Zobacz pełną wersję : Nikkor 85 1.4 D zamiana na Nikkor 85 1.8 G
Witam.. mam takie pytanie (może troche smieszne al kto wie..)
Czy jest ktoś z was, kto zamienił obiektyw Nikona 85 1.4 D na nowy obiektyw 85 1.8 G? Przeglądam moje portfolia i okazuje się ze wiekszosć fotek robionych 85 1.4D i tak przymykane są do 1.8-2.0 dlatego zastanawiałem sie nad taka zamiana a przy okazji za rożnice w cenie zakup np drugiej dodatkowej lampy błyskowej .. czytałem , że 85 1.8 G jest dobrym szklem, ze ostre w całym kadrze od 1.8 i jest kilka osob które kosztem jasności szkla, zdecydowały sie na zmianę na ciemniejszy nowszy obiektyw Nikkora...
A nie myślałeś o Sigmie 85mm f/1.4 DG HSM? Jest używalna od f/1.4 i zawsze to 1.4 a nie 1.8... ;)
Tak... tyle że 1.4 przy mojej fotografii to i tak w sumie nieużywana wartość... zbyt mała GO. Dlatego zastanawiałem sie czy nie sprzedać swojego Nikkora , wziac 85 1.8 i za reszte coś jeszcze..
To by miało sens. Niestety 1.4 D nie miałem, więc nie wiele mogę powiedzieć. Mam 1.8 D i trochę używałem 1.8 G, który Cię interesuje. Moim zdaniem ten obiektyw wpasowuje się w resztę stałek 1.8 od Nikona (28,35,50) - w pełni używalne od pełnej dziury z dobrym i na ogół wystarczającym AFem. Jeśli faktycznie nie korzystasz z dużych przysłon, warto pomyśleć o zmianie. Większość osób zamienia wersje 1.8 na 1.4 by jednak mieć możliwość otworzyć przesłonę bardziej... ;)
a ja rozpatrując te dwa obiektywy nie patrzyłbym na różnicę w jasności;
nie wiem do czego używasz portretówek, ale jeżeli do portretu (: to nigdy bym nie downgradował z 1.4d do 1.8g
obrazek z tego topowego śrubokręta jest imho b. często ładniejszy; lubie jego rozmycia, trochę tej magii dodaje. Obrazek z 1.8 jest dla mnie taki.. zwykły.
Natomiast jeżeli potrzebujesz szkła do reportażu to jednak afs robi dużą różnicę.
Niby 1.8g nie jest szybki, ale jak już wyostrzysz to bez problemu przeostrza, 1.4d potrafił być bardzo kapryśny gdy się go zmuszało do częstego wiercenia..
kamilowjk
04-01-2013, 08:04
Jarek podpowiedz do czego uzywasz ten obiektyw bo tak to troszke po omacku mozna Ci podpowiedziec.
Wiesz co, używam przy portrecie, tyle, że zwykle i tak przymykam do 2-2.8 bo przy 1.4 glebia jest mała bardzo czesto zbyt mała - niekoniecznie podobaja się takie fotki z "ahtystycznym" rozmyciem.
kamilowjk
04-01-2013, 12:36
To moim zdaniem powinienes zostac przy tym co masz.
nie oszukujmy się... różnice między wersjami 1.8 i 1.4 są widoczne przy bezpośrednim zestawieniu fotek, gdybym wyciągnął 10 odbitek z obu, wątpię czy ktokolwiek wskazałby prawidłowo 10/10...
ja zrobiłem downgrade z 1.4D na 1.8D ale z innego powodu, AF w 1.4D ostrzył w sprzyjających warunkach po prostu dziwnie
Ja tam myślę, że 1.4 ma się po to, żeby mieć jakościowo dobre zdjęcia na 2-2.8...
Wiesz co, używam przy portrecie, tyle, że zwykle i tak przymykam do 2-2.8 bo przy 1.4 glebia jest mała bardzo czesto zbyt mała - niekoniecznie podobaja się takie fotki z "ahtystycznym" rozmyciem.
Ale pamiętaj, że obiektyw jest najostrzejszy po przymknięciu o 2 - 3 EV, czyli 1.4 będzie od 4 miał górkę, 1.8 to już górka przy 5,6. Obejrzyj sobie przebiegi ostrości dla tych szkieł na optycznych czy dxo. Przymknięcie przysłony redukuje wady takie jak aberacje, koma, zmniejsza winietowanie.
Ja sie też nosilem z zamiarem jak autor watku. Jednak bardzo szybko poszedlem po rozum do glowy i do dzis zastanawiam sie skad taka niezrozumiala mysl mnie w ogole naszla.....
Jak sie ma 1.4 to sie je ma i kropka. :)
Don_Sulco
05-01-2013, 13:25
Zamieniłby stryjek siekierkę na kijek :(
Przemyśl dokładnie swoją decyzję, Twoja 85 to kawał solidnego szła zaś to co chcesz nabyć to "plastikowa wydmuszka" a to, że ostre od 1.8 to nie wszystko.
Pozdr.
A ja ostatnio zastanawiam się nad zmianą mojego 1.8G na 1.4D przede wszystkim ze wzgledu na szybkość AF.
mike ferrero
16-01-2013, 20:41
Zaraz, może ja czegoś nie rozumiem N 85 f/1.8 DX to szkło do cropa, Legendarne 85 f/1.4D do FX . To jakby 2 różne światy. Do jakiego body to ma być? ten wątek wygląda na "mielony"
wer napisał: "Ale pamiętaj, że obiektyw jest najostrzejszy po przymknięciu o 2 - 3 EV" - Kolego, który obiektyw ? ;-) 85 f/1.4D ? - śmiech na sali. Cykałeś nim?
Wersja 1.8 jest FX. Z 85tek tylko wersja makro jest DX.
Edit: Jeli 1.4D jest ostry na 1.4 to nie znaczy, ze nie moze byc ostrzejszy po przymknieciu...
mike ferrero
16-01-2013, 20:58
Sorry - fakt - przepraszam- pogubiłem się w ''szklarni", ale niezależnie od tego w życiu nie przyszedł by mi do głowy pomysł takiej jw. zamiany.
Jasne "chory"- czyli każdy z nich przymkniemy o tę samą wartość - i co z tego wyniknie?
Nie wiem co z tego wyniknie, moze na f8 beda tak samo ostre? Moze MTFy porownac?
marciing
16-01-2013, 21:47
kolega Beson zrobił ostatnio taki downgrade. Nawet zakosiłem jego 1,8G i w reportażu porównałem z 1,4D. W reportażu trochę lepiej daje sobie radę 1,8G. Do tego jest bardziej kontrastowa i mniej kapryśna w gorszych warunkach. Ostrość też fajna. Obrazek zupełnie inny. Tak jakby z 1,4D ładniejszy ale porównywaliśmy 1,8G przypięty do D3 i 1,4D przypięty do D3s więc różne matryce.
Porównaj sobie bokeh obu szkieł. Mam 85/1.8D i wersja 1.4 go zjada na śniadanie (po domknięciu).
adamouse
19-01-2013, 01:53
Porównaj sobie bokeh obu szkieł. Mam 85/1.8D i wersja 1.4 go zjada na śniadanie (po domknięciu).
Po domknięciu jak bardzo?
Mam 1.4/D, raczej go nie wymienię na nic innego, bo na razie mnie nie stać. Ale po prostu nie rozumiem, co masz na myśli (0 złośliwości, po prostu nie rozumiem, o czym piszesz).
Ale po prostu nie rozumiem, co masz na myśli (0 złośliwości, po prostu nie rozumiem, o czym piszesz).
tu sobie porównaj:
http://www.utopia-photography.ch/lenses/85mm/test03.html
jedna różnica przemawiająca przeciwko wymianie - 7 listków przysłony w 1.8G vs. 9 listków w 1.4D. Ładniejszy jednak bokeh, chociaż 1.8G też nie ma co narzekać bo przysłona jest ładnie zaokrąglona - jeśli używasz przedziału przysłon 2.0-2.8 to jak najbardziej warto, ale weź swoją 85 1.4, przejdź się do jakiegoś salonu foto np. w Tarasach czy Mokotowie, weź ze sobą jakąś przykładową modelkę i poproś o możliwość strzelenia kilku zdjęć 1.8G i zrób bezpośrednie porównanie, najlepiej łapiąc jakieś światełka w tle (a w galeriach handlowych o to nie jest trudno) - jak nie będzie różnicy to taka zamiana nie jest głupia :)
[a Twoja 85 1.4D jest moim wymarzonym szkłem, chociaż obecnie przy stosunku ceny do jakości wybrałbym jednak Sigmę, którą bardzo polecam. Dobrze, że nie mam tylu "dutków" coby je wydawać na takie przyjemności] :P
adamouse
28-01-2013, 23:37
1.4D bywa bardzo wymagający, niestety albo stety. W bliskim portrecie na 1.4 ma papierową płaszczyznę ostrości: ostrość na bliższe oko, a drugie nieostre..., że nie wspomnę o nosie czy uszach. Nadal nie wiem, czy warto dopłacać względem 1.8, ale to zacne szkło pomimo słusznego już wieku.
jeśli dobrze zrozumiałem przewrotną pideę, to mając obiektyw, dajmy na to, 300 mm f/2,8 i robiąc większość zdjęć z przysłoną 4 to lepiej jest od razu kupić 300/4?.
A może pytający kpi z NIKONA, który chyba przez pomyłkę wypuścił zbyt dobry obiektyw 80/1,8?.
wojtek87
01-02-2013, 00:40
ja osobiście wymieniłem wersje 1.8D na 1.4D. Jestem oczarowany obrazkiem i tym czymś. 85 1.8G miałem próbowałem, fociłem - nie mówie że to jest złe szkło bo jest bardzo dobre jak na cene i jakość jaką prezentuje ale wersja 1.4 jakby miała to coś - tego sie nie da opisać MTF'em czy wartościami liczbowymi. Moja sztuka na 1.4 to żyletka, nie widze różnicy miedzy 1.4 a 2.8 - może w głębi. IMHO jak wymieniac to na wersje 1.4G. Sigma...hmm... ja wybrałem Nikkora - nie żałuje :D
jeszcze takie małe ot.... nie jestem samobójcą i nie ostrze na 1.4 przy minimalnej odległości ;)
jeśli dobrze zrozumiałem przewrotną pideę, to mając obiektyw, dajmy na to, 300 mm f/2,8 i robiąc większość zdjęć z przysłoną 4 to lepiej jest od razu kupić 300/4?.
A może pytający kpi z NIKONA, który chyba przez pomyłkę wypuścił zbyt dobry obiektyw 80/1,8?.
Troche nie na miejscu. Mialem 300f4 mam 300 2.8. To ponad 2kg roznicy. To w plecaku da sie odczuc, a przy robieniu zdjec przez 2h i zmianie aparatu, to ja pierwszy Monopod musze zakupic, bo reka nie daje rady, na malych czasach zruszone jest to co nie powinno.
Wracajac do tematu, to ja rozwazam zakup 85mm.
Ja tylko takie przymiarki robilem w sklepie, gdzie oba mieli i jedyne co przemawia za 1.8G to AF cichy i szybki.
Zdjecia z 1.4D poprostu ladniejsze. Trzeba by posiadacza D800 zapytac jak rozdzielczosc trzymaja, ale w testach raczej 1.4D lepiej wypada, ale test testowi nie rowny.
Olejcie ostrość dla wersji 1.4. Serio mówię. Nawet jeżeli jest mniej ostra na pełnej dziurze któraś wersja czy egzemplarz, to naprawdę jest to najmniejsze zmartwienie (wyostrzycie w obróbce). Większym jest trafienie w takich wypadkach z głębią, czy po prostu zrobienie udanego zdjęcia. Zauważyłem (i nie tylko ja, bo podziwiałem kiedyś zdjęcia pewnej świetnej pani fotograf używającej 85-ki), że w wielu wypadkach najkorzystniej jest używać przysłony f/1.6. Znacznie rośnie rozdzielczość, a tylko troszeczkę głębia. Jednak może też na tyle, że większa szansa złapać w niej to, co chcemy. 85/1.4 G AF-S jest dużo ostrzejsza poza centrum od poprzedniczki. Ma też chyba lepszy kontrast. Jednak zdjęcia z obu tych konstrukcji mają bardzo podobny charakter. Widać, że któraś z nich była użyta, ale która - myślę, że nie tak łatwo byłoby już je odróżnić. Chcąc patrzyć wyłącznie na ostrość dla dużych dziur Sigma 1.4 plasuje się pomiędzy Nikkorami. Jednak ma ciut inny bokeh, który mnie na przykład nie pasuje w wielu wypadkach. Ale ponownie - jak ktoś nie widzi różnicy, lub nie zwraca na to uwagi, albo ma inny gust - czemu nie.
Każde z tych szkieł jest lepsze od 85/1.8 - to po prostu bardziej specjalizowane szkła (1.4), dające w portrecie to, co najlepsze.
a_iverson
07-02-2013, 16:45
Ja sie też nosilem z zamiarem jak autor watku. Jednak bardzo szybko poszedlem po rozum do glowy i do dzis zastanawiam sie skad taka niezrozumiala mysl mnie w ogole naszla.....
Jak sie ma 1.4 to sie je ma i kropka. :)
Też kiedyś o tym myślałem, ale po testach szybko zrezygnowałem. Niektórzy mówią, że 1.8 i 1.4 różnią się tylko światłem, niestety - dla 1.8 - jedyną wspólną cechą tych obiektywów jest ogniskowa...
Też kiedyś o tym myślałem, ale po testach szybko zrezygnowałem. Niektórzy mówią, że 1.8 i 1.4 różnią się tylko światłem, niestety - dla 1.8 - jedyną wspólną cechą tych obiektywów jest ogniskowa...
oho, jeszcze ktoś to przeczyta i uwierzy....
no ja rozumiem, że można się jarać nowozakupionym 85/1.4... ale nie rób ludziom wody z mózgu :/
mogę się założyć, że położyłbym 10 odbitek z obu szkieł... może połowę wskazałbyś poprawnie
a_iverson
08-02-2013, 15:43
oho, jeszcze ktoś to przeczyta i uwierzy....
no ja rozumiem, że można się jarać nowozakupionym 85/1.4... ale nie rób ludziom wody z mózgu :/
mogę się założyć, że położyłbym 10 odbitek z obu szkieł... może połowę wskazałbyś poprawnie
no to kładź ;)
zapraszam do krainy żubra :)
kończąc OT: a_iverson - nie demonizuj, 85/1.8 niczego nie musi się wstydzić przy jaśniejszym bracie 1.4 (pomijając stratę światła i kształt bokeh na wyższych f - nie używam :)), zaś 1.4 nie jest znowuż jakimś świętym gralem jak 85L w C, ja sam jestem żywym przykładem wymiany 1.4 na 1.8 :P
Odgrzeje , Ja zmieniłem 85 1.8 g na nikkora 85 1.4 d .Testowałem oba i porównywałem . Więc nikkor 85 1.4 jest ostrzejszy na 1.4 od ciemniejszego brata na f 1.8 , aberracje mniejsze , bokeh wiadoma sprawa .Obrazek jakby bardziej plastyczny .Pierwszą sesje portretową mam za sobą -Miss Universe :) - i jestem bardzo zadowolony , nie żałuje dopłaconych pieniędzy.
Ja korzystam z 85/1.8 D i zmienił bym na 85/1.4 D ale brak środków ( wole na co innego przeznaczyć, np. 105 DC ) i egzemplarze na serwisach aukcyjnych modeli z światłem 1.4 nie zachęcają. Z wersjami G nie miałem kontaktu i jakoś mnie do nich nie ciągnie :p
nie.Znajomy
09-12-2016, 16:57
Odgrzeje , Ja zmieniłem 85 1.8 g na nikkora 85 1.4 d .Testowałem oba i porównywałem . Więc nikkor 85 1.4 jest ostrzejszy na 1.4 od ciemniejszego brata na f 1.8 , aberracje mniejsze , bokeh wiadoma sprawa .Obrazek jakby bardziej plastyczny .Pierwszą sesje portretową mam za sobą -Miss Universe :) - i jestem bardzo zadowolony , nie żałuje dopłaconych pieniędzy.
możesz wrzucić pare porównawczych zdjęć ?
Ile według Was powinien kosztować 85 1.4D w eleganckim stanie? Jestem w trakcie przeszukiwania internetów w celu zakupu, ale zupełnie nie wiem przy jakiej cenie się opłaca :D
Krzychoo_
01-06-2017, 14:46
Przy licytacjach od złotówki, na popularnym portalu, 85/1.4D znajdował nabywcę w okolicach 2,5 tys.
Xavier80
02-06-2017, 17:47
Przy licytacjach od złotówki, na popularnym portalu, 85/1.4D znajdował nabywcę w okolicach 2,5 tys.
Skąd wiesz Krzychu, czy cena minimalna oznaczona przez wystawcę została osiągnięta?