Zobacz pełną wersję : uszkodzony kit 18-55
wiktoriafot
04-01-2013, 23:34
Witam! Mam problem, gdyż mój kit postanowił zwiedzić świat i wyleciał z torby. Pech chciał, że trafił na kamień 'przesuwką' do ustawiania trybu ostrości A/ M i ona odpadła. Konsekwencją jest to, że mogę robić zdjęcia tylko na automatycznej ostrości. Czy da się coś z tym fantem zrobić? Jeśli tak to jaki byłby tego koszt?
Z góry dziękuje za pomoc : )
A znalazłaś ten przełącznik? Założenie jest dosyć proste. Trzeba tylko wcelować taką blaszką pod trybik w obiektywie. Trzeba też dolutować kabelki.
Jeśli nie, to mam taki. Możesz pisać na priv.
wiktoriafot
05-01-2013, 11:58
hmm, nie precyzyjnie napisałam...połowa odpadła dlatego na A mogę robić zdjęcia...
na pewno nie mam zdolności aby to naprawić, w serwisie by to naprawili? jeżeli tak to za ile?
Spytaj serwis, a ale jeśli to kit bez VR, to koszty mogą sięgnąć połowy wartości obiektywu. Za więcej niż 50 zł nie ma sensu naprawiać. Często robisz na M?
Jeśli czasami bywasz we Wrocławiu, to daj wcześniej znać, rzucę okiem.
wiktoriafot
05-01-2013, 14:33
Z VR, zawsze robię na M. We Wrocławiu nie bywam niestety.
Jak to ten z VR, to warto naprawiać. Serio nie używasz AF?
Przełącznik, który mam jest od wersji bez VR. Popytaj w serwisie ile policzą.
Ściągnięcie przełącznika (http://www.ebay.pl/itm/NIKON-AF-S-18-55MM-3-5-5-6-G-VR-AF-MF-SWITCH-UNIT-NEW-AUTHENTIC-PART-OEM-/330738827195?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4d0191ffbb#ht_1312wt_893) z USA to ok 100 zł
W tej cenie można kupić na allegro uwaloną sztukę i podmienić.
wiktoriafot
05-01-2013, 19:25
AF w nagłych przypadkach, gdy nie ma czasu na poprawki. Najczęściej robię makro i z konwerterem nie da się na automacie. Jakiś czas temu AF był cały czas ale trzeba się rozwijać ; )
Ja mam przełącznik od wersji z VR - kompletny i sprawny - wymiana to kilka minut pracy. Jak coś, to pw.