Zobacz pełną wersję : D50 - jakość zdjęcia
Witam serdecznie,
mam pytanko. Robiąc zdjęcia wychodzi mi straszny mak. Z tego co pamiętam nie miałem takiego strasznego problemu z jakością zdjęć. W czym może być problem i jak go uniknąć?
zdjęcie w oryginale (http://img593.imageshack.us/img593/3713/dsc0147ja.jpg)
LordRamzes
02-01-2013, 13:34
Witam serdecznie,
mam pytanko. Robiąc zdjęcia wychodzi mi straszny mak. Z tego co pamiętam nie miałem takiego strasznego problemu z jakością zdjęć. W czym może być problem i jak go uniknąć?
zdjęcie w oryginale (http://img593.imageshack.us/img593/3713/dsc0147ja.jpg)
zmniejsz iso "maku" nie będzie a raczej szumu ;-) przeczytaj instrukcję ;-) , na obszarach niedoświetlonych ,zawsze bedzie wiecej szumu :-) , widać ,że dawno chyba zdjęć nie robiłeś......
no rzeczywiście. po mimo ustawienia na 200 i ręcznym programie strzelał z iso 1600 :/ dopiero reset camery dał efekt :) jest si ale teraz za ciemno :P
LordRamzes
02-01-2013, 14:31
pewnie miał auto iso ustawione nawet nie patrzyłem na iso szczerze ale to samo się rozumie ;-) niestety iso 200 to iso 200 ;-) tutaj jasne szkło iso wyzsze bo pewnie lampy nie masz zewnętrznej i ratować się czym masz aby jak najlepiej naświetlić
pewnie miał auto iso ustawione nawet nie patrzyłem na iso szczerze ale to samo się rozumie ;-) niestety iso 200 to iso 200 ;-) tutaj jasne szkło iso wyzsze bo pewnie lampy nie masz zewnętrznej i ratować się czym masz aby jak najlepiej naświetlić
... czyli możesz przetłumaczyć na polski? Bo ja z Poznania i nic nie rozumiem ;)
Do Fiatscs: D50 to kultowa puszka. Jedyny chyba produkt Nikona robiący tak dobre zdjęcia w jpg.
Za to na wysokim iso raczej kiepska.
LordRamzes
02-01-2013, 18:49
... czyli możesz przetłumaczyć na polski? Bo ja z Poznania i nic nie rozumiem ;)
Do Fiatscs: D50 to kultowa puszka. Jedyny chyba produkt Nikona robiący tak dobre zdjęcia w jpg.
Za to na wysokim iso raczej kiepska.
a masz problemy z d50????;-) jak nie to po co maszsz rozumieć :-)
a masz problemy z d50????;-) jak nie to po co maszsz rozumieć :-)
Masz rację. Przepraszam, że się ośmieliłem ;)
A tak na marginesie, na forum staramy się nawzajem szanować. Również poprzez szacunek do języka. Jeżeli tego nie chwytasz, to Twój problem.
ps. przygodę z Nikonem zaczynałem od D50.
LordRamzes
02-01-2013, 21:39
Masz rację. Przepraszam, że się ośmieliłem ;)
A tak na marginesie, na forum staramy się nawzajem szanować. Również poprzez szacunek do języka. Jeżeli tego nie chwytasz, to Twój problem.
ps. przygodę z Nikonem zaczynałem od D50.
ja problemu nie mam i nikogo nie zaczepiam więc jeśli Kolega nie ma nic do dodania w temacie d50 bo o tym wątek to bardzo proszę o zejście z mojej osoby dziękuję :-)
Michal_C
02-01-2013, 22:32
Fiatscs i zwróć uwagę że masz szło kitowe 18-55, które niestety jest badziewnym obiektywem pod względem jakości. To dodatkowo powoduje, że zdjęcie wychodzi słabe. Jak możesz to pożycz stałkę i zrób to samo zdjęcie nawet na tym nieszczęsnym iso 1600 a zobaczysz trochę różnicy. A zjedź z iso do 200 i zrób zdjęcie korzystając ze statywu. Zobaczysz znaczną różnicę. D50 to świetny aparat ale wymaga dobrych szkieł.
E tam nie każdy musi kupować od razu walizki szkieł.
I z kitem zrobi fajne zdjęcia tylko ja bym koniecznie dokupił lampę.
Z lampą iso400 f4-6 powinno w pomieszczeniach wyjść fajnie.
Fiatscs i zwróć uwagę że masz szło kitowe 18-55, które niestety jest badziewnym obiektywem pod względem jakości. To dodatkowo powoduje, że zdjęcie wychodzi słabe.
wiesz o tym, że powielasz bzdury ? :) może i jest ciemny, może ma dystorsje, ale robi ostre zdjęcia, na pewno nie jest przyczyną jak to napisałeś - słabych zdjęć
Na D50 nie polecam wyżej, niż ISO 400. Chyba, że efekt zamierzony.
Michal_C
03-01-2013, 13:31
Toma, miałem okazję porównywać szkła podpinając je do D50. Na różnych zlotach, spotkaniach itp. Dlatego piszę to co piszę. Oczywiście w przykładzie iso miało podstawowy wpływ na jego jakość.
Michał, różnica między nami jest taka, że ja nie podpinałem go na zlotach, spotkaniach, ja go używam od kilku lat, więc pozwól, że doprecyzuję dla czytelników szukających opinii o 18-55, że to z Twoich rąk wychodzą słabe zdjęcia z 18-55 :) No offence, ale przez opinie takie jak Twoje, ludzie zaczynający przygodę z fotografią z góry zakładają, że kit nie nadaje się do robienia zdjęć, że w fotografii liczy się f2.8 i mniej i ogólnie - trzeba kupić drogo i zdjęcia robią się same. Błędne założenie. Pozdrawiam.
Żeby nie było OT, do autora wątku - wyłączyć AutoISO, minimalne ISO, dać dłuższy czas, unieruchomić aparat, powinno być lepiej. Dobłyśnięcie z korektą na minus również mile widziane.
Moge jedynie potwierdzicc ze 18-55 to nie taki zly obiektyw!
Tez zaczynalem od niego i D50.
Pozniej zamienilem 18-55 na 18-70 i ten niby mial byc lepszy ale ja tego nie zauwazylem.
Poza tym (jak juz wiele razy powiedziano) to nie aparat robi zdjecia tylko fotograf ;)
siwyozzman
03-01-2013, 14:59
Na spokojnie...D50 to super puszka...w moim rankingu to ciągle jeden z najlepszych aparatów tego typu w systemie Nikon... Mało awaryjny,solidny,dobrze się go trzyma,ma śrubokręt a przetwarzanie obrazu w jpg naprawdę o klasę lepsze niż inne korpusy Nikona z tamtych lat. Spokojnie można zaryzykować tezę że to najlepiej obrazujące body nikona na wysokich czułościach spośród wszystkich korpusów z CCD... Akurat szum na tym zdjęciu to blada niekompetencja autora a nie wina body albo szkła... Pisanie że tym body można robić zdjęcia do 400 iso to nadużycie...Może 1600 nie zawsze jest używalne ale 800 jest ok! Do D50 proponuję 18-55VR/różnica w cenie niewielka w porównaniu ze starszymi wersjami tego szkła za to jakość wykonania oraz obrazowania sporo lepsza/ + 35 lub 50 mm ze światłem 1.8 i za niewielkie pieniądze mamy super zestaw wycieczkowo - rodzinny. Żaden kompakt nie podskoczy i to jeszcze przez długie lata pomimo hiper zoomów i innych pierdół... Wygenerowany przez D50 obraz jest ostry i szczegółowy a każdy popularny kompakt to akwarele i plastik a nie obraz...
Ale poruszenie na forum. Rzeczywiście pierwsza teza była trafna. ISO i dawno nie robiłem zdjęć. Odkopałem aparat i jak dzieciak od razu panika. Popsuło się. W sumie na tym body zrobiłem 20k zdjęć, a to już drugie 18-55 bo jedno zajechałem na tunezyjskich pustyniach ;) do tego 70-300 ale bez vr. do amatorszczyzny wystarczy i do tego czego potrzebuje. Dziś pobawiłem się ze statywem + hdr Galeria na facebook'u (https://www.facebook.com/pages/Suzuki-Auto-Wache/130726390335585?sk=photos_stream) Dzięki za aktywny udział w temacie. Dobrze wiedzieć, że jak będę miał problem problem to można się zgłosić i usłyszeć radę czy opinię