ci spokojnie wyjść.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-acT3NWT3wTQ/UOg4a-7qhgI/AAAAAAAABQ0/8R6QVMfTJ-g/s1024/DSC_5287.jpg)
ISO 1600 / 1/8sec / ogniskowa 82mm / f5
Pozdrawiam
Tomek
"tot1977" piękna fotka ! jeśli z ręki to właśnie o czymś takim myślałem.
Rozumiem że zdjęcie zrobione jest tym zestawem o którym wspominałem tj. D5100 i 18-105 ?
dziękuje za fajna fotkę
Podzielisz się jeszcze jakimiś fotkami ?
pozdrawiam
pekao
Ręka stabilna jak imadło, pogratulować :) . Na podstawie parametrów zdjęcia ośmielę się stwierdzić, że autor wątku da radę zrobić takie zdjęcie przy pomocy D5100 + 18-105, a stabilizacja w wymienionym obiektywie będzie tu pomocą.
Witam,
Bardzo podobają mi się zdjęcia nocą oraz zdjęcia w dzień ludzi na łonie natury (sady owocowe, polany, lasy) + niewiele zdjęć rodzinnych w mieszkaniu.
Dotychczas tylko oglądałem z zazdrością takie fotografie teraz chciałbym sam spróbować fotografowania.
Fotojoker ma ciekawą ofertę na Nikona D5100 z obiektywem 18-105...
Czy Waszym zdaniem D5100 to dobry wybór za cenę niecałe 2,4 K czy raczej szukać innego modelu np. D90, będę wdzięczny za pomoc.
Ewentualnie samo body D5100 za niecałe 1,7 + jakiś inny obiektyw ze stałą ogniskową, tylko jaki do moich potrzeb ?
pozdr
pekao
powiem tak
używam nikon d5100+ super ciemny spacerzoom Tamron 18-200 , (do tej pory miałem tylko skaraną alfę a200 )
jeśli chodzi o fotografie nocną to spoko, możesz eksperymentować z ręki, czasami efekty będą ciekawe (niekoniecznie znośne czysto technicznie) a czasami będziesz się bluźnił pod nosem, że zamiast poprzynosić z eskapady ciekawe zdjęcia zmarzłeś na kość. dodatkowo możesz się bawić w machanie aparatem na lewo i prawo naświetlając matrycę przez 30s. i tłumaczyć w ten sposób swój artyzm ale jeśli chcesz sensownych zdjęć nocnych, dobrych technicznie przy niskich szumach to statyw jest tym bez czego nie powinieneś wychodzić chyba, że interesuje cię perspektywa murka, ławki lub kamienia. Odnośnie wybranego przez Ciebie zestawu to jest to dobry zestaw, oczywiście wszyscy wiemy, że są lepsze ale po co lepszy zestaw, który zrobi wszystko za Ciebie, to aparat ma służyć Tobie a nie Ty technologii. ja bym brał. mam to co mam, do tego chcę kupić 50'tke z silnikiem. jak już będę miał 50'tkę to sprzedam Tamrona (zwlekam bo nie wyobrażam sobie wychodzić z domu bez aparatu, a to jedyne szkło jakie mam). także spróbuj, pobaw się jak nie przypadnie do gustu to szkło sprzedasz z niewielką stratą (tylko o nie dbaj), a to czego się na nim nauczysz pozostanie Twoje :)
Rozumiem że zdjęcie zrobione jest tym zestawem o którym wspominałem tj. D5100 i 18-105 ?
dziękuje za fajna fotkę
Podzielisz się jeszcze jakimiś fotkami ?
pozdrawiam
pekao
Zestaw nie zupełnie taki sam ale to nie ma najmniejszego znaczenia w tym przypadku.
Obiektyw to akurat 70-300 VR ale zdjęcie wykonane w zakresie twojego.
Ręka stabilna jak imadło, pogratulować :) . Na podstawie parametrów zdjęcia ośmielę się stwierdzić, że autor wątku da radę zrobić takie zdjęcie przy pomocy D5100 + 18-105, a stabilizacja w wymienionym obiektywie będzie tu pomocą.
Z tą stabilnością bym nie przesadzał. Zdjęcie robione 1 stycznia (kac ;)) w czasie spotkania małopolskiej grupy.
Generalnie troszkę praktyki w stabilizowaniu ciała i oddechu + w tym przypadku VR i można nawet niżej zjechać z czasem.
Pozdrawiam
Tomek
Myślę, że mam jasność i jeśli cena nie zmieni się to jutro dokonam zakupu.
Chociaż nie ukrywam, że gryzie mnie myśl o D90 nikt z was jednak tego tematu nie podjął :-\
dziękuje za wszystkie odpowiedzi i porady.
pozdrawiam
pekao
......
Chociaż nie ukrywam, że gryzie mnie myśl o D90 nikt z was jednak tego tematu nie podjął :-\
dziękuje za wszystkie odpowiedzi i porady.
pozdrawiam
pekao
Miałem kiedyś d90 i bardzo miło go wspominam.
Co do nowości nikona w tym segmencie to nie mam bladego pojęcia co się dzieje ( za dużo tego na co dzień wychodzi)
ale podejrzewam że matrycowo i czułościowo może być lepszy niż poczciwa D90-tka. natomiast dla mnie jest zdyskwalifikowana z powodu braku silniczka. Kwestia czy będziesz go potrzebował czy nie ?. Nie ma co się stresować, chwycisz bakcyla to sprzedasz i wymienisz. Miłej zabawy z foto życze ;)
Tomek
z tego co piszesz to D5100 jest jest zdyskwalifikowany z powodu braku silniczka ? dobrze rozumiem ?
Wydawało mi się, że fotkę, którą wstawiłeś wykonałeś właśnie D5100 ?
pozdrawiam
pekao
(...)
Trochę innym - przede wszystkim D700, ale w D5100 też można ładnie ISO wyciągnąć.
Poza tym, zdjęcia prosto z aparatu, szczególnie nocne, raczej nie będą wyglądały, jak to zaprezentowane - trzeba je jeszcze odpowiednio obrobić na komputerze.
D5100 nie ma silnika, ale jak nie masz w zamiarze kupowania starszych szkieł (tych nie posiadających silnika), to jest on zbędny. Teraz wszystkie obiektywy AF są już z własnymi silnikami.
z tego co piszesz to D5100 jest jest zdyskwalifikowany z powodu braku silniczka ? dobrze rozumiem ?
Wydawało mi się, że fotkę, którą wstawiłeś wykonałeś właśnie D5100 ?
pozdrawiam
pekao
Nie czytasz co ci odpisałem ;). Zdjęcie jakie wstawiłem nie jest z D5100 ale takie spokojnie nim wykonasz a może i lepsze !.
Tomek
Trochę innym - przede wszystkim D700, ale w D5100 też można ładnie ISO wyciągnąć.
Poza tym, zdjęcia prosto z aparatu, szczególnie nocne, raczej nie będą wyglądały, jak to zaprezentowane - trzeba je jeszcze odpowiednio obrobić na komputerze.
D5100 nie ma silnika, ale jak nie masz w zamiarze kupowania starszych szkieł (tych nie posiadających silnika), to jest on zbędny. Teraz wszystkie obiektywy AF są już z własnymi silnikami.
Akurat z iso 1600 nie spacjelnie jest co do wyciągania :)
co do obróbki to podstawowa korekta w LR ;) tak zwane moje 2 minuty ( jeśli mi się w tym czasie nie podoba to kosz)
Co do silniczka to dokładnie jak pisze GonzoG ;)
PS ISO 3200:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-aYFHT-H8fs8/UOg4ZTuHR5I/AAAAAAAABQc/22Fb-OPThdQ/s800/DSC_5277.jpg)
jak widać nawet syfków z matrycy nie wywaliłem ;( Dla tych matryc takie iso to PIKUS ;)
Pozdrawiam
Tomek
Jeśli chodzi o silnik AF (a w zasadzie jego brak) to nie jest to dla mnie problem dla tego, ze nie posiadam żadnych obiektywów a jak będę kupował to nowe i w tym przypadku już z silnikiem AF.
Z tego co rozumiem, te dwie zaprezentowane fotografie były obrabiane w programie do obróbki zdjęć ? na czym polega taka obróbka ? jest to otwarcie zdjęcia w takim programie i jakaś automatyczna korekta czy wymaga to jakiś dodatkowych zabaw raczej manualnych. Nie ukrywam, że obrabianie zdjęć w komputerze nie jest najprzyjemniejszym jak dla mnie zajęciem :-(.
Z tego co rozumiem, te dwie zaprezentowane fotografie były obrabiane w programie do obróbki zdjęć ? na czym polega taka obróbka ? jest to otwarcie zdjęcia w takim programie i jakaś automatyczna korekta czy wymaga to jakiś dodatkowych zabaw raczej manualnych. Nie ukrywam, że obrabianie zdjęć w komputerze nie jest najprzyjemniejszym jak dla mnie zajęciem :-(.
Musisz się pogodzić że fotografia cyfrowa wiąże się z mniejszą lub większą ingerencją programu do obróbki z poziomu komputera. Oczywiście nie wszystkie zdjęcia, bo jest masę takich co nie ma co przy nich babrać, ale takie robione w bardziej trudnych warunkach wymagają jakiś drobnych korekt.
Ja do LR podchodziłem 3 razy w ciągu 2 lat. Ale jak już się przekonałem to na prawdę jest przyjemność i bajka ;)
Generalnie takie zdjęcia zajmują kilkadziesiąt sec. "obrabiania" jak zatrybisz ten program.
Tomek
Obróbka zdjęć, a dokładnie wywołanie RAW, da ci odpowiednie efekty tylko jak będziesz to robić samodzielnie.
Można używać gotowych ustawień (tzw. presetów), ale żeby otrzymać dobry efekt przydałoby się do każdego zdjęcia podejść indywidualnie.
Jak chcesz automat, to robisz zdjęcie w JPEG i już nie obrabiasz...
co do obróbki to podstawowa korekta w LR ;) tak zwane moje 2 minuty ( jeśli mi się w tym czasie nie podoba to kosz)
2 minuty to mi zajmuje obejrzenie zdjęcia... kolejne 2 to sprawdzanie co się da, a co nie... i na koniec z 4-5 próba uzyskania tego co sobie wymyśliłem...
Wiem długo, ale za mało wiem o obróbce RAW... i jakoś nigdy nie chciało mi się tego specjalnie zgłębiać, ale przyszedł czas, aby się tym porządniej zająć.
Przemek80
06-01-2013, 21:21
Jeśli chodzi o silnik AF (a w zasadzie jego brak) to nie jest to dla mnie problem dla tego, ze nie posiadam żadnych obiektywów a jak będę kupował to nowe i w tym przypadku już z silnikiem AF.
Nie zrobisz wszystkiego odrazu.Do obróbki zdjęć potrzebna jest wiedza.Zestaw D5100 i 18-105 do zdjęć nocnych spokojnie wystarczy.Nie kupuj na początku "stałki", bo będzie Ci brakować zooma.Swoją drogą to gratuluję tym co "stałkę" początkującym proponują.Do zestawu koniecznie statyw np.Velbon DF60,kosztuje niewiele ponad sto złotych i za tą cenę jest rewelacyjny.Bez statywu nawet nie podchodź do zdjeć nocnych.
Ciekaw jestem jak będę radził sobie z obsługa D5100, zależy mi tez jak już wspomniałem na dobrych zdjęciach na łonie natury.
Kiedyś znajomi zrobili nam kilka fotek lustrzanką później je wywołali i wręczyli w prezencie - powiem Wam że byłem powalony na kolana jakością i samym ujęciem zdjęć.
Nie pamiętam jaki to był sprzęt a niem mam już z nimi kontaktu więc nie ma jak zapytać.
Dla tego drążę temat tego D5100 bo nie wiem czy ten aparat będzie w stanie robić takie fotki ...
Nie zrobisz wszystkiego odrazu.Do obróbki zdjęć potrzebna jest wiedza.Zestaw D5100 i 18-105 do zdjęć nocnych spokojnie wystarczy.Nie kupuj na początku "stałki", bo będzie Ci brakować zooma.Swoją drogą to gratuluję tym co "stałkę" początkującym proponują.Do zestawu koniecznie statyw np.Velbon DF60,kosztuje niewiele ponad sto złotych i za tą cenę jest rewelacyjny.Bez statywu nawet nie podchodź do zdjeć nocnych.
Generalnie to 100% racji ;). Statyw to niewielki koszt, ale wydaje mi się że autorowi może przeszkadzać noszenie go jako dodatkowego osprzętu i wiem po sobie że faktycznie nieraz tak jest ;). Statyw załatwi ci późniejszą obróbkę a w zasadzie jej brak (pod warunkiem że opanujesz body). Jeśli bez statywu to musisz pogodzić się z tym że potem chwilkę musisz spędzić na kompie aby zdjęcie wyglądało lepiej. Tak czy sie nei ma lekko wykonanie zdjęcia nei polega tylko na posiadaniu dobrego sprzętu i naciśnięciu migawki.
Kupuj i rób zdjęcia ! aby cie to cieszyło i przynosiło radość i to jest najważniejsze.
Tomek
........ powiem Wam że byłem powalony na kolana jakością i samym ujęciem zdjęć.
Jakością 5100 da radę, kwestia obiektywu bo tu może być mały zoonk. Co do ujęć to już zdolności fotografa i tu sprzęt nie ma znaczenia ;)
Zdaję sobie sprawę że ujęcia to umiejętności fotografa ...
Póki co nie mam lepszego pomysłu niż obiektyw 18-105 ... chyba że coś wspólnie tutaj wymyślimy ?
Czy macie jakąś wiedzę odnośnie samego działania D5100 (poza jakością zdjęć) mam na myśli tutaj awaryjność jakość baterii itp... ?
I jeszcze pytanie dotyczące konkurencji jaki model Canona byłby tutaj dobra alternatywą ? jako że Nikon i Canon to dwie bardzo rywalizujące firmy myślę że warto rozważyć tez jakiś model Canona ?
jeśli coś na C to odpowiednikiem Nikonowskiego D5100 byłby C EOS 600D
Obiektyw 18-105 jest na początek zabawy fajnym uniwersalnym szkłem, chyba nic innego w tym budżecie nie wymyślisz ;)
Co do 5100 to sprzęt jak sprzęt jak będzie miał się ^%$^$ to i tak to zrobi, tym bym się raczej nie martwił ;)
Kiedyś byłem po Ciemnej stronie mocy ale się nawróciłem na właściwą drogę ;)
Pozdrawiam i miłej nocy ;)
Tomek
Od razu nasuwa się pytanie co lepsze Nikon D5100 czy Canon EOS 600D ?
Wymagania określiłem już na samym początku.
Hmm... ja do swojego 5100 zastanawiam się nad Sigma 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM / Nikon
Czy ktoś ma ten obiektyw i czy dobrze robię ?
Dziękuję Tomek za wszelką pomoc :-)
Jak już dokonam wyboru odezwę się i pewnie jeszcze nie raz poproszę o profesjonalną poradę.
Hmm... ja do swojego 5100
Podziel się opinią tego modelu ... jak radzi sobie bateria i ogólnie jak działa ten model ?
pozdrawiam
pekao
bateria ? Cóż, radzi sobie, jak się naładuje to da radę jeden , dwa dni intensywnego pstrykania pociągnąć, poza tym jest &^*&^%$ droga. A sam aparat ? Daje radę chociaż im dłużej używam tym więcej widzę w nim rzeczy które mnie denerwują a o których kiedyś myślałem że to drobnostka i że dam radę, i daję radę bo nie mam innego wyjścia. Myślę o ergonomii i o braku niektórych guziczków na body ale cóż, mam co mam i na razie nie ma szans na zmianę ;) Gdybym wspomniał o zmianie to moja piękniejsza połowa byłaby delikatnie mówiąc niezbyt zadowolona ;) spanie na kanapie w salonie przez rok murowane ;)
A ja dla ostrzeżenia kolegi pragnąłbym przytoczyć słowa Pana Piotra Trybalskiego z jego "Fotografa w Podróży" : "Widziałem niezliczone ilości zdjęć robionych nocą. Zazwyczaj od tego typu ujęć zaczynają wszyscy adepci fotografii. Kupują pierwszy aparat, statyw, czekają, aż zapadnie zmrok, i ruszają"w miasto". A potem pokazują te żółtozielone "dzieła" z wielkimi, czarnymi jak smoła plamami nieba, rozmazanymi przechodniami. Zastanawiam się, skąd bierze się ta przemożna chęć fotografowania, kiedy na niebie nie ma uż ani grama światła? Przyjmijmy założenie, że tzw. fotografia o zmroku kończy się w momencie, w którym niebo z granatowego przechodzi w czarne. I w tym tkwi całą tajemnica tzw. nocnych zdjęć, a raczej fotografii o zmroku."
Niech kolega weźmie to pod uwagę.
Innym błędem, który tu kolega chce popełnić to użycie dużego otworu przesłony do architektury. Tego nie robimy - nawet nocą.
Aczkolwiek zestaw jest bardzo dobry na początek.
Hmm... ja do swojego 5100 zastanawiam się nad Sigma 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM
To się nie zastanawiaj... i zapomnij o nim... są o wiele ciekawsze szkła. To, że tani i w tej cenie nie ma lepszego nie znaczy, że trzeba wydawać pieniądze na coś nie zbyt ciekawego.
Prędzej pomyśl nad Tamronem 17-50/2.8 lub lepszymi szkłami.
Dexter88
07-01-2013, 15:58
Jak robisz nocą to fotografujesz statyczne obiekty, więc po co pilot, skoro można użyć auto wyzwalacza (2s/10s)?
Jak robisz nocą to fotografujesz statyczne obiekty, więc po co pilot, skoro można użyć auto wyzwalacza (2s/10s)?
1) Bo tracisz te 2-10s... czyli czasami więcej niż czas naświetlania zdjęcia...
2) jest o wiele wygodniejsze
3) czasami trzeba trafić w odpowiedni moment, a tego samowyzwalacz Ci nie da.
sokolnik
07-01-2013, 18:16
1) Bo tracisz te 2-10s... czyli czasami więcej niż czas naświetlania zdjęcia...
2) jest o wiele wygodniejsze
3) czasami trzeba trafić w odpowiedni moment, a tego samowyzwalacz Ci nie da.
dokładnie, dlatego kupiłem pilot za 14 zł na allegro z przesyłką :) jak coś mi nie będzie pasować, to kupię wężyk spustowy.
Panowie,
potrzebuję krótkiego konkretnego podsumowania D5100 czy D90 obydwa z obiektywem 18-105 ?
będę zobowiązany za rzetelne podsumowanie...
pozdrawiam
pekao
leszek00
07-01-2013, 20:59
Stałem jakiś czas temu przed podobnym dylematem. Kupiłem najpierw d90 przez internet po tygodniu oddałem miał błąd autofocusa i to bardzo duży z moją stałką. Następnie wziąłem d5100 i nie żałuję. Wyższe iso używalne (niewiele ale na +), jpg wydają mi się ładniejsze, 16 MP, trochę tańszy.
Dexter88
07-01-2013, 21:00
Nie ma się co zastanawiać, brać d90.
pekao
puściłem info na PW.
Pozdrawiam.
Sam zdecyduj. Co dla ciebie ważniejsze.
Lepsza matryca, czy lepsza ergonomia.
Silnik pomijam bo piszesz, że nie będziesz używał. (Chyba że może jednak :-))