PDA

Zobacz pełną wersję : d5100 i obiektyw 18-105

Michal90x
05-01-2013, 17:41
Witam w dniu 03.01.2013 kupiłem swoją pierwszą lustrzanke taką jak w tytule. Wczoraj w nocy po zrobieniu około 250 zdjęć w trybie auto i około 50 w manualnym stało się coś dziwnego. Mianowicie.. przy włączonym autofocusie na obiektywie i AF-A w aparacie w trybie zdjęć live wiev aparat bardzo długo szukał ostrości i czasem mu się to nie udawało. Przełączyłem na wizjer i tu autofocus działał przez 5-10 zdjęć ale bardzo wolno szukał ostrości i ustawiał źle po czym przestał całkowicie jej szukać. Zaniosłem dziś aparat do fotojokera ,żeby wysłałi go do serwisu. Podłączyli obiektyw do innego aparatu i wszystko było ok a gdy podłączyli inny obiektyw do mojego to dalej bardzo słabo chodził. Przepraszam ,za nie precyzyjny opis itd. Ale dopiero wkraczam do świata fotografii , a raczej chciałem -.-

ten problem chyba był podobny do tego
http://www.youtube.com/watch?v=Pfxz-Z_uEfU

ale nie chciałem próbować robić tego sam gdyż jestem laikiem a aparat ma gwarancje.

W fotojoker pytali mnie wielokrotnie czy aparat nie upadł gdyż takie coś nigdy im się nie zdarzyło.

Wie ktoś co to może być? Jestem zawiedziony 2500 zł na ziemi nie leży i troszkę się zraziłem do nikona d5100

varjo
06-01-2013, 16:39
Masz gwarancję zarówno na aparat, jak i na obiektyw. Wysyłaj do serwisu bez względu na to, co Ci mówią w fotojokerze. I nie ma co się zrażać, bo wpadki zdarzają się każdemu.