PDA

Zobacz pełną wersję : Filtry - nakrecane czy Cokin?

Franek_
31-12-2012, 15:43
Nie po to czlowiek kupuje wysokiej klasy obiektyw z multicoatingami i inszymi ujami mujami, aby potem cala ta super jakosc i przejrzystosc zapaskudzic sobie g*wnianym filtrem. A wiec sie pytam - czy istnieja wysokiej klasy filtry w systemie Cokin czy wszystko to chinszczyzna, nie mogaca sie rownac z Hoya czy Marumi (nie mowiac o BW czy filtrach Zeissa)? Bo system sam w sobie jest kuszacy - wystarczy 1 komplet kolorowych plytek i roznej wielkosci holdery zamiast kompletu filtrow na 52mm, 58mm, 72mm itd.

markB
31-12-2012, 19:14
Cokin/Hitech-Formatt/ nie mówiąc juz o Lee czy SinghRay są filtrami od dobrej do wysokiej jakości, szczególnie w wielkości od 100 mm. BTW filtra nakręcanego nie kupuje się w każdej wielkości, starczy 77 mm + odpowiednie, a niedrogie adaptery (reduktory).

varjo
31-12-2012, 19:25
Z tego co wiem, filtry typu cokin nie zdają egzaminu przy obiektywach kręcących przednią soczewką (istnieje ryzyko wypadnięcia filtra, ale to pewnie też zależy od jakości samego holdera).

Jak już wspomniał markB - niezłym pomysłem jest filtr nakręcany o dużej średnicy (nie musi być od razu 77, może być mniej - w zależności od używanych szkieł) i do tego pierścienie redukcyjne, które nie powinny kosztować więcej niż kilkanaście złotych za sztukę.

Jest jeszcze kwestia utrzymania filtra w czystości - filtr nakręcany po prostu zakrywasz kapslem, a cokin? Zdejmować to za każdym razem?

jaś
31-12-2012, 20:33
Jeśli chcesz używać np. tylko polaryzacyjnego to kupujesz takowy i po kłopocie z filozofią "tylko 77mm" też nie jest do końca tak wesoło - wiem bo sam ją wyznaję mam stertę okrągłych 77mm bo tylko takie kupuję ale jakiś zbytnio wygodne to nie jest przejściówki potrafią być "china quality" już wielokrotnie mnie mogłem odkręcić polara 77mm od przejściówki 67na77 (przejściówka firmy marumi :) polar hoja może dlatego się nie lubią, albo polar za cienki i nie ma za co złapać) czasem chciałbym założyć osłonę przeciwsłoneczną (nie zdarza się to często ale się zdarza) przy przejściówce jest to niemożliwe - mam tajny plan :) polar 105 do lee którego używam i zakończę kiedyś tą nierówną walkę . Jeśli jesteś zdecydowany na kwadratowe to moim zdaniem nie ma tu wielkiego wyboru - 100mm (coś mniejszego to moim zdaniem zawracanie głowy szczególnie na szerokim kącie) - trzeba kupić lee, singh-ray, cokin - singh-ray jest w europie chyba mniej popularny niż lee, można kupić holder cokina 100mm i mocować obce filtry ale trzeba pamiętać że polaryzacja jest w obu systemach różnie rozwiązana (lee zwykły polar 105mm + dodatkowy pierścień, cokin ma własną oprawkę na polara wchodzącą w specjalny slot) oraz liczba slotów na filtry (nie wiem ile tego chcesz na raz używać) w obu systemach jest różna i inaczej rozwiązana a dodatkowo to nie jestem pewien czy te mityczne 100mm jest w tych wszystkich systemach równe 100mm :). Hitech również produkuje holder 100mm ale ani singh-raja ani hitecha nigdy na oczy nie widziałem :) więc się nie wypowiem. Co do jakości to się nie wypowiem bo nie porównywałem jakoś specjalnie (używałem nakręcanej gęstej hoyi i Lee BSa oba szklane ale żebym jakoś specjalnie coś porównywał to raczej nie oba farbią, oba inaczej, wygoda użycia kwadratowego jest nieporównywalna, mam oba używam tylko BSa) - ale jeśli kupuję coś z górnej półki używane przez zawodowców to spodziewam się że będzie ok, i tak się nie da kupić nic innego to po co testować :) - używam lee cześć filtrów jest szklana część z wysokiej jakości szkła organicznego czyli po naszemu plastiku używam i takich i takich.

gamp
01-01-2013, 12:00
troche od siebie...niestety kupilem hitecha i o ile uzycie jednego filtra jest jeszcze ok to zalozenie dwoch lub trzech robi gowno z obrazu.
kupienie filtra o najwiekszej srednicy plus pierscienie redukcyjne nie rozwiazuje niczego w przypadku kiedy filtr jest polowkowy, podwyzsza sie linia przejscia, to juz lepiej zrobic fote bez pierscienia tylko trzymac go w palcach

Franek_
01-01-2013, 12:19
Co do polowkowych, to Cokin nie ma dla mnie alternatywy. Chodzilo mi o filtry korekcyjne glownie, do podnoszenia / obnizania temperatury barwowej przy kolorowym filmie. I opcja z duzym filtrem i do tego odpowiednimi przejsciowkami na konkretna srednice obiektywu jest dobra, nie pomyslalem o tym. Mozna w ten sposob kupowac wyzszej jakosci, drozsze filtry i nie martwic sie o ich pozniejsza nieuzywalnosc z powodu zmiany srednicy obiektywu. Dzieki za porade=)

Greg77
03-01-2013, 06:08
Hitech również produkuje holder 100mm ale ani singh-raja ani hitecha nigdy na oczy nie widziałem :) więc się nie wypowiem.

O jakosc S-R sie nie martw, jest topowa, hitechy 100mm przy polaczeniu kilku filtrow juz robia smietnik kolorystyczny, ale jakosciowo wydaja sie lepsze od tych 80mm

Osobiscie polecam filtry "typu cokin", wygoda ich stosowania jest o niebo wieksza od nakrecanych, zwlaszcza bardzo ciemne filtry, ale i polowkowe ktore mozna przekrecac i przestawiac jak chcemy a przy nakrecanym juz nie.
Co do polara to nie wiem jak u Lee, bo poza polowkam i BSem nie posiadam inncyh filtrow, polara mam nakrecanego, ale laduje u mnie na obiektywie raz na 100lat;)