Zobacz pełną wersję : Szybkość zapisu
Witam,
Zastanawiam się nad zakupem nikona d3100 i nad wyborem do niego karty pamięci
Jak ma się sprawa z szybkością zapisu zdjęć przez aparat i jakiej szybkości kartę wybrać. Czy aparat ma jakiś wewnętrzny bufor czy zapisuje bezpośrednio na kartę. Jakiej szybkości wybrać kartę ? czy osiągnięcie prędkości Do 3 klatek/s jest możliwe dla plików raw ?
sokolnik
04-01-2013, 11:11
wydaje mi się że prędkość zapisu zdjęć na karcie bardziej zależą od bufora puszki a nie karty. Szybkość karty ma znaczenie przy kopiowaniu zdjęć na kompa. Kup san disc ważne by była 10klasy :-) i rób zdjęcia:p
SanDisk Ultra powinien wystarczyć. A jak nie bardzo bawisz się w RAWy, to będzie aż nadto.
@Sokolnik: nie patrz na klasy sandiskow. Ultra II 15MB/s ma C4, a jest szybsza od Kingstona C10... Poza tym dopiero najnowsze serie mają C10 (30MB/s). starsze C6 - 20MB/s - też wystarszy.
jak robisz rawy to klasa 10 i 45mb/s to minimum:) jezeli bedziesz miał za wolną karte to bufor w puszce sie zapcha bo karta nie nadąży zapisywać. Strzelam ze rawy maja po około 15mb:) uważajcie na karty sony bo niby sa 30mb/s a klasa 6 czyli max 20mb/s
Wyczytałem że bufor wystarcza na 15-20 jpg lub na 7 raw. Mam zamiar kupić kartę 30MB/s tak że mam nadzieję że będzie ok
Nie patrz na oznaczenia prędkości na kartach.
SanDisk Ultra (30MB/s) w D3100 może osiągać do 15MB/s.
Extreme (30MB/s) osiąga ok 22MB/s...
Oznaczenia na kartach to maksymalne osiągi kart w testach ustalonych na szybkość. W normalnym użytkowaniu jest zupełnie inaczej.
sokolnik
04-01-2013, 14:50
nie wiem czy to normalne ale mój D90 z kartą SanDisk Ultra 16gb 10 klasa 30mb/s robi na sekundę 6 NEFów (migawka 1/800 f/ 3.5)
a na karcie SanDisk Extreme III klasa 6, też robi 6 zdjęć NEF, te same ustawienia (też bez VR).
I teraz nie wiem, co jest lepszego w klasie 10 pierwszej karty :)
kopiowanie na kompa? też kiedyś mierzyłem czas tych samych zdjęć. ta sama prędkość. Może jakbym miał jakiś zewnętrzny czytnik kart pamięci, podpięty pod USB 3.0 to by była różnica w kartach. A na laptopowym wewnętrznym czytniku różnic nie odczuwam.
pewnie jakbym robił serię zdjęć przez 5 sek to prędkość zapisu zdjęć by spadła znacznie. na 100% by spadła (po iluś sekundach) bo bufor by się zapchał. Test mierzony stoperem na telefonie. Laboratoryjny test to nie jest, wiem :)
ilość zdjęć na sekundę nie zależy od karty. od karty zależy szybkości oprozniania buforu i ile tych zdjęć zrobisz że pełną prędkością.
ja nawet przy karcie z prędkością zapisu ok 5MB/s zrobię 6 kl/s... ale tylko tyle ile zmieści bufor. a później zostaje czekać ponad minutę na jego opróżnienie...
cz4rnuch
04-01-2013, 16:37
nie wiem czy to normalne ale mój D90 z kartą SanDisk Ultra 16gb 10 klasa 30mb/s robi na sekundę 6 NEFów (migawka 1/800 f/ 3.5)
a na karcie SanDisk Extreme III klasa 6, też robi 6 zdjęć NEF, te same ustawienia (też bez VR)Faktycznie normalne to nie jest zważywszy na fakt, że D90 nie ma aż tak szybkiego trybu seryjnego(z tego co pamiętam góra 4,5 w porywach może 5 klatek na sekundę). O ile mnie pamięć nie myli 6kl/s można uzyskać dopiero na D7000.
sokolnik
04-01-2013, 17:06
czasami łapie 5 czasami łapie 6. w jednej ręce aparat. w drugiej telefon ze stoperem. obie ręce na raz - jedna migawkę trzyma a druga telefon :) prosty test
często robi 6 zdjęć. Tryb H
ta a producent pomylił sie o 1,5kl/s... i to na niekorzyść. Duży błąd pomiarowy robisz tak badając:) prędzej zgraj zdjecia na kompa i sprawdź w właściwościach ile wychodzi kl/s ale proponuje male jpegi by nie było jakiegoś błedu związanego z wolną kartą:)
WujaKarolus
05-01-2013, 01:00
Tak sie sklada ze od paru dni mam ten aparat i wlasnie dzisiaj przyszla mi karta do niego, ale mam jeszcze jedna z kamerki do auta.
Ja kupilem SanDisk Extreme 32gb z zapisem do 45mb/s
Ale mam druga GoodRam Pro 32gb normalna klasy 10
GoodRam tanszy polowe, powinna byc miedzy nimi przepasc, ale w testach HDtune i HDtach jest znikoma roznica (chociaz testy robilem za pomoca kabla usc z karta wlozona do kamerki, nie wiem czy na czytniku nie byloby lepiej). Jutro sprawdze jak sekwencyjnie zapisuje rawy na obu kartach to ci napisze w co inwestowac, dzisiaj nie chce mi sie z tym bawic ;P
@WijaKarolus:
1) Zapis w aparacie, to nie zapis sekwencyjny. Po każdym zdjęciu następuje odczyt z karty, stąd bardzo ważne są czasy dostępu i zmiany tryby pracy karty - SD możne pracować tylko w trybie odczytu albo zapisu, nigdy równolegle.
2) Jak chcesz sprawdzać szybkość SanDisk Extreme, to zaopatrz się w czytnik który osiągnie prędkości karty. UBS 2.0 to max 20-25 MiB/s, a większość czytników nie osiąga więcej jak 20MiB/s
3) GoogRAM, to karty wyglądające dobrze tylko przy zapisie sekwencyjnym. W każdym innym trybie wypadają znacznie gorzej od SanDisków w podobnych cenach.
WujaKarolus
05-01-2013, 01:38
Chodzilo mi o robienie zdjec sekwencyjnie (znaczy seria, kilka zdjec)
Co do testow, to nigdy ich nie robilem na kartach SD, nie mam tez czytnika, bo do tej pory nie byl mi potrzebny, zwyczajnie podpialem to kablem i mam wyniki z benchmarkow mocno zblizone, ale pewnie te testy sa o kant tylka rozbic, bo na serwisach kompyterowych sa calkiem inne wyniki.
Chodzi mi tylko o to, czy karta za 140 zł, bedzie w uzytkowaniu w aparacie robila roznice w porownaniu do karty za 70 zł.
Chodzi mi tylko o to, czy karta za 140 zł, bedzie w uzytkowaniu w aparacie robila roznice w porownaniu do karty za 70 zł.
Będzie i to znaczna, choć na ilość zdjęć do zapełnienia bufora to się zbytnio nie przelicza - za mały bufor jest w amatorskich puszkach.
Zobacz wyniki testów w D7000:
http://www.robgalbraith.com/bins/camera_wb_multi_page.asp?cid=6007-12454
W D3100, D5100, D90, D300s jest podobnie, lub trochę wolniej. Starsze to żółwie i im szybkość karty nie robi większej różnicy.
WujaKarolus
06-01-2013, 17:46
Ok, dzisiaj poprzekladalem te karty i popstrykalem kilka zdjec seriami. Jednak roznica jest w porownaniu obu kart, wiec jesli chcesz czesto robic serie zdjec, to zainwestuj w dobra karte.
Na sandisku zrobisz kilka fotek wiecej zanim zapcha sie bufor przy robieniu RAW, na JPG jest sporo lepiej, no bo zdjecie wazy polowe mniej :)