Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Zielona Brama w Gdańsku
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img210.imageshack.us/img210/3594/dscf9843a.jpg)
Nie jest moze cudownie.ale mogloby byc lepiej gdybys nie upierdzielil tej wiezyczki na gorze.
Wzmocnij troche te wyblakle kolory.
No szkoda tej ciachniętej figurki ... szkoda
Pozdrawiam
Wiem...............
Niestety efekt ......... prostowania.
Dzięki za opinie.
Ps:
6868, jak i kolory???
Ja bym się aż tak dramatycznie nie martwił uciętą figurką - te kilka pikseli mniej lub więcej w stosunku do całego kadru w ogóle nie mają znaczenia.
Ale oczywiście dla czystości ujęcia, mozna było ten czubek w ogóle wystemplowac.
Dla mnie większym zarzutem jest "przechylenie" sie tego zdjęcia w kierunku fotki raczej turystycznej niz architektonicznej.
W szczególności przypadkowi przechodnie, zbyt późna pora (tło mało atrakcyjne), brak jakiegoś szlifu, podkreślającego wartość tej architektury (np likwidacja detali w świetle arkad, podbicie zielonego koloru w podcieniach, itp)
Ps:
6868, jak i kolory???
podbicie zielonego koloru w podcieniach, itp)
Kolega juz odpowiedzial :)
fotopstryczek
04-01-2013, 16:41
mam identyczną fotkę tylko, że bez ludzi :)
lepuche skorzystam z twoich rad przy obróbce, bo jakoś czasu nie miałem, żeby za moje ostatnie nocne się zabrać
mjr a ta fotka nie jest trochę jeszcze przekszywiona? :P
A co tu było prostowane? Nieśmiało zapytam, bo krzywizny się w oczy rzucają, a proste niekoniecznie...
A co tu było prostowane? Nieśmiało zapytam, bo krzywizny się w oczy rzucają, a proste niekoniecznie...
Kamienie w bruku ...........
Kamienie w bruku ...........
Jak czasem ciezko jest strawic jakakolwiek krytyke.... ech.
Jak czasem ciezko jest strawic jakakolwiek krytyke.... ech.
Przestań, skoro napisał co napisał bez konkretów to co mam mu odpisać?
Uważasz, że powinienem za ciebie wyprostować? Wówczas byłoby konkretnie...?
Nie, napisz co według ciebie jest do wyprostowania a nie walisz po ogóle.
Nie walę, tylko podpowiadam, a wcale nie muszę. Skąd tyle złości?
Poprowadź sobie np w PS linię pomocniczą przez środkowy filar od podłoża do obciętej figurki, a potem napisz czy jest prosto, czy nie? Próba prostowania zapewne była, tylko gorzej z efektem końcowym...:(
Nie używam PS, bo mnie nie stać.
Radek, nie odbieraj tego jako złość ale jak się czyta taką uwagę od osoby która wydaje mi się, że umie i zna się na zdjęciach, to jest to irytujące.
To tak tyle.
Dodam na koniec, że zdjęcie jest wyplute w JPG z x10 i nic nie grzebane poza wyprostowaniem (z walącego się budynku) i wyostrzeniem.
Rzuć okiem jak TO (http://img692.imageshack.us/img692/443/mjrpowka.jpg) wygląda...
No i ok.
I teraz zadam pytanie - ważniejsza jest aptekarska dokładność czy odbiór zdjęcia?
W PS mam możliwość naciągnięcia, przycięcia, wycięcia, dołożenia i odjęcia...... ale ja nie pracuje dla czasopisma medyczno-sterylno-drobiazgowego.
Już przeżyłem gościa, którego "Lechu" zna (który ma swoje forum co nikt nie odwiedza) i nie mam zamiaru gonić za króliczkiem.
Fajnie, że to widzisz, ale za jakiś czas dojdziesz do tego samego wniosku co ja ŻE CO Z TEGO JAK I TAK ROBIĘ FOTY DLA SIEBIE.
A umiem nie wiele i nie nauczę się więcej.... tak sądzę.
Lepiej pokazywać zdjęcia - wiadomo gniotów też nie lubię - niż się skupiać nad drobiazgami.
Wszystkiego dobrego Radku.
:)
Nie używam PS, bo mnie nie stać.
Mnie też nie stać
No i ok.
I teraz zadam pytanie - ważniejsza jest aptekarska dokładność czy odbiór zdjęcia?
Jasne, że odbiór zdjęcia. Odebrałem, że jest krzywe i to napisałem, a potem pokazałem
Fajnie, że to widzisz, ale za jakiś czas dojdziesz do tego samego wniosku co ja...
Uchowaj Bóg
Lepiej pokazywać zdjęcia - wiadomo gniotów też nie lubię - niż się skupiać nad drobiazgami.
Nie podzielam zdania
(...)ŻE CO Z TEGO JAK I TAK ROBIĘ FOTY DLA SIEBIE.
To w jakim celu pokazujesz te zdjecia na forum,skoro bronisz je tak zawziecie?
Po drugie za malo zieleni w tej zielonej bramie w Gdansku, ktora rownie dobrze mogla by stac w Radomiu, w Koziej Wolce czy innym miejscu.
Po trzecie nie krzycz, nie jestes u siebie w domu :)
6868, przejrzałem twoje fotki ..... i mam się przejmować?
po 1
Znajdź mi zielony kolor w tej bramie (https://www.google.pl/search?q=zielona+brama&hl=pl&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=yKToUPKHFKjd4QSTsID4AQ&sqi=2&ved=0CGcQsAQ&biw=1366&bih=646)
po 2
będę robił co zechcę bo tak chce
:D:D :D:D
fotopstryczek
07-01-2013, 09:23
6868
stanę tu akurat w obronie mjr - ta brama niestety zielona jest tylko z nazwy... :)
co do reszty... mjr zrobiłeś krzywo dostałeś odp co jest źle i co należy poprawić, żeby przyjemniej się oglądało... po co się rozwijasz i bronisz krzywizny?
Nie jest ona jakaś duża, ale jest... Wrzucając tutaj fotki wiesz, że wytkną Ci błędy - GŁÓWNIE po to żeby kolejne były lepsze, chociaż czasami się niektórzy czepiają :)
Ohy i ahy to raczej na innym forum/portalu
edit:
6868, przejrzałem twoje fotki ..... i mam się przejmować?
stwierdzenie trochę nie na miejscu.
Jak ktoś nie umie robić zdjęć i piszę że zrobiłeś słit focie to dobrze? a jak piszę że słaba fotka to już nie ma prawa ocenić? słabo! To Ty wstawiłeś tu fotkę do oceny i to ją oceniamy nie kogoś innego...
6868
stanę tu akurat w obronie mjr - ta brama niestety zielona jest tylko z nazwy... :)
co do reszty... mjr zrobiłeś krzywo dostałeś odp co jest źle i co należy poprawić, żeby przyjemniej się oglądało... po co się rozwijasz i bronisz krzywizny?
Nie jest ona jakaś duża, ale jest... Wrzucając tutaj fotki wiesz, że wytkną Ci błędy - GŁÓWNIE po to żeby kolejne były lepsze, chociaż czasami się niektórzy czepiają :)
Ohy i ahy to raczej na innym forum/portalu
Przyjąłem.
Ciekawe jaki to portal?
stwierdzenie trochę nie na miejscu.
Jak ktoś nie umie robić zdjęć i piszę że zrobiłeś słit focie to dobrze? a jak piszę że słaba fotka to już nie ma prawa ocenić? słabo! To Ty wstawiłeś tu fotkę do oceny i to ją oceniamy nie kogoś innego...
Napisałem co napisałem i to podtrzymuję.
6868
...
Dziekuje za oswieceni-nie kazdy zna ta brame i dlatego moje stwierdzenia dot.kolorow :)
Miszczowska obrona swoich jak wielce ahtystycznych dziel Miszcza mjr jest mi obojtna jak wczorajszy pierd.