Zobacz pełną wersję : Lampa do D50 sb-600 czy 'zamiennik'
witam,
poniewaz za 2 tygodnie brat mi sie hajta... a zdjecia bedzie robil ktos inny moim aparatem, zaczalem sie zastanawiac nad kupnem lampy wspolpracujacej z D50 pod TTL`a (dawno juz sie nad tym zastanawialem, ale nigdy nie mialem ku temu 'kopa')
Jak wiadomo kasa ograniczona, lampy uzywam sporadycznie wiec zastanawiam sie sposrod tych nizszych modeli :)
i tak...
zady i walety pomiedzy
sb-600 (kolo 800 zł)
Sigma 500 DG ST (okolo 700 zl)
METZ 44 AF-4i (okolo 700 zl)
METZ 54 AF-1 (alledrogo 890 zl)
Tumax DSL386A (http://allegro.pl/item175321572_tumax_dsl386a_do_nikon_d50_d70_d70s_ d100_d200.html)(515 zl)
Nie wiem czy one wszystkie sa proownywalne, pewnie roznice moga byc dosc duze, nawet w specyfikacjach, ale szczerze nie znam sie tyle na lampach zeby samemu to porownywac.
Dostane cos za sb-25 to jakos przelkne kolejny wydatek...
gdyby ktos moglby mi pomoc w wyborze ;) wiadomo najlepiej jak najtaniej i jak najwiecej funkcji :D
A generalnie - co wybrac zeby dzialalo sprawnie, i sie zaraz nie zepsulo
pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc
soko
Co tu się dużo rozwodzić? Masz budżet ograniczony-tylko SB600.
Tia. Dać aparat osobie trzeciej, z błyskogratem jakimś tam i heja smażyć kotlety.
Chcesz eksperymenta na ślubie brata robić? Wiesz z rodziną to najlepiej na zdjęciu... Choć w tym przypadku może nawet i nie to.
sb-600 (kolo 800 zł)
Sigma 500 DG ST (okolo 700 zl)
zabierze jeszcze ktos glos w dyskusji?
gdybym mogl prosic - napiszcie mi roznice w funkcjonalnosci oraz w jakosci wykonania pomiedzy sb-600 i Sigmą 500 DG ST?
czy to +-100 zl mniej to tylko mniej za firme, czy moze tez funkcji ma cos mniej? a moze ma ich wiecej??
jeszcze raz z gory dzieki :)
soko
zabierze jeszcze ktos glos w dyskusji?
gdybym mogl prosic - napiszcie mi roznice w funkcjonalnosci oraz w jakosci wykonania pomiedzy sb-600 i Sigmą 500 DG ST?
Tylko po co. Ty i tak nie słuchasz. Ta sigma na starym sofcie nie biega z D50. A na pudełku nie podają wersji oprogramowania. By o tym się przekonać, wystarczy czytać to forum, lub zanabyć tego błyskograta.
Jezeli mozna sie wtrace - Szymony ma troche racji - niestety sigmy trzeba sprawdzac organoleptycznie z body D50, akurat mnie sie udalo, ale sprawdzalem.
Jezeli chodzi o nowy sprzet - SB600 jak najbardziej, chociaz sigma jest mocniejsza.
Jezeli znajdziesz sigme uzywana w dobrej cenie i bedzie dzialac z body dobrze (a na allegro mozna wytargac za okolo 450 zl) to uwazam ze nie ma sensu dawac 300 zl wiecej za sabine 600, co innego 800, ale to moje zdanie.
dziekuje panowie za odpowiedz. wazna jest tymbardziej ze potrzebuje ta lampe na slub i to juz niedlugo :)
chyba jednak skucze sie na sb-600 - problemem najwiekszym jest rozbieznosc cenowa :(
w jednym markecie w Toruniu w MM kosztuje 999 zł a w sklepie niby Nikon - 948
W cenach sklepow internetowych roznica tez jest dosc spora
Poszukaj na Allegro - nowki chodza za ok 800zl
zgadza sie, minimum to 790 zl
a czy warto dac 100 wiecej za gwarancje 2 lata.... pojawiaja sie takie aukcje
zgadza sie, minimum to 790 zl
a czy warto dac 100 wiecej za gwarancje 2 lata.... pojawiaja sie takie aukcje
Gwarancja 24miesiące jest sklepowa. Producenta jest 12miesięczna. Serwis nikona "the best" na pewno nie jest, ale jest i będzie. Jak nie u nas, to u sąsiadów. A skąd masz pewność że za 18 miesięcy sklep będzie jeszcze istniał.
A u hesji za 899zł, szybko, sprawnie, bez broblemów.
Jeszcze w tym temacie:
http://www.allegro.pl/item179719179_lampa_sigma_ef_500_dg_st.html
Popatrzcie na tylna scianke tej lampy jest tylko napis Na - i koles twierdzi ze do Nikona , ma racje ale nie bedzie gadala z D50 i D70 tylko ze starszymi, Sigma musi miec napis NaiTTL.
Jeszcze w tym temacie:
http://www.allegro.pl/item179719179_lampa_sigma_ef_500_dg_st.html
Popatrzcie na tylna scianke tej lampy jest tylko napis Na - i koles twierdzi ze do Nikona , ma racje ale nie bedzie gadala z D50 i D70 tylko ze starszymi, Sigma musi miec napis NaiTTL.
O to mi chodzi. Producent wypuścił jeden model błyskograta w "n" wersjach i nie raczył ich wyraźnie rozróżnić. A ty się martw i wróż z fusów, czy trafi ci sie model, który będzie gadał z twym body. O tym że po ewentualnej zmianie korpusu błyskacz będzie gadał, jest prawe równe zeru. Dziękuję ja nie mam czasu i nerwów na takie eksperymenta.
dziekuje panowie :)
takie sugestie sa jak najbardziej cenne i mysle ze nie tylko dla mnie :)
pozdrawiam serdecznie :) sabinka 600 niedlugo bedzie u mnie
soko
witam :)
zdecydowalem sie na 600-tke, kurier przed chwila przyniosl.
Tym razem pytanie o dyfuzor ... w ktoryms temacie tu na forum znalazlem link, i opinie ze http://allegro.pl/item180706435__dyfuzor_do_kazdej_lampy_rewelacja_. html
to lepsze niz plastikowy.
Jakies opinie w tym temacie? czy lepiej nie cudowac?
Generalnie nadal czas mnie goni - prosze o wskazowki ;)
pozdrawiam
soko
Opowied z jak tam SB600? Bo wlasnie stoje przed wyborem SB a Sigma i sam nie wiem na co sie zdecydowac. Jednak lepsze parametry mnie kusza, zawsze moge sprawdzicz czy z D80 mi zadziala a body szybko teraz nie zmienie... A slub mam za 2 tyg.
ja w podobnym wątku - poniżej - też pytam o tę Sigmę, ale jak na razie zero odpowiedzi :(
nowe, w sklepach można znaleźć za 650 zł.
witam :)
zdecydowalem sie na 600-tke, kurier przed chwila przyniosl.
Tym razem pytanie o dyfuzor ... w ktoryms temacie tu na forum znalazlem link, i opinie ze http://allegro.pl/item180706435__dyfuzor_do_kazdej_lampy_rewelacja_. html
to lepsze niz plastikowy.
Jakies opinie w tym temacie? czy lepiej nie cudowac?
Generalnie nadal czas mnie goni - prosze o wskazowki ;)
pozdrawiam
soko
Ja na sigme zakladalem opakowanie po Danio i dawalo rade ;), kup stofena albo tanszego tumaxa dedykowanego i nie kombinuj :)
Rafał_Sz
19-04-2007, 09:25
ja w podobnym wątku - poniżej - też pytam o tę Sigmę, ale jak na razie zero odpowiedzi :(
nowe, w sklepach można znaleźć za 650 zł.
Bierz SB600, jak możesz to dołóż kasy na SB800, bo prędzej czy później i tak zaczniesz myśleć o 800.