PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Zielona Brama w Gdańsku

mjr
04-01-2013, 12:11

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img210.imageshack.us/img210/3594/dscf9843a.jpg)

6868
04-01-2013, 12:31
Nie jest moze cudownie.ale mogloby byc lepiej gdybys nie upierdzielil tej wiezyczki na gorze.
Wzmocnij troche te wyblakle kolory.

pgaik
04-01-2013, 12:40
No szkoda tej ciachniętej figurki ... szkoda
Pozdrawiam

mjr
04-01-2013, 13:00
Wiem...............
Niestety efekt ......... prostowania.

Dzięki za opinie.

Ps:
6868, jak i kolory???

lechupe
04-01-2013, 13:20
Ja bym się aż tak dramatycznie nie martwił uciętą figurką - te kilka pikseli mniej lub więcej w stosunku do całego kadru w ogóle nie mają znaczenia.
Ale oczywiście dla czystości ujęcia, mozna było ten czubek w ogóle wystemplowac.

Dla mnie większym zarzutem jest "przechylenie" sie tego zdjęcia w kierunku fotki raczej turystycznej niz architektonicznej.

W szczególności przypadkowi przechodnie, zbyt późna pora (tło mało atrakcyjne), brak jakiegoś szlifu, podkreślającego wartość tej architektury (np likwidacja detali w świetle arkad, podbicie zielonego koloru w podcieniach, itp)

6868
04-01-2013, 13:45
Ps:
6868, jak i kolory???

podbicie zielonego koloru w podcieniach, itp)
Kolega juz odpowiedzial :)

fotopstryczek
04-01-2013, 16:41
mam identyczną fotkę tylko, że bez ludzi :)

lepuche skorzystam z twoich rad przy obróbce, bo jakoś czasu nie miałem, żeby za moje ostatnie nocne się zabrać

mjr a ta fotka nie jest trochę jeszcze przekszywiona? :P

Radek_1
05-01-2013, 00:06
A co tu było prostowane? Nieśmiało zapytam, bo krzywizny się w oczy rzucają, a proste niekoniecznie...

mjr
05-01-2013, 14:54
A co tu było prostowane? Nieśmiało zapytam, bo krzywizny się w oczy rzucają, a proste niekoniecznie...

Kamienie w bruku ...........

6868
05-01-2013, 15:17
Kamienie w bruku ...........
Jak czasem ciezko jest strawic jakakolwiek krytyke.... ech.

mjr
05-01-2013, 16:00
Jak czasem ciezko jest strawic jakakolwiek krytyke.... ech.

Przestań, skoro napisał co napisał bez konkretów to co mam mu odpisać?

Radek_1
05-01-2013, 18:32
Uważasz, że powinienem za ciebie wyprostować? Wówczas byłoby konkretnie...?

mjr
05-01-2013, 20:10
Nie, napisz co według ciebie jest do wyprostowania a nie walisz po ogóle.

Radek_1
05-01-2013, 20:15
Nie walę, tylko podpowiadam, a wcale nie muszę. Skąd tyle złości?
Poprowadź sobie np w PS linię pomocniczą przez środkowy filar od podłoża do obciętej figurki, a potem napisz czy jest prosto, czy nie? Próba prostowania zapewne była, tylko gorzej z efektem końcowym...:(

mjr
05-01-2013, 21:19
Nie używam PS, bo mnie nie stać.
Radek, nie odbieraj tego jako złość ale jak się czyta taką uwagę od osoby która wydaje mi się, że umie i zna się na zdjęciach, to jest to irytujące.
To tak tyle.

Dodam na koniec, że zdjęcie jest wyplute w JPG z x10 i nic nie grzebane poza wyprostowaniem (z walącego się budynku) i wyostrzeniem.

Radek_1
05-01-2013, 22:04
Rzuć okiem jak TO (http://img692.imageshack.us/img692/443/mjrpowka.jpg) wygląda...

mjr
05-01-2013, 22:16
No i ok.
I teraz zadam pytanie - ważniejsza jest aptekarska dokładność czy odbiór zdjęcia?

W PS mam możliwość naciągnięcia, przycięcia, wycięcia, dołożenia i odjęcia...... ale ja nie pracuje dla czasopisma medyczno-sterylno-drobiazgowego.
Już przeżyłem gościa, którego "Lechu" zna (który ma swoje forum co nikt nie odwiedza) i nie mam zamiaru gonić za króliczkiem.

Fajnie, że to widzisz, ale za jakiś czas dojdziesz do tego samego wniosku co ja ŻE CO Z TEGO JAK I TAK ROBIĘ FOTY DLA SIEBIE.
A umiem nie wiele i nie nauczę się więcej.... tak sądzę.

Lepiej pokazywać zdjęcia - wiadomo gniotów też nie lubię - niż się skupiać nad drobiazgami.

Wszystkiego dobrego Radku.
:)

Radek_1
05-01-2013, 22:37
Nie używam PS, bo mnie nie stać.

Mnie też nie stać

No i ok.
I teraz zadam pytanie - ważniejsza jest aptekarska dokładność czy odbiór zdjęcia?

Jasne, że odbiór zdjęcia. Odebrałem, że jest krzywe i to napisałem, a potem pokazałem

Fajnie, że to widzisz, ale za jakiś czas dojdziesz do tego samego wniosku co ja...

Uchowaj Bóg

Lepiej pokazywać zdjęcia - wiadomo gniotów też nie lubię - niż się skupiać nad drobiazgami.

Nie podzielam zdania

6868
05-01-2013, 23:22
(...)ŻE CO Z TEGO JAK I TAK ROBIĘ FOTY DLA SIEBIE.
To w jakim celu pokazujesz te zdjecia na forum,skoro bronisz je tak zawziecie?
Po drugie za malo zieleni w tej zielonej bramie w Gdansku, ktora rownie dobrze mogla by stac w Radomiu, w Koziej Wolce czy innym miejscu.
Po trzecie nie krzycz, nie jestes u siebie w domu :)

mjr
06-01-2013, 00:12
6868, przejrzałem twoje fotki ..... i mam się przejmować?

po 1
Znajdź mi zielony kolor w tej bramie (https://www.google.pl/search?q=zielona+brama&hl=pl&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=yKToUPKHFKjd4QSTsID4AQ&sqi=2&ved=0CGcQsAQ&biw=1366&bih=646)

po 2
będę robił co zechcę bo tak chce
:D:D :D:D

fotopstryczek
07-01-2013, 09:23
6868
stanę tu akurat w obronie mjr - ta brama niestety zielona jest tylko z nazwy... :)

co do reszty... mjr zrobiłeś krzywo dostałeś odp co jest źle i co należy poprawić, żeby przyjemniej się oglądało... po co się rozwijasz i bronisz krzywizny?
Nie jest ona jakaś duża, ale jest... Wrzucając tutaj fotki wiesz, że wytkną Ci błędy - GŁÓWNIE po to żeby kolejne były lepsze, chociaż czasami się niektórzy czepiają :)
Ohy i ahy to raczej na innym forum/portalu

edit:

6868, przejrzałem twoje fotki ..... i mam się przejmować?

stwierdzenie trochę nie na miejscu.
Jak ktoś nie umie robić zdjęć i piszę że zrobiłeś słit focie to dobrze? a jak piszę że słaba fotka to już nie ma prawa ocenić? słabo! To Ty wstawiłeś tu fotkę do oceny i to ją oceniamy nie kogoś innego...

mjr
07-01-2013, 12:24
6868
stanę tu akurat w obronie mjr - ta brama niestety zielona jest tylko z nazwy... :)

co do reszty... mjr zrobiłeś krzywo dostałeś odp co jest źle i co należy poprawić, żeby przyjemniej się oglądało... po co się rozwijasz i bronisz krzywizny?
Nie jest ona jakaś duża, ale jest... Wrzucając tutaj fotki wiesz, że wytkną Ci błędy - GŁÓWNIE po to żeby kolejne były lepsze, chociaż czasami się niektórzy czepiają :)
Ohy i ahy to raczej na innym forum/portalu

Przyjąłem.
Ciekawe jaki to portal?

stwierdzenie trochę nie na miejscu.
Jak ktoś nie umie robić zdjęć i piszę że zrobiłeś słit focie to dobrze? a jak piszę że słaba fotka to już nie ma prawa ocenić? słabo! To Ty wstawiłeś tu fotkę do oceny i to ją oceniamy nie kogoś innego...

Napisałem co napisałem i to podtrzymuję.

6868
07-01-2013, 14:37
6868
...
Dziekuje za oswieceni-nie kazdy zna ta brame i dlatego moje stwierdzenia dot.kolorow :)
Miszczowska obrona swoich jak wielce ahtystycznych dziel Miszcza mjr jest mi obojtna jak wczorajszy pierd.