PDA

Zobacz pełną wersję : Quantuum R+ 600 Digi vs. Fomei 400 Basic

Taszyn
03-01-2013, 01:25
Pomóżcie proszę w wyborze lamp. Zastosowanie w domowym studio. Budżet 2-3 kPLN na dwie lampy i ew. osprzęt (podstawowy osprzęt już mam: statywy i różne parasolki do lamp reporterskich). Później dokupię trzecią lampę.

Z tego co czytałem Fomei produkuje całkiem solidny sprzęt. Quantuum też nienajgorszy, ale jednak chińszczyzna. Fomei słabszy mocowo, ale w niewielkim domowym studiu pewnie rzadko będę pracował na pełnej mocy, więc chyba moc nie ma znaczenia. Lampy Quantuum 300/400 wyjdą znacznie taniej. Ciężki wybór ;). Help! :)

Art Erie
04-01-2013, 01:28
Nie mam dużego doświadczenia, ale..
Fomei jest chyba lżejsza, w studio to bez znaczenia ( poza boomem, ale aż takiej różnicy chyba nie ma ). Mocniejsze lampy z tej firmy są droższe, może trochę lepiej wykonane niż Quantuum.

Quantuum mam: PT-200, 2x R+300 i 600Ws DP. Jestem zadowolony, zwłaszcza z Dual Power - ma fajny zasilacz plenerowy (wiem pytanie dotyczyło studia ).
PT-200 i R+ 300Ws mam w wersji Digital i to jest wada, te przyciski sa wkurzające. W 600Ws DP jest pokrętło do regulacji mocy i to jest zaleta, gdy nie widzisz wyświetlacza, kręcisz na czuja gałką i mniej więcej wiesz ile skręciłeś.

Gdybym dziś decydował się na system, wybrałbym Powerlux'a - mają i "gałkę" i przyciski do zmiany mocy, wyświetlacz LCD, do tego pilot na podczerwień, w Quantum jest opcja pilota na drucie ( żenada ).
Światło (temperatura) chyba z tej samej półki.

Najlepiej jak wypowie się Bonzo, przerzucił trochę tego towaru i jego opini bym się trzymał.

Lukasfot
04-01-2013, 10:04
Obie są godne uwagi ze względu na cenę ja fotografowałem na Basikach i jak dla mnie są OK.
Małe, zakres regulacji energii bardzo OK, mnie nie przeszkadzają przyciski choć z jednym muszę się zgodzić, jak chcesz szybko skręcić moc z pełnej na np 1/2 to szybciej (o ułamki sekund) zrobisz to pokrętłem a nie przyciskami co 0,1f ;). Ale co najważniejsze trzymają temperaturę barwową w post produkcji jest mega łatwiej.
Wcześniej miałem lampki CY i tam była masakra. W Basikach brakuje mi jedynie kopułki takiej na palnik co zabezpiecza go przy zmianie akcesoriów, zdarzyło mi się przez nie uwagę utrącić palnik ;(

Swego czasu Fomei wypuścił lampkę Digitalis SE, ona ma już kopułkę w standardzie, znajomy posiadł takowe 2 sztuki i powiem, że myślę nad zmianą ;)
Jest trochę droższa od Quantuum R+ Digital, ale ma kopułkę, pokrętło do sterowania energią błysku i oddzielne do pilota, łatwy w wymianie palnik (to na wypadek jak bym znów zamienił się w ciamajdę), że o trzymaniu parametrów nie wspomnę temp.barwowa i energia błysku w serii 10 klatek bez zarzutu, klata koło klaty idealnie tak samo naświetlona i ubarwiona ;) no i 5lat gwarancji.
Jest jeszcze coś, czas błysku Basic 400 ma około 1/700s, Quantuum R+300 1/800s a Fomei Digitalis 600SE mimo że mocniejszy to 1/1700s.
To mówi o jakości kondensatorów i elektroniki.
Są też Digitalis-y RF w mocach 200,400,600 i dodatkowo w komplecie mają odbiornik radiowy do wyzwalania, ale niestety już są droższe.

Miłego podejmowania decyzji ;)

Taszyn
04-01-2013, 13:11
Dzięki za podpowiedzi. Jak zrozumiałem, zarówno z Fomei jak i Quantuum będę zadowolony... Przy Fomei doszedł jeszcze Digitalis, trochę droższy, ale w zasięgu :).

Jeszcze patrząc na regulację mocy:
- Fomei Basic 400 = 1/16
- Quantuum R+ 600 Digi = 1/32
- Fomei Digitalis 600 SE = 1/64

Digitalis wiedzie pod każdym względem, z wyjątkiem ceny. W sumie bez zaskoczenia... ;)

Czyli mam o jedną opcję więcej. A właściwie o dwie, bo mógłbym kupić Q R+ 300 Digi i *znacznie* obniżyć cenę kompletu...

Eh... ;)

marszull
04-01-2013, 14:12
zobacz jeszcze aurora we fripers, to sa te same lampy co fomei (korea) tylko fomei przebrandowuje ;)

Art Erie
04-01-2013, 14:38
Jeszcze patrząc na regulację mocy:
- Fomei Basic 400 = 1/16
- Quantuum R+ 600 Digi = 1/32
- Fomei Digitalis 600 SE = 1/64

1/16 troszkę mało, 1/32 można pracować, 1/64 super sprawa.

Taszyn
04-01-2013, 17:06

Digitalis na razie wygrywa. Boje się, że teraz oszczędzę kilkaset złotych, a potem będę sobie pluł w brodę...

Alternatynie myślę wydać znacząco mniej i kupić Quantum R+ 300 Digi... ale patrz punkt pierwszy ;).

Niezależnie od powyższego jedną szesnastą do jednej trzydziestej drugiej można chyba porównywać wprost tylko wtedy, gdy moc max. lamp jest taka sama, albo chociaż zbliżona. I to moc świetlna (liczba przewodnia?), nie pobierana moc elektryczna w Watach. Prawda?

r_m
04-01-2013, 17:21
Dla formalności, te okrągłe liczby w typach lamp to nie jest "moc pobierana w Watach", tylko energia zgromadzona w kondensatorze, mierzona w Ws (watosekunda). Coś czuję, że zaraz znowu się pojawi dyskusja o sensowności LP dla lamp studyjnych ;-)

Taszyn
04-01-2013, 17:31
Dla formalności, te okrągłe liczby w typach lamp to nie jest "moc pobierana w Watach", tylko energia zgromadzona w kondensatorze, mierzona w Ws (watosekunda). Coś czuję, że zaraz znowu się pojawi dyskusja o sensowności LP dla lamp studyjnych ;-)

OK. Zakładam jednak, że 1/16 dla 400Ws nie równa się 1/16 dla 600Ws. Ale to dyskusja na boku. 1/32 z 600Ws, powinna i tak dawać mniej światła niż 1/16 z 400Ws...

Tak czy siak dylemat co kupić pozostaje, choć powoli się klaruje :).

zobacz jeszcze aurora we fripers, to sa te same lampy co fomei (korea) tylko fomei przebrandowuje ;)

... i daje 5 lat gwarancji :).

Ale dzięki - sprawdzę ceny, może opłaca się kupić, jeśli sporo taniej...

Jacek_Z
04-01-2013, 17:42
Też tak uważam. Generalnie 1/32 starcza.

Myslę, że możesz wejść w lampy 300 WS. Jesli kupisz silniejsze lampy to będziesz pracował na 1/16 czy 1/32 i będzie ci czasami brakowało 1/64.
Więc wg mnie kup 300WS z regulacją do 1/32.
Pytanie w jakiej odległosci od obiektu będa stały lampy, jaka na nich nasadka i jaką przysłonę chcesz mieć.

Taszyn
04-01-2013, 17:47
Też tak uważam. Generalnie 1/32 starcza.

Myslę, że możesz wejść w lampy 300 WS. Jesli kupisz silniejsze lampy to będziesz pracował na 1/16 czy 1/32 i będzie ci czasami brakowało 1/64.
Więc wg mnie kup 300WS z regulacją do 1/32.
Pytanie w jakiej odległosci od obiektu będa stały lampy, jaka na nich nasadka i jaką przysłonę chcesz mieć.

Lampy stoją max 2m od obiektu. Będę używał softbox, beauty-dish, grida i pewnie strumienicy. Czasem jakieś kolorowe filtry do pokolorowania tła. Zwykle robie jasno 1.8 - 5.6, choć zdarzało się i 13. Więcej nie przymykałem do tej pory... Myślisz, że 300-setki starczą?

Art Erie
04-01-2013, 18:12
Lampy stoją max 2m od obiektu. Będę używał softbox, beauty-dish, grida i pewnie strumienicy. Czasem jakieś kolorowe filtry do pokolorowania tła. Zwykle robie jasno 1.8 - 5.6, choć zdarzało się i 13. Więcej nie przymykałem do tej pory... Myślisz, że 300-setki starczą?
To duża różnica f1,8 -13, do tego dochodzą różne modyfikatory do których potrzeba różnej mocy lamp.
Dlatego dobrze mieć mocną lampę z dużym podziałem. W przeciwnym razie może się zdarzyć, że światła będzie za mało i trzeba będzie podnieść ISO, albo zbyt dużo i stosować szare filtry.

Jacek_Z
04-01-2013, 18:33
Z 2 m? Mocy ci starczy na 300WS. Zapomnij o mozliwości pracy na przysłonie 1.8 - na minimum (1/32) moc będzie za duza. Nawet 1/64 może być za duzo (w lampie 300 WS). To pisze tak na oko, nie jestem w studiu, nie mierzę.

Między 1.8 a 13 jest około (prawie) 6 przysłon róznicy, czyli musiałbyś mieć na całej mocy przysłonę 13, a na 1/64 wychodzi przysłona 1.8. Wątpliwe (raczej zupełnie nieprawdopodobne) by tak ci pasowało z mocą co do lampy, odległosci i rodzaju nasadki. I w dodatku to lampa z 1/64 mocy.
Masz za duże wymagania :)

Bonzo
05-01-2013, 01:33
Piszesz że statywy już masz, a jakie dokładnie masz te statywy bo to bardzo ważne :) Jeżeli już wiesz że studio będzie rozbudowywane to proponuje Ci zakup Powerluxa VCxxxLR na pilota o mocy porozmawiamy później. Stosunek ceny do jakości i możliwości na tle konkurencji wypada wręcz rewelacyjnie. Wyposażałem na tym wielkie studia szkolne, firmowe dla producentów mebli, sprzętu AGD itd i do tej pory ani jedna firma nie zgłosiła mi reklamacji, a jedynie wyrażają zadowolenie bo jestem z nimi w stałym kontakcie. Rozmowa na forum jest raczej mało wygodna dlatego zawsze wybieram forme telefoniczną do rozmowy o kompletowaniu sprzętu. Teraz wracając do mocy i wyboru akurat tego modelu po krótce powiem tylko tyle że 300Ws do większości zadań jest wystarczająca a jak z tego prawidłowo korzystać to już inny temat w którym też zawsze pomagam :) , a pilot to niesamowita wygoda np masz na boomie lampe nie skaczesz do niej, masz lampe blisko ściany nie skaczesz do niej, masz lampe wyciągniętą mocno w góre na prostym statywie nie skaczesz do niej :) Miałem i mam w swoim studiu naprawde mase sprzętu i mam do dyspozycji praktycznie każdy obecny na rynku i wybrałem Powerluxa właśnie :) Nie twierdze że inne firmy są złe,tragiczne czy coś w tym stylu ale na chwile obecną w tym przedziale cenowym te lampy spełniają moje i nie tylko moje oczekiwania. Także jak naprawdę chcesz pogadać o doborze sprzętu o tym co chcesz osiągnąć itd i doborze osprzętu to do mnie zadzwoń :) o oświetleniu moge gadać godzinami bo poprostu to kocham :D

Fomei Basic to też bardzo fajny sprzęt ale ten polecałbym do mobilnego studia np zdjęcia w przedszkolach u klienta itd mają torbe do transportowania co ułatwia sprawe i samo wykonanie jest też na wysokoim poziome a produkowane w Chinach :) Obecna tzw Chińszczyzna już nie odbiega od markowych produktów tak jak kiedyś i śmiało na tym można pracować przy sporych i ważnych projektach.

Quantuum to też niezła firma, ale nie słuchają chyba głosu klienteli bo w dalszym ciągu upierają się przy pilotach na drucie ;) jeżeli komuś jest to zbędne to też warte zainteresowania są te lampy a szczególnie model FOMEX.

Lukasfot
07-01-2013, 12:37
marszull - Aurora (Korea) tak, ale Fomei to już nie Aurora. Fomei to RimLight też Korea, ale jeszcze lepsza jakość.

Dager
07-01-2013, 13:19
marszull - Aurora (Korea) tak, ale Fomei to już nie Aurora. Fomei to RimLight też Korea, ale jeszcze lepsza jakość.

Co do geografii i jakości to chyba nie całkiem tak.

Fomei jest z Czech a nie z Korei i robi całkiem wyczesane lampy (przynajmniej te najwyższe modele) z nieprzyjemnymi cenami, z Korei jest za to Fomex (...to na pewno przypadkowa zbieżność liter :P ) Z Korei jest też Aurora LB i tyle ma wspólnego z Fomexem, że robią je pod tą samą szerokością geograficzną, na tym pewnie koniec. Zresztą sugerowanie się pochodzeniem sprzętu jest coraz bardziej złudnym kryterium, bo co by nie mówić Chińczycy robią teraz rzeczy, które są zwyczajnie niezłe a znacznie tańsze niż sprzęt europejski, koreański o amerykańskim nie wspominając (patrz Einstein, Quantum instruments). W kwestii jakości Aurory i Fomeia to nie spodziewałbym się zauważalnych różnic. Oczywiście zależy, które modele byśmy porównywali.

Co do pilota w lampach to trudno się nie zgodzić, rozwiązanie jest bardzo wygodne. Swego czasu robiłem małe zestawienie lamp z pilotami i trochę ich jest. Te na "sznurku" IMHO odpadają właśnie ze względu na dodatkowy "sznurek". Co to za pilot zdalnego sterowania kiedy pałęta się z nim jakiś kabel... Oprócz wspomnianych powerluxów są jeszcze Mircopro ex-lr: tańsze od powerluxa i porównywalne pod każdym względem. Mój osobisty faworyt Jinbei DPsIII w zestawie z pilotem cenowo wypada bardzo podobnie i ma krótszy czas ładowania. Piloty mają jeszcze niektóre Aurory i Bowensy z serii Gemini. Jest zatem z czego wybierać.

Co do mocy 300Ws w studio to wcale nie jest mało, nawet z softem czy co tam akurat jest pod ręką. Wiadomo, że większa moc i jakaś ekstremalna podziałka byłyby wskazane, ale takie rzeczy to tylko w erze, albo w lampach Einstein (1/1-1/256) ewentualnie w droższych Aurorach Fusion (1/192) czy Bowensach Gemini (1/128 ) :P

marszull
07-01-2013, 13:48
teraz nie wiem, ale wczesniejsze lampy fomei to byla auroa, mozliwe ze teraz to rimlight
Fomei nie robi zadnych rzeczy w Czechach

Taszyn
07-01-2013, 14:53
Na sprzęcie foto, szczególnie studyjnym, się nie znam za bardzo, ale z innej branży wiem, że jest chińszczyzna chińska i sprzęt produkowany w Chinach przez renomowane firmy. Kwestia użytych materiałów, kontroli jakości, etc. Tutaj pewnie jest podobnie.

Fomei podoba mi się ze względu na 5 lat gwarancji i dobrą opinię. Ale nie upieram się koniecznie przy tej marce. Bardziej mam teraz dylemat jaka moc, etc. Daliście mi chyba za wiele informacji i opcji wyboru... ;)

@FOTOELLITE: Dlaczego rodzaj statywu jest aż tak istotny? Mam 2x Quantuum AIR. Zakładam, że mocowania są w miarę standardowe, a w najgorszym przypadku kupię jakiś adapter...

Dager
07-01-2013, 15:24
teraz nie wiem, ale wczesniejsze lampy fomei to byla auroa, mozliwe ze teraz to rimlight
Fomei nie robi zadnych rzeczy w Czechach

A to gdzie, kto i co robi to już zupełnie inna kwestia. Obawiam się, że większość podzespołów - obojętnie o jakiej marce sprzętu mówimy - i tak widziała kiedyś wielki mur chiński. Z tego co pamiętam Fomei i Aurora to od zawsze inne firmy. Może swego czasu coś dla nich produkowali tak jak np. w przypadku brytyjskiej Lencarty, która produkuje według swoich projektów w fabryce Jinbeia (pisali o tym jakiś czas temu na LightingRumours)

Mamrot
07-01-2013, 20:32
Fomei Digitalis mają za słabe żarówki pilotujące 100W,
do tego nie posiadają fotoceli, oraz mają nieergonomiczną blokadę pionu.
Niepotrzebnie dopłacasz do odbiornika, skazując się na ich system wyzwalania.
Ale to jest moje zdanie, nie znam się.

Bonzo
08-01-2013, 00:08
@FOTOELLITE: Dlaczego rodzaj statywu jest aż tak istotny? Mam 2x Quantuum AIR. Zakładam, że mocowania są w miarę standardowe, a w najgorszym przypadku kupię jakiś adapter...

Mocowanie jest ok chodziło mi bardziej o to czy nie masz czasami niższego modelu do większych lamp ale te będą ok utrzymają spokojnie lampe z dużym softboxem :)

Taszyn
08-01-2013, 18:09
Mocowanie jest ok chodziło mi bardziej o to czy nie masz czasami niższego modelu do większych lamp ale te będą ok utrzymają spokojnie lampe z dużym softboxem :)

Popatrzyłem sobie na lampy PowerLux serii VC. Faktycznie wyglądają interesująco :). Gdyby miały regulację do 1/64 już bym się nie zastanawiał... ;)

Bonzo
09-01-2013, 00:38
hmm jeżeli faktycznie tak bardzo zależy Ci na 1/64 to ok ale powiedz mi dlaczego aż tak jest to ważne bo ja w swojej karierze miałem lekkie zapędy do przysłon rzędu 1.8 w studiu ale szybko się z tego wyleczyłem :) ogólnie wyleczyłem się z małej GO ;) dlatego nie zwracam już teraz uwagi na to jakie ma lampa sterowanie tylko dobieram i kupuje odpowiednie moce lamp i staram się zawsze mieć ich kilka. Obecnie fotografuje 2x1000ws i 2x800Ws plus inne ale te są głównym źródłem na planie. Co przemawia do mnie za mocniejszą lampą ? ano to że 1000 na minimum ładuje się błyskawicznie sama lampa nie jest aż tak mocno eksploatowana jak i palnik i to jest dla mnie priorytetem a nie sterowanie rzędu 1/do milionowej :) Troche żałuje że wychodzą z rynku lampy CYxxxK bo to są dla mnie świetne lampy pancerne i bardzo proste w budowie jak i obsłudze nawet z tym że mają tylko 1/8 :) Tak więc jak wspominałem w studio przysłony rzędu 5,6 w góre :) Pisze Ci to z własnego doświadczenia po to żebyś się dobrze zstanowil zanim zakupisz cokolwiek i dla Ciebie na początek polecam 300Ws :)

Będę używał softbox, beauty-dish, grida i pewnie strumienicy

nie zamykaj się tylko na małe ostre modyfikatory polecam też zabawe z gigantami jak i softboxami tak i ekranami lub parasolami, a do tego większa moc już się bardzo przydaje :)

azaz44
09-01-2013, 02:00
Co do Ws to nie tak prosto porównywać. Strzelałem trochę na elinchromach brxi, teraz mam tanie d-lity - testowałem też swego czasu quantuumy, i elinowski 1 Ws to jest tak z dwa razy więcej niż quantuumowski, a może i lepiej... Może indyjskie światło mocniejsze niż chińskie. Nie wiem jak czeskie.

Co do regulacji, to wydaje mi się, że dobrze jest mieć jedną lampę o połowę słabszą i jej używać jako fill-light. To daje 1 ev więcej regulacji. Ostatecznie z czasem i tak zamontujesz na obu inne modyfikatory, więc jak trzeba będzie przenieść główne światło na drugą stronę, to i tak trzeba latać a nie tylko zmienić moc. Oczywiście fajnie, jak można piloty też zgrać.

Poza tym dobrze jednak spojrzeć od razu na temat modyfikatorów, bo lampy to sobie można kiedyś wymienić.. a wdeptuje się w jakiś system mocowania. Odsprzedawanie modyfikatorów to pewnie same straty. U mnie szybkie porównanie softboxa elin i parasolko-softboxa od frippers pokazało, że temperatura barwowa jest kompletnie różna. I wolę kupować dobre modyfikatory, a na lampach oszczędzić.

Lukasfot
09-01-2013, 10:03
Woldemorth - a kto Ci powiedział że digitalisy nie maja fotoceli? Poza tym już chyba wszystkie lampy dostępne na rynku takową posiadają.
Co do pilota - zależy do czego jest on Ci potrzebny, jak zamierzasz przy nim fotografować to fakt jest za słaby ale jeśli do ustawiania kierunku światła to moim skromnym zdaniem wystarcza no i nie trzeba wchodzić w układ z elektrownią.

Mamrot
10-01-2013, 00:46
Woldemorth - a kto Ci powiedział że digitalisy nie maja fotoceli?
Ja chyba nie jestem facetem, bo tylko prawdziwi faceci się nie myją i nie czytają instrukcji stona nr 4 (http://www.sklep.medikon.pl/_var/files/385-Instrukcja_Digitalis.pdf)

Co do pilota - zależy do czego jest on Ci potrzebny, jak zamierzasz przy nim fotografować to fakt jest za słaby ale jeśli do ustawiania kierunku światła to moim skromnym zdaniem wystarcza no i nie trzeba wchodzić w układ z elektrownią.
Może, ja jak do dużego softboksu wsadzę podwujny dyfuzor, lampę oddalę o 3m od obiektu a wnętrze dość jasne,
to zupełnie nic nie widzę, ale do packshotów pilot 100W rzeczywiście wystarczy z nawiązką.

r_m
10-01-2013, 02:49
Ja chyba nie jestem facetem, bo tylko prawdziwi faceci się nie myją i nie czytają instrukcji stona nr 4 (http://www.sklep.medikon.pl/_var/files/385-Instrukcja_Digitalis.pdf)

Hmm, strona 4, rozdział 3, punkt 5 i rozdział 4, punkty 3,6 - stawiam na "zbyt precyzyjne" tłumaczenie (fotoelementy są czułe głównie na podczerwień), tym bardziej, że opis przełącznika to "CELL"; zazwyczaj w ten sposób są oznaczane fotocele (chyba, że się mylę?).
Do tego strona 6, rozdział 8:
"Nie działa zewnętrzne włączanie" -> "Światło nie pada na czujnik" -> "Usunąć przeszkody między lampami błyskowymi"

Jacek_Z
10-01-2013, 13:07
Oczywiście, że czujnik IR to fotocela. Praktycznie to obojętne czy mamy do czynienia z IR czy z błyskiem, bo błysk "sieje" też zakresem IR. Co najlepiej widać po CLS nikona (czujniki są za czerwonym filtrem, a przecież sygnały to błysk).

Taszyn
15-01-2013, 00:30
Myślałem, myślałem i wymyśliłem (nie do końca sam, ale zawsze ;)). Dołożyłem nieco i jestem szczęśliwym posiadaczem takiego zestawu http://elinchrom.com/sets.php?base_set=116

Możliwości sterowania i wyzwalania rewelacyjne! :) Jak świecą okaże się za chwilę, dzisiaj jeszcze nie miałem jak przetestować. Zakładam, że dadzą radę...

Dziękuję wszystkim za rady, bardzo mi pomogły podjąć decyzję. Pomysł na zestaw D-Lite RX 4/4 podsunął mi Darek z http://Projekt50mm.pl i jemu przede wszystkim serdeczne dzięki! :)

azaz44
15-01-2013, 10:19
Uważam, że bardzo dobry wybór, bo raptem miesiąc temu wybrałem tak samo, rozważając chyba wszystkie możliwe alternatywy, również droższe ;) Ale nie polecałem, bo myślałem że trochę poza budżetem.

Od razu zainteresuj się:

http://allegro.pl/show_item.php?item=2862832772

Ta aukcja wprawdzie zakończona, ale sprzedawca ma inne i mogę go polecić. U mnie pilotująca poleciała niestety już po drugiej sesji. Generalnie jest to loteria i trzeba mieć zapas. Elinchromowa prawie 40 zeta, a różnicy nie stwierdzam...

Życzę zadowolenia i trochę cierpliwości przy składaniu tych softboxów po raz pierwszy ;)

Taszyn
15-01-2013, 19:58
Uważam, że bardzo dobry wybór, bo raptem miesiąc temu wybrałem tak samo, rozważając chyba wszystkie możliwe alternatywy, również droższe ;) Ale nie polecałem, bo myślałem że trochę poza budżetem.

Od razu zainteresuj się:

http://allegro.pl/show_item.php?item=2862832772

Ta aukcja wprawdzie zakończona, ale sprzedawca ma inne i mogę go polecić. U mnie pilotująca poleciała niestety już po drugiej sesji. Generalnie jest to loteria i trzeba mieć zapas. Elinchromowa prawie 40 zeta, a różnicy nie stwierdzam...

Życzę zadowolenia i trochę cierpliwości przy składaniu tych softboxów po raz pierwszy ;)

Faktycznie były nieco poza budżetem, ale przy tej kwocie nie aż tak bardzo. Za tę cenę mam nadzieję otrzymać jednak lepszą jakość. Podoba mi się też kompaktowość tych lamp. Są niesamowicie lekkie i przenośne. Natomiast wbudowane w lampy odbiorniki i dołączony nadajnik Skyport to mistrzostwo świata - przynajmniej mojego ;).

Wada chyba tylko - i aż - jedna: ceny akcesoriów. Jednak dwa softboxy były załączone w komplecie. Z oryginalnych może kupię jeszcze jakiś większy softbox i na pewno przeciwdeflektory - te, w połączeniu z załączonymi softboxami, powinny dać efekt beauty dish. Wrota i strumienice kupię chińskie plus przejściówkę bowens/elinchrom. Taki mam chytry plan ;).

Dzięki za link do żarówek - pewnie kupię oryginalne, ale dobrze wiedzieć, że jest inna opcja jak już mi przejdzie oryginalność.

Softboxy złożyłem szybko, choć przyznaję, że podparłem się filmikami z YT ;).

Jacek_Z
15-01-2013, 21:14
..Wrota i strumienice kupię chińskie plus przejściówkę bowens/elinchrom. Taki mam chytry plan ;)..
Tylko, żeby nie był za chytry. Bo w lamach przejsciówki czesto nie sa mozlwe, jeśli są możliwe to zwiększają dystans (wtedy palnik jest za głęboko i lampa źle pracuje).
Często to co określa sie jako przejściówki to wcale nie przejściówki tylko inne kołnierze, które montuje się zamiast oryginalnych.
Zorientuj się zanim podejmiesz decyzję.

Taszyn
15-01-2013, 21:20
Tylko, żeby nie był za chytry. Bo w lamach przejsciówki czesto nie sa mozlwe, jeśli są możliwe to zwiększają dystans (wtedy palnik jest za głęboko i lampa źle pracuje).
Często to co określa sie jako przejściówki to wcale nie przejściówki tylko inne kołnierze, które montuje się zamiast oryginalnych.
Zorientuj się zanim podejmiesz decyzję.

Na Fripers do softfoxów Freepower jest taki adapter http://fripers.pl/product_info.php/info/p2155_Softbox-adapter-Elinchrom-FreePower.html, a ogólnie taka przejściówka http://fripers.pl/product_info.php/info/p2070_Bowens-to-Elinchrom-mounting-adapter.html

Do strumienicy, czy wrót lekkie cofnięcie palnika nie powinno stanowić problemu...

Jacek_Z
15-01-2013, 21:27
Na Fripers do softfoxów Freepower jest taki adapter http://fripers.pl/product_info.php/info/p2155_Softbox-adapter-Elinchrom-FreePower.html,

To jest to o czym pisałem. Wiele osób mówi na to przejściówka, a to nie przejściówka. To jest OK

a ogólnie taka przejściówka http://fripers.pl/product_info.php/info/p2070_Bowens-to-Elinchrom-mounting-adapter.html
Do strumienicy, czy wrót lekkie cofnięcie palnika nie powinno stanowić problemu...
Strumienica - zalęzy jaka, Ta najprostsza - tubus - OK, nie ma problemu.
Co to znaczy do wrót?
Cofnięcie palnika w reflektorze (garnku) to jest problem. To samo dotyczy beautydisha - mocno niekorzystne. Trzeba zobaczyć czy da sie wymienić kołnierz, adapter to zło ;)

Taszyn
15-01-2013, 22:23
Cofnięcie palnika w reflektorze (garnku) to jest problem. To samo dotyczy beautydisha - mocno niekorzystne. Trzeba zobaczyć czy da sie wymienić kołnierz, adapter to zło ;)

Zgadzam się. Jak się nie da, to kupię oryginały.

Ciekaw jestem jak się sprawdzą zestawowe softboxy z przeciwdeflektorem jako beauty dish...

azaz44
16-01-2013, 10:32
Ja polecam jednak oryginalne póki co... Trochę kasy już wrzuciłem, ale właściwie powoli widać koniec zakupów. Taka była idea - trochę tańsze lampy, ale żeby było na modyfiktaory. Jakość wykonania i wygoda softboxów rotalux to mistrzostwo świata. Deflektor masz w komplecie. Ostatecznie i tak skończysz na oryginalnych, jedyny problem, że ucząc się nie wiadomo co się chce, chce się przecież spróbować wszystkiego...

Chytrych planów też szukałem, w UK jest trochę na ebay, u nas cienko. Ale jak zobaczyłem różnicę barwową między tym softboxem portalite a parasolko-softboxem z frippers której wcześniej używałem, to przeszła mi ochota na mieszanie akcesoriów i / lub chińczyki..

Póki co mogę polecić garnki, plastry miodu, softboxy rotalux. Na wrota czekam, tubus olałem. Poza tym jak masz kasę na oryginalne pilotujące... ;)

Taszyn
17-01-2013, 13:20
... Póki co mogę polecić garnki, plastry miodu, softboxy rotalux. Na wrota czekam, tubus olałem. Poza tym jak masz kasę na oryginalne pilotujące... ;)

Pewnie też pójdę w oryginalne akcesoria. W końcu nie trzeba kupować wszystkiego naraz. Choć tak jak pisałeś - jak się nie wie czego się chce, to chciałoby się popróbować :). Może podzieliłbyś się informacją o tym, jakie akcesoria kopiłeś? Na pewno by mi to pomogło.

Nad tymi pilotami się jeszcze zastanawiam. Jak chodzi o kształt są naprawdę identyczne?

azaz44
18-01-2013, 00:48
Piloty kształtem są identyko, mocą świecenia nie jestem pewien, to i to krypton. Ale postawiłem obie lampy obok siebie, jedna z elinchrom druga z osram i wyszło, że jeśli jest jakaś różnica, to dla mnie niezauważalna. Ponieważ kupiłem od razu cztery, to wsadziłem osram w obie żeby było 100% to samo, a sprawny elinchrom poszedł do szuflady na ciężkie czasy. Mogę odsprzedać, przebieg poniżej 1500 zdjęć ;) Ale generalnie to ciężko sobie wyobrazić żeby elinchrom produkował żarówki... A do włożenia czego innego zachęcił mnie, nawiasem mówiąc, rodzimy dystrybutor..

Co do akcesoriów - mam deep octę 100 cm i mogę polecić (a na jej podstawie ogólnie rotaluxy), ale kosztowała.. Reszta to garnki 21 cm i plastry miodu - to wszystko wykonanie świetnie. Jest taki zestaw garnek + dwa plastry miodu (20 i 30 stopni) - to nabyłem, plus drugi garnek, bo już w przeszłości zdarzyło mi się używać dwóch kontr.

Na wrota czekam, polski dystrybutor ma niezłego laga po nowym roku i trzeba czekać miesiąc... więc nie wiem jak z jakością, chociaż pewnie te cztery stówy ciężko będzie uzasadnić.

Co jeszcze... są też mniejsze garnki i plastry miodu do nich, chyba 18 cm, ale to chyba jakaś pułapka. Gdzieś na stronie elinchrom znalazłem info, że pasują tylko do pilotów 100W czy coś w tym stylu... Generalnie nie wiadomo o co chodzi do końca, ale podejrzewam, że nie pasują do lamp z takimi długimi podłużnymi pilotami. Odrzuciłem je, ponieważ mam nadzieję że kiedyś zmienię na style rx lub ich odpowiednik w 2018 roku, czy kiedy tam dorobię się na lepsze. Jakbyś je rozważał to weź to pod uwagę.

Strumienicę elinchrom używałem w szkole foto i jakiegoś super wrażenia na mnie nie zrobiła...

Ogólnie to akcesoria chinskie są dużo tańsze, a akcesoria firmowe innych firm nie bardzo, bowens chyba ceni się jeszcze bardziej. Softboxy możesz kupić z elfo, ale to nie za bardzo dużo taniej. Sporo się naczytałem zanim kupiłem lampy i jest dużo opinii mówiących, że największą zaletą lamp elinchrom jest... mocowanie do akcesoriów elinchrom. I ja zaczynam to potwierdzać, chociaż oczywiście budżetowo nie jest.

romeck
09-04-2014, 21:51
Dzień dobry!
Zanim znajdę wątek powitalny (to jest mój pierwszy post!), odświeżę wątek, dla którego zarejestrowałem sie na forum.
===

Czy koledzy "elinchromiarze" moglibyście coś dopisać po roku używania tego sprzętu?

Stoję przed (trudnym, łeb mi pęka od trzech miesięcy myślenia) wyborem lamp i akcesoriów do nowo otwierającego się studia (mojego).
Za fotografem/blogerem ( Arturem (http://arturnyk.blogspot.com/search/label/Elinchrom)) skłaniam się za lampami Elinchrom - ELC 500: El-skyport!
Z tym, że w tej cenie mam pięć lamp Quantuum PULSE PRO, które bardzo poszły do przodu: radiowa nawigacja jak w Elinchromie!
Akcesoria pozostają: beauty dish Elinchroma i softobox Bowensa (Wafer lub następca) i marzy mi się octa indirect, Bowens również ma taką - OCTO90.

I jeszcze dzisiaj spotkałem się z handlowcem z Medikona.... (Fomei).

Ale - lampy!!!!????
Koledzy kanoniarze (moi, z Piekar) przekonują mnie do Quantuuma. Tanie lampy - drogie modyfikatory. (Jak w biznesie: tani garnitur - drogi krawat.)

Warto było wyłuskać więcej na mniej (sztuk)...?
:)

Jacek_Z
09-04-2014, 22:35
.. przekonują mnie do Quantuuma. Tanie lampy - drogie modyfikatory. Dlaczego tak piszesz? Nie musisz kupować bowensowskiego wafera. Jest spory wybór softboxów z mocowaniem bowens, chińskie i nie tylko - tanie właśnie.

romeck
09-04-2014, 23:06
@Jacek_Z
Właśnie tak: dobre (droższe) softboxy na taniej lampie. Nie odwrotnie.
==

Znalazłem, buszuję po forum, wątek-trochę-odpowiedź (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=237469).

Jacek_Z
09-04-2014, 23:15
..tak: dobre (droższe) softboxy na taniej lampie. Nie odwrotnie.

Rzecz gustu, ja bym wolał odwrotnie. Wolę lampy pracujące stabilnie, na lata. A nasadek potrzeba wielu (bardzo, bardzo wielu) i nie problem wymienić na nową, gdy się stara zużyje.
Oczywiście softboxy sa różne. Lepsze i gorsze, ale spokojnie można prosto sprawdzić jakie dają rozłożenie światła (flashmeter lub .. zrobienie zdjęcia). Wafery się wyrózniały od naszych elfoskich softboxów, z 1 tkaniną, 15 lat temu.