Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Portencross
Sebastianito
03-01-2013, 01:00
woda, kamienie... nuda. Jak wymyslic cos kreatywnego w takim miejscu? Po pieciu wyjazdach w plener zakonczonych fiaskiem, w końcu udalo sie cos ustrzelic! W gornej czesci kadru... wiem, kontrast zbyt duzy. Niestety matryca juz sobie z tym nie poradzila. Naturalnie byl tam bardzo duzy kontrast.... wiem, wiem... przedstawione zdjecie musi bronic sie samo.
Portencross
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/images/26856449509161448561.jpg)
|Nikon D200|Sigma10-20mm@10mm|f8|ISO100|15sek dla dolu i 2 sek dla nieba|
Zapraszam.
Za kolory mi sie dostanie, jak zawsze :)
Bartekkw
03-01-2013, 01:04
Dół kapitalny, ale niebo wygląda jakbyś wkleił z innej foty. Kolor jak dla mnie dobry
A mi się tam podoba i góra i dół, no dół faktycznie bardziej. A filtrów połówkowych nie używasz?
Tyle co widze po opisie :|15sek dla dolu i 2 sek dla nieba|to chyba jest to sklejka z dwoch fot?
Co do foty, super. Podobuje mi sie :)
jarekf34
03-01-2013, 13:20
Jak dla mnie super fot po całości, kolorki extra :)
coach_lodz
03-01-2013, 13:20
tak czy siak wyszło bardzo fajnie... przynajmniej jak dla mnie :)
Sebastianito
03-01-2013, 13:30
A mi się tam podoba i góra i dół, no dół faktycznie bardziej. A filtrów połówkowych nie używasz?
Uzywam i w tym wypadku byla uzyta dla rozciagniecia expozycji dla wody. Zmienilem czas na 2 sek aby poprawnie naswietlic niebo ale filtrow nie ściągnąłem :)
Uzywam i w tym wypadku byla uzyta dla rozciagniecia expozycji dla wody. Zmienilem czas na 2 sek aby poprawnie naswietlic niebo ale filtrow nie ściągnąłem :)
Mam takie pytanko : czy lepsze byłoby zastosowanie filtra szarego ?
tą szarą połówke ustawiłeś na niebo czy na dół ?
Czyli naswietliłes dwa kadry o róznych ekspozycjach, a potem je skleiłes?
Jakich filtrów używasz?
Jest super, bardzo przyjemne. ;) Dopracowane, pełna kontrola nad ekspozycją, temat niby oklepany ale zdjęcie naprawdę fajne. :) Pozdrawiam!
Bardzo apetyczny pion, taki na poziomie timecatcherów. Dobra robota.
Sebastianito
03-01-2013, 16:36
Czyli naswietliłes dwa kadry o róznych ekspozycjach, a potem je skleiłes?
Jakich filtrów używasz?
Tak zrobilem 2 ekspozycje a pozniej recznie na maskach to zlozylem w calosc.
Filtry to Hi-Tech w tym wypadku miekka szara polowka 0.9
Mam takie pytanko : czy lepsze byłoby zastosowanie filtra szarego ?
tą szarą połówke ustawiłeś na niebo czy na dół ?
Szara polowke ustawilem na niebo, pomoglo troche ale niebo bylo tak zroznicowane, ze naprawde musialem sie napocic aby uzyskac taki efekt.
Bardzo apetyczny pion, taki na poziomie timecatcherów. Dobra robota.
Miód na serce, Panie.
maniak666
03-01-2013, 23:13
Słodkie, ale nie przesłodzone.
Znaczy się podoba-no, ale ja łasuch jestem;)
krzysztofz24
04-01-2013, 17:21
Bardzo mi sie podoba kolorystyka. To oczko wody bardzo dobrze zagospodarowuje podloge. Ogolnie to jak dla mnie dobra miejscowka a nie nuda.
Z niebem nie jest idealnie, ale na pewno nie jerst zle...wrazenie calosciowe mam na pewno pozytywne.
Dobrze jest:-).
P.s Szkoda ze takie male foty dajesz, mogloby byc chociaz te 800pix, odrazu lepiej widac.
Adam Majchrzak
04-01-2013, 17:33
Jak na Twoje możliwości to bardzo delikatnie podszedłeś z kolorem, no może poza tym rażącym jęzorkiem na niebie :-P
...no i jeszcze jeden mały detal, plamka porostów zbyt jasna (w naturze aż tak białe nie występują) przez co zlewa się z Twoim logo, ale to szczegół, poza tym jest bardzo porządnie! ;)
Pozdrawiam! =]