Zobacz pełną wersję : 24 2,8D vs 28 1,8G | 85 1,8D vs 85 1,8G
Cześć
mam 24 2,8D, 50 1,4D i 85 1,8 bez D
zamierzam dokupić samyanga 14mm 2,8 i teraz sie zaczyna dylemat
24 2,8D vs 28 1,8G: czy warto zrezygnować z 4mm dla 1 i 1/3EV światła? (mając juz te 14mm )
jesli tak to opłaca mi sie tez zmienić 85 1,8 D na G bo troszke lepsza na f1,8, nie wiem tylko o ile strace na szybkości AF, ale zyskam też, że rozmiar filtra bedzie taki sam jak 28 1,8
z zakresu i szkieł, które mam jestem zadowolony, ale moze troszke polepsze sobie jakość przy pełnej dziurze, podobno lepszy kontrast maja szkiełka G, ehhh
i co począć?
A do czego szkliska potrzebujesz?
No tak, czyli: portrecik, rodzinka, wakacje, czasem reportażyk ślubny
No taki amator z ambicjami
28/1,8 to po prostu dobre szkło bez dwóch zdań. Dobre i bezkonkurencyjne. Cenowo oczywiście. Choć 24/1,4 wcale nie miażdży AF-em ani jakością obrazka 28tki. Ba - ta jest nawet bardziej kontrastowa moim zdaniem.
Tak się składa że pracowałem na N24/2.8D jakiś czas, teraz mam N28/1.8G od momentu premiery, i powiem Ci, że nie brałbym N24 mimo że N28 kosztuje 2,5k pln, chyba że na zapas. Jeśli zamierzasz iść do ciemnego kościoła to światło 1.8 jest nieocenione. Po drugie, N24 ostra na 2.8 jest w centrum, a im bliżej brzegu tym większe mydło, ja i tak miałem super sztukę bo zauważalnie mniej ostre miała tylko rogi, ale z tego co czytałem to ciężko taką sztukę ustrzelić. N28 na przysłonie 2.8 będzie bez porównania ostrzejsza i to w całym kadrze, bez porównania lepiej się zachowuje pod światło, ma lepszy kontrast, kolory, i światło 1.8 które się przyda baaaaardzo w Twoich bardziej ambitnych wypadach, dodam że to szkło na 1.8 jest ostre, coś jak N35DX.
N28/1.8G to obecnie jedno z moich ulubionych szkieł, nie żałuję ani złotówki na nie wydanej mimo że zapłaciłem prawie 3k bo zaraz po premierze. A trochę tych szkieł w życiu różnych miałem. Powiem Ci że jak przesiądziesz się z mało kontrastowego, bladego jak ściana pod słońce N24/2.8 ostrego głównie w centrum, na kolorowy, kontrastowy, jasny i ostry w całym kadrze obrazek z N28/1.8 który ze słońcem świetnie daje sobie radę, to bardzo polubisz szeroki kadr. Moje odczucia po przesiadce tak właśnie można opisać. Bardzo polecam to szkło.
Radek Radziszewski
07-01-2013, 09:35
Kolega powyżej temat wyczerpał. Ja mam 28 1.8 w zasadzie od dnia premiery ponieważ zawsze chciałem szkła 28mm - moja ulubiona 35 jest świetna ale często niestety nadal za szeroko. Ja polecam ci 28 1.8 jednak przed zakupem popstrykaj przynajmniej z 30 fotek na różne odległości na 1.8 i zobacz czy trafia jak trzeba bo to szkło potrafi czasem nie być dokładne.
LordYoghurt
07-01-2013, 10:54
Mam m.in. 24/2.8D i 35/2. 24/2.8 kupiłem chcąc mieć szerokokątne, niewielkie i względnie jasne szkło, ale finalnie po chwili zabawy bardzo mało nim fotografowałem. To dobry obiektyw, ale nie bez wad. Dystorsja, bliki, utrata kontrastu pod światło, słaba ostrość przynajmniej do f/5.6 w rogach to najważniejsze z nich. Generalnie mogę potwierdzić wszystko, co napisał Aeon88.
To 35 była moim ulubionym szkłem i ulubioną ogniskową. Małe, lekkie, ostre, z szybki AF. Jak pojawił się na rynku 28/1.8 to pomyślałem "po co to komu?". Ani szeroki jak 24, ani uniwersalny jak 35... A jednak, teraz 28 to moje ulubione szkło. Bardzo ostre w całym kadrze, piękne kolory, świetne trzymanie kontrastu pod słońce, szybki, cichy i celny AF (ja ze swoim nie mam problemu), mała odległość ostrzenia. Do tego bardzo dobrze skorygowana dystorsja - można robić zdjęcie z niewielkiej odległości nie martwiąc się o przerysowania - w 24/2.8 jest z tym słabo i myślałem do niedawna, że trzeba co najmniej ogniskowej 35mm żeby uniknąć zniekształceń, ale właśnie nowa 28mm okazał się być świetna. Jest też duża różnica między 1.8 a 2.8 - to wymierna, bo np. fotografujesz na ISO 1600 a nie 4000. W porównaniu do 35 podoba mi się przestrzeń jaką uzyskuje się na zdjęciu - jednak 35 jest bardzo zachowawcza, a 28 ma już ten pazur szerokiego kąta.
Co do 85/1.8G to jestem zachwycony. Najostrzejsze szkło (nie licząc 70-200 II czy 200/2) jakie miałem w rękach. AF nieco powolny, ale precyzyjny, w portrecie niczego mu nie brakuje, dobrze przeostrza. Kolory, kontrast jak w 28mm, czyli wzorowo. Ale skoro masz 85mm to nie wiem czy jest sens zmieniać, bo będziesz musiał z 1000zł dopłacić. Znam takich co zmienili i są zadowoleni, ale znam tez takich którzy nie zmienili i też są zadowoleni ;-)
EDIT: recenzja 28/1.8G na DXOMark
http://www.dxomark.com/index.php/Publications/DxOMark-Reviews/Nikon-AF-S-Nikkor-28mm-f-1.8G-A-stellar-performer/Measurements
PS. Mając 1.8 w szerokim kącie możesz w kościele bardzo zjechać z czasem i używając f/1.8 zrobić bardzo jasne zdjęcie tam gdzie szkło 2.8 by nie dawało rady, bo czas byłby ponad 2x dłuższy wymagany do tak samo doświetlonego kadru... To robi ogromną różnicę, bo mając f/1.8 ustawisz czas 1/30 i zrobisz bardzo jasne zdjęcie, żeby szkłem 2.8 zrobić takie samo musiałbyś zejść minimum do 1/15 a nie zawsze jest jak (jak się np łapy trzęsą tak jak mi :D)
Aeon88 czy masz może jakis przykład rozkład głębi f1,8 i f2,8?
Ja nie chciałbym jakoś strasznie rozpisywać się, ale wymiana na 28 1.8 z 24 2.8 to jak przesiadka z roweru na motocykl. 28 przede wszystkim daje dużo bardziej atrakcyjny obraz, ot tak, na wyświetlaczu. Ogniskowa, światło, przecież wiesz co to za różnica. Ogromnym atutem 28 jest plastyczny, ostry, kontrastowy, taki nowoczesny obraz.
Ja również wolę 85G, niż 85D, bo ma ładniejsze kolory, bardziej zbliżone reszty szkieł G. Jak miałem sporo szkieł G, to 85 1.4D wyglądał jakby na inny profilu barwny był obrabiany. Wymieniłem 85 1.4D na 85 1.8G i teraz drugi obiektyw ma spójny obraz z 85 1.4G, a na tym mi zależało. A na wymianie zostało mi 1000zł i sporo lżejszy opcja.
Jeśli zmienisz te dwa D na dwa G, uzyskasz bardzo dużo moim zdaniem.
dzieki za podpowiedzi
kłopocik jest jeszcze z dostepnością tych szkieł w mojej miejscowości, a nie mam teraz czasu by pojechać do Londynu ( bo najpewniej) by sobie je podpiąć i sam ocenić kolorki, kontrast i prace AF
to wszystko co opisaliście jest bardzo zachęcające
właśnie w tym tyg był kolejny news, że kolejna sieć sklepów fotograficznych Jessops w UK będzie zamykać swoje sklepy z uwagi na kłopoty finansowe,
wieć nie mam gdzie podpiąć i sobie sprawdzić, teoretycznie w lutym moze coś wyjdzie
oczywiście śledze wątki o 28 1,8 i 85 1,8
jeszcze jedno pytanko
czy wasze szkiełka wykazują jakąkolwiek tendecje BF/FF przy podpięciu lampy, nowej SB700/9.. ? czy raczej są to przypadki marginalne, czyli tylko to akurat szkło z tą lampą tak ma i już
Mi sie wydaje ze tu nie. chodzi o lampe a bardziej o podswitlenie af (wzorem) z lampy. Znany problem i pomaga jego wyłączenie.