Zobacz pełną wersję : Pilnie proszę o rade d7000 + tamron 24-70mm
witam, kupuje nikona d7000 , wraz z nim mam albo do wyboru kita zooma f3.5 albo mogę załadować nieco tańszego ale jaśniejszego tamrona 24-75mm f2.8, SP Di. Jak zachowa się nikon d7000 z obiektywem tamrona ? Co waszym zdaniem lepiej zainstalować do tego nowego aparatu. Z góry dzięki
Szymon
1) Tamron 28-75/2.8... nie 24-75.
2) Jeśli mówisz o kicie z 18-105 i tańszym tamronie, to tylko używany. Cena nowego Tamrona to około 1500zł. Używany kosztuje podobnie do nowego N18-105
3) Pytanie do Ciebie: A nie będzie Ci brakowało szerokiego kąta ?? Tamron na DX da ci kąty widzenia jak 42-112mm... I czy nie będzie ci brakowało stabilizacji, bo tej w Tamronie nie ma??
A tak poza tym, to Tamron ma głośny AF, dość spory rozrzut z jakością wykonania. Jak obiektyw pochodzi ze sprawdzonego źródła i jest do wybrana sztuka, to można go brać, ale wg. mnie potrzeby będzie drugi z szerokim kątem.
witam, sorry zle sie wyrazilem, cena na te chwile kita nikona to 206 funtów, tamron 360 funtow - kupuje nowki wraz z body d 7000 w jessops w Anglii, do jutra musze sie zastanowić co mają mi zmontować !
Ja powiem tak:
Miałem Tokinę 28-80/2.8 - dla mnie było za wąsko.
Fakt 1. jasny obiektyw do dobra rzecz i dlatego kupiłem Sigmę 17-50/2.8
Fakt 2. Nie przebrany Tamron 28-75/2.8 może być dość mydlany przy pełnej dziurze.
Jeśli chcesz szerszy obiektyw od 28-75, to mają też w tej samej cenie (350 funtów) Tamrona 17-50/2.8 ze stabilizacją, ale również bywa trochę mydlany przy f/2.8.
I jest Sigma 17-70mm f2.8-4 DC OS (370 funtów) - tylko nie wiem jak w Anglii z jej jakością, bo w Polsce nie mogłem trafić na dobry egzemplarz - z ostrością ok, ale płaszczyzna ostrości nie przechodzi równo - bywa dość przesunięta. Za to na niemieckich forach chwalą ten obiektyw. Musiałbyś zobaczyć na jakieś angielskie forum co o tej Sigmie piszą. Bo mi się szkiełko podobało.
rzeczywiście - ta sigma może być niezłą alternatywą dla tamrona i kitowego nikora f/3.5, widze, że ma dobre opinie. Dokładnie rzecz biorąc szukam obiektywu naprawdę dobrego w przystępnej cenie, dla amatora, mam zamiar dokupić w przyszłości inne szkła wraz ze wzrotem moich umiejętności fotograficznych, a zatem obiektyw na początek ma mieć dla mnie ogólne outdoorowe środowisko, sceny uliczne, przyroda i krajobrazy w miare mozliwosci obiektywu
Szymon
Michał44
04-01-2013, 10:31
Do "ogólne outdoorowe środowisko, sceny uliczne, przyroda i krajobrazy" 28-75 będzie zdecydowanie za wąski.
Weź na początek kita, lub jak chcesz ostrzej i jaśniej (polecam) Tamrona 17-50 (przed zakupem testowałem 3 egzemplarze i wszystkie były ostre od 2.8, więc chyba nie jest tak tragicznie z tą "mydlanością").