Zobacz pełną wersję : szczęśliwe rodzeństwo
Słowem wstępu. Chcę podarować dziadkom fotkę w ramce naszych pociech więc proszę o komentarz jak Wam się podoba. Która jest przyjemniejsza dla oka? Dodam, że obie fotki zrobione... małpką Fuji S5600 :) bo tę miałem akurat pod ręką. Tak wiem, nie są to zdjęcia górnych lotów, ale chodzi wyłącznie o emocje i uchwycenie chwili. Proszę o ocenę pierwszego wrażenia, nie techniki. 1 czy 2? Będę wdzięczny za oddane głosy :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/841/olaibartek1.jpg/)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/716/olaibartek2.jpg/)
zbig1972
01-01-2013, 22:10
Kiepskie. Jeśli będą chcieli włożyć je do ramki, to dzieciaki będą oglądać ze skrzywioną głową. Zróbe je jeszcze raz. W kadrze dzieciaki w pionie. Dziewczynkę tak uczesz, żeby nie było widać ich jako dzieci leżące. Tło fotnij tak, żeby wypełniło dokładnie cały kadr. I zrób zdjęcie tak, żeby dzieci miały otwarte oczy on i oczywiście uśmiechnięty. Powodzenia.
Kiepskie. Jeśli będą chcieli włożyć je do ramki, to dzieciaki będą oglądać ze skrzywioną głową. Zróbe je jeszcze raz. W kadrze dzieciaki w pionie. Dziewczynkę tak uczesz, żeby nie było widać ich jako dzieci leżące. Tło fotnij tak, żeby wypełniło dokładnie cały kadr. I zrób zdjęcie tak, żeby dzieci miały otwarte oczy on i oczywiście uśmiechnięty. Powodzenia.
Wiem, technicznie leży, ale to o czym piszesz to "ustawka", a to w przypadku mojej córci jest wykluczone z uwagi na temperamet i indywidualizm 3,5-latka :-) Fotki zrobione 3 min. po przebudzeniu, więc dość naturalna fruzura. W każdym razie dzięki za komentarz.
zbig1972
01-01-2013, 22:23
Ja poprostu staram Ci się powiedzieć na co czekają dziadkowie. Lepiej walnąć 100 fotek i dać im to co ich rozczuli, niż taki "strzał z biodra" i zostać okrzykniętym chałturnikiem. Pal licho jeśli to Twoi rodzice, ale jeśli ta ramka jest dla teściów...
Zgadzam się po części, ale zbytnie skupianie się na technice w przypadku fotografii dziecięcej zabija emocje i powoduje sztuczność. W tym przypadku miałem okazję wykonania 5 pstryków, po chwili córcia pobiegła do lalek :-D Lepiej mieć fotkę jak rodzeństwo się tuli (rzadkość!) czy jej nie mieć?
josephebeloki
01-01-2013, 23:11
Zgadzam się po części, ale zbytnie skupianie się na technice w przypadku fotografii dziecięcej zabija emocje i powoduje sztuczność. W tym przypadku miałem okazję wykonania 5 pstryków, po chwili córcia pobiegła do lalek :-D Lepiej mieć fotkę jak rodzeństwo się tuli (rzadkość!) czy jej nie mieć?
... i to jest sztuka fotografa aby zrobić tak... żeby było technicznie dobrze, nie odwracało uwagi, nie zabijało emocji, nie powodowało sztuczności i do tego powalało oglądającego fotkę => w przeciwnym wypadku mówimy o Cioci Kloci pstrykającej od tak o "z du**".
Zatem jeśli na forum fotograficznym się pytasz o takie rzeczy, to rozumiemy że jesteś fotografem, bądź aspirujesz w tym kierunku. Jeśli na technice Ci NIE zależy, a jak robisz fotki to zabijasz emocje i zdjęcia wychodzą sztucznie => to odpuść sobie fotografowanie :)
Jeśli na technice Ci NIE zależy, a jak robisz fotki to zabijasz emocje i zdjęcia wychodzą sztucznie => to odpuść sobie fotografowanie :)
Dzięki Stary. Uświadomiłeś mnie, że powinienem odpuścić :) Zamykam wątek.
Nie zamykaj tak szybko:) Jak ma być ładnie dla dziadków to proponuje położyć dzieciaki na brzuchach obok siebie i zrobić im zdjęcie.
Mniejsze podniesie główkę a i perspektywę, i tło przy okazji będziesz miał ciekawsze.
Pozdrawiam,
Łukasz
Zeb McKane
04-01-2013, 11:36
Dziadkowie ucieszą się z każdego zdjęcia swoich kochanych wnucząt (no chyba że sami siedzą na naszym forum i mają xxxxx postów...:?:), dzieci szybko rosną. Ty oczywiście oceniasz zdjęcie przez pryzmat uczucia i tego nikt nie zmieni. Po prostu wywołaj, włóż w kopertę i wio. Być może pobawiłbym się suwaczkami aby weselej, kolorowo/kontrastowo było.
DeGusto27
05-01-2013, 17:20
Moim zdaniem zdjęcia urocze, a dziadkom z pewnością się spodobają! Dzieci rosną w mgnieniu oka, więc niedługo będziecie mogli zrobić nowe zdjęcia.
Dexter88
05-01-2013, 18:09
Tak jak kolega napisał, dziadkowie ucieszą się z każdego zdjęcia, bzdurą jest pisanie o technice itd., tu nie chodzi o nic profesjonalnego, ale o rodzinę.
A te zdjęcia całkiem ok do takiej sytuacji. Można za to trochę zyskać bawiąc się obróbką, jak chcesz daj znać to ci to zrobię.
Bardzo dziękuję Wam za różne opinie. Faktycznie jest tak, że nieobiektywnie oceniam kadry własnych pociech, kiedy patrząc na nie błyskawicznie przenoszę się do chwili, kiedy zostały uchwycone i buzia się sama cieszy. Kadrowanie, obróbka w moim odbiorze ma wówczas drugorzędne znaczenie, nie wspominając o dziadkach, którzy na pewno się za nie nie pogniewają. Ich wartość sentymentalna urośnie wraz z upływem czasu. A co do techniki, cóż.. jak pisałem, zdjęcia zrobiłem małpą - Fuji S5600, której używam wyłącznie na wakacjach i służbowo... do fotodokumentacji na budowach :) Biorąc do ręki Nikony jakaś inna lampka mi się zapala w glowie - taki chory efekt, że z tych puszek powinny lepsze kadry wychodzić. W każdym razie o tym myślę, a przy małpie jestem WOLNY. Macie coś takiego? :)