PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Fenit Lighthouse

Locter
05-01-2013, 17:45
Sezon 2013 uważam, za otwarty ;) Świeciło mocno, ale chyba coś wyszło.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img189.imageshack.us/i/fenitlighthouse.jpg/)

Adam Majchrzak
05-01-2013, 19:26
Woda się na prawo przelewa i za dużo to nie widać tutaj poza ciekawym światłem na chmurce po lewej... =]

krzysztofz24
05-01-2013, 19:33
Kolorystyka mi bardzo pasuje, na niebie swietnie sie kotluje. Szkoda ze ten zameczek/kosciolek w takiej ciemnicy jak i skaly po prawej.
Na kolana nie rzuca ale na pewno cos wyszlo:-). Ogolnie mam wrazenie pozytywne, ale jednoczesnie mam tez wrazenie ze mogloby byc lepiej pod wzgledem i ekspozycji i kadrowania.

Locter
05-01-2013, 20:07
Kolorystyka mi bardzo pasuje, na niebie swietnie sie kotluje. Szkoda ze ten zameczek/kosciolek w takiej ciemnicy jak i skaly po prawej.
Na kolana nie rzuca ale na pewno cos wyszlo:-). Ogolnie mam wrazenie pozytywne, ale jednoczesnie mam tez wrazenie ze mogloby byc lepiej pod wzgledem i ekspozycji i kadrowania.

NIe chce bronić tej foty ( w zadnym wypadku!) , jednak u mnie widac detale w cieniach, zarowno na skalach jak i na latarni, poza tym to bylo robione wybitnie pod slonce - na pewno patrzyles kiedys na obiekt pod slonce, czy uwazasz, ze obiekty na ktore patrzyles byly jasne ?? Raczej nie, bo slonce bylo za nimi.
NIe chce na sile skrzywiać rzeczywistosci zeby bylo "ladniej"
.

Dziekuje za komentarz. ;)

krzysztofz24
05-01-2013, 20:25
NIe chce bronić tej foty ( w zadnym wypadku!) , jednak u mnie widac detale w cieniach, zarowno na skalach jak i na latarni, poza tym to bylo robione wybitnie pod slonce - na pewno patrzyles kiedys na obiekt pod slonce, czy uwazasz, ze obiekty na ktore patrzyles byly jasne ?? Raczej nie, bo slonce bylo za nimi.
NIe chce na sile skrzywiać rzeczywistosci zeby bylo "ladniej"
.

Dziekuje za komentarz. ;)

Nie no, oczywiscie ze widac cos w cieniach, ma pewno nie ma tam totalnej ciemnicy.
Skrzywiac rzeczywistosci?...hm. Mz na pewno wiecej widziales na tych skalach po prawej jak na nie patrzyles.
To aparat nie wyrabia, ludzkie oko daje rade ze szczegolami w swiatlach i cieniach o wiele lepiej niz aparat.
Ale proponuje nie drazyc tego tematu, bo to temat rzeka:-).

Nie chce wyjsc na czepialskiego ale w tych cieniach mogloby wiecej widac;-). I to mialem na mysli konkretnie.
Nie spodziewam sie tam fuul szczegolow;-), ale mogloby byc wiecej.
No i masz pelne prawo bronic foty:-).

Bartekkw
05-01-2013, 20:43
Krzysiek dość dyplomatycznie podszedł do tej foty. Jak dla mnie jest po prostu słaba a podział 50/50 tez nie służy. Szczegóły w cieniach widać ale myśle ze nie wykorzystales potencjału tego miejsca - przynajmniej na tym zdjeciu

Katrina
05-01-2013, 22:54
Widzialam bardzo duzo zdjec zrobionych pod słonce, o wschodzie/zachodzie. Dzieki filtrom połowkowym lub jak ktos potrafi sklejaniom foty z dwóch ekspozycji, jestes w stanie uzyskac ciekawe niebo i dół z bardzo duza iloscia detalu. Tak wiece wracając do zdjecia, kompozycyjnie-nie wypowiem sie, bo czasami to rzecz gustu. Natomiast techniczne zdjęcie poległo. Dół ciemny, góra nijaka, a środek(mówie o zamku) nie widoczny. Albo robimy tak, aby bylo widac to co potrzeba, albo ustawiamy ekspozycje tak, by tylko zarys zamku podpowiadał odbiorcy co to jest.

Locter
05-01-2013, 23:10
Widzialam bardzo duzo zdjec zrobionych pod słonce, o wschodzie/zachodzie. Dzieki filtrom połowkowym lub jak ktos potrafi sklejaniom foty z dwóch ekspozycji, jestes w stanie uzyskac ciekawe niebo i dół z bardzo duza iloscia detalu. Tak wiece wracając do zdjecia, kompozycyjnie-nie wypowiem sie, bo czasami to rzecz gustu. Natomiast techniczne zdjęcie poległo. Dół ciemny, góra nijaka, a środek(mówie o zamku) nie widoczny. Albo robimy tak, aby bylo widac to co potrzeba, albo ustawiamy ekspozycje tak, by tylko zarys zamku podpowiadał odbiorcy co to jest.

Ach, dziękuje Pani za ten komentarz, dziękuje, że tyle mogłem sie nauczyć od Pani ;)

Katrina
05-01-2013, 23:31
Locter przejrzalam Twoje foty na "blogu?" w każdym razie w Twojej galeri. Masz swietne foty, o czym nie wiedzialam. Wiec nie czuj sie urazony moim postem. Ale to foto co teraz pokazales, odbiega diametralnie, od Twoich poprzednicj zdjęc.

6868
05-01-2013, 23:36
Ach, dziękuje Pani za ten komentarz, dziękuje, że tyle mogłem sie nauczyć od Pani ;)
:):):)
Co do foty, to naprawde malo szczegolow widac w cieniu :)

basket
05-01-2013, 23:38
Mi się ogólnie bardzo podoba. Obrazek ma świetny klimat. Tak się zastanawiam jedynie nad kadrowaniem, bo z tej perspektywy mimo że jest prosto, to ten cypelek delikatnie ciągnie w prawo. Podział podziałem, ale ja jestem na tak!

mcleod
05-01-2013, 23:39
Mam kiepski monitor więc nie mogę wypowiedzieć się na temat cieni, chociaż intuicyjnie nie wiem czy nie wolałbym aby wyspa i brzeg po prawej stronie kadru nie były bardziej zgodne z cieniami ostatniego, górzystego planu (mam świadomość, że mogło by to nie być zgodne z warunkami zastanymi :-) ). Podoba mi się na pewno kompozycja, klasycznie rozplanowana z istotnymi elementami wokół przekątnej LG-PD.

Sebastianito
05-01-2013, 23:57

Po pierwsze: Nigdy nie neguj odbiorcow! Oni zawsze pisza tak jak odczuwaja i moga pomoc Ci robic lepsze zdjecia, a sarkazm w tym wypadku nie pomaga.

Po drugie: Nie, nie, nie wierze poprostu.... czlowiek z tym potencjalem... Wiem, ze zdjecia pod slonce nie sa najlatwiejszym tematem (ba, jednym z najtrudniejszych) ale wymagal bym od Ciebieo wiele wiecej. Detal w ciemnych partiach jest znikomy i bardzo malo go widac aby mial subiektywny wplyw na jakosc tego zdjecia. Ponadto kadr jest niezdecydowany (prawie fifty/fifty) ale mysle, ze wiecej mozna tam wykrzesac... generalnie zdjecie do poprawy.

Ale tak jak piszesz! Sezon 2013 rowniez uwarzam za otwarty! Swiatla i kadrow zycze!

ostrytux
06-01-2013, 00:00
Kompozycyjnie dla mnie ok, osobiście deczko bym dał cieplejszy WB ale to rzecz gustu.
Natomiast co do naturalności, to o tym można książkę napisać, szanują bardzo to w jaki sposób pokazałeś to miejsce na fotografia, zapewne troszkę można by wydobyć gdzie nigdzie więcej światła, detali bez przesadnego haratania z cienia i używania miliona flitów z pakietu EfexPro.

Locter
06-01-2013, 00:08
Kompozycyjnie dla mnie ok, osobiście deczko bym dał cieplejszy WB ale to rzecz gustu.
Natomiast co do naturalności, to o tym można książkę napisać, szanują bardzo to w jaki sposób pokazałeś to miejsce na fotografia, zapewne troszkę można by wydobyć gdzie nigdzie więcej światła, detali bez przesadnego haratania z cienia i używania miliona flitów z pakietu EfexPro.

O, i dziękuje Ci chlopie za ten komentarz, bo o to chodzi. Nie to żebym nie doceniał innych - dizękuje wszystkim za uwagi, może macie racje, może nie. ;)
Pozdrawiam.

jarekf34
06-01-2013, 00:54
Śledząc wcześniejsze Twoje to rzeczywiście takie jak nie Twoje ;):), ale w 2013 napewno nas jeszcze zaskoczysz :)

maniak666
06-01-2013, 01:53
Śledząc wcześniejsze Twoje to rzeczywiście takie jak nie Twoje ;):), ale w 2013 napewno nas jeszcze zaskoczysz :)

Podobne miałem odczucia i podobne nadzieje żywię.
Bo tu (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=220887) odniosłem wrażenie że omyłkowo zalinkowałeś nie to co trzeba...

Locter
06-01-2013, 08:54
Oj tam Panowie, czasami po prostu sie wrzuca to co sie podoba autorowi... tak to już jest że gusta są rozne, ale i tak dzięki ;)

zaza67
06-01-2013, 14:15
Oj tam Panowie, czasami po prostu sie wrzuca to co sie podoba autorowi... tak to już jest że gusta są rozne, ale i tak dzięki ;)

To zdanie mi sie podoba . Kazde zdjecie jest inne i nie trzeba ich wrzucac do jednego kosza razem .

Co do zdjecia to mi sie podoba ze jest takie inne i wlasnie ma cos w sobie . Tak jak juz bylo wspomniane mozna je troche ocieplic .