Zobacz pełną wersję : Samyang AE 8mm vs uzywka Nikkor 10,5mm
adrianek32
05-01-2013, 17:56
j.w. nowy samyang wersja ae z chipem moge kupic za 1050zl uzywke nikkora stan bdb 1500zl, ewnetualnie nowy ok 2600zl, na chwile obecna mam nikona d3100 za jakies pol roku zmienial bede na d7000 lub d300s wiec z silnikiem i zastanawiam sie czy warto dolozyc 450zl do uzywki albo az 1550zl do nowki nikkora, czytalem troche ne ten temat i rozne opinie sa, na ta chwile posiadam nikkory 18-105mm, 50mm 1,8G, 55-300mm, sigme 105mm ex macro, samyanga 14mm bez ae, chce jeszcze rybie oko dokupic zmienic body na lepsze dorzucic portretowke 30mm 1,8G i jakis lepszy statyw kupic np slik pro 330dx
adrianek32
06-01-2013, 14:49
ktos sie wypowie?
AF w rybie ?? rzecz zupełnie zbędna. GO jest tak duża, że trzeba się bardzo postarać aby zrobić nie ostre zdjęcie.
Czy warto dopłacać -
1) to zależy jakiego odwzorowania oczekujesz. Obie ryby mają wyraźnie różnice w krzywieniu obrazu.
2) Czy jest to ostry Samyang - bo bardzo często zdarzają się egzemplarze w miarę ostre dopiero od f/5.6, ale są i ostre od f/3.5...
3) czy zależy Ci na tylko 2/3 EV w jasności szkła
adrianek32
06-01-2013, 15:13
wiadomo ze af jest praktycznie zbedny ale czesto czytam ze jednak sporo ostrzejsze jest szklo nikkora co do samyanga to rzeczywiscie roznie mozna trafic z tym ze ja kupie go jak juz przez internet wiec deko lipa, ponoc samyang przy 3,5 slabo sie spisuje ale w sumie i tak ryba robi sie raczej przymknieta, taki maly dylemat, mam samyanga 14 bez ae i jestem z niego zadowolony
adrianek32
06-01-2013, 15:14
a jak spisuje sie Twoj D7000? :)
Rybą i przymykanie ?? Po co... przecież głębia i tak jest metrowa...
Fakt. Nikkor 10,5 jest ostrym szkłem, ale mi się zupełnie nie podoba jego krzywizna - mocne wybrzuszenie na środku. Samyang ma odwzorowanie bardziej sferyczne - "równe".
Teraz pytanie czego chcesz od ryby - mocnego przerysowania (Nikkor), czy równego gięcia obrazu (Samyang)
Jak D7000 - dobrze, ale dostał "zadyszki" i się trochę rozregulował. Ale lekko nie miał 3 miesiące zrobił 20k zdjęć - zabawa w timelapse, do tego deszcze, mrozy, błoto... ogólnie traktowany jak narzędzie robocze, a nie aparat amatorski...
Mimo nie miłego traktowania nie obraził się, ale do serwisu na regulację pojechać musi... za 3 miesiące kończy się gwarancja, więc lepiej żeby zrobili to jeszcze bezpłatnie.
adrianek32
06-01-2013, 16:36
aha :) troche zle ujelem z tym przymykaniem :) generalnie nie mam jakis sprecyzowanych predyspozycji co do rybki bo nie mialem jeszcze z nia doczynienia ale chyba jednak kupie nowke samyanga, niektorzy pisali ze nikkor jednak duzo lepszy ale pewnie tez zalezy do czego i na jakiego samyanga sie trafi, tez planuje zakup d7000, do nauki mialem d3100 czas na cos lepszego myslalem jeszcze o d300s ale troche drogi
Mam Samyanga, ostrość poprawiam w GIMPie jeśli trzeba. AF zupełnie niepotrzebny. Jedyna wg mnie wada tego szkła to spore "niebieszczenie" fot, ale robiąc zdjęcia w RAWach jakoś mi to nie przeszkadza. Czasem też przegina mi z saturacją, ale też sobie mogę poprawić.
Kilka fotek z mojej ryby z D90
http://www.flickr.com/photos/lena_i/sets/72157630009617564/
mindgame
10-01-2013, 22:40
Popieram przedmówcę AF w Samyangu wogóle nie potrzebny - głębia ogromna. Fish był moim pierwszym obiektywem po kicie, zmieniłem body z D90 na D7000 ale obiektyw został, i pewnie zostanie na długo chyba że przesiąde się na FX. Jeszcze jedno jak kupiłem go to był szał fisha, każde foto z ryby wogóle go nie odpinałem:-) Teraz już te można powiedzieć zauroczenie przeszło ale wciąż go lubie.
też miałem Samyanga 8mm/3.5 i przyznaje na pełnej dziurze miałem mydło dopiero od f5.6 było ostro.
Na początku był zachwyt, łał, potem coraz mniej go zapinałem na body bo zaczęły mnie nudzić jego przywizny
aktualnie mam Tokinę 12-24/4 i to mi bardziej pasuje, wiec nie wykluczam ze niebawem bede szukał czegoś szerszego
ale raczej bez krzywizn.. zastanów się nad Tokiną 11-16/2.8 na którą choruję ;)
jeremi1234
12-01-2013, 22:59
Mam Samyanga 8mm 3,5 - AF jest zbędny przynajmniej do moich potrzeb, wykorzystuje go do robienia panoram 360 spisuje się jak na moje potrzeby idealnie. Oczywiście lepiej go przymknąć wtedy jest ostrzej. Naprawdę polecam szkiełko!
sokolnik
12-01-2013, 23:45
wiec nie wykluczam ze niebawem bede szukał czegoś szerszego
ale raczej bez krzywizn.. zastanów się nad Tokiną 11-16/2.8 na którą choruję ;)
tylko że ta tokina kosztuje od 2500 zł (http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?products_id=2474)
Używek jest sporo, da się w granicach 1800 dorwać.
lukaszD1x
13-01-2013, 13:06
miałem samyanga z D200 i ostrość zaczynała się dopiero od f 5.6 niestety , szkło fajne ale szybko się nudzi jak ktoś nie ma na nie pomysłu.
elwis_29
14-01-2013, 08:27
Mam nikkora 10,5 i dwa lata temu stałem przed takim samym dylematem samyang 8 czy nikkor 10,5. Oczywiscie po za przeczytaniem wszystkich testów w necie i opini nie omieszkałem sprawdzić jak jest z nimi w praktyce. Testowałem zarówno nikkora i samyanga w moją puszką i nikkor osty od 2.8 a samyang nawet kiepsko wyglądał na 5.6 (może takie sztuki mi sie trafiły). Moim zdaiem warto dołożyć do nikkora i jak bym drugi raz kupował to też nikkora. Światło 2.8 przydało i przydaje mi sie bardzo często szególnie we wnętrzach i po zmroku. Pozdrawiam.
adrianek32
15-01-2013, 04:09
kupiłem używke samyanga 8mm wersje z AE za 800zł ma dopiero pół roku był używany może kilka razy wyglada jak nowy, wersja ae ma chip i przeslona steruje sie w body i nie ma przeskoku z 3,5 odrazu na 5,6 tylko sa wartosci posrednie co jest plusem ale dziwi mnie skoro przeslona steruje sie z body to po co ten pierscien przeslony skoro i tak trzeba go blokowac ustawiajac na maksymalna przeslone gdy ustawie np na 5,6 to i tak pisze prosze zablokowa pierscien przeslony, generalnie to nie przeszkadza tylko dziwi mnie takie rowiazanie, myslalem ze mozna bedzie na 2 sposoby sterowac przeslona, chyba ze ja cos zle robie??
adrianek32
15-01-2013, 04:13
p.s. nikkora uzywke moglem kupic za 1500zl ale stwierdzilem ze we fisha nie chce tyle inwestowac chyba ze stywierdze po czasie ze "to jest to" i wtedy wymienie na nikkora :)
kupiłem używke samyanga 8mm wersje z AE za 800zł ma dopiero pół roku był używany może kilka razy wyglada jak nowy, wersja ae ma chip i przeslona steruje sie w body i nie ma przeskoku z 3,5 odrazu na 5,6 tylko sa wartosci posrednie co jest plusem ale dziwi mnie skoro przeslona steruje sie z body to po co ten pierscien przeslony skoro i tak trzeba go blokowac ustawiajac na maksymalna przeslone gdy ustawie np na 5,6 to i tak pisze prosze zablokowa pierscien przeslony, generalnie to nie przeszkadza tylko dziwi mnie takie rowiazanie, myslalem ze mozna bedzie na 2 sposoby sterowac przeslona, chyba ze ja cos zle robie??
bo są aparaty, w których nie ma sterowania z body, lub można też pierscieniem. Ja też mam AE, przesłonę w większości ustawiam pierscieniem.
adrianek32
15-01-2013, 14:49
GonzoG a jak ustawiasz zeby sterowac pierscieniem a nie body? pewnie w d3100 tylko body ustawia sie blokujac pierscien na najwiekszej wartosci
GonzoG a jak ustawiasz zeby sterowac pierscieniem a nie body? pewnie w d3100 tylko body ustawia sie blokujac pierscien na najwiekszej wartosci
Normalnie - w ustawieniach.
Tylko obiektywy do Nikona nie mają przekazanie przesłony na stykach, a za pomocą specjalnego pierścienia wokół bagnetu aparatu.
Jest tylko w wyższych lustrzankach (D200, D300/s, D7000 i pełno klatkowe)
adrianek32
15-01-2013, 15:00
ok, dzięki za info :)
sokolnik
24-01-2013, 14:04
podobno samyang 8mm 3,5 AE jest ostry dopiero od F/5,6, to prawda? a na 3,5 mydło?
czy to zależy od sztuki. Połączenie z D90
podobno samyang 8mm 3,5 AE jest ostry dopiero od F/5,6, to prawda? a na 3,5 mydło?
czy to zależy od sztuki. Połączenie z D90
Zależy od sztuki.
Jednak większość trzeba znacznie przymykać. Różnica nie tylko jest w ostrości, ale i radzeniu sobie z komą. Poszczególne egzemplarze potrafią się bardzo różnić.
Ja mam już drugi. Pierwszy był bardzo krzywo złożony - przy kręceniu ostrością obraz bardzo "jeździł" przez krzywe osadzenie soczewek.
podobno samyang 8mm 3,5 AE jest ostry dopiero od F/5,6, to prawda? a na 3,5 mydło
potwierdzam, miałem z d90 i na 3,5 mydełko ostro było dopiero od f5.6
ale z tego co wiem pojawiła się nowa wersja z chipem i nie wiem jak w nim wygląda ta kwestia.
sokolnik
24-01-2013, 14:27
a jakie jest oznaczenie tej wersji z chipem? AE ? warto kupować tego samyanga za 1200 zł ? chodzi mi o nowy
czyli najlepiej jechać i wybierać sztukę osobiście a nie kupować przez neta?
przy sprzedaży używki mogę wyciągnąć 900 zł ? strata nie wielka chyba ?
potwierdzam, miałem z d90 i na 3,5 mydełko ostro było dopiero od f5.6
ale z tego co wiem pojawiła się nowa wersja z chipem i nie wiem jak w nim wygląda ta kwestia.
Ja mam z cpu - to nie nowa wersja, a to samo szkło z dodanym procesorem.
sokolnik
24-01-2013, 15:22
Ja mam z cpu - to nie nowa wersja, a to samo szkło z dodanym procesorem.
lepiej z tym procesorem? Za co on odpowiada?
Może w tej wersji z procesorem poprawili optykę?
ten z prockiem napewno daje napewno możliwość sterowania pokrętłem z body przysłoną co więcej nie wiem.
jestem zwolennikiem wybierania osobiscie z kilku sztuk
Epistofeles
24-01-2013, 15:57
Chip pozwoli na uzywanie szkiełka z trybami automatycznymi i ogolnie innymi niz A i M.
Przy niższych modelach będzie pomiar światła, D7000 w góre nie potrzebuje chipa, chyba ze ktoś zamierza strzeać na Auto :)
Co do samyanga to zawsze używałem go na hiperfokalnej i f/5.6, AF jest niepotrzebny w żadnym wypadku :)
sokolnik
25-01-2013, 14:26
czy do wykonania takiego zdjęcia (http://farm2.staticflickr.com/1231/1318745766_2eb3dff917_z.jpg) potrzebny jest statyw z odpowiednią głowicą?
potrzebny fisheye oraz odpowiednie oprogramowanie, jakie polecacie ?
fish najlepszy, do tego programik PTgui i jakiś tutorial z neta jak wykonać zdjęcia by program je wprawidłowo złożył w planete ...
czy do wykonania takiego zdjęcia (http://farm2.staticflickr.com/1231/1318745766_2eb3dff917_z.jpg) potrzebny jest statyw z odpowiednią głowicą?
Akurat takie "zdjęcie" zrobisz dowolnym obiektywem.
Tylko później trzeba te zdjęcia odpowiednio połączyć. Nawet w PS da się to zrobić przy użyciu tej samej funkcji co do panoram. Ale nie jest to najlepsze rozwiązanie.
sokolnik
25-01-2013, 14:41
nie jest najlepsze rozwiązanie przez obiektyw nie fish eye? Czy w PSie słaby będzie efekt ? widoczne łączenia?
nie jest najlepsze rozwiązanie przez obiektyw nie fish eye? Czy w PSie słaby będzie efekt ? widoczne łączenia?
Przez PS'a - nie ma on przewidzianego takiego łączenia i trzeba trochę po kombinować.
Co do obiektywu - jak zna się zasady robienia takich fotografii, nie ma znaczenia jaki się użyje. Tylko trzeba odpowiednio zrobić zdjęcia, a następnie je przygotować.
Nie sprawdzałem, czy PS potrafi sobie poradzić z łączeniem zdjęć z ryby... jakoś mi taki pomysł nie wpadł do głowy, a teraz już nie mam jak - trail się skończył.
Czy to się nazywa panorama sferyczna?
Czy to się nazywa panorama sferyczna?
Nie. Panorama sferyczna, jak sama nazwa mówi, jest sferyczna (kulista), a to jest płaskie zdjęcie.
tu masz pano sferyczne z powietrza, dokładnie z helikoptera:
http://www.airpano.com/
to o co pytasz to.....
https://www.google.pl/search?hl=pl&q=panorama+ptgui&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.41524429,d.Yms&biw=1600&bih=747&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=UfcCUaGyFKr64QSPnICYBA#um=1&hl=pl&tbo=d&tbm=isch&sa=1&q=panorama+kulista&oq=panorama+kulista&gs_l=img.3..0i24.58311.67433.0.67611.16.12.1.3.4.0 .201.1517.0j11j1.12.0...0.0...1c.1.AwAgmoTPb54&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.41524429,d.bGE&fp=9c140e8bad999538&biw=1600&bih=747
tu masz pano sferyczne z powietrza, dokładnie z helikoptera:
http://www.airpano.com/
to o co pytasz to.....
https://www.google.pl/search?hl=pl&q=panorama+ptgui&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.41524429,d.Yms&biw=1600&bih=747&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=UfcCUaGyFKr64QSPnICYBA#um=1&hl=pl&tbo=d&tbm=isch&sa=1&q=panorama+kulista&oq=panorama+kulista&gs_l=img.3..0i24.58311.67433.0.67611.16.12.1.3.4.0 .201.1517.0j11j1.12.0...0.0...1c.1.AwAgmoTPb54&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.41524429,d.bGE&fp=9c140e8bad999538&biw=1600&bih=747
esk2 - panorama sferyczna = panorama kulista
sfera to kula.
Zdjęcie takie zwane jest panoramą kołową.
sokolnik
03-02-2013, 01:42
czy mógłby mi ktoś polecić (nawet na priv - nie chce być posądzonym o jakąś reklamę czy coś w tym stylu) jakiś dobry sprawdzony sklep gdzie mogę kupić nowy/nieużywany Samyanga 8mm 3,5 ? :)
Może napiszcie gdzie Wy kupowaliście. Jedynie gdzie mógłbym kupić w Olsztynie to sieć EURO ale cena, chyba najwyższa na rynku.
ostatnio moje zakupy na allegro nie obyły się bez problemów dlatego teraz chciałbym uniknąć powtórkę z rozgrywki.
czy mógłby mi ktoś polecić (nawet na priv - nie chce być posądzonym o jakąś reklamę czy coś w tym stylu) jakiś dobry sprawdzony sklep gdzie mogę kupić nowy/nieużywany Samyanga 8mm 3,5 ? :)
Może napiszcie gdzie Wy kupowaliście. Jedynie gdzie mógłbym kupić w Olsztynie to sieć EURO ale cena, chyba najwyższa na rynku.
ostatnio moje zakupy na allegro nie obyły się bez problemów dlatego teraz chciałbym uniknąć powtórkę z rozgrywki.
Samyanga polecałbym kupować osobiście. Szkło ma bardzo duży rozrzut jakościowy i trzeba wybierać.
Ja kupiłem przez internet i tego żałowałem. Po dwóch wymianach dopiero się trafiło w miarę poprawne, ale z komą i tak kiepsko. Kolega kupował w tym samym sklepie i ma o wiele lepszy egzemplarz.
Tak więc wybór sklepu nie gwarantuje dobrego egzemplarza.
Edit:
No chyba, że kupisz u Cichego. Do najtańszych nie należy, ale z tego co czytałem, to wszyscy klienci są bardzo zadowoleni.
sokolnik
03-02-2013, 15:33
a kto to Cichy? Ja chce nowy z gwarancja i paragonem :p
w EURO mogę sobie zamówić, do sklepu do Olsztyna, kupować nie muszę, ale to będzie 1 sztuka a nie kilka do wyboru :)
co do szkiełka. od lat używam nikkora i żyleta od 2,8. znam wile osób z samjangami i mają ostre foty choć lekko przymykają a ja głównie oglądam zmniejszone w necie ich obrazki więc też nie daje to gwarancji czy wyjściowy plik rzeczywiście był ostry. natomiast sam kiedyś podpinałem do d300s z ciekawosci samjanga i na f8 jeszcze jak dla mnie nie było ostro, także mysle ze wszystko zalezy tez od egzemplarza na jaki sie trafi
na tym obrazku obiekty są rozsądnie oddalone od fotografa więc spokojnie można to z ręki strzelać. fiszaj też nie jest potrzebny ale im węższy kąt tym więcej klatek potrzeba i coraz większa dokładność wykonania będzie potrzebna żeby dobrze posklejać. do składania polecam ptgui - uzywam wersji sprzed 5 lat i daje rade :)
a kto to Cichy? Ja chce nowy z gwarancja i paragonem :p
w EURO mogę sobie zamówić, do sklepu do Olsztyna, kupować nie muszę, ale to będzie 1 sztuka a nie kilka do wyboru :)
Cichy, czyli Kuba Cichocki to fotograf i sprzedawca sprzętu.
Sprzedaje sprzęt nowy na allegro. Wpisz w wyszukiwarce "do Cichego" to Ci znajdzie, co ma aktualnie w ofercie.
Jest to chyba jedyny sprzedawca, który ma wszystkie obiektywy sprawdzone i na bubla nie trafisz.
Na tym forum również występuje pod nickiem "Cichy": http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=329
A tu link to Samyanga AE 8mm właśnie od niego:
http://allegro.pl/samyang-8mm-f-3-5-rybie-oko-ae-od-cichego-f-vat-i2998850099.html
sokolnik
03-02-2013, 16:11
cena też ciekawa :) dzięki za info :) to chyba nie wersja z CHIPem gdzie kółkiem ustawiam przesłonę a nie pierścieniem...
Świetne i tanie Rybie Oko do lustrzanek z matrycą DX. Wersja do Nikona AE z elektroniką.
Ostrość i przysłona ustawiana ręcznie, ale w zupełności to nie przeszkadza (odsyłam do mojego testu).
cena też ciekawa :) dzięki za info :) to chyba nie wersja z CHIPem gdzie kółkiem ustawiam przesłonę a nie pierścieniem...
Świetne i tanie Rybie Oko do lustrzanek z matrycą DX. Wersja do Nikona AE z elektroniką.
Ostrość i przysłona ustawiana ręcznie, ale w zupełności to nie przeszkadza (odsyłam do mojego testu).
AE to w Samyangu oznaczenie wersji z chipami właśnie.
sokolnik
03-02-2013, 18:10
to co oznacza oznaczenie Samyang 8mm 3,5 Aspherical IF MC AE ? to jakaś inna wersja szkła od tylko AE ?
http://accord-foto.pl/SAMYANG-8-Fisheye-f35-Aspherical-IF-MC-AE-z-chipem-mocowanie-Nikon_p4731.html
to co oznacza oznaczenie Samyang 8mm 3,5 Aspherical IF MC AE ? to jakaś inna wersja szkła od tylko AE ?
Nie ma Samyanga tylko AE...
pełne oznaczenia to:
Samyang 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye CS
lub
Samyang AE 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye CS
A oznaczenie IF i MC znaczy to samo co w każdym innym szkle innych producentów:
IF - internal focusing - czyli wewnętrzne ostrzenie
MC - multi coating - wielowarstwowe powłoki.
sokolnik
03-02-2013, 20:11
Dzięki za informacje :) :)
Wersja AE będzie ładnie działała z lampami błyskowymi. Starsza tylko w manualu
Trochę dezorientacji w tych oznaczeniach Samyanga, teraz weszła właśnie do sprzedaży nowa wersja CSII do Nikona, która teoretycznie różni się tylko wyglądem (odłączana osłona).
sokolnik
05-02-2013, 16:54
yes yes yes! i taką będę miał :D
No właśnie CSII będzie miał tylko ściąganą osłonę, to lepiej czy gorzej???? Od jakiegoś czasu mam ochotę na zakup tego szkła lecz właśnie też zauważyłem że będzie w "nowej" wersji ściągana osłona, moje pytanie do użytkowników czy lepiej brać ze ściąganą osłoną czy to nie ma znaczenia w użytkowaniu ????
sokolnik
05-02-2013, 23:51
ja nie będę zdejmował, optyka jest mocno wysunięta.
mOJenjirR5Q
To chyba ukłon w stronę hardcorowców, którzy odcinali osłonę pod FX.
sokolnik
06-02-2013, 18:11
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img163.imageshack.us/img163/4738/dsc0597n.jpg)
CROP 100%
MAŁY TEŚCIK W DOMOWYCH WARUNKACH. NA BIURKU, SAMOWYZWALACZ, ISO200, ODLEGŁOŚĆ DO OBIEKTU OK 25-30cm, centrum kadru (boki kadru zachowują się podobnie)
spodziewałem się większego mydła na 3,5. Jest MZ bardzo dobrze. Wołane z NEF- brak wyostrzania, brak odszumiania, CROP 100%, plik jpg
obiektyw solidny, nic nie lata nic nie puka jak to mówią, pierścienie chodzą super - czuć fajny opór - no co? polecam szkiełko "od Cichego" :)
krolewicz
06-02-2013, 18:19
zależy kto jakie ma wymagania, moim zdaniem to mydło ;)
miałem co prawda ver.I ale aż takiego mydła po przymknięciu do f5.6 nie miałem to co u Ciebie jest na f5.6 u mnie było na pełnej dziurze...
także albo za blisko testowałeś, albo pudełko po N nie jest najlepszym obiektem do tego, albo masz mydlącą się sztukę która prawdopodobnie na f8 dopiero bedzie przyzwoita.
sokolnik
06-02-2013, 18:25
a tam, nie znacie się :) he może w PS lepiej to wygląda, nie wiem.
zaraz zobaczę na f8 :)
a tam, nie znacie się :) he może w PS lepiej to wygląda, nie wiem.
zaraz zobaczę na f8 :)
dokładnie sprawdz na f3.5, f5.6, F8 i co najważniejsze nie bierz do testów tego pudełka tylko powiedzmy np. fragment pokoju itp. ze względu na duże GO w tym szkle.
sokolnik
06-02-2013, 18:30
dokładnie sprawdz na f3.5, f5.6, F8 i co najważniejsze nie bierz do testów tego pudełka tylko powiedzmy np. fragment pokoju itp. ze względu na duże GO w tym szkle.
no dobra, to jaki mam dać wycinek kadru (crop100%) ? nie będę wrzucał całych zdjęć w powiększeniu 100% żeby sobie każdy zobaczył.
nie ma punktu ostrości jak w innych obiektywach.
najlepiej gdybys dał cały kadr i crop 100% z niego dla porównania.//
sokolnik
06-02-2013, 19:11
cudów nie oczekiwałem za te pieniądze :) oczywiście, można kupić SIGMA 8 fish eye za 3 razy tyle, czyli ponad 3 200 zł.
Może coś źle ustawiam, odległość 1,5m ustawiłem (na oko)
crop 100% bez wyostrzania
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img62.imageshack.us/img62/2325/dsc0607bo.jpg)
nefy, jedzcie i pijcie :)
http://speedy.sh/yqEXx/DSC-0594.NEF
http://speedy.sh/BFMcz/DSC-0595.NEF
http://speedy.sh/rpH8u/DSC-0596.NEF
różnice widać dopiero na 100% powiększeniu. Kto chce niech kupuje SIGME FISH EYE za PONAD 3 200pln
Na f/5.6 to ja tam mydła nie widzę. Zdjęcie z pudełkiem jest tylko pozbawione kontrastu - tak się niestety Samyang 8mm zachowuje - ma dość mały kontrast.
Natomiast na f/3.5 całkiem użyteczny - poza tym jak widać to są cropy... U mnie to przy f/5.6 się tak rozmywa jak na tych zdjęciach przy f/3.5....a bez powiększania i to już na trochę lepszym niż pierwszy, który miałem...
no i sam widzisz ostro jest dopiero od f8 tak jak przepuszczałem....
a tak na marginesie to nie trzeba kupować fisha sigmy za ponad 3k, ponieważ jak dobrze wyselekcjonujesz Samynaga będzie ostry od f5.6 (tak jak mój) a nie wykluczone że nawet od pełnej dziury,,
jak masz na gwarancji to ślij na kalibracje...
no ja też dopiero od f8 widzę w miare ostro....i czemu sigma za 3200?! jak ja mojego nikkora 10,5 już pół roku nie mogę sprzedać za 1900 ;)
pewnie za drogo ;) ja swoje Sama sprzedałem głównie dlatego że znudził mnie efekt wykrzywiania, oraz manualne ostrzenie, które podkreślę w tym szkiełku jest banalnie łatwe... może jakby światłosiła była 2.8 zmienił bym zdanie..
sokolnik
06-02-2013, 19:52
no ja też dopiero od f8 widzę w miare ostro....i czemu sigma za 3200?! jak ja mojego nikkora 10,5 już pół roku nie mogę sprzedać za 1900 ;)
też patrzyłem na tego NIKKORA
po 1 za drogi
po 2 nie podobają mi się jego krzywizny, wybór padł na ciamcianga :) a też bym chciał Nikkora, ale nie tego 10,5
nie oglądam zdjęć na 100% podglądzie, to nie jest moje ulubione zajęcie w fotografii :)
No i jest bardzo dobrze, te Samyangi na f/3.5 są z reguły mydlane, a ten jest używalny.
Natomiast na f/3.5 całkiem użyteczny - poza tym jak widać to są cropy... U mnie to przy f/5.6 się tak rozmywa jak na tych zdjęciach przy f/3.5....a bez powiększania i to już na trochę lepszym niż pierwszy, który miałem...
To masz kiepski egzemplarz, bo na 5.6 nie powinno być nawet delikatnego mydlenia. Generalnie Samyangi 8mm mają to do siebie, że są w miarę równe na 5.6, a na 3.5 potrafią być użyteczne jak ten tutaj, ale też potrafią być totalnie mydlane.
sokolnik
06-02-2013, 21:03
wszystko zależy od tego, kto jaką miarą mierzy i do czego porównuje ...
No właśnie. Z punktu widzenia kogoś, kto nigdy nie miał w ręku tego obiektywu może wydawać się, że egzemplarz jest kiepski. Ale jako , że mam jakieś doświadczenie w tej kwestii i przeszło przez moje ręce trochę tych szkieł, potrafię wskazać lepsze i gorsze egzemplarze.
Mały przykład: 2 sztuki Samyanga AE, przysłona f/3.5
www.negatyw.org/wysylka/8aenr1.jpg (http://www.negatyw.org/wysylka/8aenr1.jpg)
www.negatyw.org/wysylka/8aenr2.jpg (http://www.negatyw.org/wysylka/8aenr2.jpg)
Niestety większość na rynku egzemplarzy odzwierciedla zdjęcie nr 2. Na szczęście po domknięciu do 5.6 praktycznie wszystkie są już OK.
sokolnik
06-02-2013, 21:16
przetestuję niedługo w plenerze przy ładnym słońcu. zobaczymy wtedy jak się zachowuje "na wolności" a nie w 4 ścianach :)
"Dostawiając" crop z Twojego do tych poprzednich mamy coś takiego:
www.negatyw.org/wysylka/8mmaecrops.jpg (http://www.negatyw.org/wysylka/8mmaecrops.jpg)
I ładnie widać, czy należy do tych gorszych czy lepszych.
To ja widać trafiałem na same tragiczne egzemplarze... szczęście, że znowu się popsuł... albo dadzą lepszy, albo trzeba będzie kupić gdzie indziej, bo bez rybki to się raczej nie obejdę...
adrianek32
11-02-2013, 00:52
ja jednak kupilem polrocznego samyanga 8 w wersji AE z 800zl :) i nie narzekam
hunter77
23-02-2013, 16:53
Witam. zastanawiam się co wybrać samyanga 8, nikkora 10.5 czy sigme 8 z f4 ? Co radzicie? który fajniej rysuje?
sokolnik
23-02-2013, 17:05
Pewnie Nikkor, Sigma a na końcu SAMYANG. Tak samo jest z ceną pewnie :)
Jak Cię stać, to kup używanego nikkora 10.5. Ostry wszędzie już od f/2.8.
sokolnik
23-02-2013, 18:45
jednak jego zniekształcenia są MZ dość dziwne
hunter77
26-02-2013, 13:55
czyli patrząc na fajne rysowanie krzywizn co polecacie nikon czy samyang?
2mm na szerokim końcu to pieruńsko dużo - bierz 8mm.
Nawet jeśli trafisz na nieostrą sztukę, to przymykasz do 5,6, ustawiasz hiperfokalną ~70cm i masz AF z głowy :)
samyanga miałem jest ciekawe ale szału nie ma, do tego manual, fakt niezmiernie łatwy do ogarnięcia ale z perspektywy czasu, oraz po testach kilku nikkorów osobiście wybrał bym nikkora. Założe się w ciemno że plastyka i rysowanie oraz ostrość w nikkorze będzie znacznie lepsza niz w samim.. ale wszystko zalezy od tego do czego zamierzasz go uzywać, jaki masz budżet itp..
hunter77
26-02-2013, 15:56
czy ten samyung w wersji AE po uetawieniu ostrości ręcznie (bo inaczej się nie da) potwierdza ostrośc w puszcze?
sokolnik
26-02-2013, 16:13
nie potweirdza ostrości. Nie ma dźwięku. Ustawiasz ostrość wg miarki na pierścieniu (0,3 m, 0,5m, 0,7m, 1m, 1,5m, nieskończoność). Albo trafisz albo nie. Najczęściej się trafia :) GO jest duża bo zazwyczaj mam f/5,6. daj maila to Ci kilka fotek podeślę
Sokolnik, co Ty pleciesz?
Wersja AE potwierdza ostrość zielonym
zieloną kropką.
Starszy w wersji CS nie potwierdzał.
starszy w wersji CS też potwierdzał przynajmniej z moimi D90' tkami. więc nierozumiem 'cezet' na jakiej podstawie ta błędna teoria.
Starsza wersja mi potwierdzała z D90, z D300s podobnie.
sokolnik
27-02-2013, 18:35
potwierdzam :) zielona kropka wskazuje ostrość :)
potwierdzenie zieloną kropką występuje we wszystkich nikonach z i ze starymi samyangami i nowszymi. Nowsza wersja AE pozwalała na to aby mieć pomiar światła z puszkami niższego segmentu. w aparatach obsługujących obiektywy non-cpu po wprowadzeniu w menu przysłony i ogniskowej obiektywu był też pomiar światła.
Epistofeles
28-02-2013, 10:07
Ludzie, to jest fisheye, nie sposob nie trafic z ostroscia ;)
Przeyslona na 5.6 i hiperfokalna i mozna strzelac z biodra ;)