PDA

Zobacz pełną wersję : Już go mam 35mm i parę pytań.

zebraa
02-01-2013, 23:23
Witam.
Szybkie pytanie, szybka odpowiedź i już go mam. To co udało mi się zrobić między kolacją a kąpaniem http://www.voila.pl/141/66vzf/?1 zdjęcie, jak zdjęcie, wiem, ale nie o to chodzi. Mam pytanie. Z bliska jak widać wychodzi super i o to mi chodziło. Ale jak już robię trochę dalej (chciałabym tam wsadzić dwie osoby) to niestety czar pryska. Rozładowała mi się bateria i nie mam jak kombinować, ale powiedzcie czy jest sens kombinować czy w ogóle coś z tego wyczaruję?

jackrabbit
02-01-2013, 23:33
ale jakie jest pytanie?

zebraa
02-01-2013, 23:36
Oj no czy z daleka, trochę chociaż dalej, tak,żeby zmieściły sie dwie osoby siedzące :) dało się zrobić podobny chociaż klimat zdjęcia?

zbig1972
02-01-2013, 23:38
Jeśli chciałeś zapytać: "jak zrobić to zdjęcie żeby było widać ostrą twarz dziecka i ostrego hipopotama w jego ręku" to ustaw min f10 albo nawet f16 dobrze doświetl i pykaj fotke.
a jeśli chciałeś zrobić dwie osoby obok siebie to odejdź lekko do tyłu, tak żeby jedna zmieściła się po lewej, a druga po prawej stronie kadru.

boban1819
02-01-2013, 23:40
Czterdzieści dwa

zebraa
02-01-2013, 23:46
Jeśli chciałeś zapytać: "jak zrobić to zdjęcie żeby było widać ostrą twarz dziecka i ostrego hipopotama w jego ręku" to ustaw min f10 albo nawet f16 dobrze doświetl i pykaj fotke.
a jeśli chciałeś zrobić dwie osoby obok siebie to odejdź lekko do tyłu, tak żeby jedna zmieściła się po lewej, a druga po prawej stronie kadru.

"ta" zebraa :)

Dziękuję za odpowiedź. Ale bardziej chciałabym zrobić zdjęcie dwóm osobom koło siebie (bez hipopotama :)) w podobnym klimacie. Czy jest to możliwe?

boban1819
02-01-2013, 23:49
powiem ci tak, naładuj akumulator i popróbuj, a jak nie będą wychodzić zdj., zacznij się pytać na forum. zła kolejność działania.

zebraa
02-01-2013, 23:51
powiem ci tak, naładuj akumulator i popróbuj, a jak nie będą wychodzić zdj., zacznij się pytać na forum. zła kolejność działania.

a jak nie ma takiej możliwości? może tym obiektywem po prostu nie da się tak zrobić? Czy komuś szkodzi jak wie, powiedzieć? Chyba po to są fora, czyż nie?

~lxs
03-01-2013, 00:10
Chodzi Ci pewnie o małą głębię ostrości. Im dalej odchodzisz od fotografowanego obiektu, tym jest ona większa (tło robi się ostrzejsze). W tym wypadku jedyna recepta jest taka, żeby tło było jak najbardziej oddalone

zebraa
03-01-2013, 00:12
Chodzi Ci pewnie o małą głębię ostrości. Im dalej odchodzisz od fotografowanego obiektu, tym jest ona większa (tło robi się ostrzejsze). W tym wypadku jedyna recepta jest taka, żeby tło było jak najbardziej oddalone

no tak dokładnie o to mi chodzi, a jeszcze dokładniej o choinkę, która ma być tłem dla dwóch osób i fajnie by było jakby się tak ładnie "rozmyło" o ile to w ogóle możliwe :)

~lxs
03-01-2013, 00:22
No to tak jak mówię - im bliżej postawisz ludzi w stosunku do obiektywu i im dalej będzie tło - tym większe rozmycie tła uzyskasz. Oczywiście przesłona maksymalnie otwarta

siwyozzman
03-01-2013, 00:22
Tą ogniskową będzie ciężko mocno rozmazać tło odchodząc dalej od obiektu/a musisz to zrobić żeby zmieścić dwie osoby.../ Chyba wczoraj napisałaś że ma być uniwersalnie a nie do portretu... 50 tką efekt byłby bliższy temu o co Ci chodzi ale nie wiem czy masz wystarczająco duże mieszkanie żebyś mogła zmieścić dwie osoby w kadrze przy ogniskowej 50mm... Jak powyżej radzą jedyny sposób to oddalenie tła - wtedy efekt będzie bliższy temu o co Ci chodzi... Żeby robić takie zdjęcia o jakie pytasz to trzeba jasnego tele i w plener...ewentualnie aparat pełnoklatkowy i przyklejanie się do ścian aby zmieścić w kadrze jak najwięcej :) poza tym nawet przy 35mm i f1.8 musisz przypilnować aby dwie osoby obok siebie były w jednej linii... jeżeli jedna się troszkę schowa za drugą/czyli będą w różnej odległości od Ciebie/ to w zależności na która wyostrzysz druga może być nieco rozmazana... Weź sobie jakąś książkę o podstawach przeczytaj... o ile pytanie o ogniskową wczoraj było zrozumiałe to dzisiaj trochę przeginasz...To raczej nie dobry sposób pytać o wszystko - troszkę trudu sobie zadaj i przeanalizuj na spokojnie wiedzę książkową...jak coś będzie niejasne to wtedy pytaj...Forum jest do wymiany wiedzy i pomocy ale wkład własny w wiedzę jak najbardziej wskazany :)

zbig1972
03-01-2013, 00:36
Możesz jeszcze zrobić zdjęcie z ostrymi postaciami. Potem wstawiasz je do PSa. Wciskasz Ctrl+j. Na jednym zdjęciu dodajesz rozmycie gaussowskie i ustawiasz wypełnienie na 70%. Potem gumka i wycierasz postacie do czysta. Tło zostaje rozmyte. Potem już tylko wybierasz "scal warstwy" oraz "spłaszcz obraz". I już gotowe piękne zdjątko pięćdzesiątką z 2 metrów jak ulał dla Ciebie.

Borat1979
03-01-2013, 01:30
DAle bardziej chciałabym zrobić zdjęcie dwóm osobom koło siebie (bez hipopotama :)) w podobnym klimacie.
To zdjęcie nie ma klimatu :p

zebraa
03-01-2013, 19:59
To zdjęcie nie ma klimatu :p

na na na a właśnie że ma :)

dziękuję za rady.