Zobacz pełną wersję : Problem
Zestaw D3s+TC20III+ 300 2.8 VR
Problem.Nie wiem co jest grane.
W czasie fotografowania w poziomi wszystko działa ok , ale jak trza zrobić poziom to po paru strzałach wywala ERR maszyna staje. Powrót do poziomu i ok-pion pare i ERR
Zestaw na statywie
Może jakies sugestie
RobertMiernik
31-12-2012, 10:15
A w innej kombinacji obiektywów działa?
Może pionowy spust działa nieprawidłowo?
Nie masz zbyt dużych luzów pomiędzy połączeniami body -tc?
hostman22
31-12-2012, 17:57
a to jest ten z pierścieniem przysłony? Na ogół ERR wywala jak pierścień nie jest w pozycji 22..
To jest, wg OP, Nikkor 300/2.8 VR, a tam pierścienia nie ma. Za timi - musi być trochę luzu na stykach w pionie.
markb jest na to jakieś lekarstwo---wymian bagnetu w puszce czy co tam jeszcze można zrobić ?
krolewicz
03-01-2013, 13:12
to jest raczej problem z konwerterem, od paru osób już słyszałem, że po pewnym czasie TC zaczyna wariować (robią się luzy, coś nie styka, AF zaczyna pudłować)
Nie wiem czy czasem nie jest walnięty popychacz, bo chadi tak jakby chciał a nie mógł , może sprężynka walnęla, nie odbija
hostman22
04-01-2013, 20:27
To jest, wg OP, Nikkor 300/2.8 VR, a tam pierścienia nie ma. Za timi - musi być trochę luzu na stykach w pionie.
fakt to vr mi się schowało ;)
Wyśledzlem przyczynę.
Jest za duży luz na bagnecie między telekonwerterem , a obiektywem tyczy to tylko TC 20 natomiast przy TC 17EII nic się*nie dzieje.
czy jest na to jakaś rada??
krolewicz
05-01-2013, 00:15
serwis ;)
ale co do serwisu Telekonwerter czy obiektyw
Pewnie oba, ale sprawdź na innych obiektywach czy jest ten luz i czy sam obiektyw do body ma taki sam luz...
No i telekonwerter wylądował w serwisie. Jak naprawią to się odezwę.
Ciekawe od czego mógł się tak "rozklekotać"? Przecież ma metalowy bagnet... :/
W serwisie stwierdzili że walnięty jest ten "dinks", który popycha przysłone. Nie mam jeszcze żadnych konkretów - mają dzwonić. Informowałem jeszcze że wg mojej wiedzy jest za duży luz na bagnecie. Ale bez odzewu Ponoć tak ma być
Konwerter był w poszanowaniu zabezpieczony deklami. Może na mrozie elementy się pokruszyły.
Zobaczymy.
Pawel Pawlak
10-01-2013, 16:35
Ciekawe od czego mógł się tak "rozklekotać"? Przecież ma metalowy bagnet... :/
wszystko się zużywa - zwłaszcza jeśli na bagnet działają takie siły jak w przypadku obiektywów 300/400f2.8 czy 500/600f4.
Popychacz mógł się uszkodzić w trakcie "zapinania" szkła - jeśli zestaw był łączony "na czuja".
Być może, ale ten telekonwerter był podpięty może z 5 razy. Zobaczymy co wydumaja fachowcy.
Jestem dobrych myśli, że naprawią.
Fachowcy stwierdzili że u nich gada na 2 zestawach bez zastrzeżeń.
Odsyłają. Może krasnale pod nieobecność serwisantów w nocy poprawili działanie Zobaczymy
Wątpię w moc krasnalów :P Coś czuje, że sprawdzili na szybko i tyle...
Fachowcy stwierdzili że u nich gada na 2 zestawach bez zastrzeżeń.
Odsyłają. Może krasnale pod nieobecność serwisantów w nocy poprawili działanie Zobaczymy
No patrzcie, to jak z Leicą, która wieki temu jakis gość odesłał do Leicowego serwisu, bo przestała działać. Wymienili mu na nową, stwierdzając, że wg nich nadesłany uszkodzony aparat wcale nie był zepsuty. Może to samo u Nikona:o.
Zawlokłem cały komplet ,który użytkuję. Pan siedzący w serwisie za ladą pomimo tłumaczenia nawet nie kwapił się do sprawdzenia zestawu. Przyjął konwerter do naprawy i tyle. Potem rozmawiałem z serwisem telefonicznie, bo naprawa ekspres przez NPS stwierdzili że telekonwerter u nich gada bez problemu. Poprosili o ponowną dostawę kompletu do wglądu dla serwisanta.I teraz sobie zadaję pytanie czy nie można było tego załatwić przy pierwszej wizycie, co z moimi kosztami dojazdu do Serwisu no i straconym czasem. czekam na zwrot kurierem,za który znowu muszę chyba ponieść koszty
czekam na zwrot kurierem,za który znowu muszę chyba ponieść koszty
Jeśli się nic nie zmieniło od 2006 roku, to niestety tak. Wtedy też dostałem zwrot mojego Nikona po naprawie, a za kuriera musiałem zapłacić 39 zł. Może mają teraz tańszą firmę przewozową?
To ten telekonwerter chcesz sprzedać na naszej giełdzie?
W rzeczy samej. Wrócił cały i zdrowy z ekspertyzą o idealnym stanie po testach na trzech podobnych zestawach.
Chyba krasnale naprawiły, bo u mnie tyż zagaduje.
Sprzedaję ponieważ nabyłem TC 17 EII i nie ma sensu trzymać dwóch
tez mialem problemy z dwojka, AF przy fotografowaniu w pionie swirowal, dziwne bo przez rok dzialal dobrze. Co bylo przyczyna pewnie sie juz nie dowiem bo zgubilem TC w Axalp :mrgreen: