Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Tyle słońca w naszym mieście
http://tomzych.com/pictures/forum/analog/12_05_30_2_400tx_054.jpg
źródło (http://tomzych.com/pictures/forum/analog/12_05_30_2_400tx_054.jpg)
w oryginale: tyle słońca w całym mieście ;-)
Fajny kadr, z przekazem.
Postać mała, ale rozumiem ideę pokazania otoczenia. Być może format kwadratowy trochę poprawiłby proporcje.
Bardzo mi się podoba. Zwłaszcza głębia kadru i nieco humorystyczne podejście do tematu.
Ja również byłbym za kwadratowym kadrem. Ciekawe zdjęcie, takie mało oczywiste.
ranbir kapoor
31-12-2012, 14:38
a ja jestem na nie
nie zawsze symetria jest rozmazaniem ale akurat w tym przypadku byla by wskazana
wystarczylo zrobic 2 kroki w prawo
zamaist ladnie zakmnietego kadru mamy lecace w prawo linnie, dwa okna po pravej vs 2 po lewej...
i generalna moja uwaga do twoich zdjec to szeroki kat ci nie sluzy
te 20mm to stanowczo za duzo
ladnie wylapujesz scenki na ulicy ale robiac je tak szeroko a jednoczesniej zachowujac dystans od centrum akcji w kadrze pojawia sie za duzo niepotrzebnych rzeczy, glowna akcje stanowi czesto mniej niz pol kadru, reszta to mniejszy lub wiekszy, nic nie wnoszacy balagan
krzysztof jot
31-12-2012, 18:35
jw. a ten "przechył" w prawo aż boli...
"Przechył" jest uzasadniony perspektywicznie asymetrycznym umiejscowieniem fotografującego. Symetria zrobiłaby z tego kadru banał. Przycięcie, podejście bliżej czy dłuższa ogniskowa również. A tak jak jest - alienacja aż krzyczy ze zdjęcia... i o to chodzi.
Tomku, tak trzymaj.
Dziękuję za komentarze i odwiedziny.
Mario, to przez 35 mm było robione, ale to drobiazg. Twoje uwagi cenię, staram się nawet mieć je w pamięci, ale chyba pozwolisz, że będę bardzo ostrożnie podchodził do ich wykorzystania. Ponieważ, jeżeli starczyłoby mi zapału i umiejętności, musiałbym w końcu robić zdjęcia w jakiś tam sposób zbliżone do Twoich, a ja już systemowo mam tak, że wolę po swojemu.
ranbir kapoor
01-01-2013, 16:41
to takie luzne spostrzezenia odnoszace sie do całokształtu i wiadomo ze nie licze ze zaczniesz wprowadzac je w zycie