Zobacz pełną wersję : Już go mam 35mm i parę pytań.
Witam.
Szybkie pytanie, szybka odpowiedź i już go mam. To co udało mi się zrobić między kolacją a kąpaniem http://www.voila.pl/141/66vzf/?1 zdjęcie, jak zdjęcie, wiem, ale nie o to chodzi. Mam pytanie. Z bliska jak widać wychodzi super i o to mi chodziło. Ale jak już robię trochę dalej (chciałabym tam wsadzić dwie osoby) to niestety czar pryska. Rozładowała mi się bateria i nie mam jak kombinować, ale powiedzcie czy jest sens kombinować czy w ogóle coś z tego wyczaruję?
jackrabbit
02-01-2013, 23:33
ale jakie jest pytanie?
Oj no czy z daleka, trochę chociaż dalej, tak,żeby zmieściły sie dwie osoby siedzące :) dało się zrobić podobny chociaż klimat zdjęcia?
zbig1972
02-01-2013, 23:38
Jeśli chciałeś zapytać: "jak zrobić to zdjęcie żeby było widać ostrą twarz dziecka i ostrego hipopotama w jego ręku" to ustaw min f10 albo nawet f16 dobrze doświetl i pykaj fotke.
a jeśli chciałeś zrobić dwie osoby obok siebie to odejdź lekko do tyłu, tak żeby jedna zmieściła się po lewej, a druga po prawej stronie kadru.
boban1819
02-01-2013, 23:40
Czterdzieści dwa
Jeśli chciałeś zapytać: "jak zrobić to zdjęcie żeby było widać ostrą twarz dziecka i ostrego hipopotama w jego ręku" to ustaw min f10 albo nawet f16 dobrze doświetl i pykaj fotke.
a jeśli chciałeś zrobić dwie osoby obok siebie to odejdź lekko do tyłu, tak żeby jedna zmieściła się po lewej, a druga po prawej stronie kadru.
"ta" zebraa :)
Dziękuję za odpowiedź. Ale bardziej chciałabym zrobić zdjęcie dwóm osobom koło siebie (bez hipopotama :)) w podobnym klimacie. Czy jest to możliwe?
boban1819
02-01-2013, 23:49
powiem ci tak, naładuj akumulator i popróbuj, a jak nie będą wychodzić zdj., zacznij się pytać na forum. zła kolejność działania.
powiem ci tak, naładuj akumulator i popróbuj, a jak nie będą wychodzić zdj., zacznij się pytać na forum. zła kolejność działania.
a jak nie ma takiej możliwości? może tym obiektywem po prostu nie da się tak zrobić? Czy komuś szkodzi jak wie, powiedzieć? Chyba po to są fora, czyż nie?
Chodzi Ci pewnie o małą głębię ostrości. Im dalej odchodzisz od fotografowanego obiektu, tym jest ona większa (tło robi się ostrzejsze). W tym wypadku jedyna recepta jest taka, żeby tło było jak najbardziej oddalone
Chodzi Ci pewnie o małą głębię ostrości. Im dalej odchodzisz od fotografowanego obiektu, tym jest ona większa (tło robi się ostrzejsze). W tym wypadku jedyna recepta jest taka, żeby tło było jak najbardziej oddalone
no tak dokładnie o to mi chodzi, a jeszcze dokładniej o choinkę, która ma być tłem dla dwóch osób i fajnie by było jakby się tak ładnie "rozmyło" o ile to w ogóle możliwe :)
No to tak jak mówię - im bliżej postawisz ludzi w stosunku do obiektywu i im dalej będzie tło - tym większe rozmycie tła uzyskasz. Oczywiście przesłona maksymalnie otwarta
siwyozzman
03-01-2013, 00:22
Tą ogniskową będzie ciężko mocno rozmazać tło odchodząc dalej od obiektu/a musisz to zrobić żeby zmieścić dwie osoby.../ Chyba wczoraj napisałaś że ma być uniwersalnie a nie do portretu... 50 tką efekt byłby bliższy temu o co Ci chodzi ale nie wiem czy masz wystarczająco duże mieszkanie żebyś mogła zmieścić dwie osoby w kadrze przy ogniskowej 50mm... Jak powyżej radzą jedyny sposób to oddalenie tła - wtedy efekt będzie bliższy temu o co Ci chodzi... Żeby robić takie zdjęcia o jakie pytasz to trzeba jasnego tele i w plener...ewentualnie aparat pełnoklatkowy i przyklejanie się do ścian aby zmieścić w kadrze jak najwięcej :) poza tym nawet przy 35mm i f1.8 musisz przypilnować aby dwie osoby obok siebie były w jednej linii... jeżeli jedna się troszkę schowa za drugą/czyli będą w różnej odległości od Ciebie/ to w zależności na która wyostrzysz druga może być nieco rozmazana... Weź sobie jakąś książkę o podstawach przeczytaj... o ile pytanie o ogniskową wczoraj było zrozumiałe to dzisiaj trochę przeginasz...To raczej nie dobry sposób pytać o wszystko - troszkę trudu sobie zadaj i przeanalizuj na spokojnie wiedzę książkową...jak coś będzie niejasne to wtedy pytaj...Forum jest do wymiany wiedzy i pomocy ale wkład własny w wiedzę jak najbardziej wskazany :)
zbig1972
03-01-2013, 00:36
Możesz jeszcze zrobić zdjęcie z ostrymi postaciami. Potem wstawiasz je do PSa. Wciskasz Ctrl+j. Na jednym zdjęciu dodajesz rozmycie gaussowskie i ustawiasz wypełnienie na 70%. Potem gumka i wycierasz postacie do czysta. Tło zostaje rozmyte. Potem już tylko wybierasz "scal warstwy" oraz "spłaszcz obraz". I już gotowe piękne zdjątko pięćdzesiątką z 2 metrów jak ulał dla Ciebie.
Borat1979
03-01-2013, 01:30
DAle bardziej chciałabym zrobić zdjęcie dwóm osobom koło siebie (bez hipopotama :)) w podobnym klimacie.
To zdjęcie nie ma klimatu :p
To zdjęcie nie ma klimatu :p
na na na a właśnie że ma :)
dziękuję za rady.