PDA

Zobacz pełną wersję : Różowy zafarb od Cokina

Katrina
03-01-2013, 13:25
Czy Wy także używając filtrów szarych Cokina, macie problem z różowym zafarbem na zdjeciu? Najcześciej w kombinacji szary peły i szary połówkowy na niebo, ta górna częsc jest tak rozowa/fioletowa, ze nawet na etapie obrobkowym nie jestem w stanie go zlikwidować. Zauważylam ze tak sie dzieje pow 8 sek. naswietlania.
Jak sobie z tym radzicie? A moze jakies inne filtry(oprócz Lee, bo one zabijaja cena)?

GonzoG
03-01-2013, 13:45
Wszystkie szare, no poza Lee, dają różowe zabarwienie. Najgorsze od tanich chińskich i Cokin.
Im ciemniejszy filtr tym większe zabarwienie.

Jak usunąć - to co daje Cokin i te chińskie, jest ciężko usuwalne. Na pewno nie zrobi się tego bez straty dla zdjęcia.
Pierwszy etap, to dobranie balansu bieli - temperatury i zabarwienia
drugi, to zabawa suwakami od kolorów (HSL).

Katrina
03-01-2013, 14:08
No ja mam filtry typu Cokin, firmy Hi-tech. A jakie filtry z wyzszej półki są lepszejsze?

gALL
03-01-2013, 14:10
Lee Filters

Katrina
03-01-2013, 14:16
Bardzo chetnie, szkoda ze kosztują po 900 zł/szt

gALL
03-01-2013, 23:03
Ale za jakosc sie placi.

GonzoG
03-01-2013, 23:35
Z "tańszych" ND, to HiTech i nic lepszego oprócz Lee się nie znajdzie. Przekopałem chyba całe zasoby internetu w tej sprawie i jedyna odpowiedź to Lee, ale nawet i te dają lekkie zabarwienie.

Jeśli chodzi o pełne szare, to chyba najmniej zabarwienia dają Fadery. Ja mam najtańszy jaki znalazłem i do 4-5 EV zabarwienie prawie nie występuje. Później zaczyna się pojawiać, ale bardziej zaczyna przeszkadzać nie równość przyciemniania na szerszych kątach.

Jak masz HiTech, to z usuwaniem nie jest tak źle... Polecam zobaczyć jak wyglądają zdjęcia z użyciem filtrów ND/GND Green.L czy Massa...

Katrina
03-01-2013, 23:45
Ok załózmy ze mam fote z filtrami HiTecha, zmiast białych chmur na niebie sa rózowe. Obrabiam fote w LR, to jak sciagne róż i fiolet to na całej focie ten kolor zniknie. Czy moze jest jakis sposób aby uzyć HSL'a ale tylko na pewnym obszarze, przy uzyciu maski ?

skynyrd
04-01-2013, 00:03
Z "tańszych" ND, to HiTech i nic lepszego oprócz Lee się nie znajdzie. Przekopałem chyba całe zasoby internetu w tej sprawie i jedyna odpowiedź to Lee, ale nawet i te dają lekkie zabarwienie.

Mam HiTecha ND1000 w Cokinowskim rozmiarze X-pro i niestety daje tragiczny fioletowy zafarb na dodatek nierównomierny. Filtry Lee są rzeczywiście najlepsze ale o dziwo np. nakręcana Hoya ND400 też daje całkiem nieźle radę.

GonzoG
04-01-2013, 00:33
Ok załózmy ze mam fote z filtrami HiTecha, zmiast białych chmur na niebie sa rózowe. Obrabiam fote w LR, to jak sciagne róż i fiolet to na całej focie ten kolor zniknie. Czy moze jest jakis sposób aby uzyć HSL'a ale tylko na pewnym obszarze, przy uzyciu maski ?

Ja z większością zafarbów od HiTecha radziłem sobie samym balansem bieli. Ale max używałem pełnego NDx4 albo GNDx8.

Mam HiTecha ND1000 w Cokinowskim rozmiarze X-pro i niestety daje tragiczny fioletowy zafarb na dodatek nierównomierny. Filtry Lee są rzeczywiście najlepsze ale o dziwo np. nakręcana Hoya ND400 też daje całkiem nieźle radę.

Nie mówię, że HiTech nie daje zafarbów. A przy tak ciemnym filtrze, to pewnie i Lee (o ile taki ciemny jest) da dość silne zabarwienie.

Co do filtrów nakręcanych to nie mam zielonego pojęcia jak nowe. Mam stary (z lat '60 lub '70) w granicach NDx8 - x10 i żadnego zafarbu nie ma. Za to ma inny bardzo poważny minus - średnicę 39mm );
Tak więc się da zrobić dobry.

HYPER
04-01-2013, 13:07
Heliopany nie daja zafarbu (przynajmniej te, ktorych uzywam).

gALL
04-01-2013, 13:26
Cokin i HiTech to filtry z zywic a nie szklane. Heliopany jak sadze sa nakrecane a nie wkladane w ramke do tego wykonane sa ze szkla. Choc i szklane Hoye tez potrafia dac nieprzyjemny zafarb.

HYPER
04-01-2013, 13:31
ja mam nakrecane Heliopany jak i szklane polowkowe prostokatne. z zadnymi nie ma problemu.

akustyk
04-01-2013, 16:39
Cokin i HiTech to filtry z zywic a nie szklane.

polowkowe Lee tez sa zywiczne!

biegly
07-01-2013, 11:06
Jedynym rozwiązaniem jest, kupno filtra szarego pełnego innej firmy np B+W (nakręcany)
Wówczas zastosowanie filtrów połówkowych będzie sprawiać przyjemność, a nie kłopoty ;)

Pozdrawiam.
Rafal

akustyk
07-01-2013, 11:55
Jedynym rozwiązaniem jest, kupno filtra szarego pełnego innej firmy np B+W (nakręcany)
Wówczas zastosowanie filtrów połówkowych będzie sprawiać przyjemność, a nie kłopoty ;)

a w zyciu ;)

zaczne od tego, ze pelne szare B+W nie sa wzorowo neutralne. krzywe transmisji mozna sobie znalezc na stronie B+W, ja bez krzywych moge z autopsji o ND106 (64x) powiedziec, ze bardzo wyraznie ociepla kolory. przyjemnie ociepla, owszem. ale nieodmiennie jest to ocieplenie, nie zawsze chciane. przy mniej gestych filtrach oczywiscie efekt jest slabszy (bo krzywa transmisji jest blizsza prostej) ale nadal jest.

a laczenie filtrow, jak wiadomo, roznice multiplikuje. dwa filtry slabe o mniejszym kryciu i same z siebie niewielkim zafarbie, zlozone razem dadza mocny zafarb.

na pewno jednak korzystanie z nakrecanych filtrow ND (filtrow z barwionego dydymem szkla) jest nieskonczenie lepszym pomyslem niz z wiekszosci prostokatnych ND, ktore sa z barwionej zywicy CR39. nie tyle ze wzgledu na neutralnosc barwna, bo ta i w przypadku szklanych filtrow potrafi pozostawiac niejedno do zyczenia (been there, done that), ale ze wzgledu na jakosc optyczna. do filtru dydymowego trzeba szkla az 300mm, zeby zobaczyc lekki spadek jakosci optycznej, filtr zywiczny przy 300mm juz daje zauwazalny spadek (w tym rowniez B+W ND102, testowalem takowy z 70-300, wiec argumentacja "bo B+W czy Heliopan to nawet wyostrzaja foty"... nie trafia do mnie :) ).
pojedynczo sensowne filtry zywiczne, w moim przypadku Hitech, daja przy 100mm minimalny spadek rozdzielczosci. dwa zlozone do kupy przy 50mm a sie przelknac, przy 100mm jest zauwazalnie gorzej. na telasie od 200mm - mydlo.

biegly
07-01-2013, 13:30
Ja piszę ze swojego doświadczenia i nie mam z tym żadnego problemu ;)
B+W ND jest u mnie jak u niektórych UV (ochronnie ) - nigdy nie zdejmuję
Do tego mam paletę Hitecha filtrów połówkowych i żadnych problemów!
Jeśli chodzi o filtry całkowicie ciemne, to nie ma takiego który nie farbi!
Nawet BS Lee daje lekki zafarb.

Co do jakości i ilości szkiełek przed obiektywem, tego chyba nie trzeba tłumaczyć wiadomo do czego prowadzą.

Jednak, jeśli czasami chcemy osiągnąć jakiś efekt musimy zdecydować - trzy filterki czy bez ;)

Greg77
07-01-2013, 23:43
Nawet BS Lee daje lekki zafarb.

I to nie lekki....B+W ciemny faktycznie farbuje na cieplo, ale dosc trudno ten zafarb skorygowac a po BSie Lee jest to bardzo proste a czasami nie jest konieczne;)

markB
08-01-2013, 20:14
Bardzo chetnie, szkoda ze kosztują po 900 zł/szt

Chyba jakies drogie butiki wizytujesz lub oglądasz w necie. Połówkowe Lee w Anglii to koszt ok. 70 funtów, a więc bardzo daleko od 900 zł.

Katrina
08-01-2013, 20:27
To faktycznie ogromna róznica.

To ile w Anglii kosztuje zestaw Lee np: holder, adapter plus dwa filtry 100: big stopper i polowka ND 0.9 czy ND1.2 ?

markB
08-01-2013, 21:50
Przykładowe ceny są tutaj: http://www.speedgraphic.co.uk/square_filter_systems/lee_cokin_hitech_100mm/203_0c.html
Ale nie jest to najtańszy sklep, można znaleźć taniej.
Big Stoppera kupiłem w Polsce za ok. 500 zł, ale teraz widzę, że chodzi dużo drożej (688 zł w Raysfoto).

biegly
14-01-2013, 15:54
Wciąż będę się upierał przy swoim :)
Przykładem może być ostatnie ujęcie z tego filmu, jaki mi się udało nagrać w plenerze. klik (https://vimeo.com/57269316)
Filtr B+W ND0.6 + Hitech ND 0.6 Hard

I niech ktos mi powie, o jakiś krzywych transmisyjnych ;)

Greg77
18-01-2013, 14:29
Z ciekawosci Rafale, po co ten B+W ND0.6?

Katrina polecam Morco, dobry sprawdzony sklep...
http://www.morco.uk.com/latest/leehardware.htm
A tu masz cene za zestaw startowy: http://www.morco.uk.com/leedigital.html

biegly
20-01-2013, 22:55
Taki ochronny na obiektyw - inni mają UV, a ja ND 0.6 ;)
Chciałem 0.9, ale nie mieli wówczas w Conns :/
Zdjęcia robię ze stywu, więc co mi tam :)

Greg81
18-02-2013, 00:54
A co powiecie o tych nowych hitechach http://www.fotoamigo.pl/filtr-hitech-pro-stop-10-neutralny-szary-pelny-nd-30-typu-cokin-p-953.html słyszałem ze są lepsze od poprzedników -ktoś używa?