PDA

Zobacz pełną wersję : D50 - jakość zdjęcia

Fiatscs
02-01-2013, 13:28
Witam serdecznie,

mam pytanko. Robiąc zdjęcia wychodzi mi straszny mak. Z tego co pamiętam nie miałem takiego strasznego problemu z jakością zdjęć. W czym może być problem i jak go uniknąć?

zdjęcie w oryginale (http://img593.imageshack.us/img593/3713/dsc0147ja.jpg)

LordRamzes
02-01-2013, 13:34
Witam serdecznie,

mam pytanko. Robiąc zdjęcia wychodzi mi straszny mak. Z tego co pamiętam nie miałem takiego strasznego problemu z jakością zdjęć. W czym może być problem i jak go uniknąć?

zdjęcie w oryginale (http://img593.imageshack.us/img593/3713/dsc0147ja.jpg)

zmniejsz iso "maku" nie będzie a raczej szumu ;-) przeczytaj instrukcję ;-) , na obszarach niedoświetlonych ,zawsze bedzie wiecej szumu :-) , widać ,że dawno chyba zdjęć nie robiłeś......

Fiatscs
02-01-2013, 14:28
no rzeczywiście. po mimo ustawienia na 200 i ręcznym programie strzelał z iso 1600 :/ dopiero reset camery dał efekt :) jest si ale teraz za ciemno :P

LordRamzes
02-01-2013, 14:31
pewnie miał auto iso ustawione nawet nie patrzyłem na iso szczerze ale to samo się rozumie ;-) niestety iso 200 to iso 200 ;-) tutaj jasne szkło iso wyzsze bo pewnie lampy nie masz zewnętrznej i ratować się czym masz aby jak najlepiej naświetlić

amirez
02-01-2013, 18:20
pewnie miał auto iso ustawione nawet nie patrzyłem na iso szczerze ale to samo się rozumie ;-) niestety iso 200 to iso 200 ;-) tutaj jasne szkło iso wyzsze bo pewnie lampy nie masz zewnętrznej i ratować się czym masz aby jak najlepiej naświetlić
... czyli możesz przetłumaczyć na polski? Bo ja z Poznania i nic nie rozumiem ;)
Do Fiatscs: D50 to kultowa puszka. Jedyny chyba produkt Nikona robiący tak dobre zdjęcia w jpg.
Za to na wysokim iso raczej kiepska.

LordRamzes
02-01-2013, 18:49
... czyli możesz przetłumaczyć na polski? Bo ja z Poznania i nic nie rozumiem ;)
Do Fiatscs: D50 to kultowa puszka. Jedyny chyba produkt Nikona robiący tak dobre zdjęcia w jpg.
Za to na wysokim iso raczej kiepska.

a masz problemy z d50????;-) jak nie to po co maszsz rozumieć :-)

amirez
02-01-2013, 21:21
a masz problemy z d50????;-) jak nie to po co maszsz rozumieć :-)
Masz rację. Przepraszam, że się ośmieliłem ;)
A tak na marginesie, na forum staramy się nawzajem szanować. Również poprzez szacunek do języka. Jeżeli tego nie chwytasz, to Twój problem.
ps. przygodę z Nikonem zaczynałem od D50.

LordRamzes
02-01-2013, 21:39
Masz rację. Przepraszam, że się ośmieliłem ;)
A tak na marginesie, na forum staramy się nawzajem szanować. Również poprzez szacunek do języka. Jeżeli tego nie chwytasz, to Twój problem.
ps. przygodę z Nikonem zaczynałem od D50.

ja problemu nie mam i nikogo nie zaczepiam więc jeśli Kolega nie ma nic do dodania w temacie d50 bo o tym wątek to bardzo proszę o zejście z mojej osoby dziękuję :-)

Michal_C
02-01-2013, 22:32
Fiatscs i zwróć uwagę że masz szło kitowe 18-55, które niestety jest badziewnym obiektywem pod względem jakości. To dodatkowo powoduje, że zdjęcie wychodzi słabe. Jak możesz to pożycz stałkę i zrób to samo zdjęcie nawet na tym nieszczęsnym iso 1600 a zobaczysz trochę różnicy. A zjedź z iso do 200 i zrób zdjęcie korzystając ze statywu. Zobaczysz znaczną różnicę. D50 to świetny aparat ale wymaga dobrych szkieł.

RAF7705
03-01-2013, 10:17
E tam nie każdy musi kupować od razu walizki szkieł.
I z kitem zrobi fajne zdjęcia tylko ja bym koniecznie dokupił lampę.
Z lampą iso400 f4-6 powinno w pomieszczeniach wyjść fajnie.

Toma
03-01-2013, 12:50
Fiatscs i zwróć uwagę że masz szło kitowe 18-55, które niestety jest badziewnym obiektywem pod względem jakości. To dodatkowo powoduje, że zdjęcie wychodzi słabe.

wiesz o tym, że powielasz bzdury ? :) może i jest ciemny, może ma dystorsje, ale robi ostre zdjęcia, na pewno nie jest przyczyną jak to napisałeś - słabych zdjęć

mike555
03-01-2013, 12:52
Na D50 nie polecam wyżej, niż ISO 400. Chyba, że efekt zamierzony.

Michal_C
03-01-2013, 13:31
Toma, miałem okazję porównywać szkła podpinając je do D50. Na różnych zlotach, spotkaniach itp. Dlatego piszę to co piszę. Oczywiście w przykładzie iso miało podstawowy wpływ na jego jakość.

Toma
03-01-2013, 14:25
Michał, różnica między nami jest taka, że ja nie podpinałem go na zlotach, spotkaniach, ja go używam od kilku lat, więc pozwól, że doprecyzuję dla czytelników szukających opinii o 18-55, że to z Twoich rąk wychodzą słabe zdjęcia z 18-55 :) No offence, ale przez opinie takie jak Twoje, ludzie zaczynający przygodę z fotografią z góry zakładają, że kit nie nadaje się do robienia zdjęć, że w fotografii liczy się f2.8 i mniej i ogólnie - trzeba kupić drogo i zdjęcia robią się same. Błędne założenie. Pozdrawiam.

Żeby nie było OT, do autora wątku - wyłączyć AutoISO, minimalne ISO, dać dłuższy czas, unieruchomić aparat, powinno być lepiej. Dobłyśnięcie z korektą na minus również mile widziane.

sote
03-01-2013, 14:47
Moge jedynie potwierdzicc ze 18-55 to nie taki zly obiektyw!
Tez zaczynalem od niego i D50.
Pozniej zamienilem 18-55 na 18-70 i ten niby mial byc lepszy ale ja tego nie zauwazylem.
Poza tym (jak juz wiele razy powiedziano) to nie aparat robi zdjecia tylko fotograf ;)

siwyozzman
03-01-2013, 14:59
Na spokojnie...D50 to super puszka...w moim rankingu to ciągle jeden z najlepszych aparatów tego typu w systemie Nikon... Mało awaryjny,solidny,dobrze się go trzyma,ma śrubokręt a przetwarzanie obrazu w jpg naprawdę o klasę lepsze niż inne korpusy Nikona z tamtych lat. Spokojnie można zaryzykować tezę że to najlepiej obrazujące body nikona na wysokich czułościach spośród wszystkich korpusów z CCD... Akurat szum na tym zdjęciu to blada niekompetencja autora a nie wina body albo szkła... Pisanie że tym body można robić zdjęcia do 400 iso to nadużycie...Może 1600 nie zawsze jest używalne ale 800 jest ok! Do D50 proponuję 18-55VR/różnica w cenie niewielka w porównaniu ze starszymi wersjami tego szkła za to jakość wykonania oraz obrazowania sporo lepsza/ + 35 lub 50 mm ze światłem 1.8 i za niewielkie pieniądze mamy super zestaw wycieczkowo - rodzinny. Żaden kompakt nie podskoczy i to jeszcze przez długie lata pomimo hiper zoomów i innych pierdół... Wygenerowany przez D50 obraz jest ostry i szczegółowy a każdy popularny kompakt to akwarele i plastik a nie obraz...

Fiatscs
03-01-2013, 21:29
Ale poruszenie na forum. Rzeczywiście pierwsza teza była trafna. ISO i dawno nie robiłem zdjęć. Odkopałem aparat i jak dzieciak od razu panika. Popsuło się. W sumie na tym body zrobiłem 20k zdjęć, a to już drugie 18-55 bo jedno zajechałem na tunezyjskich pustyniach ;) do tego 70-300 ale bez vr. do amatorszczyzny wystarczy i do tego czego potrzebuje. Dziś pobawiłem się ze statywem + hdr Galeria na facebook'u (https://www.facebook.com/pages/Suzuki-Auto-Wache/130726390335585?sk=photos_stream) Dzięki za aktywny udział w temacie. Dobrze wiedzieć, że jak będę miał problem problem to można się zgłosić i usłyszeć radę czy opinię