PDA

Zobacz pełną wersję : D40 czy D50?

aatka
24-03-2007, 00:43
Witam
Zdaję sobie sprawę, że były tematy tego typu, ale że upłynęło trochę czasu to możłiwe, że opinie niektórych nieco się zmieniły

Za miesiąc dostanę nowy aparat i nie wiem który z nich wybrać: D50 czy D40?
Na początku byłam nastawiona na D50, z kolei w D40 wprowadzono kilka zmian.
Zaznaczam, że jestem amatorem, ale 'orientuję się' w fotografii.

Z góry dziękuję za pomoc :)

szymony
24-03-2007, 00:45
Sądzisz że opinie zmienia się jak rękawiczki? Sprzęt przeca sie nie zmienił.

ropusz
24-03-2007, 00:49
Pozmieniały się jedynie ceny, D40 poleciał nieco w dół, a D50 już chyba dno osiągnął i bardziej nie spadnie.

manio
24-03-2007, 00:54
Witam
... z kolei w D40 wprowadzono kilka zmian.

No wprowadzono, zlikwidowano srubokret...

aatka
24-03-2007, 00:59
No tak, w takim razie co wybrać? Sądząc po wcześniejszych wątkach, większość wybrałaby D50.

szymony
24-03-2007, 01:05
No tak, w takim razie co wybrać? Sądząc po wcześniejszych wątkach, większość wybrałaby D50.
Decyzji nikt za Ciebie nie podejmie. A wątków na temat wyższości świąt jednych nad drugimi, było już tu multum.

aatka
24-03-2007, 01:16
Przecież wiadomo, że decyzję podejmę ja.
Chciałam tylko dowiedzieć się od tych, którzy znają się na tym lepiej niż ja, który aparat jest po prostu lepszy.

GTM
24-03-2007, 01:24
Ale lepszy pod jakim wzgledem? Najlepszy bedzie na pewno d80 bo laczy w sobie najlepsze cechy d40 i d50 ;)

shaddixx
24-03-2007, 01:29
i d200 :D

bears_company
24-03-2007, 01:33
Hmm tutaj jest trudny wybór natomiast jeśli poczekasz na d40x to ułatwi to tobie decyzje. Bo wtedy szalka przechyli sie na strone d40x :)

A jeśli chodzi o d40 i d50 to idź do sklepu i zobacz jak jeden i drugi leży tobie w reku. To bedzie pierwszym etapem robienia seleksji.

A jeśli nadal bedziesz miał problem z wyborem to poczytaj sobie na forum o opiniach na temat d40 i d50. He he znając życie to dopiero wtedy nie bedziesz wiedział co wybrać :)[/B]

aatka
24-03-2007, 01:33
Jakbym mogła, to na pewno brałabym D80 ;)
lepszy ogólnie. cena wiadoma, o możliwościach można przeczytać, z tymże D40 jest raczej krytykowany, sama nie wiem czemu.

prz3mo
24-03-2007, 01:34
Przecież wiadomo, że decyzję podejmę ja.
Chciałam tylko dowiedzieć się od tych, którzy znają się na tym lepiej niż ja, który aparat jest po prostu lepszy.

A ile i jakie docelowo zamierzasz dokupic obiektywy? D40 oraz D40x nie beda wspolpracowały np. z dosc popularnym obiektywem stałoogniskowym 50mm (nie on swojego silnika).
Jesli natomiast bedziesz mial tylko obiektyw kit oraz pozniej np. kupisz sobie jakies tele z silnikiem to mozesz brac D40 lub D40x.

D40 jest raczej krytykowany, sama nie wiem czemu.

Jest krytykowany, bo wielu nie spodobało sie posuniecie Nikona z wykastrowaniem go z "śrubokręta" do napedu obiektywow bez wlasnego silnika. Poza tym to całkiem fajny aparacik.

aatka
24-03-2007, 01:43
Na razie nie planuję kupna obiektywu. Myślę, że na początek powinien wystarczyć mi kit.

szymony
24-03-2007, 01:46
Jest krytykowany, bo wielu nie spodobało sie posuniecie Nikona z wykastrowaniem go z "śrubokręta" do napedu obiektywow bez wlasnego silnika. Poza tym to całkiem fajny aparacik.
To ze wyciął śrubokręt to jeszcze można by zrozumieć (idzie nowe), ale że w zamian nie ma żadnych AF-Sów to już jest granda.

prz3mo
24-03-2007, 02:06
Na razie nie planuję kupna obiektywu. Myślę, że na początek powinien wystarczyć mi kit.

Mysle, ze D40 lub D40x moze byc Ok.
Tu masz testy obu:
D40 - http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5092
D40x - http://fotopolis.pl/index.php?n=5679

aatka
24-03-2007, 02:11
Dzięki ;)

FINGeeR
24-03-2007, 09:28
...ale że w zamian nie ma żadnych AF-Sów to już jest granda....

Jak to nie? A AF-S 70-200/2.8 SWM VR ? :mrgreen:

BTW. Ja nadal polecam D40 :-)

SamiSwoi
24-03-2007, 11:20
Bierz D40!! Jest nieporównywalnie lepszy od D50! To nowszy aparat, świetny wyświetlacz, mały a zarazem idealny ergonomicznie. Dużo nowych rzeczy przeniesionych z D80. Minusem tylko jest to że ma 3- polowy autofokus, ale czy bedzie Ci to tak bardzo przeszkadzać? Masz mnóstwo obiektywów do wyboru! Jak to jest Twoja pierwsza lustrzanka to na początku smiało obejdziesz się z obiektywem stałoogniskowym 50mm, pewnie w ogóle nie będzie ci potrzebny. Nie słuchaj opini że bedziesz miała mniej obiektywów do wyboru itd. D50 to już body z przeszłości, zobacz jaki świetny ma wyświetlacz D40, jak świetnie można oceniaś jak wyszły fotki, jaką ma jasność i ile menu ma świetnych funkcji dla amatora który kupuje swoja pierwsza lustrzankę. Jeżeli po wielu miesiacach stwierdzisz że aparat ogranicza twoje umiejętności to wymienisz sobie body na D80, teraz bież D40, to świetny aparat!

manio
24-03-2007, 11:35
Bierz D40!! Jest nieporównywalnie lepszy od D50! To nowszy aparat, świetny wyświetlacz, mały a zarazem idealny ergonomicznie. Dużo nowych rzeczy przeniesionych z D80. Minusem tylko jest to że ma 3- polowy autofokus, ale czy bedzie Ci to tak bardzo przeszkadzać? Masz mnóstwo obiektywów do wyboru! Jak to jest Twoja pierwsza lustrzanka to na początku smiało obejdziesz się z obiektywem stałoogniskowym 50mm, pewnie w ogóle nie będzie ci potrzebny. Nie słuchaj opini że bedziesz miała mniej obiektywów do wyboru itd. D50 to już body z przeszłości, zobacz jaki świetny ma wyświetlacz D40, jak świetnie można oceniaś jak wyszły fotki, jaką ma jasność i ile menu ma świetnych funkcji dla amatora który kupuje swoja pierwsza lustrzankę. Jeżeli po wielu miesiacach stwierdzisz że aparat ogranicza twoje umiejętności to wymienisz sobie body na D80, teraz bież D40, to świetny aparat!
ty w nikon polska pracujesz ?

SamiSwoi
24-03-2007, 11:46
Nie, ale taka prawda jest! I jeszcze jedno, jeżeli naprawdę będziesz potrzebować JUŻ TERAZ starych obiektywów to wybierz body D70s a nie D50, bo to byłoby cofanie się, to stary aparat po prostu. A w ogóle to Nikon zrobił duży krok w bezszumowych fotkach, D80 i D40 to przełom, już nie mamy sie co martwić że C mniej szumi. Nowe aparaty Nikona są tego dowodem. D40 to świetny wybór!

BugsBunny
24-03-2007, 11:51
argument "stary" to akurat mało istotny jest
D2xs jest jeszcze starszy
nie miałem D40 w ręce ale wydaje się być znacznie przyjaźniejszy w obsłudze od D50, że o D70s nie wspomnę

SamiSwoi
24-03-2007, 12:01
Zgadza się, wiek body mało istotny jest w segmencie profi, ale nie w podstawowym amatorskim. To zadziwające jest jak Nikon uporał sie z wielkościa D40 zachowując słynącą pełną ergonomię. Gdy używałem przez 2 tygodnie czterdziestke byłem pełen podziwu. to jest takie maleństwo że aż sie nie chce wierzyć, ale naprawdę nie przeszkadza i nie czuje się tego. Naprawde niesamowicie mile zaskakuje ten aparat, ale trzeba nim porobić fotki, ogladanie w MM czy innych nie wystarcza.

FINGeeR
24-03-2007, 12:34
(...)To zadziwające jest jak Nikon uporał sie z wielkościa D40 zachowując słynącą pełną ergonomię. Gdy używałem przez 2 tygodnie czterdziestke byłem pełen podziwu. to jest takie maleństwo że aż sie nie chce wierzyć, ale naprawdę nie przeszkadza i nie czuje się tego. Naprawde niesamowicie mile zaskakuje ten aparat, ale trzeba nim porobić fotki, ogladanie w MM czy innych nie wystarcza.
Od siebie dodam tylko, że nawet przy wspólpracy z cięzkimi szkłami (testowałem na D40 szkło 70-200/2.8 HSM) nie ma problemów z utrzymaniem aparatu, zmianami w menu, itp, itd. Wiadomo, nie jest tak extra jak w duzych body z gripami, ale nie do zdjęć reporterskich jest ten aparat. Naprawdę jego małem rozmiary to ogromna zaleta a nie wada. Dla mnie to D50 wysiada przy D40 pod właściewie każdym względem... Śrubokręt mi nie potrzebny :p

Sebastiann
24-03-2007, 12:35
... D50 to już body z przeszłości, zobacz jaki świetny ma wyświetlacz D40, jak świetnie można oceniaś jak wyszły fotki, jaką ma jasność i ile menu ma świetnych funkcji dla amatora który kupuje swoja pierwsza lustrzankę. Jeżeli po wielu miesiacach stwierdzisz że aparat ogranicza twoje umiejętności to wymienisz sobie body na D80, teraz bież D40, to świetny aparat!

tu się z Tobą nie zgodzę, fakt D40 ma duży wyświetlacz i bajeranckie opcje w menu, ale nie jest to najważniejsze, bo jeśli iść tym tropem to pewnie w wielkości wyświetlacza i różnych design'erskich rozwiązaniach w menu jakiś kompakt by go przebił. dlatego nie jest to dla mnie priorytetowym wyznacznikiem. Tym bardziej dla mnie nie oznacza to wyższości nad D50.
D50 jest świetnym aparatem, który Nikon wypuścił za śmieszne pieniądze. Miałem D50 i robiłem też zdjęcia D40 wiec proszę nie zarzucać mi tylko "macania" w MM ;) D40 bardzo fajne zgrabne lustro, lecz przy tym wyborze - zdecydowanie wybrałbym ponownie D50, IMO zdecydowanie większe możliwości rozwoju są z tym body w kierunku rozwijania swojej pasji fotograficznej:)

Pozdrawiam i D40 i D50 i resztę Dxxxxxx userów:)

puchbeary
24-03-2007, 12:43
Nie, ale taka prawda jest!
a od kiedy to jakość zdjęcia w lustrzankach nikona zależą od wielkości LCD albo bajerów w menu ?

I jeszcze jedno, jeżeli naprawdę będziesz potrzebować JUŻ TERAZ starych obiektywów to wybierz body D70s a nie D50, bo to byłoby cofanie się, to stary aparat po prostu.
tak się składa że D70 jest jakby starszy od D50 - taki drobiazg mały...

A w ogóle to Nikon zrobił duży krok w bezszumowych fotkach, D80 i D40 to przełom, już nie mamy sie co martwić że C mniej szumi.
No to super!! Tylko - zaraz - co to ma wspólnego z pozbawieniem aparatu możliwości używania REWELACYJNYCH starszych szkieł ?? Dla mnie TO jest krok wstecz.

Nowe aparaty Nikona są tego dowodem. D40 to świetny wybór!
Owszem tylko zależy dla kogo - jak ktoś chce mieć coś lepszego od hybrydy ale nie ma aspiracji by rozwijać się dalej to i owszem. Przywołałeś 50mm/1,8 - widziałes jakie zdjęcia robi? A 85mm/1,8 ? A 70-210/4 ? Żaden z tych obiektywów z D40 nie pogada w autofocusie - dla mnie to porażka. Już wolę swój zabytek D50

Xathloc
24-03-2007, 13:45
Wprawdzie dopiero stoję przed wyborem D50 / D70s ale zastanawianie się nad D40 mam już dawno za sobą. Rozumiem, że w lustrzankach najważniejsze są szkła. Ale wzięcie body pozbawionego silnika i bracketingu IMHO mija się z celem. Mogę przeżyć bez podglądu GO, przy tej wielkości wizjerku i tak nic mi nie da, ale dwie powyższe rzeczy zdyskwalifikowało D40 w moich oczach.

Filip2b
24-03-2007, 14:17

A co Ty chcesz TV na tym wyswietlaczu ogladac, ze sie nim tak podniecasz? Wyswietlacz to chyba nie jest decydujaca i najwazniejsza sprawa przy wyborze aparatu.

Jakubas
24-03-2007, 14:24
nawet porownujac D40x z D50...

D40x ma wieksza matryce, ale tak naprawde co z tego, skoro wiekszosc uzytkownikow tego aparatu nigdy nie wykorzysta tych 10mpx.

D40x ma wysokie ISO i nizsze szumy, ale na co to sie zda, skoro uzytkownik traci mozliwosc podpiecia praktycznie wszystkich obiektywow f<2.8.

D40 jest jeszcze bardziej okrojony z interfejsu niz D50, a D50 tez nie jest jakis super wygodny w uzyciu.

Ja sam od prawie 2 lat uzywam D70 (bez s), i co ciekawe tym "antykiem" ciagle daje sie robic dobre zdjecia. A panowie tak bardzo gloryfikujacy posiadanego przez siebie D40, chyba nie zdaja sobie sprawy z tego, jak bardzo moga sie od siebie roznic obrazy rejestrowane przez ta sama matryce, a generowane przez rozne szkla. Zobaczcie zdjecia z takich szkiel jak 50, 85, 35, to odkryjecie drugie znaczenie pojecia "kitowy obiektyw".

Dla mnie kupno D40 (z X lub bez) jest uzasadnione tylko w dwoch przypadkach:
1. Kupujacy nie ma aspiracji do fotografowania w inny sposob niz przy uzyciu zielonego AUTO
2. Do kompletu bierze sie Sigme 30/1.4 HSM i mamy bardzo dobry, maly komplet do fotografowania bez uzycia lampy, nawet w bardzo trudnych warunkach oswietleniowych. Sam bym chetnie posiadl D40 wlasnie do kompletu z Sigma, ale TYLKO jako drugie body.

k3no
24-03-2007, 14:59
to właśnie D50 i przekonał mnie do kupienia Nikona, wybrałem D80 bo 1tys nie robił wielkiej różnicy za body, po 4 miesiącach wiem, że najwiekszą przeszkodą w robieniu dobrych zdjęć są moje umiejętności dalej obiektyw później, a dopiero później body. D50 i D40 dobre puszki i bedziesz zadowolony bez względu na wybór ...

Xathloc
24-03-2007, 15:07
(...) D50 i D40 dobre puszki i bedziesz zadowolony bez względu na wybór ...

przynajmniej do momentu, kiedy nie okaże się, że obiektywy z wbudowanym silnikiem są drogie. Poza tym wszystko zależy od tego do czego ma służyć aparat. Ja nie wyobrażam sobie używania aparatu bez bracketingu, mój znajomy (D80) ma aparat od pół roku i ani razu go nie potrzebował. Dla mnie, jak pisałem nie ma tu żadnego wyboru. Po co brać okrojone D50 skoro można kupić pełną wersję?

szymony
24-03-2007, 16:02
Masz mnóstwo obiektywów do wyboru!
Jakieś konkrety może? Niestety prawda jest brutalna. W AF-S jest tylko parę nędznych plastikowych szkiełek, i parę zoomów z górnej półki. A tych większość userów tego body za pewnie nie nabędzie. Stałka jest dosłownie jedna i też swoje kosztuje, bo to akurat macro. A gdzie szkieła z średniej półki, a gdzie stałki. Ni ma i jeszcze jakiś czas nie będzie. Jak wejdą, to jako nowość nikon będzie kroił za nie aż miło. Więc nie bluźnij z tym mnóstwem do wyboru.

k3no
24-03-2007, 16:12
.... Po co brać okrojone D50 skoro można kupić pełną wersję? ja brałbym D50 tak btw

SamiSwoi
24-03-2007, 16:20
Jakieś konkrety może? Niestety prawda jest brutalna. W AF-S jest tylko parę nędznych plastikowych szkiełek, i parę zoomów z górnej półki. A tych większość userów tego body za pewnie nie nabędzie. Stałka jest dosłownie jedna i też swoje kosztuje, bo to akurat macro. A gdzie szkieła z średniej półki, a gdzie stałki. Ni ma i jeszcze jakiś czas nie będzie. Jak wejdą, to jako nowość nikon będzie kroił za nie aż miło. Więc nie bluźnij z tym mnóstwem do wyboru.

Jeżeli tak piszesz to widocznie nie rozumiesz dla jakich uzytkowników jest adresowana ta lustrzanka. Jeżeli ci przeszkadza to co wymieniłeś to znak że potzrebujesz lepszego sprzetu i kupijesz D80, przeciez to proste! Jest sobie powiedmy pan Jurek lub pani Agata, kupują D40, dokupują np 18-200mm lub wymieniają na 18-200mm i to całkowicie starcza!! robią fotki fotki fotki . Wcześniej nie mieli nigdy lustra albo w ogóle jest to ich pierwsza cyfra albo jeszcze bardziej w ogóle jest to ich pierwszy aparat i nie obchodzą ich jakieś gadki o braku podgladu głębi ostrości czy szkła tylko w AF-S. Cieszą się aparatem i robią fotki.

szymony
24-03-2007, 16:26
Jeżeli tak piszesz to widocznie nie rozumiesz dla jakich uzytkowników jest adresowana ta lustrzanka. Jeżeli ci przeszkadza to co wymieniłeś to znak że potzrebujesz lepszego sprzetu i kupijesz D80, przeciez to proste! Jest sobie powiedmy pan Jurek lub pani Agata, kupują D40, dokupują np 18-200mm lub wymieniają na 18-200mm i to całkowicie starcza!! robią fotki fotki fotki . Wcześniej nie mieli nigdy lustra albo w ogóle jest to ich pierwsza cyfra albo jeszcze bardziej w ogóle jest to ich pierwszy aparat i nie obchodzą ich jakieś gadki o braku podgladu głębi ostrości czy szkła tylko w AF-S. Cieszą się aparatem i robią fotki.

Wszystko się zgadza. Tylko napisałeś że jest multum szkieł do niego, a to raczej nie ma przełożenia do szarej rzeczywistości. To że jednym starcza 18-200 lub dwa nędzne kity do wyboru, nie zmienia faktu że wybór szkieł do tego aparatu jest mocno ograniczony, przynajmniej na razie.

Vadim
24-03-2007, 16:28
...Stałka jest dosłownie jedna i też swoje kosztuje, bo to akurat macro...

Może nie jedna... AF-S Nikkor 300/2.8... :-D

Pozdrawiam

szymony
24-03-2007, 16:30
Może nie jedna... AF-S Nikkor 300/2.8... :-D

Fakt. Zapomniałem. wersja ciemniejsza tez AF-s. Ciekawe ilu userów D40(x) ma w planach tego typu szkło ?

SamiSwoi
24-03-2007, 16:50
Fakt. Zapomniałem. wersja ciemniejsza tez AF-s. Ciekawe ilu userów D40(x) ma w planach tego typu szkło ?

To tak jakbym sie Ciebie zapytał ciekawe ile userów D200 będzie korzystało tylko z kitowego szkła 18-55? A o to chodzi że nie można oceniać D40 z perspektywy jakiej Ty to robisz, bo dużo userów D40 będzie kozystało tylko z tego kita, i bardzo fajnie!

szymony
24-03-2007, 17:00
To tak jakbym sie Ciebie zapytał ciekawe ile userów D200 będzie korzystało tylko z kitowego szkła 18-55? A o to chodzi że nie można oceniać D40 z perspektywy jakiej Ty to robisz, bo dużo userów D40 będzie kozystało tylko z tego kita, i bardzo fajnie!
O matko! Ja o wozie, a On o kozie. To co ktoś przypina do swego body, to jego zależy od jego widzi mi się. Problem w tym żeby miał z czego wybrać to "widzi mi się". Gdzie te multum szkieł się pytam, gdzie? W porównaniu z całym dotychczasowym systemem.

BugsBunny
24-03-2007, 17:05
D40/40x NIE jest adresowany do ambitnych fotoamatorów zajmujących się fotografią w sposób świadomy i zaawansowany. To, że w Polsce tacy też go kupują, wynika wyłącznie z naszej biedy.
To jest korpus dla klienta, który normalnie kupiłby kompakt. Dla takiego klienta wybór obiektywów jest aż za duży - 18-55, 18-70, 18-200, 55-200 i wystarczy. O innych nawet nie pomyśli.
To tak jakbyście narzekali, że do Pandy nie pasują felgi 18 cali albo że słabo sobie radzi w błotnym grzęzawisku.
A potem, jak się ktoś rozwija, to kupuje D200, 5D albo LandRovera ;-)

szymony
24-03-2007, 17:10
A potem, jak się ktoś rozwija, to kupuje D200
Albo kupuje szkło, które nie biega i kr....i, na czym tylko świat stoi :-)
Wiesz 18" do pandy nie zapodasz, do D40 manuala i śrubokręt zapniesz bez problemu, tylko później ręka ląduje w nocniku.

BugsBunny
24-03-2007, 17:16
to prawda, ale nie sądzę żeby z D40 Nikon celował w użytkowników używających manuali - to specyfika lokalnego rynku, który raczej nie jest dla firmy priorytetowym
D80 też nie gada z manualami, i to już jest dziadostwo

Uważam po prostu, że za dużo wymagacie od tego korpusu - to nie dla Was jest on przeznaczony. Dla Was jest d80 i wyżej. Ten miał być tani i przyjazny w obsłudze dla kompletnych ignorantów fotograficznych - i taki właśnie jest.

Xathloc
24-03-2007, 17:24
Dla takiego klienta przeznaczone są IMHO zaawansowane kompakty. Taki użytkownik skupia się na kadrze, nie na doborze kilkunastu parametrów z doborem obiektywu włącznie.

BugsBunny
24-03-2007, 17:32
Dla takiego klienta przeznaczone są IMHO zaawansowane kompakty. Taki użytkownik skupia się na kadrze, nie na doborze kilkunastu parametrów z doborem obiektywu włącznie.

Nikon przestał mieć w ofercie zaawansowane kompakty - nie zauważyłeś? teraz zamiast zaawansowanego kompaktu jest prościusieńka lustrzanka, bo to zabiera klientów innym kompaktom i bardziej przywiązuje do firmy.
Byli posiadacze luster analogowych nie sięgną po ten produkt, on jest do łapania nowych.
jakich parametrów - dobór programu tematycznego? jeden z 2 obiektywów?

szymony
24-03-2007, 17:33
to prawda, ale nie sądzę żeby z D40 Nikon celował w użytkowników używających manuali - to specyfika lokalnego rynku, który raczej nie jest dla firmy priorytetowym
D80 też nie gada z manualami, i to już jest dziadostwo

Uważam po prostu, że za dużo wymagacie od tego korpusu - to nie dla Was jest on przeznaczony. Dla Was jest d80 i wyżej. Ten miał być tani i przyjazny w obsłudze dla kompletnych ignorantów fotograficznych - i taki właśnie jest.

To dla kogo jest przeznaczony, to tylko bełkot marketingowy. Moja sprawa czego, do czego używam. Problem jest następujący: D40(x) czy to się komuś podoba czy nie, jest klockiem całego systemu. Problem w tym ze mało kompatybilny z resztą zestawu. Swego czasu system nikona był zaraz po pentaxsie najlepiej zgodny w dół. Teraz wszystko jest już w krzakach. A dlaczego, ano dlatego że systemu juz nie budują inżynierowie, tylko specjaliści od robienia wody z mózgu.

BugsBunny
24-03-2007, 17:40
To dla kogo jest przeznaczony, to tylko bełkot marketingowy. Moja sprawa czego, do czego używam. Problem jest następujący: D40(x) czy to się komuś podoba czy nie, jest klockiem całego systemu. Problem w tym ze mało kompatybilny z resztą zestawu. Swego czasu system nikona był zaraz po pentaxsie najlepiej zgodny w dół. Teraz wszystko jest już w krzakach. A dlaczego, ano dlatego że systemu juz nie budują inżynierowie, tylko specjaliści od robienia wody z mózgu.

uparłeś się widzę :) - po prostu dla Ciebie się on nie nadaje, ale nie dla takich był projektowany
to jest "lokalizacyjnie" kompakt, tylko... będący lustrzanką! na tym się nie buduje systemu, to się ma albo nie.
Specjaliści nie robią wody z mózgu, tylko kasę, a tanie proste lustro to świetny sposób na odebranie zdobycie klientów w najliczniejszym segmencie rynku, tam gdzie do tej pory królowały zaawansowane kompakty. Co widać w sklepach i statystykach sprzedaży.
sam widywałem takie obrazki - " jaka jest najtańsza lustrzanka? D50? 350D? to poproszę"

Xathloc
24-03-2007, 17:47
Nikon przestał mieć w ofercie zaawansowane kompakty - nie zauważyłeś? teraz zamiast zaawansowanego kompaktu jest prościusieńka lustrzanka, bo to zabiera klientów innym kompaktom i bardziej przywiązuje do firmy.
Byli posiadacze luster analogowych nie sięgną po ten produkt, on jest do łapania nowych.
jakich parametrów - dobór programu tematycznego? jeden z 2 obiektywów?

Ależ zauważyłem i bynajmniej nie skupiam się na podejściu firmy Nikon tylko na wygodzie użytkownika. A dla takich osób 2 obiektywy to o 1 za dużo. Jeżeli ktoś zamierza używać programów tematycznych lub trybu auto to tym bardziej zakup lustrzanki jest chorym pomysłem.

szymony
24-03-2007, 17:48
Specjaliści nie robią wody z mózgu, tylko kasę,

Robią wodę, by zdobyć kasę i to tanim kosztem. ;-)

sam widywałem takie obrazki - " jaka jest najtańsza lustrzanka? D50? 350D? to poproszę"
O widzisz, pierwszy lepszy przykład wyprania mózgu.

GTM
24-03-2007, 17:52
D40x ma wieksza matryce, ale tak naprawde co z tego, skoro wiekszosc uzytkownikow tego aparatu nigdy nie wykorzysta tych 10mpx.

A skad wiesz czy wykorzysta czy nie wykorzysta? czy kazdy uzytkownik d200 wykorzysuje 10mpx?
Dla mnie nie jest to zaden argument.

D40x ma wysokie ISO i nizsze szumy, ale na co to sie zda, skoro uzytkownik traci mozliwosc podpiecia praktycznie wszystkich obiektywow f<2.8.

Chyba naturalnym jest ze uzytkownik lustrzanki typu entry level nie bedzie inwestowal superjasne zoomy czy stalki. Ludzie trzeba zachowac pewna rownowage miedzy jakoscia szkla i jakoscia puszki.

Dla mnie np kupowanie super szkla do d40 jest rownie niezrozumiale jak kupowanie kita 18-55 do d200.
Jasne i tanie szklo jest na dobra sprawe tylko jedno tzn slawna juz stalka 50mm tylko ze np dla mnie taki zakres jest zupelnie bezuzyteczny, 90% zdjec robie albo na 18mm albo na 100-200 jak chce ustrzelic np jakiegos ptaka.
Reasumujac Nikon doskonale zdaje sobie sprawe ze wiekszosc ludzi kupujacych taki aparat jak d40 i tak zostaje przy kicie/duble kicie wiec daje im w zamian wysokie uzyteczne iso. Ty ustawisz sobie 2,8 i iso400 ja ustawie sobie 3,5 i iso1600 i jestem rownie (moze nawet bardziej) zadowolony.

Dla mnie kupno D40 (z X lub bez) jest uzasadnione tylko w dwoch przypadkach:
1. Kupujacy nie ma aspiracji do fotografowania w inny sposob niz przy uzyciu zielonego AUTO

Moim zdaniem ludzie ktorzy czepiaja sie tego ze d40 ma dobry automat sa conajmniej dziwni ;) tutaj wychodza chyba kompleksy albo moze zazdrosc nie wiem. Przeciez po to jest tryb zielony zeby on dzialal sprawnie zarowno w d50 jak i d70 czy d200.
D40 jest dla ludzi ktorzy zaczynaja zabawe w fotografie i nie sa jeszcze pewni swoich poczynan na manualu, nikt nie rodzi sie geniuszem fotograficznym i auto jest po to zeby wejscie w swiat foto odbylo sie w lagodny sposob, zeby nie odstraszyc ludzi juz na starcie.
Niech ten kto nigdy w zyciu nie uzyl trybu automatycznego pierwszy rzuci kamien ;)

Jeżeli ktoś zamierza używać programów tematycznych lub trybu auto to tym bardziej zakup lustrzanki jest chorym pomysłem.

A niby dlaczego? Wytłumacz to.
Musisz wiedzieć że D40 kupuje sie dzieciakom, mogą w trudnych warunkach robić lepsze zdjęcia, a te bedą mniej szumieć i jest wiele innych oczywistych powodów które mówią za. A przeciw nie widze żadnego, bo jak ktos chce to ja kupuje i juz. Dodatkowo aparacik jest mały i sympatyczny.

SamiSwoi
24-03-2007, 17:59
Moim zdaniem ludzie ktorzy czepiaja sie tego ze d40 ma dobry automat sa conajmniej dziwni ;) tutaj wychodza chyba kompleksy albo moze zazdrosc nie wiem. Przeciez po to jest tryb zielony zeby on dzialal sprawnie zarowno w d50 jak i d70 czy d200.

Całkowicie się z Toba zgadzam. A od siebie dodam, że normalną rzeczą jest że się korzysta również z programów tematycznych.

Squier
24-03-2007, 18:31
Hmm, nie wiem czy wszyscy pamiętają, ale Nikon D40 to miała być tania lustrzanka i jak na razie nici z tego. Nikon D50 to był hit, bo za porównywalne pieniądze, a teraz nawet mniejsze dostawało się w pełni funkcjonalną puszkę, ze śrubokrętem, brecketingiem itd. A co mają pomyśleć ludzie, którzy świadomie wybierają lustro, mają pomysł na szkła, bo najpierw się im przyjżeli, ale są ograniczeni budżetem? Nikon D80?? Przepraszam, ale jest za drogi... To co mam wybrać?? D40?? Niee, zobaczę co u konkurencji.
Przytoczyłem tutaj mój przykład, bo do zakupu lustra dojrzewałem długo i nie chciałem zaawansowanego kompakta. Fundusze nie pozwalały mi na kupno D80 i całe szczęście nastąpiła wyprzedaż D70s...A co by było gdyby zabrakło D70s i D50?? Zapewne udzielałbym się teraz na innym forum...
Pozdrawiam

Jakubas
24-03-2007, 19:32
Tu nie ma co dywagowac o targecie, lokalizacji i innych *******ach. Polska jest krajem, gdzie sprzet fotograficzny jest raczej duzym wydatkiem, a lustrzanki, nawet te najtansze kupuja glownie ludzie, ktorzy chca z fotografia robic cos wiecej. Nie mowie o pretendowaniu to "zawodostwa", ale chocby i przede wszystkim o bardziej ambitnych zdjeciach. Jesli ktos kupuje lustrzanke z takim zalozeniem, to oczywistym wyborem jest D50, bo pozwala na lepsza kontrole nad majacym powstac zdjeciem.
Rozumiem, ze posiadacze D40 chca udowodnic wszystkim dookola ale chyba sobie przede wszystkim, ze D40 to fantastyczny aparat, ale nie ma co sie czarowac - D40 oprocz ISO 3200 i lepszego odszumiania nie oferuje NIC ponad to, co oferuje D50. A z kolei D50 oferuje, w przeciwienstwie do D40 (pomijajac lepsza "klawiszologie"), srubokret, czyli zarazem dostep do szkiel, ktore byc moze glowna zainteresowana tym tematem bedzie chciala kiedys nabyc. Wszystko zalezy od aspiracji fotografa.

Wogole, wszystko zalezy od fotografa. I nie trzeba wcale D80 czy D200, zeby robic dobre zdjecia. Chodzi o to,
zeby "ten pier****** aparat fotograficzny jak najmniej przeszkadzal w robieniu pieknych zdjec".

BugsBunny
24-03-2007, 19:38
kto w takim razie kupuje te D40? głąby które nie wiedzą co czynią? czy może jednak ci, dla których jest on idealnym kompromisem między zaawansowaną, ale trudną w obsłudze lustrzanką a wygodnym, ale ograniczonym kompaktem?
D40 nie przeszkadza w robieniu zdjęć, wręcz przeciwnie
a dobre foty można robić bez D200, ale też bez szkieł śrubokrętowych, a nawet manualnych

szymony
24-03-2007, 19:44
kto w takim razie kupuje te D40? głąby które nie wiedzą co czynią? czy może jednak ci, dla których jest on idealnym kompromisem między zaawansowaną, ale trudną w obsłudze lustrzanką a wygodnym, ale ograniczonym kompaktem?
Laicy którzy są święcie przekonani że to aparat robi foty, a nie oni. I druga grupa znacznie mniejsza, to osoby które są skazane na kompromis ze względu na środki budżetowe. I cała reszta, która jako wyjątek potwierdza regułę. OT taka teoria spiskowa.

SamiSwoi
24-03-2007, 20:14
nie ma co sie czarowac - D40 oprocz ISO 3200 i lepszego odszumiania nie oferuje NIC ponad to, co oferuje D50.

Pewnie że nie ma sie co czarować.
Tego aparatu nie można bezposrednio porównywać z D50 bo to całkiem inny aparat.
A w ogóle:
- mniejszy i lżejszy a znakomicie również leżący w ręku
- większy wyświetlacz LCD o wysokim kontraście i rozdzielczości
- polskie intuicyjne menu z bajerami
- niska cena (no, nie w Polsce :) )
To są duże atuty dla poczatkujacych fotoamatorów którzy wyskubaja jeszcze ze 300zł i kpia lustrzanke zamiast kompakta i bez obawy że sobie nie poradzą.

Jakubas
24-03-2007, 20:28
No wlasnie... i na pytanie D40 czy D50 odpowiadam D50 wlasnie dlatego, ze to zupelnie inne aparaty.

- czasem te rozmiary moga byc wada, czasem zaleta
- zdjecia chyba i tak na kompie raczej ogladasz, a LCD ma tylko pogladowo efekt przyblizyc...
- no wlasnie... bajery. A my tu o narzedziach.
- ale tak sie sklada, ze mieszkamy w Polsce.

Podsumowujac - nasz kolezanka (ktora troche pominelismy w dyskusji) chyba wie juz wszystko a propos tych dwoch aparatow, i teraz sama musi sobie odpowiedziec na pytanie, co chce z tym aparatem robic, a nastepnie sama podjac decyzje. Proponuje EOT.

Trevor
24-03-2007, 22:10
- mniejszy i lżejszy a znakomicie również leżący w ręku
- większy wyświetlacz LCD o wysokim kontraście i rozdzielczości
- polskie intuicyjne menu z bajerami
- niska cena (no, nie w Polsce :) )

- mniejszy i lżejszy i przez to mniej stabilny, łatwiej o poruszenie
- większy wyświetlacz LCD o wysokim kontraście i rozdzielczości, który jest jedyny i żre prąd (nie ma górnego wyświetlacza).
- to faktycznie...:]
- sorix ale chyba jest to cudo droższe od d50 - d70s

Ja brałbym w tej półce cenowej teraz d70s, nową d50 chyba ciężko już znaleźć i niewiele się różnią cenami.
Miałem D50 przez 7 miechów i powiem tylko że to był genialny aparacik i mimo tego że to był loend nikona czuło się że to "prawdziwy" aparat. ja np wcześniej cykałem na zenku i kupiłem d50 ze względów budżetowych. pierwszy mój zakup po 2 miechach to była właśnie 50/1.8, zaraz później 35/2 i dopiero z nimi poczułem się jak w domu. Ogólnie jestem zdania że jedną z opcji KIT powinna być jakaś stałka 30mm F2 albo nawet jaśniejsza. Po prostu kupując d40 imho odcina się człowiek od bardzo ważnej części fotografii.

A gadki o nowszej technologii w d40, błaaagam. ta nowsza technologia to tylko ekran i postprocessing.
Aparat to nie komórka; Lepsza matryca, współpraca z manualem, albo uszczelnienia, stabilizacja albo choćby odkurzacz - to są ficzersy/technologie, które coś znaczą dla fotograficznych możliwości sprzętu.

Ja np długo nie przesiadłbym się z d50 na d80 (choć było warto) gdyby nie to że wygrałem Canona 400D, którego zaraz opyliłem i było mnie stać. Nie przesiadłem się ze względu na ekran i lepsze odszumianie. Po prostu AF, wizjer, matryca (lepszy zakres tonalny, cienie - NIE megapiksle) i klawiszologia. Pod każdym z tych kryteriów D50 jest lepszy lub równy d40 (oki, może wizjer jest niezauważalnie większy w d40) I do tego SZKLARNIA. W d40x natomiast mogłaby kusić matryca, ale za to cena będzie nieadekwatnie wysoka w stos. do jakości całego aparatu.

Acha, po 2 tygodniach cykania w jpg spróbowałem NEF i już mi tak zostało, może jak ktoś zostanie przy jpg (i przy szkiełkach kitowych) to może i faktycznie d40 wypluwa lepiej odszumione fotki i wtedy nie jest nieporozumieniem go kupić zamiast d50.

Nie radziłbym też słuchać Ken'a który mówi żeby brać d40. Facet nie myśli jakby mu było gdyby to był jego jedyny aparat. Ogólnie często pisze z sensem, ale bredzi też często a do tego jest z lekkacza hipokrytą, bo jak inaczej można nazwać kolesia, który mówi że camera doesn't matter ale na stronie tytułowej fotografuje się z wielką fujarą
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon11.gif).

Podsumowując uważam, że d40 to dobry aparat i było dobrym posunięciem wypuszczeniem go na rynek, kasa płynie. Ale na forum fotograficznym nie będzie popularny ponieważ blokuje sporą gałąź rozwoju osobie która go kupi - można zapomnieć o zdjęciach w trudniejszych warunkach, albo o zdjęciach z umyślnie małą GO co ja np uwielbiam.

prz3mo
24-03-2007, 23:06
Wezcie skonczcie coniektorzy z tą maniakalną nagonką na d40, bo to juz żałosne sie robi....

Władca Pixeli
24-03-2007, 23:57
Wezcie skonczcie coniektorzy z tą maniakalną nagonką na d40, bo to juz żałosne sie robi....
To nie chodzi o nagonkę tylko o uświadomienie. Na innych forach widziałem osoby bluzgające na Nikona, kiedy to po dokupieniu drugiego obiektywu do D40 okazywało się, że on nie pracuje. Na zwrot aparatu było za późno, więc musieli zwracać obiektyw.
Wtedy dowiadywali się, że przy D40 ich możliwości, co do szkieł są bardzo ograniczone.
Nikon oczywiście nie napisał dużymi literami na opakowaniu informacji, że z większością obiektywów aparat nie będzie w pełni współpracował.
Przypuszczam, że duża większość kupujących D40 nie ma świadomości ograniczeń, jakie niesie ten aparat. Pewna część tej grupy zostaje przy jednym obiektywie i żyje w swojej nieświadomości przez całe życie.
Niestety sporo osób pogłębia swoją wiedzę i wtedy następuje przykra niespodzianka.
Jeżeli ktoś idzie do sklepu z tą wiedzą i kupuje D40 świadomie to powiem, że jest to dobry aparat, w przeciwnym wypadku jest on robiony w balona.

SamiSwoi
25-03-2007, 00:06
Na innych forach widziałem osoby bluzgające na Nikona, kiedy to po dokupieniu drugiego obiektywu do D40 okazywało się, że on nie pracuje. Na zwrot aparatu było za późno, więc musieli zwracać obiektyw.

I byli sami sobie winni. (niewiedza kosztuje)

Niestety sporo osób pogłębia swoją wiedzę i wtedy następuje przykra niespodzianka.

No nie przesadzaj. Kompatybilność i wybór szkieł w lustrzankach to podstawowa wiedza. To co to za robienie w balona.

prz3mo
25-03-2007, 00:21
To nie chodzi o nagonkę tylko o uświadomienie.

Uswiadomienie ? Przeciez w tym temacie juz w pierwszych postach osoba pytająca zostala uswiadomiona, ze D40 nie bedzie wspolpracowal z obiektywami bez silnika. Po co bić bez sensu piane przy kazdej nadarzającej sie okazji dot. D40 ?

Przypuszczam, że duża większość kupujących D40 nie ma świadomości ograniczeń, jakie niesie ten aparat. Pewna część tej grupy zostaje przy jednym obiektywie i żyje w swojej nieświadomości przez całe życie.

Tak m sie nasuwa pewna mysl... Spora czesc posiadaczy D50/70/80 ma w podpisie jednak tylko obiektywy z silnikami.
I choc moga podpiac np. stałke 50mm to nie podpinaja bo np. uznaja ze im niepotrzebna i jej nigdy nie kupią... Przeciez nie kazdy musi miec taki (czy inny bez silnika) obiektyw...Czyli na nich nie plujemy, bo maja mozliwosc podpiecia (mimo ze nie podepną) i są "świadomi"....
Ale jak ktos kupi D40 to juz trzeba po nim jechac.... Bo przeciez nie wie co robi... Tylko profi posiadacze D50 i wyzej (buhahahahahah) sa swiadomi wyboru.... tak?

Analogicznie wlascieciele D200 powinni jechac i nabijac sie z uzytkownikow D50/70/80 przeciez to lustra dla debili (nieswiadomych, LOL) . Nie działa pomiar swiatła z manualnymi szkłami...

Osobiscie (jak widac po podpisie) mam D80, ale wspolczuje posiadaczom D40, ze musza czytac na forum JAKBY NIE BYLO WSZYTSKICH APARATOW NIKONA teksty ich obrażające... Bo jak inaczej nazwac to, ze doslownie w kazdym temacie dot. d40 nazywa sie ich nieswiadomymi tego co zrobili (kupujac D40), nie wspominajac juz, ze w jednym z tematow ktos nazwal ich debilami.... Chyba nie na tym to wszytsko powinno polegac...

Sebastiann
25-03-2007, 00:21
Reasumując, użytkownicy D40 są zadowoleni ze swojego lustra - I bardzo dobrze, użytkownicy pozostałych Dxxxx tez - czyli tez bardzo dobrze:) wszystkie pewnie maja swoje wady i zalety, dla jednego duży wyświetlacz będzie ważny, dla drugiego śrubokręt. Imho nie ma sensu przekonywać innych ze nasz cudo jest naj naj. Ważne że nam odpowiada i tyle. A koleżanka Aatka pewnie już wie co jej będzie bardziej odpowiadać i oby się cieszyła z lustra i 1000000 super zdjęć jej życzę:)

Sebastiann
25-03-2007, 00:24
Analogicznie wlascieciele D200 powinni jechac i nabijac sie z uzytkownikow D50/70/80 przeciez to lustra dla debili (nieswiadomych, LOL) . Nie działa pomiar swiatła z manualnymi szkłami...

:P i jeszcze D50 i D70/s maja mały i ciemny wizjer:) hehe;)

jerryjola
25-03-2007, 00:32
Witam
Zdaję sobie sprawę, że były tematy tego typu, ale że upłynęło trochę czasu to możłiwe, że opinie niektórych nieco się zmieniły

Za miesiąc dostanę nowy aparat i nie wiem który z nich wybrać: D50 czy D40?
Na początku byłam nastawiona na D50, z kolei w D40 wprowadzono kilka zmian.
Zaznaczam, że jestem amatorem, ale 'orientuję się' w fotografii.

Z góry dziękuję za pomoc :)

aatko, mam nadzieję, że wątek Cię jeszcze nie zniechęcił...trochę Cię "olano" i zamiast pomocy, to jest wojna...bez sensu

Spróbuj trochę sprecyzować, to co chcesz fotografować, może będzie Ci łatwiej doradzić...no i czy dostanie przez Ciebie aparatu jest w jakiś sposób uzależnione od kwestii finansowych...
Ja niedawno też miałem potworny dylemat, co wybrać (sprzedawałem wysłużonego już olka e 300) i kusił mnie d40, d50, d70s i d80 (akurat taki miałem budżet), nie mówiąc o innych firmach - e 400 olka i k1Od pentaxa, 350d i 400 d canona.
D40 odpadł, ze względu na konieczność współpracy z obiektywami z własnym napędem. No i ergonomia...za mały, chociaż taki e 400 od olka, jeszcze mniejszy, a super leżał w dłoni. K10d odpadł, bo w tej chwili brak jest jasnych obiektywów z AF poza kitem w rozsądnej cenie, a nie chce mi się czekać do jesieni na nowe. Canony - dobry sprzęt, ale obudowa mnie nie przekonała.Pozostały d50, 70s i 80.Wybrałem ostatni - bo budżetowo mnie na to było stać.
Niedawno i d70s były przez chwilę sporo poniżej 2000 zł. Za to d50 lepiej mi leżał w dłoni od d70s....ale oba są bardzo dobre.
Kupując d40 nic nie zyskasz, a stracisz-nawet jak go masz dostać - a strata polegać będzie na ograniczeniu Cię w możliwości przyszłego rozwoju
D40 i d50 mają tyle samo pikseli, a LCD mimo że większy, zdjęć lepszych za Ciebie nie zrobi.
Mimo iż nie znam Twoich preferencji, to polecałbym Ci d50 +18-70 nikora a w niedługim czasie - chyba że możesz już - 50 1:1.8 nikora. A potem jakaś lampkę zewnętrzną... i jest miodzio. I tylko robić zdjęcia...
Gdyby nie, że jestem po operacji, to już miałbym 50-tkę przy aparcie, a tak dopiero po świętach

Jakubas
25-03-2007, 00:32
prz3mo, gorszy dzien masz dzisiaj? Czy ktos tu kogos obrazal? Czy nazwanie rzeczy po imieniu, ze D40 to najbardziej okrojona pucha Nikona jest w jakis sposob politycznie niepoprawne? Czy tez moze przerwanie zachwytow nad bajerami D40, ktore czynia ten aparat po prostu niezastapionym jest nie na miejscu?

Kazdy ma prawo do swojego zdania, a dyskusje sa po to, zeby je toczyc.

prz3mo
25-03-2007, 00:37
prz3mo, gorszy dzien masz dzisiaj? Czy ktos tu kogos obrazal?

No to chyba ominąłes kilka innych tematow dot. D40, skoro nie zauwazyles, ze ich posiadacze (na forum dot. ich marki) są obrazani.

SamiSwoi
25-03-2007, 00:37

Kurcze, a fotografia...

aatka
25-03-2007, 00:38
No wlasnie... i na pytanie D40 czy D50 odpowiadam D50 wlasnie dlatego, ze to zupelnie inne aparaty.

- czasem te rozmiary moga byc wada, czasem zaleta
- zdjecia chyba i tak na kompie raczej ogladasz, a LCD ma tylko pogladowo efekt przyblizyc...
- no wlasnie... bajery. A my tu o narzedziach.
- ale tak sie sklada, ze mieszkamy w Polsce.

Podsumowujac - nasz kolezanka (ktora troche pominelismy w dyskusji) chyba wie juz wszystko a propos tych dwoch aparatow, i teraz sama musi sobie odpowiedziec na pytanie, co chce z tym aparatem robic, a nastepnie sama podjac decyzje. Proponuje EOT.
tu (http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/cyfrowe-lustrzanki/akcesoria-nikon-d-50-3.bhtml) można zamówić tego nikona, myślę, że w dobrej cenie. Więc problemu nie będzie.

Bardzo dziękuję za pomoc, teraz już nie mam wątpliwości ;)

aatka
25-03-2007, 00:40
ucięło mi troszkę 'wypowiedż'. No więc wybrałam D50 ;) I jeszcze raz dzięki.

prz3mo
25-03-2007, 00:41
Na innych forach widziałem osoby bluzgające na Nikona, kiedy to po dokupieniu drugiego obiektywu do D40 okazywało się, że on nie pracuje. Na zwrot aparatu było za późno, więc musieli zwracać obiektyw.

A ja na tym forum widzialem chyba tylko jeden post, kogos (nazwanego tu ogolnie nieswiadomym) kto był zdziwiony po zakupie D40, ze nie wspolpracuje z szkłami bez silnika.
Za to widzialem wiecej postow ludzików (swiadomoych ;) ) posidaczy D50/70/80, ktorzy byli zdziwieni, ze nie działa pomiar swiatła z manualnymi szkłami (bez procesora)...
Ciekawe, co?

prz3mo
25-03-2007, 00:42

No i swietnie :) Czekamy zatem na zdjecia :)

jerryjola
25-03-2007, 00:43
prz3mo, gorszy dzien masz dzisiaj? Czy ktos tu kogos obrazal? Czy nazwanie rzeczy po imieniu, ze D40 to najbardziej okrojona pucha Nikona jest w jakis sposob politycznie niepoprawne? Czy tez moze przerwanie zachwytow nad bajerami D40, ktore czynia ten aparat po prostu niezastapionym jest nie na miejscu?

otóż to, chyba każdy powinien mieć coś takiego w podpisie - że każdy ma prawo do swojego zdania...
d40 jest puchą okrojoną i to fakt...tylko czemu taka cena???
gdyby d40 z 18-70 miał kosztować 2000 zł, to byłoby to normalne, wtedy wielu dwa razy zastanowiłoby się nad zakupem np. s9600 fujika czy fz50 panasa czy nawet r1 soniaka....tylko wtedy nie wiadomo, czy w ogóle w/w aparaty sprzedawałyby się przy takiej cenie (akurat adekwatnej do możliwości) d40...

Władca Pixeli
25-03-2007, 00:44
A ja na tym forum widzialem chyba tylko jeden post, kogos (nazwanego tu ogolnie nieswiadomym) kto był zdziwiony po zakupie D40, ze nie wspolpracuje z szkłami bez silnika.
Za to widzialem wiecej postow ludzików (swiadomoych ;) ) posidaczy D50/70/80, ktorzy byli zdziwieni, ze nie działa pomiar swiatła z manualnymi szkłami (bez procesora)...
Ciekawe, co?
Ale D40 to nie tylko Polska i nie tylko forum Nikona w Polsce.

prz3mo
25-03-2007, 00:45
Ale D40 to nie tylko Polska i nie tylko forum Nikona w Polsce.

Heh... Serio? :D

jerryjola
25-03-2007, 00:45

gratulacje....no to teraz kilka dni głodówki (tyle trwa poznawanie aparatu....ale to chyba normalne)

EDIT:
zamów sobie koniecznie kartę Extreme III, dokładają do niej program Capture 1 LE (tzn. możliwość
darmowego ściągnięcia ze strony internetowej, program proty, ale baaaardzo fajny, zwłaszcza do wywoływania NEF-ów)
jeszcze raz gratuluję wyboru

SamiSwoi
25-03-2007, 00:53
A tu natknąłem się przypadkowo na taki kit

http://www.ceneo.pl/GotoURL.aspx?accountID=321&productID=431946

Nikon D40 + Nikkor 50mm F/1.8

Dziwne...

prz3mo
25-03-2007, 00:54

Dziwne...

heheh...no to pogratulowac wiedzy prowadzącym ten sklep ;) Chyba, ze to jakis nowy 50mm, o ktorym nie wiemy ;)

jerryjola
25-03-2007, 00:58
jak dobrze pamiętam, to chyba kiedyś na stronie Fuji było napisane, że s9500/9600 to są lustrzanki hybrydowe...więc wszystko jest możliwe
ciekawe, ile osób się dało na to juz nabrać...

aatka
25-03-2007, 01:03
Jeśli chodzi o cenę d40x to uważam, że to przesada. W jednym ze sklepów internetowych jest za 3000. A d80(body) w tym samym sklepie kosztuje 3200

i dzięki za gratulacje ;)

rdm
25-03-2007, 01:04
Kupując d40 nic nie zyskasz

Miejsce w plecaku :-D

jerryjola
25-03-2007, 01:08
Miejsce w plecaku :-D

tzn.???

prz3mo
25-03-2007, 01:09
Jeśli chodzi o cenę d40x to uważam, że to przesada. W jednym ze sklepów internetowych jest za 3000. A d80(body) w tym samym sklepie kosztuje 3200

Mozna bez problemu znalezc za 2600. Wez pod uwage, ze to nowosc... Niestety nie tylko w tej branzy tak jest, ze za nowosc sie płaci czesto chore pieniadze... Mysle, ze niedlugo cena spadnie do rozsadnego poziomu, a docelowo do ceny obecnej D40 czyli ok. 1900pln

SamiSwoi
25-03-2007, 01:11
tzn.???

Jedna kanapka z masłem orzechowym więcej na plenerze...

Władca Pixeli
25-03-2007, 01:13
heheh...no to pogratulowac wiedzy prowadzącym ten sklep ;) Chyba, ze to jakis nowy 50mm, o ktorym nie wiemy ;)

http://www.dpreview.com/articles/nikond40x/ :mrgreen: (http://www.dpreview.com/articles/nikond40x/)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.dpreview.com/articles/nikond40x/Images/frontview-001.jpg)

SamiSwoi
25-03-2007, 01:25
:mrgreen: :mrgreen:
Po prostu Nikon rozwalił wszystkich!

rdm
25-03-2007, 01:33
tzn.???

Miejsce zyska… w plecaku. Jak by chciała gdzieś pojechać. Np. w góry.

jerryjola
25-03-2007, 10:42
Miejsce zyska… w plecaku. Jak by chciała gdzieś pojechać. Np. w góry.

tzn. d40 jest dwa razy mniejszy od d50? Bo tak musiałoby być, aby weszła dodatkowa kanapka...

bez przesady z tym miejscem

Xathloc
25-03-2007, 12:45
tu (http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/cyfrowe-lustrzanki/akcesoria-nikon-d-50-3.bhtml) można zamówić tego nikona, myślę, że w dobrej cenie. Więc problemu nie będzie.

Bardzo dziękuję za pomoc, teraz już nie mam wątpliwości ;)

Zwróć uwagę na obiektyw jaki do tego dają. W porównaniu do 18-55 zebrał zdecydowanie gorsze oceny na forum.

aatka
25-03-2007, 15:23
Xathloc, dzięki, dobrze wiedzieć ;) W takim razie znalazłam ten (http://www.d-photo.pl/sklep.cgi?idr=1&idp=0&oper=3&list=1&id=275) w tej samej cenie.

Xathloc
25-03-2007, 15:30
Życzę dużo dobrej zabawy nowym nabytkiem :) Mam nadzieję przytulić swój w poniedziałek lub wtorek :)

aatka
25-03-2007, 15:35
Też sobie tego życzę ;) Tylko muszę jeszcze miesiąc poczekać.

arwic
25-03-2007, 16:20
Jednak polak zawsze bedzie polakiem. Jestem tutaj moze tydzien a czuje sie jak obywatel drugiej kategorii, noszácy pipetno D40. Chyle nisko czola wszystkim WIELKIM zawodowym znawcá tematu i dziekuje za skuteczne obrzydzenie mi tego wspanialego miejsca (forum). Szczerze to w przeciagu tygodnia dowiedzialem sie ze jestem debilem, który nie przemyslal zakupu pierwszej lustrzanki w zyciu, a skutkiem czego nie rozwine umiejetnosci robienia dobrych zdjec bo mój aparat bedzie mi to uniemozliwial. Ludzie gdzie wy zyjecie. Co sie stalo? Pomyslcie o amatorach takich jak ja i setki innych tutaj, ja to nawet niewiem co to jest ten zasrany srubokret i mam too gdzies, niepotrzeba mi go, tak samo jak 50 innych funkcji których niemam w d40. To jest aparat dla ludzi fotografujácych cos moze raz w tygodniu, miesiácu. Wycieczka w gory, nad morze, niedzielny spacer w zoná. Czy zeby udac sie do sklepu na zakupy powinienem miec subaru WRC. NIE! Mam gdzies "mádrosci" ludzi którym do piét nie dorastam w sztuce fotografii, JESTESCIE NAJLEPSI!!!, bo nasze potrzeby sá zupelnie inne. Szkoda tylko ze dla was amator to tempak i tyle.

Do wszystkich podobnych do mnie powiem ze d40 to super sprawa, nawet gdy jestes zielony w temacie jak trawa na wiosne, zrobisz dobre zdjecie. Wielka radocha:) Polecam

aatka
25-03-2007, 16:52
Arwic, przecież wiadomo, że każdy aparat może zrobić dobre zdjęcie (oczywiście sam aparat nic nie zrobi, najważniejszy jest fotograf). Poza tym dla chcącego nic trudnego. Tego się trzymaj i nie zniechęcaj się, po prostu rób swoje.

ekonet
25-03-2007, 17:27

Dziwne...

A przyjrzałeś się dokładnie, co pokazali na zdjęciu...? N18-55 (wersję II)...

prz3mo
25-03-2007, 17:42
A przyjrzałeś się dokładnie, co pokazali na zdjęciu...? N18-55 (wersję II)...

tak, ale w opisie masz juz stałke 50mm :)

Ogniskowa: 50mm
Jasność obiektywu: F/1.8
Konstrukcja obiektywu: 6 soczewek w 5 grupach
Średnica obiektywu: 52mm

ekonet
25-03-2007, 18:02
tak, ale w opisie masz juz stałke 50mm
Nooo, to widać gołym, nieuzbrojonym okiem...
Swoją drogą to tak dla zasady bym pogimnastykował sprzedawcę, gdyby był fizycznie dostępny - niech pokaże, jak działa ten aparat z N50/1.8...

SamiSwoi
25-03-2007, 18:10
Swoją drogą to tak dla zasady bym pogimnastykował sprzedawcę, gdyby był fizycznie dostępny - niech pokaże, jak działa ten aparat z N50/1.8...

A jest jest
"Specjaliści i handlowcy czekają na Państwa pytania."
"Możesz odebrać zakupy osobiście w siedzibie firmy w Warszawie przy ulicy Wąwozowej 8/118"

Jakubas
25-03-2007, 20:40
arwic, nie wiem czy dobrze doczytales, ale wiekszosc komentarzy dotyczacych ograniczen D40 pojawia sie w kontekscie dalszego rozwoju. Przynajmniej ja zawsze podkreslam, ze jak komus wystarcza kitowe szkla i programy tematyczne, to D40 jest wlasnie dla niego. Kazdy ma swoja hierarchie wartosci. Wg mojej, D50 jest (ogolnie rzecz biorac) lepszy.

Nie wiem skad sie bierze ta histeria. Z tego, co obserwuje, to posiadacze D40 albo czuja sie urazeni, bo zauwaza sie na forum ograniczenia tej puszki, albo idealizuja ten aparat. A wystarczy przeciez powiedziec - "kupilem, podoba mi sie, lepszego nie potrzebuje, kitowe szkla mi wystarcza". Od razu podchodzi sie z szacunkiem do takiej wypowiedzi.

arwic
25-03-2007, 20:58
Obudzil sie profesjonalista. Powiem Ci szczerze ze niemam pojecia jakie to jest i jak rozpoznac "kitowe szklo".
Jestem pewien ze nigdy sie nie dowiem i nie odczuje braku dobrego szkla. Cokolwiek to znaczy. Powiedz mi szczerz zazdrosc Cie zrzera?? Jakbys poczekal byloby D40 a tak to trzeba tachac cegielké. Nie przyczepisz sie bo niema czego poprostu. Inaczej postrzegasz zastosowanie aparatu, i czegos innego poszukujesz w fotografii. Dla Ciebie kazde zdjecie to wyzwanie w drodze do doskonalosci, a dla mnie to poprostu fotka zostaje w kompie i moze kiedys jeszcze raz popatrze od taka odskocznia od rzeczywistosci.

Kapujesz to? Ty tym zyjesz, a ja tylko wpadne od czsu do czasu w wolnej chwili.

Xathloc
25-03-2007, 21:23
Nie wiem, po co ta agresja :-? Zresztą z Twojego opisu wynika, że bardziej byś się cieszył z porządnego kompaktu.

GTM
25-03-2007, 21:55
Nie wiem, po co ta agresja :-? Zresztą z Twojego opisu wynika, że bardziej byś się cieszył z porządnego kompaktu.

Hah z czego to wywnioskowales? z tego ze chwali maly rozmiar d40? widziales kiedys na oczy porzadna hybryde taka jak np sony r1 czy panas fz50? one sa po1 sporo wieksze od d40 po2 sporo wolniejsze od d40 po3 w podobnej cenie ale oczywiscie wiesz o czym piszesz i wiesz lepiej co by ktos wolal bo to ty jestes najmadrzejszy ; ))))

Xathloc
25-03-2007, 22:08
Hah z czego to wywnioskowales? z tego ze chwali maly rozmiar d40? widziales kiedys na oczy porzadna hybryde taka jak np sony r1 czy panas fz50? one sa po1 sporo wieksze od d40 po2 sporo wolniejsze od d40 po3 w podobnej cenie ale oczywiscie wiesz o czym piszesz i wiesz lepiej co by ktos wolal bo to ty jestes najmadrzejszy ; ))))
Dzięki za wiarę w moją nieomylność i wiedzę, naprawdę zrobiło mi się lepiej :twisted:
Tak się składa, że porządną hybrydę widziałem, parę razy podejmowałem decyzję o zmianie aparatu. Jak chcesz mały aparat to proponuję zabawkowego Kodaka :lol:
Zresztą, nie zamierzam leczyć Twoich kompleksów. Agresję proponuję wyładować trzepiąc dywan, akcja w sam raz na wiosnę :P

szymony
25-03-2007, 23:05
Panowie, autor(ka) dokonał już wyboru. Bijecie pianę, która nieuchronnie prowadzi do zamknięcia tego wątku.