PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka lustrzanke wybrac D5200 czy D600

Yarycha
05-01-2013, 12:40
Witam ,
Z gory przepraszam za powtarzajacy sie zapewne watek ale nie moge znalezc nikogo kto doradzilby mi zakup aparatu. Potrzebujemy aparat do zdjec rodzinnych. Oczekujemy wysokiej jakosci zdjec ( oczywiscie nie tylko od sprzetu to zalezy :-) ) , jednakze wydatek paru tysiecy zlotych nie chcialbym aby byl nie przemyslany. Znajomy ma D90 z obietywem 18-200 VR II jest bardzo zadowolony ale zaleca mi nowszy model .....lecz nie potrafi doradzic . Licze na pomoc ze strony doswiadczonych forumowiczow za co z gory dziekuje . Tak wiec d5200 czy d 600 a moze cos innego .

GonzoG
05-01-2013, 12:50
do zdjęć rodzinnych nie trzeba lustrzanki za 4000-6000zł. wystarczy kompakt, hybryda czy bezlusterkowiec (np. sony nex), w dodatkowo masz lepsze nagrywanie filmów, bo w lustrzankach, tylko manualne ostrzenie.

a pozostałe pieniądze przeznaczyć na coś innego.

kamisz
05-01-2013, 12:53
Jeśli masz dylemat pomiędzy D5200 a D600 to bierz D5200.

Do zdjęć rodzinnych w zupełności wystarczy D5200.

zgera
05-01-2013, 13:25
D5100, za resztę dobre szkło, lub D7000, do takich zastosowań zupełnie wystarczy.
D600 to FX, użytkownicy skarzą się na brudzącą się szybko matrycę.

Borat1979
05-01-2013, 14:21
Zakup aparatu za 4-6 tys zł to pstrykania rodzinnych fotek to kompletny idiotyzm. Kup sobie NEX-a 3 lub 5 z podstawowym szkłem za ok 2 tys zł, ewentualnie za jakiś czas dokupisz sobie jakieś jasne szkło portretowe. Ma matrycę APS-C więc jakość obrazu jest porównywalna z amatorskimi lustrzankami. Do zdjęć rodzinnych w zupełności wystarczy, dodatkowo ma dobre wideo. Poza tym jest mały i można go zabrać wszędzie a za różnice w cenie będziesz miał zajebistą wycieczkę dla całej rodziny :)

Ronin79
05-01-2013, 14:53
Tak czytając temat odnoszę wrażenie, że szukasz jakieść nowej zabawki z dużą matrycą i tyle. Może kup D800 i jakiś duży obiektyw. W zdjęciach nie będzie różnicy, ale za to znajomi padną jak usłyszą o 36 Mpix i zobaczą takiego kolosa (szczególnie z gripem). Przy nim ich Canony 1100D i Nikony D3200 z obowiązkowymi kitami 18-55mm będą wyglądały jak zabawki.

Przepraszam za lekki sarkazm, ale nie wydaje mi się, żeby ktoś poważnie zastanawiał się między tymi modelami. To jakbyś zastanawiał się czy kupić Audi A3 czy A6 Avant.

jeremi1234
05-01-2013, 15:08
Skoro jest taka moda na lustrzankę to bierz D800, nie ma nad czym się zastanawiać.

Mavcio
05-01-2013, 15:10
Naprawdę sądzisz że on wie co to " duża matryca " ? ;)

Jak koledzy wyżejm bierz NEX-a, pewnie w 99% będziesz jechał na zielonym, szkoda kasy na lustro..

Dexter88
05-01-2013, 15:49
Bierz nexa.

dezerter_27
05-01-2013, 15:55
Kolego do takiego pstrykania to wystarczy d40 i np 18-105. I nie masz się czego bać że zdjęcia ci nie wyjdą nawet zawstydzisz tego kolegę. A, a za reszte kaski kup sobie paralotnie i bedzie pan zadowolony

Borat1979
05-01-2013, 16:10
Skoro jest taka moda na lustrzankę to bierz D800, nie ma nad czym się zastanawiać.
Zakup D800 do zdjęć rodzinnych to jak strzelanie z armaty do muchy :razz:

pudlox
05-01-2013, 16:27
Przepraszam, ale tak sobie wyobrażam osobę z takim dylematem: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rnaIFjJkuzQ

jeremi1234
05-01-2013, 16:28
Zastanawianie się nad D600 tylko do zdjęć rodzinnych to takie samo strzelanie jak z D800 :). NEX i tyle chyba, że kolega ma i chciałoby się mieć coś lepszego ;P wyczuwam nutę "mody" itp itd nie chcąc tego nazywać inaczej.

fotoMichal
05-01-2013, 16:39
Przepraszam, ale tak sobie wyobrażam osobę z takim dylematem: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rnaIFjJkuzQ

tez mam takie wrażenie :D

Dexter88
05-01-2013, 17:13
http://youtu.be/gW9alBidf3w

lukaskov
05-01-2013, 17:48
do zdjęć "rodzinnych" wystarczy dobra.. komórka np. Samsung Galaxy S III. wszystko w jednym.. małe, lekkie i poręczne.

Yarycha
05-01-2013, 18:15
Czytajac wiekszosc wypowiedzi mozna tylko powiedziec ze szkoda naprawde czasu na takie fora , bo w zamian za konkretna wypowiedz doczekac sie mozna wypowiedzi niskich lotow. Oceniacie kogos tylko po kilku zdaniach No coz jak latwo mozna zle kogos ocenic Badz co badz dziekuje za wszystkie wypowiedzi , a Nexa i tym podobnych juz mam i nie jestem bogatym gadzeciarzem Po prostu chcialem kupic w prezencie aparat dla kogos kto rozwija swoje pasje

sokolnik
05-01-2013, 18:27
Czytajac wiekszosc wypowiedzi mozna tylko powiedziec ze szkoda naprawde czasu na takie fora , bo w zamian za konkretna wypowiedz doczekac sie mozna wypowiedzi niskich lotow. Oceniacie kogos tylko po kilku zdaniach No coz jak latwo mozna zle kogos ocenic Badz co badz dziekuje za wszystkie wypowiedzi , a Nexa i tym podobnych juz mam i nie jestem bogatym gadzeciarzem Po prostu chcialem kupic w prezencie aparat dla kogos kto rozwija swoje pasje

nie jesteś bogatym gadżeciażem a chcesz kupić w prezencie aparat za około 5-7 tyś, nie dla siebie tylko dla kogoś.

a nie zechciałbyś mi kupić nowego aparatu za parę tyś? albo chociaż obiektyw? też rozwijam swoją pasję :)

wystarczy D7000 lub N 17-55 2.8 :)

opisz osobę, dla której ma być ten aparat. Jeśli do rodzinnego pstrykania na AUTO to wystarczy D5100 + 18-105, może lampa Sb700 lub stałka 35 1.8. Konfiguracji może być tysiące. Jeśli pytasz o aparat pełnoklatkowy dla osoby (której nie opiszesz, jej doświadczenie z fotografią itp) to nie oczekuj poważnych odpowiedzi. Sprzęt z tej serii nie jest do rodzinnego pstrykania, noo chyba że kasa nie gra roli a potem nauka foto sprowadza się do trybu AUTO i szpanu przed rodziną, jaki to mam świetny aparat :)
pozdro

pudlox
05-01-2013, 19:26
A może D300s.

Założę się, że 3 dni po zakupie na forum pojawi się temat o uszkodzonym D300s, bo zdjęcia za ciemne, bo zdjęcia rozmazane, bo nienaturalne kolory :D

GonzoG
05-01-2013, 19:33
aparat dla kogos kto rozwija swoje pasje

To napisz tak, a nie aparat do zdjęć rodzinnych... Bo wywalanie blisko 9-10k PLN na aparat do zdjęć rodzinnych, to raczej nie przerost formy nad treścią, a choroba, którą powinno się leczyć...

Poza tym do zdjęć rodzinnych lustrzanka, a tym bardziej pełnoklatkowa się raczej nie sprawdzi, bo bardzo łatwo zrobić nieostre zdjęcia tylko z winy użytkownika....

Są to aparaty już do bardziej ambitnego wykorzystania i bardziej wymagające od użytkownika, a nie do zdjęć cioci wcinającej kotleta... Gdzie kompakty, hybrydy i bezlusterkowce sprawdzają się o wiele lepiej...

Tak więc nie dziw się, bo odpowiedź dostałeś w pełni adekwatną do pytania, szczególnie, że pytasz o D5200 za 2600zł i D600 za 6500zł...

A jak to ma być dla kogoś, kto chce rozwijać pasję...
To najpierw powiedz jaki jest poziom wiedzy tej osoby, bo danie komuś D600 ze szkłem f/1.8 może sprawić, że rzuci lustrzanką w kąt, bo komórką zrobi lepsze zdjęcia...

Borat1979
05-01-2013, 19:34
Jak ktoś wyskakuje z tekstem na temat zakupu aparatu to zdjęć rodzinnych i wyskakuje z D600 który kosztuje ok 7 zł bez obiektywu to jak mamy reagować? Rozwijać swoje fotograficzne pasje można zwykłym kompaktem.

pudlox
05-01-2013, 19:36
Jak ktoś wyskakuje z tekstem na temat zakupu aparatu to zdjęć rodzinnych i wyskakuje z D600 który kosztuje ok 7 zł bez obiektywu to jak mamy reagować? Rozwijać swoje fotograficzne pasje można zwykłym kompaktem.

Święte słowa !!

sokolnik
05-01-2013, 19:52
moja propozycja zakupu dla mnie D7000 lub M 17-55 2.8 jest nadal aktualna. Może ktoś nie ma co robić z kasą ? A chciałby wesprzeć moją pasję :) ?

co mi do tego co ktoś robi ze swoją kasą !? Niech kupi D800 :) jak szaleć to szaleć :)

takie wątki to dla niektórych chleb :) można się najeść na parę dni :)

skarcity
05-01-2013, 20:17
Czytajac wiekszosc wypowiedzi mozna tylko powiedziec ze szkoda naprawde czasu na takie fora , bo w zamian za konkretna wypowiedz doczekac sie mozna wypowiedzi niskich lotow.
Niestety masz rację. Większość odpowiadających pokazała swoją małość, zawiść, złośliwość, głupotę a przede wszystkim zazdrość i jeszcze raz zazdrość! Tak Wam żal d..ę ściska, że ktoś chce sobie kupić pełną klatkę do rodzinnego pstrykania?! Na ten żal jest jeden sposób - weźcie się do roboty to i Was będzie stać na takie "fanaberie".

W temacie - jeśli to jest pasja, to kup D600.

pozdrawiam

Yarycha
05-01-2013, 20:35
Dzieki za zrozumienie ...

Yarycha
05-01-2013, 20:36
... Czlowiek nie we wszystkim jest znawca a dziedzina fotografi na tym poziomie jest mi obca i trudno jest zrobic komus niespodzianke bez porady kogos kto ma wiedze w tym temacie .... Ale ok ... Tak czy owak dzieki Juz po tych opeerach zaczerpnolem sam wiecej teori Osoba ktora probuje sil w fotografi ale rodzinnej to moja zona Zakup takiego sprzetu spowodowany nie jest checia snobstwa czy innych tego typu zachowan lecz zwykla checia wydania raz a dobrze pieniedzy bo mam nie mile doswiadczenia z osczedzaniem na sprzetach. Jako laik moze nie mam prawa do takich rzeczy ale zapytac sadzilem ze zawsze mozna

jeremi1234
05-01-2013, 20:36
skarcity raczej to dziwne pytanie, do fotografii rodzinnej DX D5200 czy FX D600 (totalna rozpiętość wg mnie), rozumiem pytanie D5100 czy D5200. Rozumiałbym pytanie "co wybrać DX-a czy FX-a do fotografi rodzinnej, aparat będzie mało/dużo używany, mam zapędy foto amatora itp itd " co do zazdrości hmm... śmieszne, ja kupiłem D7000 bo foce hobbystycznie nie zarobkowo i najpierw się oczytałem a potem stwierdziłem, czego będę oczekiwał od focenia na własne potrzeby co mi wystarczy a co nie. A tu pytanie najpierw inne, potem amatorowi na prezent eee.... jakaś lipa... kupić samochód do lasu, a kupić samochód do lasu wozić nim metry drzewa (terenówka/ciężarówka).

PS# Moim zdaniem mało danych na początku dlatego zaczęła się polewka troszeczkę ;)

Yarycha
05-01-2013, 20:38
Patrz post ponizej ..... Reaguj normalnie....

Yarycha
05-01-2013, 20:40
Nie lipa tylko poprostu spojrzalem na strone nikona i produkty Fakt nie wcyztywalem sie za wile bo i nie wiele mi to mowi wiec zadalem tu pytanie Co w tym dziwnego ?...

lukaskov
05-01-2013, 20:54
do Yarycha.. przed "założeniem" takiego tematu wystarczyło trochę poczytać na temat aparatów.. ogólnie sprzętu i wtedy zadawać sensowne pytania..

..to tak jakbyś pytał o samochód rodzinny.. porsche czy ferrari? który bardziej nadaje się na wypad w Polskie góry?

Przemek80
05-01-2013, 20:55
Jak znajomy jest zadowolony z d90 to ty też będziesz. Kup go,jak załapiesz o co chodzi to sprzedaż i kupisz coś lepszego.Tyle w temacie.

marektrz
05-01-2013, 21:01
@Yarycha - czasami trzeba brać odpowiedzi z przymrużeniem oka, bo inaczej człowiek by zwariował… Może napisz, czy żona Twoja miała już styczność z lustrzanką, bo chyba analizę od tego by trzeba było zacząć. Obecnie na rynku masz duży wybór sprzętu. Doskonale Ciebie rozumiem, że chcesz kupić raz a dobrze, jest to dosyć rozsądne podejście. Musisz jednak pamiętać, że decydując się na wybór D600, który jest aparatem pełnoklatkowym decydujesz się również na droższą optykę, bo nie wszystkie obiektywy DX użyjesz przy D600 chcąc wykorzystać w pełni jego zalety. Nie wiemy również na ile Twoja żona interesuje się fotografią i czy nie okaże się że D600 jest zbyt skomplikowanym urządzeniem. Daj nam więcej danych…

Borat1979
05-01-2013, 23:24
Niestety masz rację. Większość odpowiadających pokazała swoją małość, zawiść, złośliwość, głupotę a przede wszystkim zazdrość i jeszcze raz zazdrość! Tak Wam żal d..ę ściska, że ktoś chce sobie kupić pełną klatkę do rodzinnego pstrykania?! Na ten żal jest jeden sposób - weźcie się do roboty to i Was będzie stać na takie "fanaberie".
Jak dla mnie to może kupić nawet D4 jego sprawa.
Tylko pytanie po co?
Jak kupujesz auto do jazdy po mieście to nie idziesz do salonu MANa po autobus.

krzysiek.81
06-01-2013, 00:00
Też mam dziwne wrażenie że przez wielu użytkowników przemawia zawiść i dla tego takie brednie tu wypisują,
a niektórzy nawet próbują obrażać autora wątku :(....a przecież D600 z założenia właśnie miał być właśnie tanią puszką FF dla amatora więc nie widzę w czym problem, że ktoś kto ma pieniądze chce sobie ją kupić....?

Yarycha....jeżeli Cię stać, nie przeszkadza Ci rozmiar i waga korpusu oraz szkieł dedykowanych pod pełną klatkę to kupuj D600.

Nie rozumie dlaczego "rodzinne pstrykanie" nie zasługuje na jakość jaką oferuje np.D600 .... co wielu tutaj sugeruje .

kazwita
06-01-2013, 00:24
@Yarycha:Tylko nie kupuj sprzętu jako niespodzianki. Zdecydowanie lepiej wybierzcie się razem do sklepu, tak aby małżonka mogła sprawdzić, czy wybrany model dobrze jej leży w dłoniach. Nie powinno się pomijać ergonomii przy takich zakupach.

RAF7705
06-01-2013, 02:45
Widzę że wielu osobom zazdrość dupę ściska.
Oczywiście d600 jest lepsze.
Pamiętaj o dobrym obiektywie i lampie błyskowej.

sokolnik
06-01-2013, 02:55
@Yarycha: tylko uważaj kto Ci doradza w sklepie. Dziś byłem w fotojokerze w Olsztynie i pani (całkiem miła) powiedziała mi że D7000 to taki nowszy D90 z poprawionymi filmami. I tylko tyle, dalej nie kontynuowała zachwalania D7000. A można by prawie nie kończyć wymieniania zaled D7000:) nie przekonała mnie do zakupu D7000.

jeremi1234
06-01-2013, 10:26
W MediaExpert w Suwałkach kiedy zapytałem sprzedawcę czy mają w ofercie D7000 sprzedawca powiedział mi, że w chwili obecnej nie mają ale za to jest na bieżąco w sprzedaży D3000, który niczym się nie różni a jest nawet lepszy ponieważ jest mniejszy i wygodniejszy.

sokolnik
06-01-2013, 12:54
W MediaExpert w Suwałkach kiedy zapytałem sprzedawcę czy mają w ofercie D7000 sprzedawca powiedział mi, że w chwili obecnej nie mają ale za to jest na bieżąco w sprzedaży D3000, który niczym się nie różni a jest nawet lepszy ponieważ jest mniejszy i wygodniejszy.

hehehe :) dobre :) no tak, 3 czy 7 z przodu, co za różnica ?

Yarycha
06-01-2013, 13:37
@Yarycha - czasami trzeba brać odpowiedzi z przymrużeniem oka, bo inaczej człowiek by zwariował… Może napisz, czy żona Twoja miała już styczność z lustrzanką, bo chyba analizę od tego by trzeba było zacząć. Obecnie na rynku masz duży wybór sprzętu. Doskonale Ciebie rozumiem, że chcesz kupić raz a dobrze, jest to dosyć rozsądne podejście. Musisz jednak pamiętać, że decydując się na wybór D600, który jest aparatem pełnoklatkowym decydujesz się również na droższą optykę, bo nie wszystkie obiektywy DX użyjesz przy D600 chcąc wykorzystać w pełni jego zalety. Nie wiemy również na ile Twoja żona interesuje się fotografią i czy nie okaże się że D600 jest zbyt skomplikowanym urządzeniem. Daj nam więcej danych…
Dzieki .... Moja zona nie jest zapalona fotoamatorka ale codzien chwyta za aparat i robi zdjecia naszej coreczce Konkretnie fotografuje codziennosc naszej rodziny ( czasami ja rowniez) Posiada sony nexa ale niestety zdjecia w porownaniu ze zdjeciami znajomego ( D90) to niebo a ziemia Rowniez moglismy pobawic sie D90 i jak na poczatku pisalem to on poradzil mi poszukac nowszego modelu. Po paru wypowiedziach nie wiem czy D600 bedzie odpowiednia byc moze bedzie za bardzo skomplikowana jak ktos pisal. Zalezy mi na dobrym sprzecie pod wzgledem jakosci zdjec i nie za bardzo skomplikowanym w uzytkowaniu . Do tego jeden porzadny obiektyw i tyle Dzieki za uwage

zgera
06-01-2013, 13:54
Zalezy mi na dobrym sprzecie pod wzgledem jakosci zdjec i nie za bardzo skomplikowanym w uzytkowaniu . Do tego jeden porzadny obiektyw i tyle Dzieki za uwage

W takim razie D7000 + Nikkor 17-55 f/2.8 nie będzie bardzo skomplikowany, a da bardzo dobry obrazek.

lukaskov
06-01-2013, 14:00
W takim razie D7000 + Nikkor 17-55 f/2.8 nie będzie bardzo skomplikowany, a da bardzo dobry obrazek.

potwierdzam..

marektrz
06-01-2013, 14:06
Dzieki .... Moja zona nie jest zapalona fotoamatorka ale codzien chwyta za aparat i robi zdjecia naszej coreczce Konkretnie fotografuje codziennosc naszej rodziny ( czasami ja rowniez) Posiada sony nexa ale niestety zdjecia w porownaniu ze zdjeciami znajomego ( D90) to niebo a ziemia Rowniez moglismy pobawic sie D90 i jak na poczatku pisalem to on poradzil mi poszukac nowszego modelu. Po paru wypowiedziach nie wiem czy D600 bedzie odpowiednia byc moze bedzie za bardzo skomplikowana jak ktos pisal. Zalezy mi na dobrym sprzecie pod wzgledem jakosci zdjec i nie za bardzo skomplikowanym w uzytkowaniu . Do tego jeden porzadny obiektyw i tyle Dzieki za uwage

No to już coś wiemy więcej.
Jeżeli już kontakt jako taki był z D90, to może pomyśl o D7000 plus Nikkor 18-105 lub 18-200, osiągi bardzo zbliżone do D5200, jak na początek bardzo użyteczny i uniwersalny zestaw, co więcej, pozwalający rozwijać się.
Wiem, że zaraz się może posypać grad uwag, że to AF pudłuje, że olej itp. Ale są również i tacy użytkownicy, którzy są bardzo zadowolenie z tego modelu. D7000 jedynie mogłem używać przez jeden dzień z Nikkorem 17-55 oraz dwoma stałkami (N50mm 1.4g, N35 1.8g), i nie zauważyłem jakiegokolwiek problemu, a szybkość działania i końcowy wynik zdjęcia niestety ale zostawia D90 daleko w tyle.
Ja swoją przygodę rozpoczynałem od D5000, mam D90 i powoli myślę o FX, wiem ze swoich doświadczeń czego mi brakuje i co mnie denerwuje w obecnie posiadanym sprzęcie, ale wiedzę tą nabyłem ucząc się i ćwicząc tym co mam, więc rzucanie się na głęboką wodę tak z marszu może przynieść rozczarowanie.

sokolnik
06-01-2013, 14:20
tak jak pisałem

D7000 + N 17-55 2.8 to zestaw super by kontynuować rozwijanie pasji na wyższym poziomie. Będziesz zadowolony.

kichu
06-01-2013, 14:57
D7000 to jest model który lada chwila będzie odswiezony przez Nikona, więc ja osobiście bym go mimo wszystko juz teraz nie brał, a w takim układzie poczekał na następcę.

To już lepiej D600 - pod względem obsługi ten sam poziom skomplikowania :)

Kupno wyższego body to nie jest wcale jakiś dramat. Juz nie przesadzajcie. Focac w trybie P za wiele i tak nie trzeba myśleć, a resztę mozna sobie sukcesywnie rozgryzac :) jak ktos ogarnia d90 to i z d600 sobie poradzi. To nie prom kosmiczny.

Ja rozumiem osoby które wraz z rozwojem pasji szły wyżej pod względem sprzętu ale jakby policzyć wszystko do kupy to te aktualizacje wychodzą sumaryczny drożej niż kupno od razu takiego d600.

marcin3081
06-01-2013, 16:43
Tak obserwuję ten temat i naprawdę co niektórych to zazdrość zjada( czemu ja se nie mogę kupić pełnej klatki ) nawiasem mówiąc , jak go stać to nic wam do tego i po co tu pisać dyrdymały - chce kupić samochód do miasta to kupie se MAN-a albo takie tam. Piszecie ,żeby się zastanowił, a wy się zastanowiliście pisząc takie głupoty że aż śmiać się chce z was.Przecież D600 to jest pełna klatka dla amatora wszędzie tak podają.Chyba można normalnie odpisać?

sokolnik
06-01-2013, 17:17
Czy pani dla której jest to prezent zna się na obróbce? wie co to NEF i po co jest? Po co kupować aż tak super sprzęt (nawet takie D600 - dla amatora z pełnym portfelem) i robić zdjęcia tylko .jpg i/by wrzucać na portale społecznościowe ? Do tego wystarczy jak już pisali inni, D90.
Sprzedawałem aparaty (sieć ogólnopolska) i poziom wiedzy klientów jest strasznie niski. Robią sobie prezenty bo lustrzanki są modne.
ja bym inwestował w DX z super dobrymi szkłami. Niż FX z 1 szkłem.

Borat1979
06-01-2013, 22:27
Tak obserwuję ten temat i naprawdę co niektórych to zazdrość zjada( czemu ja se nie mogę kupić pełnej klatki ) nawiasem mówiąc , jak go stać to nic wam do tego i po co tu pisać dyrdymały - chce kupić samochód do miasta to kupie se MAN-a albo takie tam. Piszecie ,żeby się zastanowił, a wy się zastanowiliście pisząc takie głupoty że aż śmiać się chce z was.Przecież D600 to jest pełna klatka dla amatora wszędzie tak podają.Chyba można normalnie odpisać?
I później taki amator lata ze sprzętem za 15 tyś klepiąc jpgi w trybie auto w dodatku z wbudowaną lampą mimo, że ma obiektyw f/2.8 i użyteczne ISO 6400 :razz: Ale spoko ich kasa ich sprawa.

GonzoG
06-01-2013, 22:50
I później taki amator lata ze sprzętem za 15 tyś klepiąc jpgi w trybie auto w dodatku z wbudowaną lampą mimo, że ma obiektyw f/2.8 i użyteczne ISO 6400 :razz: Ale spoko ich kasa ich sprawa.

Taki to żaden problem. Kupił, nich mu dobrze służy... Tylko niech wie, że to sprzęt, który z jednej strony potrafi dużo wybaczyć, ale z drugiej potęguje najdrobniejsze błędy i braki w wiedzy...

bo później będzie wymyślał na Nikona, że robi gó*no, bo tło nieostre tło, albo, że krzywo ostrzy, bo brzuch ostry, a na stopach ostro tylko przed, a na głowie tylko za.... a sprzęt za 10+ tys. zł powinien zawsze robić takie zdjęcia jak chce użytkownik...

Przemek80
06-01-2013, 23:18
Tak w zasadzie to nie mając wiedzy na temat fotografii, to nawet D90 jest wygórowanym sprzętem :) Można kupić D3200.Problemy będą te same,ale za mniejszą kasę.

RAF7705
07-01-2013, 03:47
A w którym momencie niby d7000 jest łatwiejsze w obsłudze niż d600.
Nie słuchaj tych zazdrośników. Jak masz kasę to bierz d600.

Yarycha
07-01-2013, 15:55
Nie zdawałem sobie sprawy jak wielki dylemat mozę sprawic wybór aparatu. Po wnikliwszej lekturze przyznam choć w części rację moim krytykom i jednak jeśli już to pozostane chyba przy D 5200 Chciałbym dobrać do tego jakiś obiektyw , tylko za bardzo nie moge zdecydować sie jaki ? A z niespodzianki to już też chyba nici .... za wiele sladów pozostawilem :-)

Dexter88
07-01-2013, 16:03
Pisali ci już 10 razy nikkor 17-55 2.8

GonzoG
07-01-2013, 16:14
bramka 1. Chcesz najlepszy obiektyw: Nikkor 17-55/2.8 (cena ok 5000zł)

bramka 2. Chcesz dobry obiektyw: Sigma 17-50/2.8 EX OS HSM (cena ok 2600zł)

bramka 3. Chcesz uniwersalny obiektyw:
Nikkor 18-105 - ok 900
Nikkor 18-200 VR II - ok 2600zł
Nikkor 18-300 - ok 3600 zł

Z tyle jako pierwszy obiektyw... jak wybierzesz bramkę 1 lub 2, to zapewne później dojdzie drugie dłuższe szkło - ceny ok 1300 do 8000 zł (choć droższe też są)

jo44
07-01-2013, 17:19
bramka 2a: Tamron 17-50/2,8 VC (cena ok 1500 zł) :)

Mavcio
07-01-2013, 17:47
Bierz Nikkora, ani Sigma ani Tamron nie da Ci tego czego oczekujesz.

GonzoG
07-01-2013, 18:00
bramka 2a: Tamron 17-50/2,8 VC (cena ok 1500 zł) :)

Raczej "koło ratunkowe"... a nie 2a...
Tamron 17-50/2.8 VR jest gorszy od wersji bez VC. Trafienie na ostry od f/2.8 egzemplarz to chyba tylko u Cichego. Celność i szybkość AF - lata za Sigmą...

Bierz Nikkora, ani Sigma ani Tamron nie da Ci tego czego oczekujesz.

Jakością obrazka i ostrością Sigma Nikkorowi prawie nie ustępuje...
Gorzej jest z autofocusem - nie trafia tak pewnie jak Nikkor, a w trudnych warunkach (ciemno), to zdecydowanie częściej chybia...
Wykonanie - plastik kontra stopy metali w Nikkorze - nic więcej nie trzeba mówić

A jak znaczenie ma waga 560g Simga i 760g Nikkor - jakby było to ważne... (dla mnie raczej zbędny parametr)

Yarycha
07-01-2013, 18:50
Wczesniej probowalismy z Nikkorem 18-200 VRII wiec chyba przy nim zostaniemy Bramka nr 1 to juz naprawde numer 1 :-)

jo44
07-01-2013, 19:12
Tamron 17-50/2.8 VR jest gorszy od wersji bez VC. Trafienie na ostry od f/2.8 egzemplarz to chyba tylko u Cichego.
Następna urban legend na tym forum.

GonzoG
07-01-2013, 19:24
Następna urban legend na tym forum.

Nie wiem czy na tym forum i nie wiem czy legenda... skoro każdy serwis na świecie, który testował te szkła twierdzi dokładnie to samo -> 17-50/2.8 jest lepszy od 17-50/2.8 VC i to dość wyraźnie.

d90
07-01-2013, 19:44
Mam d5100 i N17-55.
Wspaniały duet do niemal wszystkiego.

Kupuj to szklo, a żona będzie zadowolona na 101 procent.

Acha
Podaruj jej do tego sb 900...
Wiecej nie trzeba, a gwarantuje tez ze połowa forum
uzywajaca zamiennikow, chciała by taki zestawik.

Nie oszczędzaj na szkle.

Zeb McKane
07-01-2013, 19:59
Wczesniej probowalismy z Nikkorem 18-200 VRII wiec chyba przy nim zostaniemy Bramka nr 1 to juz naprawde numer 1 :-)

Na poziomie podstawowym/początkującym jakość zdjęć w niewielkiej mierze jest zależna od posiadanego aparatu. O tym czy zdjęcie jest dobre decydują umiejętności wynikające z wiedzy i doświadczenia i predyspozycji (kwestie sprzętu pomijam). Tego nie można kupić i niezależnie jaki będzie aparat zdjęcia mogą być/będą kiepskie. Nie wiem jakiego masz Nexta ale Twoje zdjęcia powinny być technicznie co najmniej tak dobre jak z d90 Kolegi? Jak myślisz dlaczego nie są?
Jeżeli wyznajesz zasadę że najlepiej uczyć się jeździć samochodem - Mercedesem - to proponuję D600 i Nikkor afs 24-120 f4. To sprzęt marzenie ale pod warunkiem że obsługujący będzie umiał wykorzystać jego cechy. Do tego potrzeba na prawdę niewiele - wystarczą chęci i przyswojenie sobie kilku pozycji o fotografii np. książek Petersona (polecam), do tego podstawowa obróbka (na początek może być Picasa). Jak za rok stwierdzisz że to nie to... forumowa giełda Cię przyjmie...(przy zadbanym sprzęcie nie stracisz aż tak wiele).

Yarycha
07-01-2013, 22:34
Na poziomie podstawowym/początkującym jakość zdjęć w niewielkiej mierze jest zależna od posiadanego aparatu. O tym czy zdjęcie jest dobre decydują umiejętności wynikające z wiedzy i doświadczenia i predyspozycji (kwestie sprzętu pomijam). Tego nie można kupić i niezależnie jaki będzie aparat zdjęcia mogą być/będą kiepskie. Nie wiem jakiego masz Nexta ale Twoje zdjęcia powinny być technicznie co najmniej tak dobre jak z d90 Kolegi? Jak myślisz dlaczego nie są?
Jeżeli wyznajesz zasadę że najlepiej uczyć się jeździć samochodem - Mercedesem - to proponuję D600 i Nikkor afs 24-120 f4. To sprzęt marzenie ale pod warunkiem że obsługujący będzie umiał wykorzystać jego cechy. Do tego potrzeba na prawdę niewiele - wystarczą chęci i przyswojenie sobie kilku pozycji o fotografii np. książek Petersona (polecam), do tego podstawowa obróbka (na początek może być Picasa). Jak za rok stwierdzisz że to nie to... forumowa giełda Cię przyjmie...(przy zadbanym sprzęcie nie stracisz aż tak wiele).
Dzieki za porade , nie chodzi o mercedesa lecz naprawde o jakosc zdjec i mozliwosci rozwoju. Byc moze nic z tego nie bedzie i aparat bedzie tylko na codzien rzecza uwieczniajaca nasze zycie . Chcialem aby to byla rzecz ktora nie jest juz powoli zanikajca gwiazda ale czyms co ma w sobie ducha nowej technologi. Wiem .... Sam. Sprzet to malo , a wiedza to wiekszosc , ale nie lubie zakupow posrednich. Moze w tej dziedzinie to blad . Prawda jest taka ze bogatego stac na tania rzecz bo moze szybko ja wymieniac. Ja wole wydac raz a dobrze Tylko ze tu do konca nie mam pewnosci. Czytajac opisy ze przy d600 moja zona moze nie uzyskac jakos i jak przy kompakcie bez doswiadczenia zwatpilem. I nie mam pretensji do osob ktore to krytykuja bo i moze maja racje tylko dlaczego producenici takiego sprzetu nie podzela go po prostu na amatorow , pasjonatow rozwijajacych swoje hobby i profesjonalistow To wtedy nie bylo by tyle zamieszania

Me_how
07-01-2013, 23:41
(...) I nie mam pretensji do osob ktore to krytykuja bo i moze maja racje tylko dlaczego producenici takiego sprzetu nie podzela go po prostu na amatorow , pasjonatow rozwijajacych swoje hobby i profesjonalistow To wtedy nie bylo by tyle zamieszania
I też Nikon to zrobił: nazwał D600 pełnoklatkową lustrzanką dla amatorów. Korpus ma dostosowany dla amatora interfejs i zakres funkcji.
Jeżeli Twoja żona użytkowała D90, to na pewno D600 nie sprawi jej problemu. A jakość zdjęć prosto z puszki (jpg) będzie ma pewno zdecydowanie wyższa niż z proponowanych amatorskich korpusów DX.
Do tego nikkor 24-70 lub 24-120 w zależności od preferencji.
Jedyna kwestia, która budzi wątpliwość to ciężar takiego zestawu. Warto by sprawdzić, czy małżonce nie będzie takie ca 1,7kg za mocno ciążyć.

RAF7705
08-01-2013, 00:46
I to jest sensowna porada.
Popieram 100%.

d90
08-01-2013, 03:37
choc z drugiej strony...

mam d5100 i porownuje do d90 ktorego mialem oraz do d700 ktorego tez mam caly czas. D90 odpada od razu w porownaniu z d5100, ktory to z N17-55 tworzy super zestaw.
Jednak ff daje nowe mozliwosci.
To inna ciut jakosc. Jednak wymaga (tak wynika z mojego doswiadczenia) jasnych szkiel. Nie badziewia, nie ciemnicy,
( jak proponowane tu szkla z f4 ) ale fajnych jasnych szkiel.
Jezeli nie masz stalek f1,4 to ff nic nowego nie wprowadzi
poza ciut wiekszym iso.
Wszystko to oczywiscie odnosimy tylko do fotografi czlowiekow.
Z krajobrazem sprawa jest znow inna, ale nie o tym mowie :)

sumujac:
kup ff.
Nie stracisz nic, a mozesz tylko zyskac.
Jesli nie dzis to jutro moze kupisz jakies fajne szklo i puszka
dostanie szanse by pokazac co potrafi.
Poki co zapniesz kita i tez bedziesz szczesliwy.
:)

jo44
08-01-2013, 17:17
Do tego nikkor 24-70 lub 24-120 w zależności od preferencji.
Jedyna kwestia, która budzi wątpliwość to ciężar takiego zestawu. Warto by sprawdzić, czy małżonce nie będzie takie ca 1,7kg za mocno ciążyć.
Jest jeszcze ten nowy 24-85, który waży na pewno mniej.

Yarycha
08-01-2013, 17:25
Jest jeszcze ten nowy 24-85, który waży na pewno mniej.

A co nim sadzicie ?

Me_how
08-01-2013, 17:33
A co nim sadzicie ?

Co prawda opinia żywego użytkownika lepsza, ale na Optycznych jest test tego obiektywu i miejscami porównują go bezpośrednio do 24-120.

Borat1979
08-01-2013, 22:45
D600 nie sprawi jej problemu. A jakość zdjęć prosto z puszki (jpg) będzie ma pewno zdecydowanie wyższa niż z proponowanych amatorskich korpusów DX.
Tylko walić jpgi takim sprzętem to zbrodnia :p

A.n.d.r.e.V
08-01-2013, 23:08
Dzieki ....[.....] Posiada sony nexa ale niestety zdjecia w porownaniu ze zdjeciami znajomego ( D90) to niebo a ziemia.[......]..........

sorry ale z tym się nie zgodzę, miałem D90 jak i nexa, i to właśnie zdjęcia z nexa w porównaniu do D90 to niebo a ziemia, a tym bardziej w "reporterce rodzinnej", jpegi które wypluwa nex są rewelacyjne

RAF7705
08-01-2013, 23:26
A jakie szkła miałeś do d90?

sokolnik
08-01-2013, 23:34
sorry ale z tym się nie zgodzę, miałem D90 jak i nexa, i to właśnie zdjęcia z nexa w porównaniu do D90 to niebo a ziemia, a tym bardziej w "reporterce rodzinnej", jpegi które wypluwa nex są rewelacyjne

podejrzewam że NEX napi###ał wszystkie zdjęcia z lampą a D90 pewnie nie i słabe szkło.
Ja też miałem klientów, którzy mówili że ich kompakt za 500 zł robi lepsze zdjęcia niż NEX 5 za 2 tyś. he :) potem przyszli, pokazali zdjęcia, każde z lampą, to nie dziwne że ostre, ładnie oświetlone, żywe kolory :)

podejrzewam że tu jest podobnie. Jeśli nie to sory

A.n.d.r.e.V
08-01-2013, 23:35
18-105,50 1.8, 85 1.4,180 2.8 zresztą.... szkła szkłami ale żeby uzyskać to co daje jpeg z nexa z jakimś manualnym takumarem to trzeba było się orzeźbić z rawem z d90...

A.n.d.r.e.V
08-01-2013, 23:36
podejrzewam że NEX napi###ał wszystkie zdjęcia z lampą a D90 pewnie nie i słabe szkło.
Ja też miałem klientów, którzy mówili że ich kompakt za 500 zł robi lepsze zdjęcia niż NEX 5 za 2 tyś. he :) potem przyszli, pokazali zdjęcia, każde z lampą, to nie dziwne że ostre, ładnie oświetlone, żywe kolory :)

taaa.....
sory ale sie mylisz

sokolnik
08-01-2013, 23:42
taaa.....
sory ale sie mylisz

pomyliłem się co do Ciebie, za co od razu (w razie gdybym się mylił, napisałem sory, także nie chciałem być złośliwy i nie miły)
nie myliłem się co do klientów, którym sprzedałem spoooro nexów :)

A.n.d.r.e.V
08-01-2013, 23:47
spox ;)

RAF7705
09-01-2013, 00:38
Dziwne to trochę ale skoro tak mówisz. ....

Dexter88
09-01-2013, 07:55

Te 600 i 800 produkują tak dobre jpgi, że nie widzę tu żadnej zbrodni, zwłaszcza po weekendzie na stadionie, kiedy kończysz z 1500 zdjęć...

Skoro nie potrafisz zrobić zadowalających zdjęć bez lampy to zacznij jej używać jako rear, bo to, że nie używasz jej wcale budując "artyzm" nie sprawia, że jesteś lepszym fotografem.

A.n.d.r.e.V
09-01-2013, 09:14
Dziwne to trochę ale skoro tak mówisz. ....

A dlaczego dziwne?

Me_how
09-01-2013, 10:35
A według mnie głoszenie i rozpowszechnianie takich teorii to zbrodnia nie podlegająca przedawnieniu. :D

Yarycha
09-01-2013, 20:07
No i stalo sie :-) D5200 + N 17-55 2.8 Zobaczymy co z tego bedzie Dziekuje wszytskim za porade i pomoc. Rownierz tym krytycznym postom . Dzieki :-)

sokolnik
09-01-2013, 22:39
Oby dobrze służył, się nie kurzył, nie chlapał olejem a AF trafiał jak MESSI, za każdym razem :D

Yarycha
14-01-2013, 15:04
No i żona zadowolona ( jak na razie ) Przyznam szczerze , że sam również w wolnych chwilach za niego chwytam .
(Może to chwila nowej zabawki :smile: ) Ale weekend spedzilismy nad morzem wiec snieg slonce i plaza , spacery po lesie dały mozliwość podjecia nowej nauki. Nawet córeczka raczki wyciaga. Choć zastanawia sie czy nie lepszy byłby Nikkora 24-70 No ale coz Nie ma tego co sie lubi to sie lubi co sie ma .8-)

sokolnik
14-01-2013, 15:13
no to teraz wypada pochwalić się zdjęciami :)
w końcu doradzaliśmy najlepiej jak potrafiliśmy :)

Me_how
14-01-2013, 17:52
(...) Choć zastanawia sie czy nie lepszy byłby Nikkora 24-70 No ale coz Nie ma tego co sie lubi to sie lubi co sie ma .8-)
Jeżeli brakuje Ci mm na długim końcu, to pomyśl o 70-200. Jak znalazł do portretów w terenie.

Yarycha
15-01-2013, 15:27
Szkoda tylko że wbudowana lampa w aparacie do konca nei została dobrze usytuowana gdyz tworzy maly cien na dole zdjecia No moze nie zawsze , w zależniści od kata po jakim ustawi sie aparat.

GonzoG
15-01-2013, 15:34
Szkoda tylko że wbudowana lampa w aparacie do konca nei została dobrze usytuowana gdyz tworzy maly cien na dole zdjecia No moze nie zawsze , w zależniści od kata po jakim ustawi sie aparat.

Lampa wbudowana przeznaczona jest do pracy z innymi obiektywami - np. 18-55, 18-70, 18-105, oraz jako sterownik CLS, bo tu prawie z każdym szkłem się sprawdza.

Z założenia jest tak, że jak kogoś stać na profesjonalne szkło, to tym bardziej stać go na lampę za 10-15% ceny tego szkła.

puciek
15-01-2013, 15:37
18-105 też potrafi zasłonić sobą błysk lampy wbudowanej, nie mówiąc już o 18-135.

GonzoG
15-01-2013, 15:51
18-105 też potrafi zasłonić sobą błysk lampy wbudowanej, nie mówiąc już o 18-135.

Nie wiem w jakim aparacie, ani jakim 18-105... Bo ani D60, ani D7000 nie mają problemu z przesłanianiem błysku lampy z 18-105 i 18-200. No chyba, że komuś zapomni się zdjąć osłonę... ale o tym jest w instrukcji, gdzie podają, że nawet 300mm nie powinny przesłaniać.

puciek
15-01-2013, 15:53
Miałem cień w D80 i 18-105, może osłona była założona odwrotnie, ale na 100% nie była założona tak, jak powinna.

GonzoG
15-01-2013, 16:02
Miałem cień w D80 i 18-105, może osłona była założona odwrotnie, ale na 100% nie była założona tak, jak powinna.
A do instrukcji zajrzał ??

Z instrukcji D7000:

Wbudowana lampa błyskowa.
(...)
Należy zdjąć osłonę przeciwsłoneczną, aby nie rzucała cienia.(...)

Z instrukcji D60:

(...)
Zdejmij osłonę przeciwsłoneczną, aby nie rzucała ona cienia.
Z instrukcji D90:

(...)
Należy zdjąć osłonę przeciwsłoneczną, aby
nie rzucała cienia.

Nigdzie nie pisze, aby ją obrócić, a zdjąć.

Yarycha
16-01-2013, 08:46
A jaką lampe polecacie do tego zestawu ?

sokolnik
16-01-2013, 08:53
SB700 lub SB900 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3024683#post3024683), najnowszy model SB910.
SB700, mała (w porównaniu do 900/910), szybka, prosta w obsłudze. Do amatorskiego użytku super

GonzoG
16-01-2013, 11:48

Podstawowa:
Metz 50 AF-1,
Metz 52 AF-1
Nikon SB-700

Jak zależy na czymś z wszystkimi opcjami:
Metz 58 AF-2
Nissin Di866 mk II
Nikon SB-910

Zeb McKane
16-01-2013, 12:08

Oczywiście SB700. Po jej umieszczeniu w sankach będziesz już wiedział dlaczego proponowałem Ci ND600:-)

Dexter88
16-01-2013, 15:48
Bzdura, na 18-200 często masz cień przez obiektyw z sb700 i sb900.

kw95s
16-01-2013, 15:50
Dziwne bo mi nie rzuca cienia z 18-200 ;-)

MattA3s
16-01-2013, 16:22
Kup sobie do pstrykania rodzinki Nikona D3200 plus radiowy wyzwalacz. Sprzężysz go ze smartfonem na Antku z dedykowana aplikacją i bedziesz miał fajne foty i bajer do sterowania aparatem z telefonu :)

KamilM
17-01-2013, 16:14
Kup sobie do pstrykania rodzinki Nikona D3200 plus radiowy wyzwalacz. Sprzężysz go ze smartfonem na Antku z dedykowana aplikacją i bedziesz miał fajne foty i bajer do sterowania aparatem z telefonu :)

Przecież napisał już, że wybrał D5200 z 17-55 :).