PDA

Zobacz pełną wersję : D5100 - problem z bateria i ostroscia

OKS92
31-12-2012, 19:30
Witam!

Kupilem Nikona D5100 w FOTOJOKERze. Mialem juz wczesniej kupiony (tez w FJ) obiektyw Nikkor 35/ 1.8.
Body dostalem w ostatni piatek, wiec mam jeszcze okolo tydzien na ew. reklamacje.

Zabralem sie za "testy" i musze powiedziec ze szwankuja 2 rzeczy:
1) bateria
2) slaba ostrosc

1) Bateria wytrzymuje krotko (jeden dzien). Formatowalem ja, tzn ladowalem 12 godzin po pelnym rozladowaniu, itd. itd.

Na baterii robie tylko ok. 200 zdjec, ciut malo (instrukcja podaje 600 zdjec; w D90 robilem na innej baterii 800-1000). Nie uzywam flasha, ani LV bardzo intensywnie, tylko w czesci zdjec.
Zdecydowanie cos jest nie tak z akumulatorem. Dlatego chcialem zapytac jak reklamowac sprzet (kupiony w FJ)? Oddac do najblizszego sklepu czy im poprostu odeslac?

2) Wiele zdjec mam nieostrych. Okolo polowa zdjec wychodzi mi nieostra i zastanawiam sie czy obiektyw lub body niema BF lub FF.
Nie bardzo wiem, jak to sprawdzic w warunkach domowych? Czytalem kiedys o testach "bateryjkowych"? Macie jakis link do opisu testu (taki zeby byl dobry / sprawdzony)?

Jak wykonac "testowe" zdjecia, zebym mogl je pokazac, zebyscie mogli ocenic sprzet?

Na D90, ten sam obiektyw sprawowal sie duzo lepiej - 90% zdjec bylo ostrych jak zyleta, tu na nowym D5100 juz tak jest rzadko (tylko jakies 40% zdjec jest dobrych, a moze mniej niz 40%).

Zastanawiam sie jak reklamowac sprzet? Chyba za wczesnie by jechac do serwisu na naprawe, skoro mam 10 dni na reklamacje sprzetu?

Dzieki za Wasze sugestie!

Juz teraz zycze Szczesliwego Nowego Roku!

Pozdrawiam.

wasilewk
31-12-2012, 19:34
Gdyby to mnie się przytrafiło, to zażądałbym wymiany sprzętu na inny.

OKS92
31-12-2012, 19:36
Z tymi BF / FF to nie jestem na 100% pewny (choc jak pisalem w D90 nie mialem tylu zwalonych zdjec), a bateria jest definitywnie do kitu. Wymieniac calosc?

Oczywiscie jeszcze musze wykonac test na BF / FF zeby miec pewnosc...

piterdm
31-12-2012, 19:37
Jeśli tyle zdjęć masz nie ostrych to widocznie puszka wymaga kalibracji. Co do bateri to czytałem, że cudów nie ma. Jak chcesz reklamować?

Dexter88
31-12-2012, 19:38
Jak reklamować nie mam pojęcia, bo kupuję tylko w sprawdzonych sklepach stacjonarnych w moim mieście.
Formatować to możesz dysk twardy, tudzież kartę pamięci. Baterie się forumuje, tzn. formowało.
Nowoczesne akumulatory można dowolnie doładowywać i użytkować, nie zmienia się przy tym ich pojemność, co było
częste w wypadku akumulatorów niklowo-metalowo-wodorkowych.
Prostym testem ostrzenia będzie włączenie trybu Manual, ustawienie iso 100-400, czasu naświetlenia 640 do 1000 ms,
maksymalne otwarcie przysłony, ogniskowa w Twoim wypadku 35mm, tryb AF-S, C6, czyli jeden punkt centralny.
Fotografujesz w ten sposób jedno słowo w otwartej książce z kąta około 45 stopni i sprawdzasz na komputerze, czy
ostrość za każdym razem wypadła na wybrany punkt.

varjo
31-12-2012, 19:39
Jeśli kupowałeś przez internet, to masz 10 dni na odstąpienie od umowy bez podania przyczyny - czyli możesz ten sprzęt po prostu zwrócić, a sprzedawca musi Ci oddać zapłaconą kwotę. Jeśli chcesz się bawić w naprawę - zostaje Ci procedura gwarancyjna. A kwestię tego jak dostarczyć aparat do naprawy (czy wysyłać gdzieś, czy przynieść do najbliższego salonu) powinien określać regulamin sklepu (sam nie kupowałem nigdy u nich przez internet, więc nie wiem). Jeśli zdecydujesz się na naprawę, najlepiej chyba przedzwonić do FJ i zapytać jak oni to widzą.

wasilewk
31-12-2012, 19:40
Ja bym wybrał sprawdzenie ostrości w plenerze - coś rzeczywistego lepiej się sprawdza.

OKS92
31-12-2012, 19:49
Dexter88 dzieki za objasnienie.

Jeszcze (w 3 dni) nie "rozpracowalem" aparatu. Roznice D90 vs D5100 sa wieksze niz myslalem.
W D90 w wizjerze mialem prostokatne pola ostrosci, a tu tylko mam takie "kropeczki" czerwone (zapalaja sie na chwile). Czy to normalne? :) Mam je na AF-C, AF-S, AF-A.

Przeprowadze "testy" i wrzuce tu wyniki - ale to juz raczej w nowym roku, tak czy siak jak ktos tu cos napisze bede staral sie przygladac dyskusji. Zdjecia jednak wkleje dopiero jutro.

andy royal1209
31-12-2012, 20:01
Cos jest z tymi nowymi Nikonami.
Czasem sie zastanawiam, czy to ze mnie taki do kitu fotograf, ze mam tyle zdjec zawalonych. Ok, super tez mi wychodza (nie tylko moim zdaniem), ale procentowo to tez chyba z polowe mam do wywalki. Ja swojego D3100 wlasnie wyslalem na ebay'a. Wczesniej mialem Pentaxa k-m, foty jak zyleta z Tamronem 70-300 niemal na calej dlugosci ogniskowej, do tego mialem stalke Pentaxa 50mm F1,7 -zdjecia same sie robily. Chcialem sobie "polepszyc", kupilem Nikona i klops. Wiem -biadolenie tu nic nie da, ale fakty sa jakie sa.
Co do baterii to dziwne, bo u mnie w D3100 potrafi caly tydzien i dluzej wytrzymac, przy w miare regularnym pstrykaniu (robie nieco ponad 1000 pstrykniec/miesiac).

bieniek
31-12-2012, 22:28
u mnie z baterią w d5100 też problem, naladowac do fulla nie mogę tylko 50%, wygląda to na uwalonego chipa, zdjęć maksymalnie robię 100 co troszku mnie zdołowało, po przesiadce z fuji s200exr, tam bateria też nie była demonem wydajności......a jednak było lepiej niż w tym wypadku, jakość zdjęć na kitowych obiektywach, wyraźnie lepsza niż w fuji, ale dupy nie urywa, ogólnie gdyby nie bateria byłbym zadowolony z zakupu (dokupiłem gripa i czekam na 2 akumulator, co powinno poprawić sytuację) lampa YN-467 z ittl pięknie pracuje z tym modelem co również poprawiło mi humor, pozdrawiam wszystkich nikonowiczów i życzę udanego sylwestra

pako1
31-12-2012, 23:28
Proponuje kupić zamiennik grip i baterie koszt ok 200zl na + dużo lepszey uchwyt i dwie baterie które u mnie trzymają okolo 600 zdjęć

Borat1979
01-01-2013, 01:22
Formatowalem ja, tzn ladowalem 12 godzin po pelnym rozladowaniu, itd. itd.
Tylko po co skoro to bateria litowo-jonowa?

Proponuje kupić zamiennik grip i baterie koszt ok 200zl na + dużo lepszey uchwyt i dwie baterie które u mnie trzymają okolo 600 zdjęć

Zamiast oddać na gwarancję zepsuty sprzęt to ma jeszcze do tego dopłacać i bez sensu wydawać pieniądze na grip :grin:

pako1
01-01-2013, 11:16
Oczywiście ze oddać na gwarancje, grip daje dużo lepsze trzymanie aparatu o czym się sam przekonałem i polecam a prądu nigdy za dużo.

OKS92
01-01-2013, 18:26
Witam w nowym roku!

BORAT masz racje, bateria nie wymaga formowania (zrobilem jedno ladowanie przez noc, za forum DPR gdzie radzono taka czynnosc). Ale co by nie mowic o formowaniu ;) to, dzis mam 4. dzien body i czwarty raz ladowalem baterie. Rece opadaja :( W D90 robilem to zwykle raz na 10-20 dni i co jakies 800-1000 zdjec (i z wiekszym obiektywem, bo 18-105 VR).
Temat baterii zamykam, bo wiadomo ze jest do reklamacji, dlatego chcialem sie skupic na ostrosci...

Wykonalem klasyczny test ("bateryjkowy") i ze strony TestFocusChart... Nie wiem, nie mam pewnosci czy dobrze, a wiec nie wiem czy wyniki sa miarodajne. Jesli NIE, prosze o wskazowki i powtorze wszystko.
Ktos na forum sugerowal zeby zrobic zdjecia w plenerze i rzeczywiscie poza domem, szczegolnie z LV zdjecia wychodza dobrze (wiekszosc), choc tez nie tak rewelacyjnie jakby mozna sie spodziewac po stalce (z D90 ta sama stalka wspolpracowala ZNACZNIE lepiej).
Natomiast w domu wiekszosc zdjec wychodzi do kitu, szczegolnie w slabszym oswietleniu, ale nawet za dnia i z lampa nie jestem zachwycony, a czesto wrecz zdjecia to porazka.
Robilem zdjecia na AUTO, M i A (tych programow zwykle sie trzymam).

Wracajac do testow.... Zrobilem pare zdjec zalaczam linki do nich (nie wklejam, zeby mnie modemowcy nie przeklinali).
Wyciagnalem z tych testow pewne wnioski, ale niczego nie sugeruje z racji mojego niewielkiego doswiadczenia, dlatego prosze Was o ocene testowych fotek...
Testy wykonalem tylko ze statywu i z pilotem.

Test bateryjkowy:
-----------------

Dwie proby po 4 zdjecia (roznia sie odlegloscia od przedmiotu):

Focus ustawiony na 3. baterie od lewej liczac

1. 152 - f/1.8

http://imageshack.us/a/img405/1822/dsc0152f18.jpg

2. 153 - f/2.2

http://imageshack.us/a/img442/5903/dsc0153f22.jpg

3. 154 - f/2.8

http://imageshack.us/a/img546/7346/dsc0154f28.jpg

4. 156 - f/1.8

http://imageshack.us/a/img585/7793/dsc0156f18.jpg

Focus ustawiony na srodkowa, czarna baterie

5. 160 - f/2

http://imageshack.us/a/img23/3836/dsc0160f2.jpg

6. 164 - f/2

http://imageshack.us/a/img819/4885/dsc0164f2.jpg

7. 166 - f/1.8

http://imageshack.us/a/img89/1148/dsc0166f18.jpg

8. 167 - f/1.8

http://imageshack.us/a/img59/6596/dsc0167f18.jpg

Test z FocusTestChart.com
-------------------------

Oba zdjecia na przyslonie f/1.8

9.

http://imageshack.us/a/img809/7681/dsc0171f18.jpg

10.

http://imageshack.us/a/img809/4613/dsc0172f18.jpg

Chetnie wyslucham Waszych wnioskow i sugestii!

Dzieki za wszelkie uwagi!

pako1
01-01-2013, 21:18
Moim skromnym zdaniem jest ok, sprobuj baterie dac blizej siebie i jeszcze pocykaj gdyby u mnie bylo tak z 85ka to bylbym szczesliwy u mnie jak ostrze na trzecia baterie ostrość idzie na druga i dlatego w poniedzialek jedzie do serwisu ech te sprzęty.

eBarciu
01-01-2013, 23:26
Ktos na forum sugerowal zeby zrobic zdjecia w plenerze i rzeczywiscie poza domem, szczegolnie z LV zdjecia wychodza dobrze (wiekszosc), choc tez nie tak rewelacyjnie jakby mozna sie spodziewac po stalce (z D90 ta sama stalka wspolpracowala ZNACZNIE lepiej).

Witam wszystkich w nowym roku.
jeśli chodzi o testy robione na lv to wywal je do kosza. jeżeli chcesz sprawdzać AF to nie rób fotek przez LV.
co do baterii masz 6 miesięcy na jej reklamowanie ale widać, że Twoja jest uwalona więc reklamuj śmiało albo zwróć puszkę do sprzedawcy.
Generalnie po ponad roku używania D5100 stwierdzam, że bateria to jedyny mankament tej puszki. Poza tym to chyba najmniej wadliwy model tej marki.

bieniek
01-01-2013, 23:49
bateria, akumulator nie podlegają gwarancji przed chwilą sprawdziłem, tylko zasilacz i ładowarka, niestety mi również bateria padła, przy ładowaniu cały czas szybko mruga i nie ładuje, w tej chwili opieram się na paluszkach które wsadzam do gripa w liczbie 6szt, przeliczam koszty i może niech mnie ktoś pokieruje albo pomoże w kwestii doboru tychże paluszków, na razie taka tylko opcja wchodzi w grę, konkretnie chodzi o rodzaj tych paluszków, które się sprawdzą?, dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

OKS92
02-01-2013, 11:05
Witam wszystkich w nowym roku.
jeśli chodzi o testy robione na lv to wywal je do kosza. jeżeli chcesz sprawdzać AF to nie rób fotek przez LV.
co do baterii masz 6 miesięcy na jej reklamowanie ale widać, że Twoja jest uwalona więc reklamuj śmiało albo zwróć puszkę do sprzedawcy.
Generalnie po ponad roku używania D5100 stwierdzam, że bateria to jedyny mankament tej puszki. Poza tym to chyba najmniej wadliwy model tej marki.

Testy sa do kitu (moje znaczy sie). Nie robilem ich na LV (tylko zdjecia w plenerze robilem na LV).

Wyczytalem ze najlepsze testy to sa na urzadzeniach lub wlasnych "tworach" opartych na FocCal. (kartka pod katem 45 stopni oraz miejsce gdzie celujesz AF pod katem prostym).

COs jak tu: http://fotoblogia.pl/2011/05/07/jak-samemu-skalibrowac-obiektyw-poradnik

Bateria jest uwalona wczoraj zrobilem, ok. 160 RAWow i padla.
Slyszalem, ze to jest jeden z tych bezproblemowych modeli Nikona - mam nadzieje, ze moj egzemplarz tez taki bedzie :)
Grip moze sobie kupie, ale najpierw reklamuje baterie i musze sprawdzic czy nie ma FF/ BF.

OKS92
02-01-2013, 11:09
[QUOTE=bieniek;3009467]przy ładowaniu cały czas szybko mruga i nie ładuje, w tej chwili opieram się na paluszkach które wsadzam do gripa w liczbie 6szt[QUOTE]

U mnie laduje sie normalnie (nie miga szybko) i laduje sie ~1.5 h. Natomiast wystarcza na tyle ile pisalem.

Jaki masz grip (na plauszki) ? Jakiej firmy? Jestes z niego zadowolony? Jest wystarczajaco sztywny, nie rusza sie na statywie? I czy kabel spustu migawki idzie na zewnatrz??

Co do paluszkow to polecam SANYO ENELOOP.

pioter m
02-01-2013, 12:23
[QUOTE=bieniek;3009467]przy ładowaniu cały czas szybko mruga i nie ładuje, w tej chwili opieram się na paluszkach które wsadzam do gripa w liczbie 6szt[QUOTE]

U mnie laduje sie normalnie (nie miga szybko) i laduje sie ~1.5 h. Natomiast wystarcza na tyle ile pisalem.

Jaki masz grip (na plauszki) ? Jakiej firmy? Jestes z niego zadowolony? Jest wystarczajaco sztywny, nie rusza sie na statywie? I czy kabel spustu migawki idzie na zewnatrz??

Tak właśnie zachowuje się zwykle ladowarka. Ładowanie przez noc nie ma sensu, bo po osiągnięciu końca ładowania, elektronika odcina prąd i bateryjka może sobie tak stać po koniec świata.
Trzeba też pamiętać, że pełną pojemność bateria li-ion uzyskuje po kilku cyklach ładowania-rozładwywania.

W kwestii jakości ogniw nikona. Padaczki się zdażają. Z autopsji wiem, że markowe zamienniki (np. hahnell) potrafią przeżyć więcej niż 'oryginał', ale nie ma reguły, a i od tych trafiają się wyjątki.

Z paluszków - polecam sanyo eneloop 2000mAh. Są jeszcze droższe w kolorze czarnym, o wyższej pojemności, ale za to ich jakość jest gorsza. Nie warto. Do tego warto nabyć ładowarkę bc-700 lub lepszą, ale nie łądować najwyższym prądem. Nie chodzi tu o same zmniejszenie żywotności baterii, ale o to, że bateryjki potrafią nie naładować się do końca na którymś z kanałów.
Generalnie jest to popularny i polecany zestaw. Polecam lekturę podforum o zasilaniu aparatów.

Ostatnio byłem w zaprzyjaźnionym FJ (znam osoby tam pracujące) i zamieniliśmy parę zdań na temat nikosiów. Koleżanki bardzo utyskiwały na wzrost liczby zwrotów i reklamacji. Twierdzą, że ostatnio polecają klientowi raczej canona (jeśli nie sony ;) ), ponieważ wpadka goni wpadkę (kłopoty z AF, olej na matrycy, kurz na matrycy itd.). To są moje znajome, które wiedzą, co mam i czego mi nie wcisną, więc nie ściemniają.

bieniek
02-01-2013, 13:23
OKS92

grip razem z pilotem zakupiłem na allegro od użytkownika dbfoto (bardzo polecam) zyskałem przez niewielkie gabaryty d5100, na uchwycie pionowym, teraz można zdjęcia robić komfortowo, firmy meike, sztywny i mocno trzyma się na statywie, nie ma luzów, kabelek idzie na zewnątrz i wpina się go w gniazdo gps, co do pilota jest gorszej jakości, ale działa , dzięki za porady

pioter m

Z paluszków - polecam sanyo eneloop 2000mAh. Są jeszcze droższe w kolorze czarnym, o wyższej pojemności, ale za to ich jakość jest gorsza. Nie warto. Do tego warto nabyć ładowarkę bc-700 lub lepszą, ale nie łądować najwyższym prądem. Nie chodzi tu o same zmniejszenie żywotności baterii, ale o to, że bateryjki potrafią nie naładować się do końca na którymś z kanałów.
Generalnie jest to popularny i polecany zestaw. Polecam lekturę podforum o zasilaniu aparatów.

dziękuje serdecznie za wskazówki, pozdrawiam

Polikon
06-01-2013, 22:35
bateria, akumulator nie podlegają gwarancji przed chwilą sprawdziłem, tylko zasilacz i ładowarka, niestety mi również bateria padła, przy ładowaniu cały czas szybko mruga i nie ładuje, w tej chwili opieram się na paluszkach które wsadzam do gripa w liczbie 6szt, przeliczam koszty i może niech mnie ktoś pokieruje albo pomoże w kwestii doboru tychże paluszków, na razie taka tylko opcja wchodzi w grę, konkretnie chodzi o rodzaj tych paluszków, które się sprawdzą?, dzięki za odpowiedź i pozdrawiam
A gdzie kupiłeś Gripa do D5100 na paluszki a nie na akumulatory.

bieniek
07-01-2013, 09:50
A gdzie kupiłeś Gripa do D5100 na paluszki a nie na akumulatory.

tutaj http://allegro.pl/battery-pack-grip-newell-do-nikon-d5100-pilot-ir-i2835519939.html

wkradł się błąd odnośnie sprzedającego jest to guni1 (bardzo polecam szybka wysyłka) i odnośnie opisu jest to firma newell, mam i sprawuje się bez zarzutów, wkład jest na (paluszki 6 szt) oraz osobny wkład na (akumulatory 2szt) u mnie nadal występuje problem z zasilaniem, coś jest nie tak i kto wie czy aparat nie pojedzie do serwisu, na paluszkach alkalicznych tylko 150 zdjęć :( kupię może enelopy i zobaczę jak sytuacja będzie wyglądać..., pozdrawiam

jo44
07-01-2013, 11:46
u mnie nadal występuje problem z zasilaniem, coś jest nie tak i kto wie czy aparat nie pojedzie do serwisu, na paluszkach alkalicznych tylko 150 zdjęć :( kupię może enelopy i zobaczę jak sytuacja będzie wyglądać..., pozdrawiam
Masz podróbkę gripa, coś jest nie ok, a Ty chcesz aparat wysłać do serwisu?
Ciekawa logika.

bieniek
07-01-2013, 12:22
Ciekawa logika.

to samo się dzieje bez gripa, mam 2 akumulator i na nim również jest problem, ewidentnie coś jest nie tak....

Polikon
08-01-2013, 00:23
Ciekawa logika.
A są jakieś oryginalne?
A odnośnie samej aukcji, wysłałem zapytanie odnośnie tych paluszków. Bo w opisie, sprzedający napisał, że zasilanie tylko z akumulatorów EN-EL14.
Po za tym, w samym gripie musiałby być zainstalowany chip stymulujący oryginalny akumulator.

bieniek
08-01-2013, 08:30
A są jakieś oryginalne?
A odnośnie samej aukcji, wysłałem zapytanie odnośnie tych paluszków. Bo w opisie, sprzedający napisał, że zasilanie tylko z akumulatorów EN-EL14.
Po za tym, w samym gripie musiałby być zainstalowany chip stymulujący oryginalny akumulator.

u mnie to wygląda tak:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/836/p1080002c.jpg/)

z gripem czy bez tyle samo ciągnie, nie ma znaczenia.....

Polikon
08-01-2013, 09:11
u mnie to wygląda tak:
z gripem czy bez tyle samo ciągnie, nie ma znaczenia.....
Tylko to jest całkiem inny grip niż na tej aukcji, którą podałeś.
Fajnie to wygląda. Ale jak włożysz tam akumulatory R6 to na starcie aparat będzie miał mniejsze napięcie niż nominalne. Za to na zwykłych bateriach powinien trochę dłużej popracować.
Szkoda, że oryginalne akumulatory tak długo się ładują.
A tak nawiasem, teraz jak mam już dwa Gripy, to wolę za cenę nowego Gripa dokupić jeszcze dwa lub trzy akumulatory. A są już podrabiane z chipem.

pioter m
08-01-2013, 10:49
Napiecie bedzie wlasciwe. Przy swiezo naladowanych moze byc nieco wyzsze nawet. Chyba na bakier z fizyka jestesmy. Aparaty maja calkiem spory margines tolerancji w tym wzgledzie.

Jesli chodzi o ilość fotek na zwyklych AA, to 150 strzalow jest wynikiem dobrym. Moze nawet bardzo dobrym, bo alkaliczne bateryjki pojemnościa nie grzesza, jesli dodatkowo pobor pradu jest spory, to szybko umieraja. Eneloopy sa bardzo zywotne. Mam sporo 2000mAh i te polecam. Uzywalem w zabawce dla dziecka w adapterach na R20 (wchodza po dwie). 8 eneloopow dzialalo dluzej niz 4 R20-ki, ktore sa ponad 4x wieksze (ich srednica jest dwa razy wieksza, a sa tez sporo dluzsze). Po dwoch cyklach ladowania zakup sie zwrocil, bo lepsze R20 sa drogie.
Czy jest sens kupna gripa i AA? Moim zdaniem nie. Może z gripem jest wygodniej trzymac aparat (wzgledne), to ciezar, pojemnosc i czas ladowania lepiej wypadaja dla aku li-ion. Oczywiscie pozostaje kwestia jakosci tych ostatnich, bo eneloopy sa zawsze dobre. Oczywiscie trzeba tez kupic dobra ladowarke (np. bc700, minimum moim zdaniem).

Polikon
08-01-2013, 15:10
Teraz z akumulatorami i bateriami jest różnie i to bardzo różnie.
Kiedyś bardzo dawno temu, przywiozłem sobie sporych rozmiarów radyjko z CCCP. Wchodziło tam 6x R20 i radyjko grało na nich prawie 6 miesięcy. Jak włożyłem polskie bateryjki to ledwo 3 tygodnie wytrzymały. Pytałem się w firmie (pod Gdańskiem) gdzie produkowali te bateryjki, dlaczego nasze baterie tak krótko trzymają.
Odpowiedź była prosta. W bateriach stosowano jakiś minerał który był sprowadzany właśnie, z CCCP i on właśnie odpowiadał za pojemność bateryjek. Ruskie ładowali tego ile wlezie a nasi oszczędzali, bo drogi. Za to jak ruska bateria wylała to paliła wszystko.
I przypuszczam, że teraz jest podobnie.
Są tam jakieś chemikalia, i w zależności ile tego jest, to tak długo trzyma bateria czy akumulator.

Polikon
09-01-2013, 00:32
Skoro już tu jestem to zadam takie drobne pytanko.
Napotkałem się na takie określenie aparatu
„Kompakty z wymienną obiektyką” Co to oznacza, bo jeszcze nie spotkałem się z takim określeniem?:smile:

jo44
09-01-2013, 01:09
„Kompakty z wymienną obiektyką” Co to oznacza, bo jeszcze nie spotkałem się z takim określeniem?:smile:
Np to: http://allegro.pl/aparaty-cyfrowe-kompaktowe-z-wymienna-optyka-110620

Polikon
09-01-2013, 11:01
Np to: http://allegro.pl/aparaty-cyfrowe-kompaktowe-z-wymienna-optyka-110620
Chyba nie zrozumiałeś mnie.
Nie chodzi mi o aparaty z wymienną optyką. Tylko z wymienną „Obiektyką”:lol:
To jest chyba jakieś nowe pojęcie w fotografii.

zgera
09-01-2013, 13:35
Nie chodzi mi o aparaty z wymienną optyką. Tylko z wymienną „Obiektyką”

To raczej przejęzyczenie, ktoś się pomylił, raczej chodzi o wymienną optykę.

Polikon
10-01-2013, 12:37
Na pewno chodzi o wymienną optykę. Ale „Optyka” trochę się różni od „Obiektyki”. Przypuszczam, że osoba, która to pisała, pewnie nigdy nie miała nic do czynienia z takim sprzętem.
Ale to było tak na wesoło.
Szukam właśnie jakiejś kamery i w trakcie szperania na Allegro, takie określenie wpadło mi w oko.

bieniek
14-01-2013, 10:56
problem związany z zasilaniem znikął, po zastosowaniu eneloopów od Sanyo o pojemności 2000, teraz wiem że mam aparat, który prawidłowo działa na tym zasilaniu, nie ryzykowałem zakupu kolejnego aku en-el14, które różnie działały w zależności od chipa.....

kruger_ns
17-01-2013, 21:26
Witam w nowym roku!

BORAT masz racje, bateria nie wymaga formowania (zrobilem jedno ladowanie przez noc, za forum DPR gdzie radzono taka czynnosc). Ale co by nie mowic o formowaniu ;) to, dzis mam 4. dzien body i czwarty raz ladowalem baterie. Rece opadaja :( W D90 robilem to zwykle raz na 10-20 dni i co jakies 800-1000 zdjec (i z wiekszym obiektywem, bo 18-105 VR).
Temat baterii zamykam, bo wiadomo ze jest do reklamacji, dlatego chcialem sie skupic na ostrosci...

Wykonalem klasyczny test ("bateryjkowy") i ze strony TestFocusChart... Nie wiem, nie mam pewnosci czy dobrze, a wiec nie wiem czy wyniki sa miarodajne. Jesli NIE, prosze o wskazowki i powtorze wszystko.
Natomiast w domu wiekszosc zdjec wychodzi do kitu, szczegolnie w slabszym oswietleniu, ale nawet za dnia i z lampa nie jestem zachwycony, a czesto wrecz zdjecia to porazka.
Robilem zdjecia na AUTO, M i A (tych programow zwykle sie trzymam).

Wracajac do testow.... Zrobilem pare zdjec zalaczam linki do nich (nie wklejam, zeby mnie modemowcy nie przeklinali).
Wyciagnalem z tych testow pewne wnioski, ale niczego nie sugeruje z racji mojego niewielkiego doswiadczenia, dlatego prosze Was o ocene testowych fotek...
Testy wykonalem tylko ze statywu i z pilotem.

Test bateryjkowy:
-----------------

Dwie proby po 4 zdjecia (roznia sie odlegloscia od przedmiotu):

Focus ustawiony na 3. baterie od lewej liczac

1. 152 - f/1.8

http://imageshack.us/a/img405/1822/dsc0152f18.jpg

2. 153 - f/2.2

http://imageshack.us/a/img442/5903/dsc0153f22.jpg

3. 154 - f/2.8

http://imageshack.us/a/img546/7346/dsc0154f28.jpg

4. 156 - f/1.8

http://imageshack.us/a/img585/7793/dsc0156f18.jpg

Focus ustawiony na srodkowa, czarna baterie

5. 160 - f/2

http://imageshack.us/a/img23/3836/dsc0160f2.jpg

6. 164 - f/2

http://imageshack.us/a/img819/4885/dsc0164f2.jpg

7. 166 - f/1.8

http://imageshack.us/a/img89/1148/dsc0166f18.jpg

8. 167 - f/1.8

http://imageshack.us/a/img59/6596/dsc0167f18.jpg

Test z FocusTestChart.com
-------------------------

Oba zdjecia na przyslonie f/1.8

9.

http://imageshack.us/a/img809/7681/dsc0171f18.jpg

10.

http://imageshack.us/a/img809/4613/dsc0172f18.jpg

Chetnie wyslucham Waszych wnioskow i sugestii!

Dzieki za wszelkie uwagi!

I jakie są Twoje decyzje? Mam wrażenie, że mam dokładnie takie same problemy (kupiłem aparat w grudniu i nie mogę dojść do siebie...). Czy pogodziłeś się z tą jakości czy coś udało Ci się poprawić? Mam wrażenie, że dyskusja poszła w kierunku zasilania a temat ostrości umarł. Daj Proszę znać.
Z góry Dzięki.

OKS92
31-01-2013, 20:08
I jakie są Twoje decyzje? Mam wrażenie, że mam dokładnie takie same problemy (kupiłem aparat w grudniu i nie mogę dojść do siebie...). Czy pogodziłeś się z tą jakości czy coś udało Ci się poprawić? Mam wrażenie, że dyskusja poszła w kierunku zasilania a temat ostrości umarł. Daj Proszę znać.
Z góry Dzięki.

@krugerns - Nie bylo mnie tu troche, poniewaz sprzet byl w serwisie jakies ponad 20 dni :)

Baterii mi nie wymienili, napisali, ze jest OK. Poprawili ostrosc, tj. wykonali mikroregulacje. I tyle, po ponad 3 tygodniach.

Gadalem z babka w FJ (Wawa, TESCO) i powiedziala, ze maja coraz wiecej zwrotow aparatow firmy NIKON. Ogolnie zrobily sie klopotliwe.

No ja nie mam wyjscia, bawie sie dalej D5100. Byc moze moj nastepny sprzet to juz bedzie Canon lub Sony (moze NEX?), bo juz trace cierpliwosc do Nikona, ktorego bylem zawsze fanem (zaczynalem na D40x). Dobrze, ze nie kupilem D600, bo juz mialem na niego ochote...

Przez ostatnie 4 dni zrobilem jakies 380-390 (350 fotek + 30-40 skasowanych) na dwoch ladowaniach, czyli srednio niecale 200 fotek na ladowaniu :( Ehh.

Czytalem na DPR, ze troche osob skarzy sie na baterie w D5100, ale im udaje sie zrobic 300-350 fotek na ladowaniu, sporo wiecej niz mnie.

Nowych testow ostrosci nie robilem, "na oko" jest dobrze, moze pozniej sie w to pobawie. Teraz odsetek dobrych zdjec jest OK, nie narzekam. Z bateria postapili nie fair, chyba dokupie zamiennik lub grip na eneloopy.

bieniek
31-01-2013, 21:07
tylko grip i eneloopy wchodzą w grę jeżeli zależy ci na zasilaniu, mi średnio wychodzi 450 zdjęć na jednym ładowaniu więc nie jest źle, o oryginalnej baterii nawet nie wspominam, bo rzadko przekraczała 150 zdjęć, coś nie tak z tą 14-ką....a z obrazka jestem zadowolony, zwłaszcza po zakupie 35-ki 1.8f

OKS92
02-02-2013, 11:42
tylko grip i eneloopy wchodzą w grę jeżeli zależy ci na zasilaniu, mi średnio wychodzi 450 zdjęć na jednym ładowaniu więc nie jest źle, o oryginalnej baterii nawet nie wspominam, bo rzadko przekraczała 150 zdjęć, coś nie tak z tą 14-ką....a z obrazka jestem zadowolony, zwłaszcza po zakupie 35-ki 1.8f

Zauwaz, ze w instrukcji pisza o 600 fotkach na jednym ladowaniu! W D80/D90 bateria ma prawie dwa razy wieksza objetosc, ale mozna zrobic nawet 1000 zdjec na jednym ladowaniu.

Widze, ze na Allegro sa oryginalne akumulatory po 120-130 zlotych do D5100/D3200... Tylko zastanawiam sie czy to nie sa:
A) jakies chinskie czy koreanskie podrobki
B) akumulatory zlezale, kilkuletnie ("wyprzedaz magazynow") - zamiast do smietnika trafily na Allegro :)

Co o tym sadzicie, ktos kupowal ??

Pytam bo kupilem "okazyjnie" baterie do telefonu NOKIA (w oryginalnym opakowaniu z hologramem) ale bateria okazala sie podrobka (lub wlasnie zlezala, stary bubel sprzedali)

wasilewk
02-02-2013, 12:04
[quote=OKS92;3039645...No ja nie mam wyjscia, bawie sie dalej D5100. Byc moze moj nastepny sprzet to juz bedzie Canon lub Sony (moze NEX?), bo juz trace cierpliwosc do Nikona, ktorego bylem zawsze fanem (zaczynalem na D40x). Dobrze, ze nie kupilem D600, bo juz mialem na niego ochote...

...[/quote]

Kup używany D700 - skończą się Twoje kłopoty (1400 zdjęć nawet na jednym akumulatorze).

OKS92
02-02-2013, 22:12
Kup używany D700 - skończą się Twoje kłopoty (1400 zdjęć nawet na jednym akumulatorze).

Jest to jakieś rozwiązanie! ;)

Nie kupuje używek, a cena nowych D700 przeraża, wziąłbym już o 1000 zł droższy D800.

zgera
03-02-2013, 13:45
W D80/D90 bateria ma prawie dwa razy wieksza objetosc, ale mozna zrobic nawet 1000 zdjec na jednym ladowaniu.

D90 pojemność akumulatora 1500 mAh realna liczba zdjęć na jednym ładowaniu 800 - 1000.
D5000 akumulator 1080 mAh realna liczba zdjęć na jednym ładowaniu 400 - 600.
Albo D5100 jest bardzo prądożerny, lub akumulator jest beznadziejny, D3100 ma podobny problem.

Dexter88
03-02-2013, 16:25
Tani aparat, tanie ogniwa, czego wy oczekujecie?

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

colins
04-02-2013, 19:32
Chciałem zameldować, że na pierwszym ładowaniu (bo mam D5100 dopiero od 2 dni) zrobiłem raptem ok.120 zdjęć + kilkanaście minut filmików. Przyznam, że jednocześnie dużo grzebałem w menu chcąc przetestować różne ustawienia więc pewnie sam ekran LCD pożarł w tym czasie dużo prądu. Teraz robię drugie ładowanie akumulatora. Jeśli nie rozkręci się po kilku ładowaniach, to chyba dołączę do grona stękających nad jego słabą jakością. :-(
Dobrze, że reszta (czyli aparat z obiektywem) na razie nie rozczarowuje.

bieniek
04-02-2013, 19:39
Chciałem zameldować, że na pierwszym ładowaniu (bo mam D5100 dopiero od 2 dni) zrobiłem raptem ok.120 zdjęć + kilkanaście minut filmików. Przyznam, że jednocześnie dużo grzebałem w menu chcąc przetestować różne ustawienia więc pewnie sam ekran LCD pożarł w tym czasie dużo prądu. Teraz robię drugie ładowanie akumulatora. Jeśli nie rozkręci się po kilku ładowaniach, to chyba dołączę do grona stękających nad jego słabą jakością. :-(
Dobrze, że reszta (czyli aparat z obiektywem) na razie nie rozczarowuje.

przełącz sobie na LV, zobaczysz co ten akumulator potrafi:D, bateria się nie rozkręci, jedyne wyjście to zakup gripa ładowarki bc700 oraz akumulatorki eneloopy - mi to pomogło;), z jakości obrazka jestem zadowolony

colins
04-02-2013, 21:54
No zobaczymy. Gdzieś czytałem, że akumulatory Li-ion dopiero po kilku ładowaniach osiągają, że tak powiem, pełną moc. ;-) Jakieś resztki nadziei więc jeszcze mam. Swoją drogą zagłębiłem się w instrukcję, i wg.swojsko brzmiącego standardu CIPA :-) akumulator w tym aparacie powinien niby wystarczyć na ok.660 zdjęć. Wg.tego standardu nie korzysta się z LV, ale za to np.co drugie zdjęcie wykonuje się z lampą (fotki wykonywane co 30 sekund), a po zrobieniu każdego ekran LCD aparatu jest włączany na 4 sekundy.
Coś mi się jednak wydaje, że choćbyśmy trzymali się tego schematu, to w praktyce ciężko będzie uzyskać podobny wynik. :-(

Orlik_
04-02-2013, 22:10
[...] jedyne wyjście to zakup gripa ładowarki bc700 oraz akumulatorki eneloopy - mi to pomogło;)

Grip Newell jest na koszyk z akumulatorami np. Eneloopy? Czy do niego da się też wsadzić dwa aku od aparatu?

GonzoG
04-02-2013, 22:26
Grip Newell jest na koszyk z akumulatorami np. Eneloopy? Czy do niego da się też wsadzić dwa aku od aparatu?

2 aku od aparatu albo baterie/aku R6 - z resztą jest to napisane przy każdym opisie gripów... Wystarczy przeczytać.

Jedrek.S
04-02-2013, 23:02
OKS92 - ja w d90 robię*spokojnie 1700-2000 fotek na baterii :D OM-D bierze baterie na 700 strzałów (oba bez filmów)

Pozdrawiam

Polikon
06-02-2013, 14:05
Problem nie znikną. Ja szykuję się na większą imprezę, fotki moim aparacikiem będą robić, co najmniej trzy osoby. Więc puszka będzie non stop w użyci a że wiem ile fotek mogę zrobić na dwóch akumulatorach w gripie, to ponowię prośbę o jakiś namiar na gripa pod standardowe baterie.
Jakoś szukam i nie mogę trafić na takiego gripa.

Orlik_
06-02-2013, 14:10
Sam pytałem o to wcześniej. Grip Newell mieści albo 2 akumulatory od aparatu albo 6 baterii R6 (AA).

colins
06-02-2013, 15:21
A ja powiem Wam, że po drugim pełnym ładowaniu akumulatora jest chyba lepiej (przypominam, że mam D5100 dopiero parę dni). Wczoraj specjalnie obciążałem akumulator przez dobre półtora godziny, cały czas używając LV, kręcąc filmiki i strzelając lampą i bateryjka cały czas pokazuje pełne naładowanie. Dzisiaj jestem w robocie więc dopiero jutro będę ją męczył, ale wydaje mi się, że wraz z każdym ładowaniem akumulatorek się rozkręca. Oby.

nikus44
06-02-2013, 16:48
zrób kalibracje a jezeli to nie pomożę to wymiana..

zgera
06-02-2013, 17:34
zrób kalibracje a jezeli to nie pomożę to wymiana..

W jaki sposób? ta ładowarka nie ma takiej opcji.

picia78
07-02-2013, 11:18
Witam. Przyglądając się wypowiedziom na temat słabej baterii w naszych D5100 zrobiłem test u siebie. U mnie na jednym ładowaniu akumulatora zrobiłem 586 zdjęć, nie jest to rewelacja ale powiedzmy książkowa poprawność. Jednak w porównaniu z waszymi problemami z baterią no to u mnie prawdziwy zapas mocy :)
Powiem jednak, że na całym akumulatorze zdjęcia były robione bez lampy ( no może kilka ) nie był używany LV ale dużo razy były przeglądane zdjęcia, no i oczywiście cały czas korzystanie z menu w celu zmiany ustawień. Nie robię zdjęć profesjonalnie i dla mnie to w zupełności wystarczy, jednak jak koledzy piszą o możliwości innych body po 1000-1500 zdjęć, to 5100 wypada słabiutko ale cóż trudno ...

Polikon
07-02-2013, 11:42
Sam pytałem o to wcześniej. Grip Newell mieści albo 2 akumulatory od aparatu albo 6 baterii R6 (AA).
Na stronie „Newell” nie ma takich gripów. Jest tylko jeden i to na oryginalne akumulatory. Piszę oryginalne, to znaczy akumulatory z chipem do D5100.
Ten grip na paluszki musi mieć w sobie taki chip, aby puszka rozpoznawała zasilanie.
Są tam gripy na paluszki, ale nie do D5100

murys
08-02-2013, 15:38
Ja zadałem takie pytanie:
"Czy za pomocą tego gripu można zasilać aparat przy pomocy baterii typu paluszki."
Dostałem taką odpowiedz:
"Witam serdecznie.
jest koszyk na paluszki
Pozdrawiam."
Moje pytanie dotyczyło gripu: "Battery Pack Grip Newell do Nikon D5100 + pilot IR" dostępnego w serwisie alle..o.
Przymierzam się do zakupu.

GonzoG
08-02-2013, 15:53
Ja zadałem takie pytanie:
"Czy za pomocą tego gripu można zasilać aparat przy pomocy baterii typu paluszki."
Dostałem taką odpowiedz:
"Witam serdecznie.
jest koszyk na paluszki
Pozdrawiam."
Moje pytanie dotyczyło gripu: "Battery Pack Grip Newell do Nikon D5100 + pilot IR" dostępnego w serwisie alle..o.
Przymierzam się do zakupu.

A czytać potrafisz ?? W opisach aukcji jest jasno napisane.

Zasilanie: Jeden lub dwa akumulatory EN-EL14.

Orlik_
08-02-2013, 16:07
Właśnie dlatego pytamy na forum, żeby zapytać jak wygląda sprawa zasilania paluszkami, bo w aukcjach i opisach nic o tym nie piszą.
Nie musisz tak ironizować jak nie masz nic do powiedzenia.

Informację o możliwości zasilania paluszkami dostałem od kolegi Bieniek. Jemu 6 Eneloopów trzyma ok. 500 zdjęć.

GonzoG
08-02-2013, 16:11
Właśnie dlatego pytamy na forum, żeby zapytać jak wygląda sprawa zasilania paluszkami, bo w aukcjach i opisach nic o tym nie piszą.
Nie musisz tak ironizować jak nie masz nic do powiedzenia.

1) A czytałeś którąś z aukcji - cytat masz wyżej - czy nie jest to jednoznacznie określone, czym może być zasilany ten grip.
Jak widać, czytania ze zrozumieniem też w szkołach już nie uczą...

2) nie wiem, jak u ciebie z logicznym myśleniem, ale dla mnie najpewniejszą i najszybszą metodą uzyskania informacji o sprzedawanym towarze, jest sam sprzedawca.

OKS92
08-02-2013, 18:19
Ktoś napisał tu coś w rodzaju: Tani aparat to tani (kiepski) akumulator.

Jasne ale chodzi o to, że mnie i koledze (colins) nie udaje się zrobić nawet tych "kiepskich" 600 zdjęć jak piszą w instrukcji, tylko mniej wiecej 1/4 tego co obiecuje Nikon. W tym problem.

nie wiem, jak u ciebie z logicznym myśleniem, ale dla mnie najpewniejszą i najszybszą metodą uzyskania informacji o sprzedawanym towarze, jest sam sprzedawca.

O stary, jak wierzysz w to co powie czy napisze sprzedawca, to nie raz się nieźle "przejedziesz" :)

OKS92
08-02-2013, 18:28
Coś mi się jednak wydaje, że choćbyśmy trzymali się tego schematu, to w praktyce ciężko będzie uzyskać podobny wynik. :-(

Mnie też się tak wydaje, informuj jak możesz na forum jak Twoja bateria się sprawuje.
Na forum DPR ludzie narzekali, że im aku wystarcza "tylko" na 200-350 zdjęć.

colins
08-02-2013, 18:41
Na razie jestem po drugim ładowaniu, zrobiłem paredziesiąt zdjęć i wskaźnik baterii pokazuje pełne naładowanie.
Zobaczymy co dalej...

GonzoG
08-02-2013, 20:11
O stary, jak wierzysz w to co powie czy napisze sprzedawca, to nie raz się nieźle "przejedziesz" :)

A wiesz o tym, że sprzedawca odpowiada za to co mówi/pisze o produkcie ?? Więc nie wiem, jak się tu można "przejechać"... Jak mówi, że dany produkt coś ma/może, to tak ma być, a jak ten produkt tego nie ma, to żądam obniżki ceny lub rezygnuję z zakupu i sprzedawca musi zwrócić wszelkie poniesione przeze mnie koszty związane z zakupem.
Najwyżej stracisz trochę czasu. Nic więcej.

Co do baterii D5100- robiłem nie raz zdjęcia D5100 - w zależności od używania ekranu, akumulator wytrzymywał od 600-1500 zdjęć.
Rzeczy, które wyraźnie skracają żywotność aku:
1) LV - drastycznie skraca, nie wiem, czy aparat wytrzyma godzinę takiej pracy.
2) lampa błyskowa - w zależności od mocy błysków mniej lub bardziej.
3) podgląd zdjęcia po każdym zdjęciu - może skracać nawet o połowę ilość zdjęć jaką da się zrobić.
4) długie czasy wyłączenia pomiaru, czy ekranu ustawień - j.w.
5) długie czasy migawki
6) wysokie ISO.

Przykład - mi D60 wystarcza na 400-500 zdjęć minimum. Kolega jak pożyczył go ode mnie, nie przekraczał 200 zdjęć na baterii - przy czym nie używał lampy wbudowanej... tylko sam podgląd zdjęć ustawiony na 20s.
Poza tym ilość zdjęć zależy też od obiektywu - np. 18-105 znacznie więcej zjada prądu na AF niż 18-55.

picia78
25-02-2013, 21:25
Witam. Przyglądając się wypowiedziom na temat słabej baterii w naszych D5100 zrobiłem test u siebie. U mnie na jednym ładowaniu akumulatora zrobiłem 586 zdjęć, nie jest to rewelacja ale powiedzmy książkowa poprawność. Jednak w porównaniu z waszymi problemami z baterią no to u mnie prawdziwy zapas mocy :)
Powiem jednak, że na całym akumulatorze zdjęcia były robione bez lampy ( no może kilka ) nie był używany LV ale dużo razy były przeglądane zdjęcia, no i oczywiście cały czas korzystanie z menu w celu zmiany ustawień. Nie robię zdjęć profesjonalnie i dla mnie to w zupełności wystarczy, jednak jak koledzy piszą o możliwości innych body po 1000-1500 zdjęć, to 5100 wypada słabiutko ale cóż trudno ...

A ja znowu drążę temat :razz:
Znowu zrobiłem teścik, tym razem wynik to 813 zdjęć na akumulatorze w tym około 150 seryjnych, kilka z lampą, sporo zabawy w manu i oczywiście kilkakrotne przeglądanie zdjęć. Tak więc da się osiągnąć poprawność taką o jakiej mówi producent, więc wszystkie wyniki poniżej nie są akceptowalne :-D

Cichy22
28-02-2013, 14:10
Ja posiadam ten sam aparat wraz z obiektywem i u mnie spisuje sie dobrze zależy to chyba od danego egzemplarza.

picia78
28-02-2013, 16:33
Ja posiadam ten sam aparat wraz z obiektywem i u mnie spisuje sie dobrze zależy to chyba od danego egzemplarza.

Co oznacza sprawuje się dobrze ? Wyjaśnij, chodzi Ci o ostrość o żywotność baterii ? Ile zdjęć na jednym ładowaniu ? Rozwiń swoją odpowiedź.

GonzoG
28-02-2013, 17:10
Co oznacza sprawuje się dobrze ? Wyjaśnij, chodzi Ci o ostrość o żywotność baterii ? Ile zdjęć na jednym ładowaniu ? Rozwiń swoją odpowiedź.

"Zabrałem" kuzynce D5100, aby sprawdzić na co tak narzekacie i... działa bez problemów. Bateria trzyma jak powinna - 3 dni i ok 800 zdjęć.

Ale, jak przywrócone zostały wszystkie ustawienia do standardowych, to rzeczywiście, z baterią była lipa, ale standardowo pomiary i LCD są wyłączane po długim czasie, ekran LCD świeci jak żarówa, a to skraca strasznie żywotność, bo nie uzyskałem nawet 400, czyli połowy.

Co do D90 i 1000 zdjęć - tam nie używa się prawie wcale głównego LCD, a poza tym ma znacznie mniejsze zapotrzebowanie na prąd. Ja na D7k robię do 3000 zdjęć na jednej baterii, a standardowo, to poniżej 1500-1800 nie spada i to bardzo często jeszcze na wysokim ISO, co też znacznie skraca.

colins
28-02-2013, 18:20
Ja mimo początkowych, jak mi się wydawało, problemów ze słabą baterią, przestałem już liczyć jej zużycie. Zaraz po zakupie aparatu bawiłem się po prostu dużo wszystkimi ustawieniami, korzystałem z trybu LV czy filmowałem. W ten sposób udawało mi się zrobić ledwo sto paredziesiąt zdjęć i akumulator był kaput. Odkąd zacząłem używać aparat, że tak powiem normalnie, zużycie energii spadło i spokojnie kilkaset zdjęć zrobić mogę. A po tym jak ostatnio zacząłem bawić się starym obiektywem Heliosa, który przecież prądu nie potrzebuje, to całkiem zapomniałem gdzie leży ładowarka.:-)

picia78
28-02-2013, 21:35
"Zabrałem" kuzynce D5100, aby sprawdzić na co tak narzekacie i... działa bez problemów. Bateria trzyma jak powinna - 3 dni i ok 800 zdjęć.

Ale, jak przywrócone zostały wszystkie ustawienia do standardowych, to rzeczywiście, z baterią była lipa, ale standardowo pomiary i LCD są wyłączane po długim czasie, ekran LCD świeci jak żarówa, a to skraca strasznie żywotność, bo nie uzyskałem nawet 400, czyli połowy.

Co do D90 i 1000 zdjęć - tam nie używa się prawie wcale głównego LCD, a poza tym ma znacznie mniejsze zapotrzebowanie na prąd. Ja na D7k robię do 3000 zdjęć na jednej baterii, a standardowo, to poniżej 1500-1800 nie spada i to bardzo często jeszcze na wysokim ISO, co też znacznie skraca.

piszesz o narzekaniu na aparat w kontekscie mego posta :) a poczytaj wyżej, że ja własnie nie mam za nim problemu i to piszę i jak na razie ilość zdjeć nie spada poniżej książkowych 600 :)

colins
01-03-2013, 11:36
Od siebie jeszcze dodam, że właśnie sprawdzałem ilość wykonanych zdjęć i od ostatniego ładowania wykonałem ponad 300 fotek, a na wskaźniku naładowania ubyła jedna kreska (na tej ikonie bateryjki). I ja przekonałem się, że NIE używanie trybu LV wydłuża czas pracy akumulatora o kilkaset procent. :-)

Drack
01-03-2013, 21:37
Panowie ja również mogę potwierdzić iż z akumulatorkiem nie jest tak źle jak niektórzy piszą, zrobiłem na dwóch spacerkach ponad 500 fotek, nakręciłem filmik 4min. i edytowałem zdjęcia przez pół godziny żeby baterie "zajechać" i po tych ok 30min. padła. Jak dla mnie na jedną z tańszych puszek na rynku, to całkiem dobry wynik. Dodam tylko iż wynik ten uzyskałem po trzecim ładowaniu, czas ładowania zawsze 1h30min. Pozdrawiam.

petros
26-08-2013, 00:23
grip razem z pilotem zakupiłem na allegro od użytkownika dbfoto (bardzo polecam)

Z ciekawości sprawdziłem co też piszą na forum o dbfoto, jeśli coś w ogóle piszą... Zdecydowanie odradzam jakichkolwiek interesów z tym człowiekiem i ostrzegam innych. Kupując u niego na allegro straciłem ~200pln (zapłacone, sprzętu brak i udawanie w stylu "ale o co chodzi" aż w końcu cisza zupełna). Ma/miał sklep w C.H. Panorama w Warszawie... Zresztą wystarczy spojrzeć na to co teraz się dzieje z jego profilem na Allegro....

Także jak już coś to polecić można grip, ale z samym użytkownikiem dbfoto trzeba być ostrożnym ;)

ruchu
27-08-2013, 16:57
Czytam i czytam i zastanawiam się czy nie macie (niektórzy) popsutych baterii, ja standardowo robię ponad 500 zdjęć (jak koledzy wyżej), używam przy tym od czasu do czasu lampy i LV

Jura10
27-08-2013, 17:05
U mnie zależy, wychodzi ok. 500 choć (bez dużego używania LV, lampy - jedynie podglądanie fot).

MasterM16
27-08-2013, 17:32
Czytam i czytam i zastanawiam się czy nie macie (niektórzy) popsutych baterii, ja standardowo robię ponad 500 zdjęć (jak koledzy wyżej), używam przy tym od czasu do czasu lampy i LV

Ja czytam i się zastanawiam czy czasem D5100 nie jest jakimś pożeraczem prądu. Na kolegi D3100 (ten sam akumulator) zrobiłem ok 650zdjęć i wszystkie z lampą.

Swoją drogą, ja z kompakta przy 2óch białych eneloopach robię ok 300zdjęć (wszystko w M więc dochodzi trochę zabawy, a wyświetlacz działa) gdzie jest prawie 2 razy mniej prądu.

kjeld
01-09-2013, 22:24
Przede wszystkim chciałbym się przywitać. Właśnie przesiadłem się z Pentaxa k-X na D5100 z N18-105. Na pierwszym ładowaniu akumulatora 730 zdjęć - sporo mieszania w ustawieniach, niewiele podglądania zdjęć na LCD, nieliczne zdjęcia na LV i z lampą. Ostrzenie w punkt, żadnego FF i BF. Jestem bardzo zadowolony.