PDA

Zobacz pełną wersję : Konwersja plików z D800

soniq2
03-01-2013, 14:46
Witam serdecznie....

Postanowiłem założyć nowy wątek dotyczący plików w formacie NEF wypluwanych przez Nikona D800 . Z tego co już doczytałem NEFY potrafią mieć od 50 do 70 MB. Taki rozmiar wymaga od nas kolejnych inwestycji w konkretny sprzęt komputerowy pozwalający na obróbkę takich plików.:-(:sad:

Osobiście posiadam kompa z prockiem 2,6GHz. pamięcią RAM 4GB, dyskiem twardym 500GB (nie SSD) systemie Windows 7 64bit i kartą graficzną GF 8600 GTS 256 MB DDR3 i używam CS6, pracując z NEF-ami wywalanymi przez D300s o wielkości ok. 11-12MB.

Doczytałem jednak, iż komputery o wiele lepszych parametrach niż mój, z systemem na dyskach SSD, potrafią mieć problem ze sprawną obróbką zdjęć.

proszę o informację użytkowników 800-tki w jaki sposób radzicie sobie z tak wielkimi plikami, czy dokonujecie ewentualnie konwersji do DNG poprzez LR 4 lub inny program i ewentualnie ile tak faktycznie tracimy czasu przy pracy z takim plikiem i do jakich rozmiarów plików można zejść po konwersji.

Problem poruszyłem, gdyż rozważam zakup tego aparatu, lecz wielkość tych plików i informację jakie uzyskałem tu na forum faktycznie zniechęcają do zakupu puszki wymuszając dodatkowy zakup kompa za kilka tysięcy. Dodatkowo jedni narzekają, inni nie mają z tym większego problemu - jak sobie faktycznie z tym poradzić.
Ustalmy też jedno - satysfakcjonujący czas przetworzenia pliku od wyjścia z puszki do zapisu w formacie jpg w photoshopie to kilka minut (oczywiście bez obróbki) a nie 15 lub więcej.
Na plik 29MB uzyskany z D600 mój komp poświęcił z jakieś 4-5 minut, by obraz końcowy w PS-ie przekonwertować do małego jpg i zapisać dla internetu.... aż się boję co będzie z 50-70MB plikiem z D800-tki....:sad:

Erie
03-01-2013, 14:57
...Na plik 29MB uzyskany z D600 mój komp poświęcił z jakieś 4-5 minut, by obraz końcowy w PS-ie przekonwertować do małego jpg i zapisać dla internetu.... aż się boję co będzie z 50-70MB plikiem z D800-tki....:sad:

??? 4-5 minut? Co dokładnie robiłeś w trakcie tej konwersji?

Sprawdź sobie może tego kompa, co w nim siedzi za licho, które wżera moc kompa bo nawet w NXie tak wolno nie jest. Realny czas konwersji NEFa z D800 do JPG wraz z odszumianiem to mniej niż minuta na niewiele szybszym sprzęcie, więc skąd 4-5 minut?

Tomekk
03-01-2013, 14:59
ja sie też tego trochę obawiałem ale nie jest żle, mój procesor: podwójny rdzeń 2.4Ghz, pamięć RAM 3GB i pliki RAW z D800 obrabiane są bardzo płynnie, korzystam z Nikon Capture 2.0

Nikolai
03-01-2013, 15:31
Mój 2x2,7Ghz i 4gb RAM radziły sobie całkiem znośnie, jedynie ostateczny apis z RAW na JPG w Lightroomie trochę trwał.

soniq2
03-01-2013, 18:52
Wróciłem do domciu i zrobiłem mały test, bo myślałem, że trochę z tym czasem przesadziłem......

Wyjąłem z internetu plik z D800-tki NEF o rozmiarze 43,9MB. w rozmiarze 7360x4912piks. Plik został otworzony w ACR bez jakichkolwiek zmian i wrzucony do PS-a CS6 przepuszczenie go do PS przez ACR zajęło 30 sek, a następnie 2,5 minuty trwała konwersja do małego jpg poprzez - zapisz do internetu - o jakości maksymalnej 100% dwusześciennej z wyostrzeniem i zmianę rozmiaru na 800x534 - całość 3 minuty.

Ta sama procedura z dodatkowymi zmianami w ACR poprzez kilka suwaczków nasycenia kolorów, zmiany ekspozycji, wyciągnięcia z cieni i wyostrzenia zajeła juz mi minutę, następnie przepuszczenie do PS-a. W Photoshopie podkręcenie kolorów w kolorze selektywnym, zastosowanie delikatnej poprawy obrazu poprzez filtr górnoprzepustowy i konwersja do jpg jw. trwała już 4 minuty. Całość jak wspominałem 5 minut - Z ZEGARKIEM W RĘKU!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie wiem co mam w komputerze, system stawiany z miesiąc wstecz, na kompie tylko PS, pakiet Office 2007 i system - prócz przeglądarki, żadnych gier lub innych programów.

Nie wiem czy wymieniać cały komp, czy tez pomogłaby wymiana dysku na SSD i grafiki na lepszą???

fader_audio
03-01-2013, 23:11
Witam
również zastanawiam sie nad nowym aparatem m.in. jest to d800. jeśli czytam ten post to mój komp na dzień dzisiejszy to intel i5 4 rdzenie 4 gb ramu powinien dać spokojnie radę, jeśli jeszcze w niedługim czasie czeka go mała modernizacja tzn karta grafiki i dodatkowy ram to jestem spokojny

Bambello
04-01-2013, 09:33
Ja dzięki sugestii kolegów wprowadzam zmniejszenie pliku w ustawieniach ACR (w tym samym miejscu gdzie ustawiasz przestrzeń Adobe i Srgb).
Możesz sobie ustawić 17,5. mpix, lub nawet 11,2 wtedy w PS będziesz pracował bezproblemowo.
Jeżeli będziesz wiedział, że potrzebujesz zrobić fototapetę do sypialni to zostawisz 36mpix.
Dodatkowo w temacie d800 była dyskusja na temat używania 14 i 12 bitów z której wnioski są takie, że 14 Bit nie ma praktycznie znaczenia dla jakości, a rozmiar pliku 12 bitowego spada do 35mb.

Pozdrawiam

wilk325
04-01-2013, 10:02
Dodatkowo w temacie d800 była dyskusja na temat używania 14 i 12 bitów z której wnioski są takie, że 14 Bit nie ma praktycznie znaczenia dla jakości, a rozmiar pliku 12 bitowego spada do 35mb.
Pozdrawiam

jeszcze można go poddać "konwersji bezstratnej" w puszce i pewnie rozmiar jeszcze się zmieni;
nie mam D800 ale w D3x 14bit i bez konwersji plik ma około 50mb; 12 bit i konwersja bezstratna plik ma 12-13mb, a różnicy jakości nie widać.

TOP67
04-01-2013, 10:09
Tyle, że wielkość pliku NEF (12, 14 bit, stratnie czy nie) nie ma żadnego wpływu na czas obróbki, jedynie na zajętość miejsca.
Po otwarciu i tak zawsze otrzymujemy taki sam plik do obróbki. I dopiero tutaj można kombinować.
Po pierwsze otwierać jako 8 bit. Wszelkie duże zmiany ekspozycji są już dokonane wcześniej
Po drugie otwierać w mniejszej wielkości, skoro i tak zapisujemy 800 pix.

Bambello
04-01-2013, 10:25
TOP 67
Wiem, że jesteś dobrze zorientowany w temacie komputerowym.
Tak przy okazji chciałem zapytać o jedną sprawę.

Jak zaczynam obróbkę plików generalnie wszystko śmiga super, ale po obrobieniu powiedzmy 10/20 zdj.
Komputer potrafi się zamulić.
Jest to najbardziej widoczne przy maskowaniu i szybkich ruchach pędzlem.

Dawno nie przeinstalowywałem systemu i liczę, że to tutaj jest problem, ale może jestem w błędzie?

Mój komputer to:
windows 7
Procesor i5 2,8GHz
ram 16gb

A może dysk ssd załatwiłby sprawę?

TOP67
04-01-2013, 10:34
Przy takiej konfiguracji nie powinno być problemów. Mam na myśli otwieranie w ACR do PS i zapis każdego zdjęcia przed otwarciem kolejnego.
Co innego w NX2, gdzie te ruchy są tylko rejestrowane, a obróbka odbywa się na końcu przy zapisywaniu plików.

Bambello
04-01-2013, 10:41
W takim razie to pewnie wina systemu.
Dzięki i Pozdrawiam

Hektor
04-01-2013, 11:53
Witam
mój komp na dzień dzisiejszy to intel i5 4 rdzenie

To jakaś wersja "specjalna" procesora. Wszystkie i5 mają dwa rdzenie.

TOP67
04-01-2013, 12:05
Mylisz się. i3 mają 2 rdzenie plus HT, i5 mają 4 rdzenie, i7 mają 4 rdzenie plus HT. Tak zgrubsza

docxxx
04-01-2013, 12:47
Wróciłem do domciu i zrobiłem mały test, bo myślałem, że trochę z tym czasem przesadziłem......

Dales Zapisz do WEBa taki duzy plik? Nic dziwnego, ze sie dlawil. Lepiej zmiejsz rozmiar zdjecia poprzez Image Size, a dopiero pozniej Save as WEB. W przypadku weba pliki sa strasznie dlugo mielone, aby maksymalnie je skompresowac i zoptymalizowac - kosztem czasu obrobki.

soniq2
04-01-2013, 12:48
Po otwarciu i tak zawsze otrzymujemy taki sam plik do obróbki. I dopiero tutaj można kombinować.
Po pierwsze otwierać jako 8 bit. Wszelkie duże zmiany ekspozycji są już dokonane wcześniej

Czynności zmiany bitów z 16 na 8 mogę dokonać w ACR - o ile dobrze pamietam.

Po drugie otwierać w mniejszej wielkości, skoro i tak zapisujemy 800 pix.

pytanko - jak otworzyć plik w mniejszej wielkości. Skoro moje z puszki D300s mają 4288 X 2848. Mogę zmienić ich rozmiar w PS lub podczas zapisu po skończonej pracy, ale jak zrobić to z samego początku podczas otwierania????

docxxx - spróbuję - dzięks!!!!!!

TOP67
04-01-2013, 12:54
Jedno i drugie ustawia się w ACR w tym samym miejscu. Pod podglądem zdjęcia jest link do kliknięcia.

docxxx
04-01-2013, 13:01
Mylisz się. i3 mają 2 rdzenie plus HT, i5 mają 4 rdzenie, i7 mają 4 rdzenie plus HT. Tak zgrubsza

Ty też się mylisz. M.in. i5 mają DWA rdzenie, a 4 watki. Zobacz:

http://www.intel.com/content/www/us/en/processor-comparison/compare-intel-processors.html

EDIT:
Aaaa, ty o desktop, a ja o laptopach ;)

soniq2
04-01-2013, 13:12
Jedno i drugie ustawia się w ACR w tym samym miejscu. Pod podglądem zdjęcia jest link do kliknięcia.

TOP67 - dzięki bardzo wypróbuję w domciu jak wróce z pracy!!!!! Dzięki Wam chyba odpuszczę zakup nowego kompa i ewentualnie "zanabęde" dysk SSD i może jakieś nowe RAM memorki w dualu.

TOP67
04-01-2013, 13:21
RAM możesz zwiększyć do 8GB, o ile masz DDR3. Jeśli masz DDR2, to i starszy procesor, nie napisałeś jaki. Sprawdź jego wydajność np. tu (http://www.cpubenchmark.net/). Do obróbki zdjęć procek powinien mieć minimum 4000 pkt.

RomanZWrocławia
04-01-2013, 13:47
Płyta główna ASUS P5G41T-MLX
RAM DDR3 8 GB
Intel Core2 Duo 3,00Ggz
praca nad rawami w Capture NX
dalsza obróbka PS CS5
prócz WIN7 64bit zainstalowane ACDSEE, NERO PSCS5, CAPTURENX i tyle nawet nie podłączony do sieci, bez jakiegokolwiek antywira itp.
taka konfiguracja wystarczała mi bezproblemowo do pracy nad rawami z D700, czy do składania w PS fotoksiążek formatu 30x90cm.

przyszło przepakowane D800 i komputer stanął w miejscu. Poniżej czasy wykonania obróbki wsadowej przez program capture NX. Konwersja rawów 12bitowych bezstratnie skompresowanych bez jakiejkolwiek ingerencji w ich ustawienia.

1. TYLKO WYMIANA PROCESORA:

BYŁO:
Intel Core2 Duo 3,00Ggz
Konwersja w programie CaptureNX2 18 Rawów do Tiff do tego samego katalogu: 06.32.13

JEST
Intel Core2 Quad 2,83GHz
Konwersja w programie CaptureNX2 18 Rawów do Tiff do tego samego katalogu: 04.36.49

2.Poniżej stale procesor Intel Core2 Quad 2,83GHz i zmiany konfiguracji dysków twardych:

*System operacyjny na dysku HD, dane na dysku SSD Samsunga serii380
Konwersja w programie CaptureNX2 18 Rawów do Tiff do tego samego katalogu: 04.29.96

*System na dysku SSD Samsunga serii380, dane na tym samym dysku SSD
Konwersja w programie CaptureNX2 18 Rawów do Tiff do tego samego katalogu: 03.53.93 najlepszy osiągnięty wynik

ZOSTAŁEM PRZY TYM:
Intel Core2 Quad 2,83GHz podkręcony do 3,26Ghz
system ma dysku SSD, dane pobierane i zapisywane na tym samym HDD
Konwersja w programie CaptureNX2 18 Rawów do Tiff do tego samego katalogu: 04.01.48

WNIOSKI:
największy kop to wymiana i podkręcenie procesora. SSD daje odczuwalnie szybsze wstawanie komputera, uruchamianie aplikacji, natomiast biorąc pod uwagę stosunek przyrost prędkości/cena trzeba to samodzielnie przekalkulować

soniq2
04-01-2013, 18:36
Sprawdziłem pozycję mojego procesora na podenaj przez TOP67 stronie... przy wymaganych powyżej 4k mam zaledwie 1296.....buuuu!!!!!!!!!!:(:(

Za to skorzystałem ze wskazówek kolegów i opracowałem dla siebie całkiem sympatyczna procedurę, która w zupełności mi wystarcza by obrobić pliczek w przyzwoitym czasie - jak sie okazało 2,5 minuty.

Proces wygląda mniej więcej w ten sposób:

- otworzenie pliku w ACR 43,9MB - zmiana rozdzielczości na 4096x2734 pozostawiłem 16bitów, praca w trybie sRGB
- suwaczki wszystkie które mi wpadły do głowy, kolory, ekspozycja, wyciągnięcie z cieni etc. etc.....
-odpalenie pliku w PS-ie tam obróbka zgodnie z wymogami, która zajeła mi z jakieś 30 sekund
-zapis dla internetu ze zmianą rozmiaru na 800x534 i całość w 2,5 minuty, czyli mniej więcej tyle samo co w chwili obecnej z D300s

jak dla mnie rewelacja. oczywiście sprawa dotyczy fotki, która można powiedzieć, że wychodzi z puszki w akceptowalnym stanie i nie wymaga drastycznego postprocesu. W przeciwnym przypadku mogę poświęcić te 5-6 minut by z konkretnej fotki wyciągnąć to co potrzebne.

Moje odczucie takie, że nie ma tragedii z tymi plikami, bo myślałem, że nie da się z tym jakoś uporać bez wymiany kompa na lepszy. Być może na dysku SSD poszłoby wszystko trochę szybciej, lecz to już nie cały nowy komp tylko dysk....ulga.

Dzięki za wskazówki.....:smile::smile::smile::smile:

NIKOLAY
04-01-2013, 18:54
Pozwolę sobie nieśmiało zaproponować w pierwszej kolejności wykonać następujące czynności : ze strony dobreprogramy pobrać najnowszy program "ccleaner". Programem w zakładce CLEANER przeanalizować komputer celem oczyszczenia ze śmieci i usunąć je. Następnie tym samym programem przeskanować z zakładki REJESTR i usunąć śmieci. W nastepnej kolejności pobrać trialową wersje programu "Diskeeper12 profesional" ... poddać dyski analizie oraz wykonać DEFRAGMENTACJĘ dysku/ów. Te czynności powinny w znakomity sposób ISTOTNIE przyśpieszyć pracę Twojego PC.

PS. U siebie ccleanerem czyszczę brudy w 30 sekund ....ale byłem u znajomego, któremu czyścił komputer przez 9 godzin znajdując śmieci o wadze 5 płyt DVD (nie czyścił go od nowości) .... wspomniany diskeeper użyłem pierwszy raz miesiąc temu .... i jest ZNACZNIE szybszy niż ten zainstalowany w naszych PC. Po wykonaniu ww czynności komputer pracuje po reinstalacji systemu czyli bardzo szybko !

Bambello
04-01-2013, 19:16
A czy jest sens, żeby instalować jakieś programy do zwalniania pamięci Ram?
Jeżeli tak to jaki?

NIKOLAY
04-01-2013, 19:50
A czy jest sens, żeby instalować jakieś programy do zwalniania pamięci Ram?
Jeżeli tak to jaki?

Z tego co się średnio orientuję to współczesny Windows ma w sobie automatyczne czyszczenie pamięci .... ale jest też RAM Kontroler i inne programy. Jeszcze nie używam żadnego z nich ale kto wie ... w przyszłym tygodniu odbieram D 800 więc może u mnie też trzeba będzie coś zamontować. Poszukaj darmowych programów do testowania pamięci RAM, zarządzania nią, zwalniania, czyszczenia zbędnych procesów ...

Hektor
04-01-2013, 21:07

Rzeczywiście, zamuliło mnie i pomyliłem się z tym "wszystkie". Dwa rdzenie mają i5 z serii 6xx i któryś Sandy Bridge.

fader_audio
05-01-2013, 20:48
Witam.

Ja zaryzykuję pytanie Jako ze najprawdopodobniej za jakies 3 miesiące nabedę d800, a to co czytałem powoduję , że zastanawiam się nad tym czy obróbka pójdzie w miarę szybko. Nie znam się aż tak dobrze na komputerach, ale ciekawi mnie czy wymiana karty graficznej w moim przypadku cos pomoże. karto to gf6600, chyba 256mb. Myślalem wymianić na jakąs kartę do 300zł, sens pewnie jest tylko czy znacząco odczuje zmianę??? może ktoś doradzi jakąś kartę do tej kwoty.

dla uproszczenia podaje dane kompa:
procek i5-2400 (3.1GHz)
ram niby 4gb ale wg kompa 3,22 - chyba warto też dokupić

TOP67
05-01-2013, 22:24
Nawet jak dokupisz RAM, to nic z tego. Musisz zmienić system na 64 bity. Najtaniej jest upgrade do Windows 8. Do końca stycznia możesz to zrobić za 129 zł przez internet. Albo ok 250 zł w sklepie.
Procesor da radę. Karta graficzna nic nie zmieni.

jo44
05-01-2013, 22:29
Nie wiem czy pomysł z Win8 jest dobry. Ja upgradowałem na laptopie (za 69 PLN) i teraz pluję sobie w brodę - mam ubogą namiastkę Win7 i "kafelkową nakładkę" która do niczego mi nie jest potrzebna. :( I, cholera, nie ma jak wrócić...

fader_audio
06-01-2013, 00:41
o win 8 słyszałem juz kilka złych opini, pójdę w stronę windows 7 64bit. Dzięki za poradę. co będzie to dopiero zobacze gdy aparat pojawi się w domu a raczej nefy z niego

sea21
08-01-2013, 00:56
W CP1 można ustawić wielkość wypluwanego jpga. Ja mam ustawione 5000pix na dłuższym boku. Wtedy można spokojnie pracować w PSie. CP1 bardzo dobrze radzi sobie z RAWami z d800. Problemem dla mojego kompa jest klejenie wszystkiego w PS. Dlatego zmniejszyłem rozmiar jpgów które później w zasadzie tylko sklejam w PS.

siwy49
03-02-2013, 18:32
Panowie najlepiej zmienić peceta na Apple - Mac.
Mój laptop kupiony 2 lata temu ma - Procesor 2,66GHz Intel Core 2 Duo, NVIDIA GeForce 9600M GT; NVIDIA GeForce 9400M, Pamięć 2x2GB typDDR3, mac OS X wer 10.6.8.
Nefy 56Mb w PS 5 otwiera 3s.
Jutro sprawdzę jak sobie radzi Mac stacjonarny, prawdopodobnie z 1s.

dennis8
10-11-2018, 00:11
Przypomnijcie Mi jak się ustawiało w ACR -na stałe- 17,5 pixeli zeby nie zmieniać tego za każdym razem przy otwieraniu nastepnego zdjecia.

TOP67
10-11-2018, 00:18
Nie wiem czego, ale zapewne "Zapisz ustawienia domyślne"
Mogą być różne dla każdego SN body, a nawet ISO.

dennis8
10-11-2018, 00:42
Nie wiem czego, ale zapewne "Zapisz ustawienia domyślne"
Mogą być różne dla każdego SN body, a nawet ISO.

Za każdym razem musze zmieniac z 36 na 17,5 pix .Nie pamietam jak to zapamietać w programie.

TOP67
10-11-2018, 08:12
Ale i jaki parametr chodzi?