Zobacz pełną wersję : Jaki aparat z Obiektywem do 3000zł ??
gregzorba
01-01-2013, 16:23
Witam, mam do was pytanie, a właściwie do posiadaczy aparatów z niższej półki cenowej. Mój szwagier zamierza kupić sobie na początek zestaw z obiektywem do 3000zł. Interesuje go tylko nowy sprzęt.
Od siebie poleciłem mu Nikona D90 (1950zł) (ponieważ sam kiedyś miałem ten aparat) + Nikkor 35mm f/1.8G (750zł) + karta i etc.
Powiedzcie mi czy w kwocie zbliżonej do w/w zestawu, zaoferowalibyście mi coś lepszego?
irek6311
01-01-2013, 16:38
Nikon D3100 + Nikkor AF-S VR 18-105 mm wystarczy na początek przygody z fotografią ,
pakowanie się w Nikon D90 ma sens jak planuje inwestowanie w obiektywy stało ogniskowe a to nie jest takie oczywiste u amatora .
gregzorba
01-01-2013, 16:40
Ale ten amator ma jakieś pojęcie o fotografii, i już od dawna wie że w/w obiektyw przez ciebie, to shit!
Dexter88
01-01-2013, 16:49
Ja tam zawsze będę polecał D90 ponad te plastiki. Natomiast co do obiektywu to stałka oczywiście śliczna, następny w który warto zainwestować to oczywiście pięćdziesiątka.
irek6311
01-01-2013, 17:05
Ale ten amator ma jakieś pojęcie o fotografii, i już od dawna wie że w/w obiektyw przez ciebie, to shit!W tak ograniczonym budżecie raczej nie kupi nawet używanego ikkor AF-S DX 17-55 mm f/2.8G IF-ED ...
więc trudno polecić coś lepszego od Nikkor AF-S VR 18-105 mm f/3.5-5.6 DX ED ,
obiektyw jest stosunkowo dobry jak na cenę zakupu i napewno nie jest tandetny < jakość zdjęć jaką uzyska fotograf zależy tylko od niego ,
gnioty udało mi się zrobić na D700 z Nikkor AF-S 24-70 mm f/2.8G ED więc to nie wina sprzętu a fotografa ...
dobrze że byłem jako 2 fotograf na Ślubie ale warunki były trudne a ja 2 raz dopiero nim fotografowałem taką imprezę ,
amator raczej nie wykorzysta sprzętu w 100% więc pakowanie się w drogi sprzęt uważam za mało sensowne .
Myślę, że d90 to dobra opcja. W przeciwieństwie do tych współczesnych puszek, jest to konstrukcja sprawdzona i pancerna. Sam używam i bardzo mi ten model odpowiada (chociażby ze względu na ergonomię).
gregzorba
01-01-2013, 18:54
trudno polecić coś lepszego od Nikkor AF-S VR 18-105 mm f/3.5-5.6 DX ED uważasz że ten większy KIT jest lepszy od 35ki?? no chyba sobie żartujesz!
gnioty udało mi się zrobić na D700 z Nikkor AF-S 24-70 mm f/2.8G ED więc to nie wina sprzętu a fotografa .. Jeśli t prawda, to zastanawia mnie fakt, to zastanawia mnie po co mi doradzasz? Skoro w/w sprzętem nie potrafiłeś focić, a polecasz szkło kitowe?
amator raczej nie wykorzysta sprzętu w 100% więc pakowanie się w drogi sprzęt uważam za mało sensowne . 3000zł, to powiedzmy sobie szczerze, minimum w zakresie fotografii cyfrowej.
p.s. Proszę Cię, o nie udzielanie się już w ty poście, bo najwyraźniej nie masz pojęcia o czym piszesz, już nie mówiąc o twoim doświadczeniu o jakim sam napisałeś :)
militarius
01-01-2013, 19:02
uważasz że ten większy KIT jest lepszy od 35ki?? no chyba sobie żartujesz!
nie jest lepszy, ale bardziej uniwersalny dla amatora :)
3000zł, to powiedzmy sobie szczerze, minimum w zakresie fotografii cyfrowej.
Poważnie? :) używane D50 za 400-500 zł + 28-80 3,3-5,6 za 100-150 zł, ewentualnie 50 1.8D za 300 zł. Da się? oczywiście :) i tym zestawem wcale nie zrobi dużo gorszych zdjęć, a jakości JPGów z puszki pozazdrości wiele ludzi.
Proszę o trzymanie się pytania jakie zadał autor i udzielanie konkretnych odpowiedzi. Sprzęt miał być nowy.
uważasz że ten większy KIT jest lepszy od 35ki?? no chyba sobie żartujesz!
Jeśli t prawda, to zastanawia mnie fakt, to zastanawia mnie po co mi doradzasz? Skoro w/w sprzętem nie potrafiłeś focić, a polecasz szkło kitowe?
3000zł, to powiedzmy sobie szczerze, minimum w zakresie fotografii cyfrowej.
p.s. Proszę Cię, o nie udzielanie się już w ty poście, bo najwyraźniej nie masz pojęcia o czym piszesz, już nie mówiąc o twoim doświadczeniu o jakim sam napisałeś :)
Greg, poleciłbym dokładnie ten sam zestaw co Ty - D90 + 35mm f/1.8, ale nie byłbym tak stanowczy w określaniu 18-105 shitem. Dodatkowo można uznać, że 18-105 jest lepszym obiektywem od 35tki, oczywiście w określonych zastosowaniach - choćby to że jest zdecydowanie szerszy i będziesz w stanie zrobić zdjęcia wielu osób w domu bez wchodzenia w ścianę oraz zdecydowanie dłuższy, co pozwoli np. na zrobienie zdjęcia detalu po drugiej stronie urwiska bez skakania z niego :).
Tak samo zresztą jak np. Lublin jest lepszy od np. Porsche 911... do przewożenia mebli. Oczywiście 911tka jest ładniejsza, szybsza, szlachetniejsza itd, ale czy lepsza? ;)
PS A już Twój PS był wyjątkowo marny. Jeśli chcesz po prostu, aby potwierdzono Ci Twój wybór i pogłaskano po główce to napiszy wyraźnie ;).
sokolnik
01-01-2013, 21:16
D90 + 18-105
D5100 + 18-105
dla amatora, przyda się szeroki kąt i zoom, a jak już złapie bakcyla to będzie sobie kupował obiektywy. Jak nie chce wydawać dużo na obiektywy to niech bierze D90 a potem kupuje szkła używane bez silnika, 50 mm już za 350 zł
D90 + 18-105
D5100 + 18-105
dla amatora, przyda się szeroki kąt i zoom, a jak już złapie bakcyla to będzie sobie kupował obiektywy. Jak nie chce wydawać dużo na obiektywy to niech bierze D90 a potem kupuje szkła używane bez silnika, 50 mm już za 350 zł
Masz rację, może i ja bym teraz pokusił się o D90 jednak ergonomia lepsza niż w D5100 którą posiadam (aczkolwiek idzie się przyzwyczaić ) a i jednak obiektywy tańsze do 90tki bo bez silnika, a używki to już w ogóle :)
sokolnik
03-01-2013, 00:43
Masz rację, może i ja bym teraz pokusił się o D90 jednak ergonomia lepsza niż w D5100 którą posiadam (aczkolwiek idzie się przyzwyczaić ) a i jednak obiektywy tańsze do 90tki bo bez silnika, a używki to już w ogóle :)
ja tak gadam, że zaletą D90 jest śrubokręt, szkła bez silnika itp... to dla mnie był argument jak kupowałem D90-18-105 w zestawie. Myślałem sobie wtedy, że w przyszłości kupować będę obiektywy, ale nie wiedziałem jaka będzie moja sytuacja finansowa i czy będzie mnie stać na obiektywy z silnikiem (niby lepsze, nowsze, poprawiona optyka).
Niedawno świadomie kupiłem 35 1.8G bo chce mieć stałkę standard. Teraz wiem, że następne szkło to albo szeroki kąt 10-20mm albo 85 1.8 G, wersja G bo ładniejsze daję rozmycie tła. Finanse mi na to pozwalają, ale czekam z zakupem, są inne ważniejsze rzeczy :)
dla amatora, który zaczyna fotografię, możliwość kupna tanich szkieł stało ogniskowych to moim zdaniem, ważny argument.
Najlepiej by było i ten zoom i 35mm.
Ale nie zapomnij o lampie.
Bo bez tego to zdjęcie w domu są słabe.
gregzorba
08-01-2013, 12:31
OK, dzięki za pomoc. Jednak wyszło na początek wersja z 18-105, z ewentualnym dokupieniem 35mm.
Lepiej d90+18+55 jest szeroki kąt i do tego 50 1.8 spokojnie do portretów. lepszy zestaw niz z 18-105;)
Lepiej d90+18+55 jest szeroki kąt i do tego 50 1.8 spokojnie do portretów. lepszy zestaw niz z 18-105;)
lepszy jak lepszy - zależy w czym ;) - np. w fotografowaniu dalej połozonych obiektów to jest zdecydowanie "lepszy" ;)