PDA

Zobacz pełną wersję : szczęśliwe rodzeństwo

lukaug
01-01-2013, 21:57
Słowem wstępu. Chcę podarować dziadkom fotkę w ramce naszych pociech więc proszę o komentarz jak Wam się podoba. Która jest przyjemniejsza dla oka? Dodam, że obie fotki zrobione... małpką Fuji S5600 :) bo tę miałem akurat pod ręką. Tak wiem, nie są to zdjęcia górnych lotów, ale chodzi wyłącznie o emocje i uchwycenie chwili. Proszę o ocenę pierwszego wrażenia, nie techniki. 1 czy 2? Będę wdzięczny za oddane głosy :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/841/olaibartek1.jpg/)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/716/olaibartek2.jpg/)

zbig1972
01-01-2013, 22:10
Kiepskie. Jeśli będą chcieli włożyć je do ramki, to dzieciaki będą oglądać ze skrzywioną głową. Zróbe je jeszcze raz. W kadrze dzieciaki w pionie. Dziewczynkę tak uczesz, żeby nie było widać ich jako dzieci leżące. Tło fotnij tak, żeby wypełniło dokładnie cały kadr. I zrób zdjęcie tak, żeby dzieci miały otwarte oczy on i oczywiście uśmiechnięty. Powodzenia.

lukaug
01-01-2013, 22:16
Kiepskie. Jeśli będą chcieli włożyć je do ramki, to dzieciaki będą oglądać ze skrzywioną głową. Zróbe je jeszcze raz. W kadrze dzieciaki w pionie. Dziewczynkę tak uczesz, żeby nie było widać ich jako dzieci leżące. Tło fotnij tak, żeby wypełniło dokładnie cały kadr. I zrób zdjęcie tak, żeby dzieci miały otwarte oczy on i oczywiście uśmiechnięty. Powodzenia.

Wiem, technicznie leży, ale to o czym piszesz to "ustawka", a to w przypadku mojej córci jest wykluczone z uwagi na temperamet i indywidualizm 3,5-latka :-) Fotki zrobione 3 min. po przebudzeniu, więc dość naturalna fruzura. W każdym razie dzięki za komentarz.

zbig1972
01-01-2013, 22:23
Ja poprostu staram Ci się powiedzieć na co czekają dziadkowie. Lepiej walnąć 100 fotek i dać im to co ich rozczuli, niż taki "strzał z biodra" i zostać okrzykniętym chałturnikiem. Pal licho jeśli to Twoi rodzice, ale jeśli ta ramka jest dla teściów...

lukaug
01-01-2013, 22:31
Zgadzam się po części, ale zbytnie skupianie się na technice w przypadku fotografii dziecięcej zabija emocje i powoduje sztuczność. W tym przypadku miałem okazję wykonania 5 pstryków, po chwili córcia pobiegła do lalek :-D Lepiej mieć fotkę jak rodzeństwo się tuli (rzadkość!) czy jej nie mieć?

josephebeloki
01-01-2013, 23:11
Zgadzam się po części, ale zbytnie skupianie się na technice w przypadku fotografii dziecięcej zabija emocje i powoduje sztuczność. W tym przypadku miałem okazję wykonania 5 pstryków, po chwili córcia pobiegła do lalek :-D Lepiej mieć fotkę jak rodzeństwo się tuli (rzadkość!) czy jej nie mieć?

... i to jest sztuka fotografa aby zrobić tak... żeby było technicznie dobrze, nie odwracało uwagi, nie zabijało emocji, nie powodowało sztuczności i do tego powalało oglądającego fotkę => w przeciwnym wypadku mówimy o Cioci Kloci pstrykającej od tak o "z du**".

Zatem jeśli na forum fotograficznym się pytasz o takie rzeczy, to rozumiemy że jesteś fotografem, bądź aspirujesz w tym kierunku. Jeśli na technice Ci NIE zależy, a jak robisz fotki to zabijasz emocje i zdjęcia wychodzą sztucznie => to odpuść sobie fotografowanie :)

lukaug
02-01-2013, 00:25
Jeśli na technice Ci NIE zależy, a jak robisz fotki to zabijasz emocje i zdjęcia wychodzą sztucznie => to odpuść sobie fotografowanie :)

Dzięki Stary. Uświadomiłeś mnie, że powinienem odpuścić :) Zamykam wątek.

klocek
02-01-2013, 20:18
Nie zamykaj tak szybko:) Jak ma być ładnie dla dziadków to proponuje położyć dzieciaki na brzuchach obok siebie i zrobić im zdjęcie.
Mniejsze podniesie główkę a i perspektywę, i tło przy okazji będziesz miał ciekawsze.

Pozdrawiam,
Łukasz

Zeb McKane
04-01-2013, 11:36
Dziadkowie ucieszą się z każdego zdjęcia swoich kochanych wnucząt (no chyba że sami siedzą na naszym forum i mają xxxxx postów...:?:), dzieci szybko rosną. Ty oczywiście oceniasz zdjęcie przez pryzmat uczucia i tego nikt nie zmieni. Po prostu wywołaj, włóż w kopertę i wio. Być może pobawiłbym się suwaczkami aby weselej, kolorowo/kontrastowo było.

DeGusto27
05-01-2013, 17:20
Moim zdaniem zdjęcia urocze, a dziadkom z pewnością się spodobają! Dzieci rosną w mgnieniu oka, więc niedługo będziecie mogli zrobić nowe zdjęcia.

Dexter88
05-01-2013, 18:09
Tak jak kolega napisał, dziadkowie ucieszą się z każdego zdjęcia, bzdurą jest pisanie o technice itd., tu nie chodzi o nic profesjonalnego, ale o rodzinę.
A te zdjęcia całkiem ok do takiej sytuacji. Można za to trochę zyskać bawiąc się obróbką, jak chcesz daj znać to ci to zrobię.

lukaug
06-01-2013, 23:55
Bardzo dziękuję Wam za różne opinie. Faktycznie jest tak, że nieobiektywnie oceniam kadry własnych pociech, kiedy patrząc na nie błyskawicznie przenoszę się do chwili, kiedy zostały uchwycone i buzia się sama cieszy. Kadrowanie, obróbka w moim odbiorze ma wówczas drugorzędne znaczenie, nie wspominając o dziadkach, którzy na pewno się za nie nie pogniewają. Ich wartość sentymentalna urośnie wraz z upływem czasu. A co do techniki, cóż.. jak pisałem, zdjęcia zrobiłem małpą - Fuji S5600, której używam wyłącznie na wakacjach i służbowo... do fotodokumentacji na budowach :) Biorąc do ręki Nikony jakaś inna lampka mi się zapala w glowie - taki chory efekt, że z tych puszek powinny lepsze kadry wychodzić. W każdym razie o tym myślę, a przy małpie jestem WOLNY. Macie coś takiego? :)