Zobacz pełną wersję : Jak to jest zrobione?
arkadiuszarek
05-01-2013, 22:52
Witam, jak to jest zrobione, jakie parametry i kiedy błysk? pozdrawiam
http://img844.imageshack.us/img844/951/6640433433.jpg
Jakie parametry - odpowiednie, po szczegóły to do autora - nie można ot tak określić parametrów patrząc na zdjęcie
Kiedy błysk... a nie masz w instrukcji do aparatu dwóch zdjęć, które obrazują efekty w zależności od tego czy z przodu, czy z tyłu zdjęcia błyska ??
z przodu
devilcape
06-01-2013, 00:38
Zdjęcie faktycznie ciekawe jako zagadka. Błysk na pierwszą kurtynę byłby jakimś wytłumaczeniem, jednak obawiam sie że musielibyśmy mówić o jakiejś monstrualnej lampie blyskowej, napewno nie reporterskiej. Obiekt jest, wbrew pozorom, daleko i jest spory. Nie wiemy jakie ISO, światło i także ile błysku potrzeba by samolot zamrozić. Moze autor zastosował studyjną lampę?
marszull
06-01-2013, 03:36
moze sklejka z dwoch zdjec?
Żadna monstrualna lampa błyskowa.
Lampa o LP 50m, przy ISO 1600 i przesłonie f/4 ma zasięg 50m.
Zgodnie z normami, to ścieżka zejścia ma kąt 4 st. co oznacza że samolot jest na 50m w odległości 700m od miejsca przyziemienia... Czyli bardzo daleko.
Prędkość podejścia do lądowania dla samolotów tej wielkości (A320, B737) co na zdjęciu to ok 140 kts. = 260 km/h -> 72m/s.
Czyli samolot jest na wysokości ok 50m w odległości 700+m przez teoretycznym przyziemieniem.
W jakiej tu jest odległości - nie wiem, ale nie wygląda mi, aby aby był wyżej jak 30m...
Zmniejszając przesłonę, bo pewnie jest to i tak w okolicach odległości hiperfokalnej, to mamy tak:
ISO 800, f/3.5, lampa LP 50m, 1/2 mocy daje nam zasięg ok 30m. Czas błysku t.1 to ok 1/900 (dla Metz 50 AF-1).
1/900s i prędkość samolotu 72m/s dają nam przesunięcie samolotu o 8cm - 0.003 długości 30 metrowego samolotu. Czyli czas błysku jest wystarczająco krótki aby zamrozić ruch...
Tak więc nie trzeba żadnych specjalnych lamp czy składania zdjęć. Wystarczy w odpowiednim momencie nacisnąć spust.
Art Erie
06-01-2013, 08:41
Zgodnie z normami, to ścieżka zejścia ma kąt 4 st. co oznacza że samolot jest na 50m w odległości 700m od miejsca przyziemienia... Czyli bardzo daleko.
Prędkość podejścia do lądowania dla samolotów tej wielkości (A320, B737) co na zdjęciu to ok 140 kts. = 260 km/h -> 72m/s.
Czyli samolot jest na wysokości ok 50m w odległości 700+m przez teoretycznym przyziemieniem.
W jakiej tu jest odległości - nie wiem, ale nie wygląda mi, aby aby był wyżej jak 30m...
Zmniejszając przesłonę, bo pewnie jest to i tak w okolicach odległości hiperfokalnej, to mamy tak:
ISO 800, f/3.5, lampa LP 50m, 1/2 mocy daje nam zasięg ok 30m. Czas błysku t.1 to ok 1/900 (dla Metz 50 AF-1).
1/900s i prędkość samolotu 72m/s dają nam przesunięcie samolotu o 8cm - 0.003 długości 30 metrowego samolotu. Czyli czas błysku jest wystarczająco krótki aby zamrozić ruch...
Tak więc nie trzeba żadnych specjalnych lamp czy składania zdjęć. Wystarczy w odpowiednim momencie nacisnąć spust.
Jestem pod wrażeniem. Niezła dedukcja :)
Marcin_T
06-01-2013, 09:31
"Nic z pamięci- wszystko wiedza fachowa!"
Jak raczy mawiac mów kolega z pracy :)
devilcape
06-01-2013, 10:53
GonzoG, świetna, merytoryczna analiza. Faktycznie tak moze być. Jestem pod wrażeniem!
Trochę wiedzy z internetu, trochę z symulatorów lotu (gier) i trochę z własnych podobnych prób. Niestety we Wrocławiu jest 2km do pasa startowego i samoloty są za wysoko :(
Nie mówiąc już o większej ilości światła z miasta.
A tutaj w drugą stronę (błyskanie od dołu w samolot podchodzący do lądowania nie jest problemem dla pilotów/policji/ochrony lotniska/władz lotniczych?):
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/1169568-1.jpg
źródło (http://cdn-www.airliners.net/aviation-photos/photos/8/6/5/1169568.jpg)
A tutaj w drugą stronę (błyskanie od dołu w samolot podchodzący do lądowania nie jest problemem dla pilotów/policji/ochrony lotniska/władz lotniczych?):
No i na tym zdjęciu błysk na drugą kurtynę.
Dla władz lotniska może... ale dla pilotów to raczej nie, chyba, że błyśnie się im w oczy... więc trzeba by być przed samolotem...
poza tym, lampa to może jedno z setek błyskających światełek przy pasie i do tego w cale nie takie mocne...
Poza tym błyska się od doły, kabina pilotów jest u góry, a pilot siedzi kawałek ku środkowi. Nie ma szans aby widział co się dzieje pod samolotem. Może jakąś delikatną poświatę od błysku zobaczy... jeśli lampa będzie wystarczająco mocna, bo światła na linii podejście to wcale nie są takie słabe...
arkadiuszarek
06-01-2013, 19:40
Dzięki za fatygę wyjaśnienia............, pozdrawiam.