PDA

Zobacz pełną wersję : D80 - przeróbka do fotografi IR

Borat1979
04-01-2013, 23:44
Posiadam D80, w związku z tym, że prawdopodobnie w przyszłym tygodniu kupię D600 zostanie mi stare body.
Obecnie jest niewiele warte i sprzedaż jest mało sensowna a że ma matryce CCD więc pomyślałem aby przerobić je do fotografii w podczerwieni.

Orientuje się ktoś ile kosztuje taka operacja? Czy ktoś z was próbował?
Zmieszczę się 200 zł? I gdzie mi to zrobią w Warszawie?
Jeżeli nie to będę kombinował sam, wystawiacz już wymieniałem to może i z tym dam radę :razz:

jeremi1234
05-01-2013, 00:29
Sam to zrobisz:
http://www.lifepixel.com/tutorials/infrared-diy-tutorials/nikon-d80-ir
http://www.skibek.pl/zts/2010/09/nikon-d80ir-przerobka/

pgaik
05-01-2013, 00:39
Oooo ciekawy temat. Może jednak nie będę sprzedawał swojej d80 ;)

Borat1979
05-01-2013, 01:06
Sam to zrobisz:
http://www.lifepixel.com/tutorials/infrared-diy-tutorials/nikon-d80-ir
http://www.skibek.pl/zts/2010/09/nikon-d80ir-przerobka/

Wygląda dość prosto ale np. przy wymianie wyświetlacza miałem problem bo były tam jakieś niestandardowe śruby, do których nie maiłem wkrętaka. Obszedłem to kupując cały tylny panel z wyświetlaczem bo różnica w cenie to było bodaj 30 zeta i miałem dzięki temu nowa szybkę na LCD bez zarysowań :)

Obawiam się, że tu może mi się coś takiego trafić i prawdę mówiąc nie bardzo mi się chce.
Wtedy koszt wymiany w serwisie to było 600 zł a sam panel z LCD kosztował tyko 130 zł więc to było warte zachodu.
Jak by to kosztowało 100 czy 150 zł to bym się nawet nie męczył.

jeremi1234
05-01-2013, 09:34
Borat1979 ja nigdy takiej operacji nie przeprowadzałem na otwartym sercu ;) . Nie wiem kto mógłby przeprowadzić Tobie taką operację ale może prościej byłoby sprzedać D80 i kupić D50 + filtr IR.

Borat1979
05-01-2013, 12:57
Borat1979 ja nigdy takiej operacji nie przeprowadzałem na otwartym sercu ;) . Nie wiem kto mógłby przeprowadzić Tobie taką operację ale może prościej byłoby sprzedać D80 i kupić D50 + filtr IR.
Filtr IR już mam. Nie rozumiem po co miałbym sprzedawać D80 i kupować D50 skro i tak trzeba z nim zrobić to samo czyli zdjąć filtr z matrycy aby uzyskać dobre efekty przy fotografii w podczerwieni.

jeremi1234
05-01-2013, 13:55
Właśnie D50 ma praktycznie zerowy filtr i działa OK z filtrami IR na obiektyw, poszukaj w necie jest tego full. Z tego co kiedyś czytałem D50 jest aparatem najlepiej nadającym się do fotografii IR, czym nowszy model tym lepszy filtr na matrycy. Nikona D50 nie musisz przerabiać/rozkręcać, dlatego też podsunąłem Tobie pomysł zmiany body jeśli nie chcesz bawić się w przeróbki. Podobno jeszcze D70 radzi sobie też bez przeróbek.

Borat1979
05-01-2013, 14:48
Właśnie D50 ma praktycznie zerowy filtr i działa OK z filtrami IR na obiektyw, poszukaj w necie jest tego full. Z tego co kiedyś czytałem D50 jest aparatem najlepiej nadającym się do fotografii IR, czym nowszy model tym lepszy filtr na matrycy. Nikona D50 nie musisz przerabiać/rozkręcać, dlatego też podsunąłem Tobie pomysł zmiany body jeśli nie chcesz bawić się w przeróbki. Podobno jeszcze D70 radzi sobie też bez przeróbek.
Żeby uzyskiwać naprawdę dobre efekty trzeba przerobić nawet D50. Mimo, że filtr w D50 jest słaby to nadal jest. Jak mam się już bawić w IR to nie będę kupował kolejnych aparatów skoro jeden już mam.

Poza tym pisałem, że chcę przerobić swój i to czy zrobię to sam czy w serwisie zależy tylko od ceny. Gdyby było tanie to nie będę się męczył i oddam do serwisu a jak drożej to sam będę operował pacjenta :razz:

RAF7705
10-01-2013, 08:53
Jedna porada.
Uważaj na kondensator.
Raz mi się udało go nie dotknąć.
Drugim razem dotknąłem i raz że kopnęło to zjarało coś na płycie.
Pamiętaj rozładować kondensator.

pioter m
10-01-2013, 09:46
Jedna porada.
Uważaj na kondensator.
Raz mi się udało go nie dotknąć.
Drugim razem dotknąłem i raz że kopnęło to zjarało coś na płycie.
Pamiętaj rozładować kondensator.
To prawda. W zasadzie w każdym poradniku o nim pisza. Nie wiem tylko, jak go delikatnie rozladowac, żeby nie zrobić sobie/aparatowi ku-ku. A może po prostu - nie dotykać?

puciek
10-01-2013, 09:50
Kondensator rozładowujesz poprzez żarówkę na 230V. Najlepiej ją wkręcić w jaką oprawkę i doprowadzone dwa przewody z ostrymi końcówkami. Końcówki powinny być zaizolowane tak, abyś nie mógł ich dotknąć gołą ręką ale muszą także umożliwić podłączenie do kondensatora.