PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wypełnić puste zaświadczenie

manfred
04-01-2013, 20:33
Witam serdecznie mam pytanie posiadam gotowe puste druki w nazwie zaświadczenie, które muszę wypełnić w wordzie. Czy jest jakiś sposób aby to jakoś opanować bez prób drukowania i przestawiania zdań i wyrazów?

amirez
04-01-2013, 21:18
Ciężko pomóc, bo ciężko sprawę wyłożyłeś ;)
Co za problem w wordzie wypełnić? Jeżeli masz miejsce do wpisania wykropkowane to najprościej włączyć nadpisywanie i pisać.
Komputer będzie jednocześnie literki wstawiał, a poprzedzające kasował.

manfred
04-01-2013, 21:26
Mam papierowe puste zaswiadczenie z pustymi polami do wypelnienia w drukarce. A wypelnienie chce zrobic w wordzie. troche mnie przeraza ustawianie w wordzie linijek i probne drukowania aby linijki z worda wpasowas w papierowy szablon.

ekonet
04-01-2013, 21:32
Włącz linijki i ognia. ;)

Slawko
04-01-2013, 21:36
a nie szybciej i prościej wypełnić ręcznie ? Moze przy okazji przypomnisz sobie jak sie pisze :))))

ostatecznie zeskanuj do pdf'a , otwórz a acrobacie i włącz maszynę do pisania(type writer)

zdyboo
04-01-2013, 21:36
Ja bym skorzystał jednak z programu w którym wstawienie spacji nie rozwala całej strony tekstu. Na przykład jakiś program do składu jak InDesign lub coś do wektora Illustrator czy Corel.
Sprawdź jakie ma marginesy drukarka i jak ustawisz, to powinno być OK.

Ostatecznie, jeżeli zaświadczenie nie jest skomplikowane, to można je poskładać w jakimś programie i od razu wypełnić.
Jak masz dostęp do skanera, to je zeskanuj, wklej do programu, wypełnij, a następnie usuń bitmapę i druknij.
Jeżeli jakimś cudem to zaświadczenie ma postać PDF, to w pełnym akrobacie jest plugin "maszyna do pisania" i można wypełnić co się chce i jak się chce.

manfred
04-01-2013, 22:02
Ręczne wypełnianie odpada to jedno. Zeskanowałem zaświadczenie ale nie wpadłem aby usunąć kolorowe wypełnienia a zostawić tylko tekst który ja mam wpisać. Jutro spróbuje. Drukowanie odpada bo nie jest ekonomiczne. Mam kilka tysięcy zaświadczeń różnego rodzaju które zakupiłem hurtowo. Mam tylko worda i raczej nie chce znowu dokupywać następny program. Włączyłem linijki pionowe ale za pierona nie wiem jak włączyć poziome. Zastanawiam się na exelem ale sama myśl o tym programie powoduje u mnie odruch wymiotny.

Slawko
04-01-2013, 22:07
myślałem, że to jakieś jednorazowe.

MARTINK
05-01-2013, 00:01
hmm... a pola textowe w miejsce "dziur" do wypelnienia (cos jak szablon)?

Michał Jędrak
05-01-2013, 02:45
Ja zawsze skanuję takie dokumenty, otwieram w photoshopie i sobie precyzyjnie wypełniam. W Twoim wypadku wypełniasz na dodatkowej warstwie a potem 'gasisz' warstwę z zeskanowanym drukiem. Pewnie po 2-3 wydrukach będziesz miał wszystko wyjustowane i po sprawie. Chyba prościej się nie da...

Władca Pixeli
05-01-2013, 04:56
Ja zawsze skanuję takie dokumenty, otwieram w photoshopie i sobie precyzyjnie wypełniam. W Twoim wypadku wypełniasz na dodatkowej warstwie a potem 'gasisz' warstwę z zeskanowanym drukiem. Pewnie po 2-3 wydrukach będziesz miał wszystko wyjustowane i po sprawie. Chyba prościej się nie da...
To samo można zrobić w Word. Zeskanowane zdjęcia wczytać do Word i dodać ramki tekstowe w miejsce tekstu.
Ustawić ramki tekstowe: przeźroczystość=100% i zlikwidować obramowanie ramek tekstowych.

manfred
05-01-2013, 09:39
Władca Pixeli w poniedziałek wypróbuje Twój sposób.

vinci99
05-01-2013, 12:27
Kilka lat temu używałem programu (nie pamiętam nazwy), który mi skanowany tekst konwertował na tekst worda. Dość dobrze nawet działał.

hydra_nt
05-01-2013, 21:06
Najprostsza metoda : skan i ABBYY FineReader ( to dla vinci99). Obecna wersja radzi sobie nawet z tabelkami itp.

manfred
05-01-2013, 21:09
Ja wiem że skan. Ale muszę usunąć wszystkie kolorowe wypełnienia oraz wszystkie pisemne podpowiedzi a zostawić tylko to co ja wpiszę.

hydra_nt
05-01-2013, 21:12
Z FineReaderem zrobisz to w kilka minut :) Skanujesz bezpośrednio do programu i wszystkie poprawki robisz na bieżąco.

manfred
05-01-2013, 21:14
W poniedziałek w pracy z biciem serca przystąpię do realizacji walki z hydrą.

vinci99
05-01-2013, 21:16
Do hydra_nt dzieki :)
Po konwersji wszystko edytujesz w wordzie tak jak normalny plik wordowski

hydra_nt
05-01-2013, 21:52
W poniedziałek w pracy z biciem serca przystąpię do realizacji walki z hydrą.

Tylko głów nie odcinaj :razz: Wszystko zależy od jakości skanu, może być mało ale również sporo poprawek. Program potrafi się uczyć. Mnie służy już od kilku dobrych lat. Potrafi skanować i rozpoznawać dość duże tabele na użytek excela i worda.

manfred
18-01-2013, 18:02
Zeskanowałem zaświadczenie. Ale jak zrobić aby oryginalne wpisy i tabelki były niewidoczne a tylko to co dopiero wpiszę było widoczne podczas drukowania. Bo teraz mam tak że zeskanowałem zaświadczenie wypełniłem je ale nie umiem się pozbyć oryginalnym elementów i wpisów które po raz drugi będą się mi drukować na oryginalnym zaświadczeniu.

Władca Pixeli
19-01-2013, 03:58
Zeskanowałem zaświadczenie. Ale jak zrobić aby oryginalne wpisy i tabelki były niewidoczne a tylko to co dopiero wpiszę było widoczne podczas drukowania. Bo teraz mam tak że zeskanowałem zaświadczenie wypełniłem je ale nie umiem się pozbyć oryginalnym elementów i wpisów które po raz drugi będą się mi drukować na oryginalnym zaświadczeniu.

Tak samo jak pisałem wcześniej tylko zamiast przeźroczystość=100% ustaw przeźroczystość=0%

manfred
19-01-2013, 16:41
Dzięki własnie zrobiłem tak zeskanowałem zaświadczenie do jpg. Wstawiłem do worda do dokumentu o takich samych wymiarach. Następnie dodałem pola tekstowe i wymazałem tło i obramówki. Na sam koniec rozjaśniłem na max tło. Zostały mi same wpisy. Uff dzieki za pomoc serdecznie

manfred
19-01-2013, 18:34
Czy może mi ktoś doradzić jak zeskanować zaświadczenie kolorowe w programie ABBYY FineReader do postaci jpg bez rozpoznawania tekstu? Jakaś zaćma mnie chwyciła.