PDA

Zobacz pełną wersję : Prosba do posiadaczy D5100.

Bestidevermade
03-01-2013, 02:08
Witam. Zastanawiam sie nad kupnem D5100 z 18-55 vr do krajobrazów. Poniewaz interesuje mnie opcja wbudowanego HDR chciabym Was prosic o zrobienie kilkunastu rónych zdjec krajobrazu (jesli ktos ma, dobrze bylo by kitem 18-55 vr na 18mm) w opcji wbudowanego hdr wraz z aktywnym d-light w zaleznosci od warunkow oswietleniowych (czy mozna wlasciwie te oba tryby mieszac i jakie sa tego skutki?) a takze prosze o uzycie w kazdym zdjeciu ustwien "picture control" ostrosc: 9 nasycenie: +3 (reszta na standard). Prosze te zdjecia gdzies zuploadowc w oryginalnym rozmiarze i opisac przy kazdym zdjeciu: wartosc roznicy ekspozycji ev w opcji hdr, sila wygladzania (no wlasnie co to jest i co daje?) w opcji hdr i wartosc sily w opcji d-light. Forum przeszukalem i nie ma teamtu o efektach hdr w d5100 a wyniki google nie sa zadowalajace Z góry dziekuje za zyczliwosc. Pozdarwiam. Kacper

sokolnik
03-01-2013, 09:09
nie wiem czy komuś się będzie chciało spełniać Twoje życzenia noworoczne :) Ale powodzenia !

Nie lepiej było by poszukać kogoś z D5100, umówić się na piwo i sprawdzić interesujące Cie zagadnienia ?

podejrzewam że ten HDR w Nikonie nie działa aż tak super, chłyt marketingowy Nikona (tak podejrzewam). Lepiej znajdź jakiś program darmowy do HDR, naucz się łączyć zdjęcia. Będzie lepiej dla Ciebie i Twoich zdjęć :)

toma-k
03-01-2013, 09:57
Mam ten model nikona - szkoda zawracać sobie głowy robieniem zdjęci w trybie HDR, efekt jest mizerny.
Polecam np. program Machinery HDR Effects, co prawda darmowy nie jest ale można uzyskać fajne efekty nawet z pojedynczego zdjęcia.

Bestidevermade
05-01-2013, 02:48
Myslalem o tej wbudowanej funkcji hdr jedynie bo sadzilem ze nie wystepuja w niej duchy ale jak pozniej dokladnie sprawdzilem na zdjeciach robionych wbudowanym hdr duchy jednak powstaja.

W takim razie czy jest jakis sposób tworzenia hdr bez duchów np lisci targanych przez wiatr nie uzywajac morderczo wysokich iso?

GonzoG
05-01-2013, 03:18
Myslalem o tej wbudowanej funkcji hdr jedynie bo sadzilem ze nie wystepuja w niej duchy ale jak pozniej dokladnie sprawdzilem na zdjeciach robionych wbudowanym hdr duchy jednak powstaja.

W takim razie czy jest jakis sposób tworzenia hdr bez duchów np lisci targanych przez wiatr nie uzywajac morderczo wysokich iso?

Tak, aplikacjami do tworzenia HDR - większość ma usuwanie duchów, a przynajmniej tych normalnych to ma.

TomLight
05-01-2013, 14:13
D5100 to fajny aparat, którym można robić naprawdę dobre zdjęcia, HDR również. Ale na pewno nie korzystając z wbudowanej opcji hdr. Akurat to, to tylko marketing, opcja zupełnie nie przydatna z kilku powodów: po pierwsze tylko jpg, po drugie przed każdym zrobieniem zdjęcia funkcję trzeba aktywować, po trzecie i najważniejsze nie masz żadnego wpływu na efekt końcowy. O wiele lepsze rezultaty osiągniesz obrabiając choćby jeden kadr zrobiony w raw, o wykorzystaniu Bracketingu nie wspomnę.

picia78
06-01-2013, 18:11
Witam. Zastanawiam sie nad kupnem D5100 z 18-55 vr do krajobrazów

Witaj. Polecałbym raczej szkło 18-105, a co do HDR to raczej się zawiedziesz wbudowanym softem w aparat .

xpirat
06-01-2013, 19:09
Też posiadam d5100 ale z Tamron 18-200 (ciemno jak diabli) i nigdy nie użyłem i nie użyję opcji HDR w tym aparacie a to z następujących powodów:
1)Tryb HDR zamyka opcję konkretnego wpłynięcia na zdjęcie przed skłądem.
2)Więcej lepszych efektów uzyskasz w standardowy sposób tworzenia HDR.
Dodatkowo wykonując minimum te 3 fotografie w rawie, normalnie i po bożemu ze statywem to przed złożeniem w HDR (nie wiem czy można używać na forum nazw softów, jestem nowy ale np. w photomatix) możesz każde z nich osobno obabiać szukając kolejnych efektów.
pozdrówki :)

Bestidevermade
06-01-2013, 21:25
Zdecydowalem sie nie uzywac wbudowanego HDR. Macie racje, zbyt mala kontrola nad ekeftem koncowym. Dziekuje za polecenie szkla 18-105 mialem to szklo i moge stwierdzic ze najlepsze jakie mialem kiedykolwiek tyle ze ja w duzej wiekszosci korzystam z krótkich ogniskowych.

Gdzies przeczytalem ze d5100 nie nadaje sie do hdr z autobracketingu bo roznica pomiedzy zakonczeniem jedenj ekspozycji a rozpoczeciem nastepnej wynosi az 3 sekundy. Czy to prawda? A jesli nie to ile wynosi?