Zobacz pełną wersję : monitor 24-27
kamilowjk
03-01-2013, 12:44
Witam szukam od dluszego czasu monitor o parametrach: 24 -27 cali koniecznie IPS w cenie do 2000. Monitor bedzie sluzyl do wszystkiego niestety... Zalezy mi na opiniach osob ktore posiadaja takie monitory. Moge powiedziec ze ja zajmuje sie fotografia lecz niestety komputer tez sluzy do gier i filmow. Jezeli istnieje juz tqki sam temat prosze o przekierowanie i zamkniecie tematu.
Zwiększ jakoś budżet o 800 PLN i kup: FlexScan S2433W , póki jeszcze są dostępne.
IPS-y zostaw zawodowcom i wierzaj mi, że wiem co mówię.
kamilowjk
03-01-2013, 13:26
Niestety nie moge zwiekszyc budzetu. Nie wiem co masz na mysli "zawodowcom" ale monitor bedzie mi potrzebny do obrobki zdjec weselnych i nie tylko. A ten eizo fajna propozycja ale te 800 stowek wole przeznaczyc na 50mm.
sokolnik
03-01-2013, 13:36
ja się podepnę, a ten EIZO 22" (http://monitory.mastiff.pl/monitory-1/monitory-fotograficzne/monitory-eizo-coloredge-cg223w-bk.html) ktoś ma? ktoś poleca ? warto ?
Tanie IPS-y praktycznie nie nadają się do niczego, bo to za daleko posunięty kompromis, dlatego właśnie proponuję Ci byś nabył wyświetlacz VA, jako rozwiązanie najbardziej uniwersalne.
Matryce IPS, stworzono dla ludzi, którzy zajmują się dziedzinami grafiki, w których precyzja koloru ma znaczenie najistotniejsze, np. w reklamie, ale cena tych urządzeń po wielokroć przekracza Twój budżet.
kamilowjk
03-01-2013, 13:45
Va nie wydaje mi sie zbyt unwersalne z powodu wysokiego ms. Choc masz racje ze jak cos jest do wszystkiego to zazwyczaj jest do d...... Ale ciekawi mnie opinia posiadaczy ktorzy zajmuja sie obrobka ale maja wlasnie taki monitor o ktorym pisalemna poczatku.
Va nie wydaje mi sie zbyt unwersalne z powodu wysokiego ms.Znaczy się czas reakcji masz na myśli czy InputLAG? Wiesz ... właściwie każdy wyświetlacz 60 Hz z overdrive ma na starcie +16,667 ms lagu ... + dodatkowe opóźnienia. Na prawdę szybkie to mogą być dopiero OLED (pod wzgl. czasu reakcji matrycy czyli minimalizacji rozmycia i opóźnień wyświetlania obrazu/InputLag'u).
kamilowjk
03-01-2013, 14:13
Chodzilo mi obczas reakcji. Zapomnialem ze interesuje mnie podswietlqnie typu led. :-)
Chodzilo mi obczas reakcji. Zapomnialem ze interesuje mnie podswietlqnie typu led. :-)
I tu popełniasz kolejny błąd w założeniach, ponieważ w tanich urządzeniach owo podświetlenia LED, jest realizowane w sposób, delikatnie rzecz ujmując, mocno niedoskonały i lepiej celować w CCFL.
kamilowjk
03-01-2013, 15:57
Johanan a co byś zaproponował do 2000 mniej więcej te parametry co pisałem tak z trzy modele jak byś mógł oczywiście?
dominikpl72
03-01-2013, 16:07
Ja mam Della U2410, używam uniwersalnie i jestem z niego zadowolony. Monitor mieści się w budżecie założonym przez autora wątku.
Efekty obróbkowe na mojej stronce (galerie z roku 2012): www.dominik.4me.pl/php-digital
...
Efekty obróbkowe na mojej stronce (galerie z roku 2012): www.dominik.4me.pl/php-digital
Coś mi wspomniane galerie w żółć wpadają.
Profilowałeś toto, czy jedziesz na żywca?
Gootchio
03-01-2013, 16:48
ja się podepnę, a ten EIZO 22" (http://monitory.mastiff.pl/monitory-1/monitory-fotograficzne/monitory-eizo-coloredge-cg223w-bk.html) ktoś ma? ktoś poleca ? warto ?
Podpięcie trochę nieszczęśliwe, bo kolega celuje w 2k pln, a "CG" jest nieco ;) droższe... abstrahując już od przekątnej.
Ale tak, ma, poleca i warto. Tzn. nie wiem jak w grach, ale w zdjęciach i w filmach jest super.
Coś mi wspomniane galerie w żółć wpadają.
Profilowałeś toto, czy jedziesz na żywca?
Jeszcze sprawdzę w domu na Eizo, ale na pracowym, profilowanym Dellu na wszystkich jest zbyt duży kontrast, a na wielu - żółta dominanta.
kamilowjk
03-01-2013, 17:12
LG 27" LED IPS277L co myślicie o tym modelu??
GG i nie pytaj co oznacza ten skrót. :D
Przyłączam się do pytania. Z tym że ja się zastanawiam czy może warto już zainwestować w rozdzielczość 2560×1440 27" czy pozostać przy WUXGA 1920×1200 24" lub 27"...
Zastanawiam się także nad nową matrycą PLS.
Przyłączam się do pytania. Z tym że ja się zastanawiam czy może warto już zainwestować w rozdzielczość 2560×1440 27" czy pozostać przy WUXGA 1920×1200 24" lub 27"...27" z tak niską rozdziałką jak 1920x1200 to bym nie chciał. Dziwię się że nadal nie ma 24" w sprzedaży z rozdzielczością 2560x1600 ew. od biedy 2560x1440. Żenujący mamy ten "postęp" w monitorach LCD ... szybki i innowacyjny niczym krew cieknąca z nosa.
Ten monitor ma tak wiele wad, że tylko ktoś niezwykle zdesperowany mógłby chcieć go nabyć.
Gootchio
03-01-2013, 22:56
Ja mam Della U2410, używam uniwersalnie i jestem z niego zadowolony. Monitor mieści się w budżecie założonym przez autora wątku.
Efekty obróbkowe na mojej stronce (galerie z roku 2012): www.dominik.4me.pl/php-digital.
Jeszcze sprawdzę w domu na Eizo, ale na pracowym, profilowanym Dellu na wszystkich jest zbyt duży kontrast, a na wielu - żółta dominanta.
Cóż w domu dominanty prawie nie widać, a kontrast przeszedł w tylko trochę zbyt duży, połączony ze zbyt mocnym jak na mój gust nasyceniem. Tak, jakbyś nadużywał polecenia Krzywe.
Cóż w domu dominanty prawie nie widać, a kontrast przeszedł w tylko trochę zbyt duży, połączony ze zbyt mocnym jak na mój gust nasyceniem. Tak, jakbyś nadużywał polecenia Krzywe.
Widać, mam jakieś skrzywienie zawodowe, bo wymagam od obrazu ideału, a przecież przy pejzażach można by odrobinkę odpuścić.
Według mnie zatem, wszystkie z '12, są zażółcone, coś tak ok. G +5.
27" z tak niską rozdziałką jak 1920x1200 to bym nie chciał. Dziwię się że nadal nie ma 24" w sprzedaży z rozdzielczością 2560x1600 ew. od biedy 2560x1440. Żenujący mamy ten "postęp" w monitorach LCD ... szybki i innowacyjny niczym krew cieknąca z nosa.
Mysle ze nei chodzi o postep, ale o to czego domaga sie rynek. Im wieksza rozdzielczosc tym mocniejsze GPU potrzebujesz zeby robic na tym jakiekolwiek 3d. Na 2560x1600 potrzebuejsz juz zestawu z SLI zeby pograc na max ustawieniach w nowe gry. To sa koszta. Technologie produkcji ekranow o wyzszej rozdzielczosci sa, tylko wiekszosci sie nie oplaca tego wdrazac bo grupa odbiorcow przy takich kosztach bylaby dosc mala. A i grafiki zintegrowane intela obsluguja tylko max 1920x1200 - mysle ze tutaj tez ma to wplyw.
kamilowjk
04-01-2013, 07:27
Po Waszych wypowiedziach rozumiem ze nie ma wmiare dobrego monitora do 2000 i musze zwiekszyc budzet? :-)
Po Waszych wypowiedziach rozumiem ze nie ma wmiare dobrego monitora do 2000 i musze zwiekszyc budzet? :-)
24" zdecydowanie nie. Może Pan co prawda rozważać DELL U2410 czy nieco lepszy EIZO EV2436W (http://monitory.mastiff.pl/monitory-eizo-flexscan-ev2436w-bk.html) ale to "korporacja" a nie foto. Za ok 2 tys kupi Pan niezły amatorski uniwersalny 22" i nic poza to.
Mówię od początku, że FlexScan S2433W, to wierzyć nie chce.
Mówię od początku, że FlexScan S2433W, to wierzyć nie chce.
S2433W to już 2700 zł i w zasadzie ich nie ma. Jest pewna ilość w magazynie przedstawicielstwa EIZO w UK, trochę w Niemczech. W Polsce wyprzedane wszystko przed świętami. Będzie jeszcze trochę wyprzedażowych (http://monitory.mastiff.pl/monitory-1/nieaktualne/wyprzedaz.html), demo/technicznych i to koniec. Jeden z najdłużej oferowanych LCD na rynku zniknie w mrokach dziejów.
Kamilowjk - akurat trafilas na zboczencow ktorzy za wszelka cene bede gwalcic Twoja kieszen :) :) :)
Ja sie nie odzywam, bo i po co. Slepota mi nie pozwala :mrgreen:
PS i proponuje watek dolaczyc do istniejacego żeby balaganu nie robic. Zaraz bedziemy mieli watki o wszystkich mozliwych wielkosciach
Chwilowo jeszcze jest dostępny w kilku sieciach, dlatego zalecałem pośpiech, bo według mnie po prostu warto.
Chwilowo jeszcze jest dostępny w kilku sieciach
Dostępność w katalogu nie oznacza fizycznej. Przez ostatnie tygodnie ludziska wydzwaniają głównie z pytaniami o ten monitor. Nie bardzo widzę, że ktoś gdzieś je trzyma i nie sprzedaje. W ostatniej dostawie na przełomie 11 i 12.2012 przyjechało z Japonii do Alstora zaledwie 25 szt i wszystko poszło w 3 dni.
raptor88
04-01-2013, 14:39
Może trzymają i puszczą za miesiąc w cenie 3k-3.5k peelena.
sokolnik
04-01-2013, 15:08
kto mnie przekona do zakupu bądź przekona mnie że taki monitor jak EIZO ColorEdge CG223W-BK (http://monitory.mastiff.pl/monitory-1/monitory-fotograficzne/monitory-eizo-coloredge-cg223w-bk.html) nie jest mi potrzebny do amatorskiej fotografii ? Mistrzem Photoshopa nie jestem, cały czas się uczę. Co zyskam? Chce w końcu zobaczyć prawdziwe kolory (nie przekłamane kolory z laptopa), czy odczuję znaczącą różnice w wygodzie, w kolorach itp po kupnie takiego monitora? Wyjdzie 4 tyś, bo monitor 3 689,00 zł + 350 zł kalibracja.
Pieniądze są, mogę kupić i tej chwili, ale chodzi mi o to czy warto wydać tyle kasy na monitor ? Pewnie latem wymiana PC, narazie byłby podpięty do laptopa, czyli można by było pracować na 2 monitory (myszka i klawiatura bezprzewodowa, podejrzewam że najtańszy komplet 150-200zł) na laptopie paski photoshopa a na monitorze obszar roboczy zdjęcia :)
co o tym sądzicie?
...
co o tym sądzicie?
Było już o tym po wielokroć, że narzędzia trzeba dobierać odpowiednie do zadań, więc jeśli Twoja działalność wymaga dużej precyzji barw, to warto.
Jeśli myślisz poważnie o fotografii i masz na to środki, to nie ma nad czym się zastanawiać.