Zobacz pełną wersję : D700 kabel sync i dm2 300W - pomocy!
foto4deg
03-01-2013, 11:25
Szanowni Forumowicze.
Mam następujący problem. Chciałem poprzez kabel sync podłączyć dm2 300W jinbei do d700.
Podłączam, ale lampa nie błyska...czego to może być wina? Podobnie jak próbuję za pomocą wbudowanej lampy w d700 wyzwolić dm2 300w na fotoceli, to obie lampy błyskają, ale nie jest rejestrowany błysk z dm2.
Będę wdzięczny za pomoc.
pozdrawiam
Jakie czasu synchronizacji używasz ?
foto4deg
03-01-2013, 11:48
1/64 - już sobie z tym poradziłem, jednak teraz mam inny problem.
Lampa wbudowana rzuca cień przy wyzwalaniu na fotocelę. Jak tego uniknąć?
odbić błysk lampy wbudowanej do góry, a najlepiej zakupić wyzwalacze rf603 ;)
foto4deg
03-01-2013, 11:58
Irwusek mam wyzwalacze, ale zapomniałem zabrać z Norwegii kabla, a ten, który dostałem z lampą to nie chce działać (nie wiedzieć czemu...)
Art Erie
03-01-2013, 12:29
Irwusek mam wyzwalacze, ale zapomniałem zabrać z Norwegii kabla, a ten, który dostałem z lampą to nie chce działać (nie wiedzieć czemu...)
Sprawdż czy kabel ma "przejście"; w takim kabelku nie ma żadnych czarów, działa tak samo jak przedłużacz elektryczny, być może odlutował się przewód przy którejś z wtyczek.
foto4deg
03-01-2013, 12:36
Na kablu odpaliła dwa razy, a później nic...
Po raz kolejny wykażę się brakiem jakiejkolwiek wiedzy: jak sprawdzić, czy ma przejście?
Art Erie
03-01-2013, 12:51
Na kablu odpaliła dwa razy, a później nic...
Po raz kolejny wykażę się brakiem jakiejkolwiek wiedzy: jak sprawdzić, czy ma przejście?
Czyli kabelek jest gdzieś przerwany i raz łączy, raz nie. Nie ma co sprawdzać ;)
Wtyczki pewnie są nierozbieralne, więc można się ograniczyć do sprawdzenia samego przewodu, czy nie jest gdzieś przytarty, załamany itp. Jeśli tak, to trzeba go w tym miejscu rozciąć, zlutować przewody i zaizolować.
Jednak najbardziej prawdopodobnym powodem będzie wtyczka PC, często nie pasują one do gniazda PC w body ( po wpięciu jest lużna ), sprawdż czy wtyczka PC siedzi pewnie w gnieżdzie, ewentualnie trzeba ją troszkę rozciągnąć.
foto4deg
03-01-2013, 13:05
Kombinerki w ruch i po sprawie :) Może bardzo luźna nie była, ale po ściśnięciu wtyczki delikatnie kombinerkami wszystko śmiga :) Zarówno poprzez body, jak i wyzwalacze :)
Dzięki serdeczne za pomoc!