PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa od sony wyzwalana fotocelą - problem

krystian186
02-01-2013, 10:00
Witam.
Przeszedłem niedawno na system Nikona i aparat D80. Z poprzedniego systemu pozostała mi lampa błyskowa HVL-F42AM. Póki nie nabędę oryginalnej lampy do Nikona chciałem używać bezprzewodowo tej z Sony. Zakupiłem dedykowaną do tej konkretnej lampy fotocelę http://allegro.pl/show_item.php?item=2864485105.
Niestety ani przy automatycznym błysku lampy wbudowanej, ani na manualu aparat nie jestem w stanie wyzwolić fotoceli i błysnąć lampą. Lampa wbudowana błyska ale fotocela nie odpala lampy Sony. Wydaje się że powinna bez problemu a tu :-(
Czy o czymś nie wiem z ustawień aparatu, ew lampy, czy trafiłem na popsutą fotocelę.

r_m
02-01-2013, 12:39
Głupie pytanie-jakie masz ustawienia na lampie Sony?

krystian186
02-01-2013, 12:45
Głupie pytanie-jakie masz ustawienia na lampie Sony?

Próbowałem na wielu ustawieniach.
Lampa ma 3 główne: włączony błysk, wyłączony i bezprzewodowy. Na żadnym nie działa. Ustawienia mocy od 1/1 do 1/32, zoom

RobertMiernik
02-01-2013, 12:47
Poszukaj "okienka" fotoceli w lampie i spróbuj błysnąć bezpośrednio w nie, lampę wbudowaną też ustaw na M (bo w trybach automatycznych przed błyskiem głównym wyzwalane są 'przedbłyski' pomiarowe).

Czy się wyzwala obserwuj za pomocą oczów swych a nie na zdjęciu.

krystian186
02-01-2013, 13:04
Poszukaj "okienka" fotoceli w lampie i spróbuj błysnąć bezpośrednio w nie, lampę wbudowaną też ustaw na M (bo w trybach automatycznych przed błyskiem głównym wyzwalane są 'przedbłyski' pomiarowe).

Czy się wyzwala obserwuj za pomocą oczów swych a nie na zdjęciu.

Fotocela nie jest w lampie tylko jest do niej podpięta, a wszystko to było już robione i sprawdzane stąd moje pytanie do Was

RobertMiernik
02-01-2013, 13:11
Aaaa, a sama fotocela działa poprawnie?
Błyskając 'czymś innym' się wyzwala?

krystian186
02-01-2013, 13:22
Aaaa, a sama fotocela działa poprawnie?
Błyskając 'czymś innym' się wyzwala?

Błyskając czymś innym w fotocele podpietą do lampy też lampy nie odpala.
Nie wiem czy sama fotocela działa poprawnie...bo jak to sprawdzić ?....lampy nie wyzwala

Art Erie
02-01-2013, 13:34
Lampa sterująca ( wtym wypadku wbudowana - w trybie M, "redukcja czerwonych oczu" i inne przedbłyski muszą być wyłączone). Lampa z zamontowaną fotocelą również w trybie M. Fotocela musi widzieć błysk lampy sterującej, w zależności od czułości fotoceli może działać pod różnym kątem i na różnej odległości; na potrzeby testu najlepiej błysnąć bezpośrednio w fotocelę.
MZ fotocela jest uszkodzona i trzeba ją odesłać.

krystian186
02-01-2013, 13:43
Lampa sterująca ( wtym wypadku wbudowana - w trybie M, "redukcja czerwonych oczu" i inne przedbłyski muszą być wyłączone). Lampa z zamontowaną fotocelą również w trybie M. Fotocela musi widzieć błysk lampy sterującej, w zależności od czułości fotoceli może działać pod różnym kątem i na różnej odległości; na potrzeby testu najlepiej błysnąć bezpośrednio w fotocelę.
MZ fotocela jest uszkodzona i trzeba ją odesłać.

Też tak podejrzewam...albo ta lampa nie zadziała z fotocelą, szczególnie że inni sprzedawcy na alle podkeślają że fotocela nie wyzwala tej lampy. Ponadto na forum Sony otrzymałem taką odpowiedź:
"Problem leży w lampie. Coś w sofcie sprawia, że zanim 42'ka będzie mogła być wyzwolona, musi być "aktywowana" przez wsunięcie jej w sanki aparatu".

RobertMiernik
02-01-2013, 13:55
inni sprzedawcy podkreślają, że fotocela nie wyzwala lampy, Sony Ci pisze, że tej lampy nie da się wyzwolić a Ty jeszcze na wszelki wypadek pytasz?

No proszę Cię!...

krystian186
02-01-2013, 14:01
inni sprzedawcy podkreślają, że fotocela nie wyzwala lampy, Sony Ci pisze, że tej lampy nie da się wyzwolić a Ty jeszcze na wszelki wypadek pytasz?

No proszę Cię!...

Pytania na obu forach zadałem jednocześnie

Art Erie
02-01-2013, 14:52
inni sprzedawcy podkreślają, że fotocela nie wyzwala lampy, Sony Ci pisze, że tej lampy nie da się wyzwolić [...]

Więc problem rozwiązany.

zieli
03-01-2013, 10:04
Też tak podejrzewam...albo ta lampa nie zadziała z fotocelą, szczególnie że inni sprzedawcy na alle podkeślają że fotocela nie wyzwala tej lampy. Ponadto na forum Sony otrzymałem taką odpowiedź:
"Problem leży w lampie. Coś w sofcie sprawia, że zanim 42'ka będzie mogła być wyzwolona, musi być "aktywowana" przez wsunięcie jej w sanki aparatu".

Witam;
również wcześniej używałem systemu Minolty - lampa była co prawda produkowana przez Minoltę (5600HSD), ale być może Sony użyło podobnych rozwiązań. Ja miałem podobne objawy związane z zabrudzeniem mikrostyku, który był umieszczony między szyną sanek mocowania a obudową lampy. Nie wygląda to co prawda na przyczynę w Twoim przypadku - ale warto to sprawdzić dla świętego spokoju. Zauważyłem, że sprzedawcy delkarują, ze ta fotocela nie działa z nowszymi konstrukcjami lamp. Moim zdaniem wynika to z poziomu napięć a nie ograniczeń w oprogramowaniu.
Być może w ogóle ta fotocela nie ma własnego zasilania?
Zerknij na poniższy link:
http://www.pbase.com/pganzel/image/52125558/original
po pierwsze można spróbować wyzwolić lampę bez użycia fotoceli zwierając odpowiednie styki. Jeżeli to zadziała, to może oznaczac, że problem tkwi w układzie lampa-fotocela i można spróbować potraktować fotocelę jako hmm... body na rysunku i spróbować wyzwolić lampę za pomocą tego układu.
Czy skóra warta jest wyprawki? Szczerze mówiąc patrząc na ceny lamp Y....o nie sądzę, ale to musisz sam ocenić.
Pozdrawiam
Piotr Z.