PDA

Zobacz pełną wersję : Program do tagowania zdjęć

Ymanuel
02-01-2013, 11:28
Witam, szukam programu do tagowania zdjęć. Najlepiej by był kompatybilny z Windows 8, albo przynajmniej ciągle rozwijany. Zabieramy się w domu do zarchiwizowania zdjęć z cyfrowej ery fotografii (wychodzi że najwcześniejsze pochodzą z 2001 roku) więc siła rzeczy jest tego MULTUM.

Wiem że możliwość tagowania ma zarówno ViewNX, jak i Lightroom, a i sam eksplorer windowsa miał taką możliwość, jednak ja poszukuję programu, w którym w łatwy sposób pozwoli mi otagować tysiące zdjęć. Napisałem w łatwy, a nie szybki, bo siłą rzeczy niemal każde zdjęcie będzie indywidualnie klikane, dlatego chodzi mi o program który w swoim interfejsie będzie maksymalnie ułatwiał mi zadanie poprzez:
- tworzenie i wyświetlanie grup słów kluczowych
- wyświetlanie najczęściej używanych słów kluczowych (w danym albumie, w ogóle, czy jakoś tak)
- prosty wybór katalogu (zbioru zdjęć) i łatwe wyświetlanie kolejnych zdjęć (guzik "następne" albo jakiś skrót klawiaturowy)
- możliwość wyświetlania jednego zdjęcia, albo kilku miniaturek (w zależności od szczegółów tagowania i co akurat potrzebuję)

Na tą chwilę tyle moich oczekiwań. Sposoby tagowania w programach które używałem nie są złe, tylko są strasznie męczące na dłuższą metę. Sposób w Lightroomie idzie w dobrym kierunku, tylko szukam właśnie czegoś co będzie dedykowane tagowaniu, tylko i wyłącznie (a przynajmniej przede wszystkim).

Chciałbym usłyszeć wasze opinie o sposobach czy oprogramowaniu których sami używacie, a jeśli jest gdzieś w przepastnych głębinach internetu program idealny do moich jestem pewien że uda mi się go znaleźć z waszą pomocą:)

marszull
02-01-2013, 13:27
media pro albo fotostation

Johanan
02-01-2013, 13:41
Na pewno coś sobie wybierzesz: http://www.downloadcollection.com/publisher/powerofsoftware-ltd-.htm

Johanan
02-01-2013, 16:06
Nie wspomniałeś o dość zasadniczej kwestii, a mianowicie, czy ten soft ma coś kosztować, bo to sporo zmienia i to nie tylko w portfelu, dlatego na początek soft freeware.

http://www.myphotoindex.com/Home.aspx

... albo inne:

http://www.top4download.com/freeware-photo-tagging/0-r.html

Soft specjalizowany jest drogi, więc raczej nie polecam.

TomLight
02-01-2013, 20:56
Piszesz o LR, więc pewnie go używasz. Mogę powiedzieć tyle, że wszystkie kryteria które wymieniłeś LR spełnia (poza jednym :) służy nie tylko do tagowania). Trzeba troszeczkę popracować nad grupami tagów, ale jak je opracujesz to dalej bajeczka. Przerobiłem mnóstwo programów do katalogowania, tagowania i geotagowania zdjęć, jednak w LR najlepiej i najszybciej mi się to robi.

Ymanuel
03-01-2013, 02:07
Cóż, sprawdzam co koledzy polecili. Tak, używam LR - jemu też poświęcę więc trochę czasu. Co do kosztów, nie wspomniałem bo priorytetem jest przyjemność pracy, więc jestem w stanie wydać pieniądze by mieć zadowalające efekty :)

Johanan
03-01-2013, 11:49
Stawiam na rozwiązania najprostsze, próbowałeś Picasy: http://picasa.google.com/ ?

Możesz wypróbować też polskiego Foter-a.

Ymanuel
05-01-2013, 17:11
Dochodzi kolejne kryterium. Chciałbym by program pracował bezpośrednio na wskazanym pliku, a nie tworzył biblioteki, kopii czy jakichś dziwnych dziwności.

Do tej pory, po przejrzeniu takie moje komentarze:
- Foter, który wydaje się być idealnym odpada, bo niestety tworzy archiwum i nie pracuje na oryginałach (a te chciałbym oznaczyć)
- Picasa3, ma tylko 10 miejsc "szybkich tagów", i tak jak w przypadku Lightroom 4, gdybym pracował nad ostatnim albumem, jednym wydarzeniem, to super, ale w perspektywie kilkudziesięciu tysięcy zdjęć z najprzeróżniejszych okazji, praca w nim wydaje mi się za wolna, tym bardziej jeszcze, że nie potrzebuję edycji zdjęć (od tego LR4) i co więcej boję się korporacyjnej hegemonii internetowej googla i polityki "połącz wszystkie konta, zaloguj się gdzie-tam-tylko-możesz, podziel się z nami informacjami - bo będzie Ci łatwiej udostępniać, opisywać, chwalić się etc. I każdy będzie wiedział o Tobie... co tylko chce (a przynajmniej na naszych dyskach to będziemy mieć)" - może paranoja, ale wobec wcześniejszych "przeciw" niestety Picasa u mnie odpada
- My Photo Index jest całkiem spoko. Problem polega na tym, że w przykładowym albumie wykrył tylko 3 oznaczenia (tagi) i to nie we wszystkich zdjęciach, prawdopodobnie również nie pracuje na oryginałach (dodanych tagów nie znajduje np wyszukiwarka systemowa)
- Lightroom4, pracuje w archiwum, i mimo grup oznaczeń (Keyword Set) żeby klikać, z tej grupy to, z tamtej tamto... nie czuje tego (choć jako narzędzie do "bycia na bieżąco" będę go używał)
- FotoStation Pro.. jest zbyt pro. Dużo opcji a samo dodawanie tagów bez polotu
- FotoBounce nie pracuje na plikach oryginalnych...

No, panowie, mały dramat. Nie myślałem że będzie to tak trudne zadanie a okazuje się że niestety moje preferencje są w poważnej mniejszości (żeby nie powiedzieć odosobnieniu..) :)

W takiej sytuacji, czy rozsądnym jest zaimportowanie wszystkich plików do biblioteki/archiwum jakiegoś programu by potem wszystkie je (po oznaczeniu) wyeksportować? Czy zdjęcia mimo wszystko nie stracą np. na jakości?

Ciągle mam nadzieję że znajdę program pracujący na oryginałach, pozwalający w "przyjemny" sposób oznaczać słowami kluczowymi ogromne bazy zdjęciowe...

Johanan
05-01-2013, 19:25
A próbowałeś Digital Image Tool 3.0, boć to takie gówniątko do masówki.

marszull
06-01-2013, 03:45
moim zdaniem praca "offline" z uaktualnianiem jest bardzo ok
pracowalem wczesniej na fotostation (i akurat mam inne odczucia, to w moim przypadku byl bardzo dobry program do opisywania zdjec) ale ze wzgledu na ich dziwna polityke upgrade przesiadlem sie na media pro i jestem bardzo zadowolony
mam dwie biblioteki jedna 38000 zdjec i druga 5600 ktore powoli opisuje ;) i zeby bylo szybciej i sprawniej pracuje "offline" a pozniej podlaczam dysk i uaktualniam opisy na plikach zrodlowych, polecam triala i przetestowanie
z fotostation czasem korzystam na lapku przy mniejszych zbiorach

Ymanuel
06-01-2013, 14:08
A co rozumiesz przez uaktualnianie? Czy jest jakaś opcja "uaktualnij zmiany w meta-danych"? Czy po prostu wyeksportowanie plików i podmienianie z oryginałami?

marszull
06-01-2013, 23:56
na pewno nie exportuje na nowo plikow, bo nie tak dziala media pro, on tylko w plikach uaktualnia metadane
przynajmniej takie mam wrazenie jak na nim pracuje ;) trzeba by sie wglebic w dokumentacje, albo napisac do supportu

Ymanuel
19-01-2013, 16:12
Cóż, okazuje się że nie ma tego czego sobie życzę.. może sam napiszę taki program, niczym twóca Foter'a;) Ale póki, niczym brzytwa Okhama, pozbywam się bytów niepotrzebnych i skoro używam Lightrooma to i w Lightroomie postaram się wypracować sposób na opisywanie zdjęć. Jest ogromna ilość porad, wskazówek i tutoriali najróżniejszych i w ciągu najbliższych tygodni będę się z tego doktoryzował.

Nie mniej jeśli ktoś ma coś w temacie do powiedzenia, to z chęcią podyskutuję. O przyszłości metadanych, o osobnych plikach XMP, o kompatybilności dostępnych rozwiązań z systemami operacyjnymi i ewentualnym rozwoju na tym polu. Bo z tego co do tej pory udało mi się znaleźć, to mój punkt widzenia jest absolutną mniejszością (a dokładnie zupełnie odosobniony). Staram się więc zrozumieć jak to robią inni i może dam się przekonać, ale dobra dyskusja zawsze wniesie coś ciekawego.

Pozdrawiam! :)

Fotofil
14-06-2015, 19:09
Czy dziś po ponad dwóch latach od założenia wątku, coś zmieniło się w kwestii tagowania zdjęć? Ymanuel znalazłeś swój wymarzony soft? Wcale nie jesteś odosobniony w swoich wymaganiach odnoście ozanczania zdjęć. Temat nadal jest aktualny, bo wraz z czasem powiększa się nasza baza zdjęciowa. Moje zdjęcia zajmują dziś 1,5TB miejsca na dyskach (nie trzymam RAWów tylko same wywołane jpegi) i zastanawiam się czy jest jakieś ciekawe, nowe niekoniecznie płatne narzędzie do ogarnięcia tego wszystkiego.

dko
18-06-2015, 23:10
Sprawdź Daminion

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka