Zobacz pełną wersję : Mocowanie aparat+TC+tele?
ck_dezerter
30-12-2012, 18:25
Witam!
Po nabyciu TC kenko 1.4 pro dgx zauważyłem, że sztywność zestawu: d300s+TC+N300/4 jest taka sobie, co skutkuje prawdopodobnie "głupieniem" aparatu (już to opisałem w innym wątku na Forum) wynikającym z "telepania się" i niedokładnego kontaktu, boję się też, że podczas używania tego zestawu bez statywu może się coś w końcu popsuć.
Mam w związku z tym pytanie, czy można gdzieś dostać szynę montażową lub coś podobnego, która miałaby na jednym końcu gniazdo ze śrubą statywową do przykręcenia do gniazda statywowego przy aparacie, a na drugim końcu mocowanie dla obiektywu (śruba lub obejma). Oczywiście przydałaby się możliwość regulacji. Założenie czegoś takiego mogłoby usztywnić i wzmocnić cały zestaw. Patrzyłem na stronie kirk photo ale czegoś takiego tam nie mają.
Czy ktoś z Forum wie, czy coś takiego istnieje i ew gdzie można to dostać? Jakby nie było, to bym nawet zaprojektował i zlecił wykonanie, ale nie chcę wyważać otwartych drzwi....
pozdrowienia!
RobertMiernik
30-12-2012, 21:08
Dziwny ten brak sztywności, wprawdzie nikonowskiego używałem a nie kenko (ale z sześćsetką) i połączenie było ok.
Oczywiście ze wszystkim dłuższym niż 200mm powinieneś trzymać za obiektyw a nie za aparat/konwerter, mocowanie całości do statywu też powinno się odbywać przez stopkę obiektywu a nie aparatu - w takim przypadku nie powinno być problemów.
Może masz uszkodzony gwint w konwerterze?
ck_dezerter
30-12-2012, 21:12
Jasne że trzymam za obiektyw, konwerter jest nowy, ale chodzi o to, że jest lekki luz w mocowaniu. Z tego co wiem, to podobno najlepiej spasowane są TC i szkła Sigmy, a w innych luz chyba jest, stąd mój pomysł na usztywnienie dodatkową szyną.
RobertMiernik
30-12-2012, 21:19
Nigdy nie widziałem czegoś takiego...
ck_dezerter
30-12-2012, 21:26
Ja gdzieś kiedyś widziałem, ale nie pamiętam, gdzie. Stąd moje pytanie...
Czy chodzi Tobie o ten przyrząd: http://www.manfrotto.com/telephoto-lens-support?
Ponadto oryginalna Nikonowska obejma ze stopką do 300/4 nie jest wyjątkowo stabilna. Wielu wymienia ją na Kirka.
ck_dezerter
30-12-2012, 21:59
Jasne!!!! Właśnie COŚ TAKIEGO! Dzięki!
ck_dezerter
30-12-2012, 22:31
Już zamówiłem w "Fotozakupach". Jak użyję to opiszę wrażenia.
Raz jeszcze dzięki i i pozdrawiam!
A do ktorego gwintu statywowego przykrecasz sprzet? Do tego z aparatu/gripa czy do tego z 300/4? Jesli do obiektywu, to problem jest znany. Ten uchwyt jest "jak z plasteliny" i daje g..., a nie stabilnosc. Trzeba go wymienic na inny.
ck_dezerter
31-12-2012, 09:18
W tym uchwycie, który zamówiłem, jest osobna obejma na obiektyw, a do aparatu przykręca się śrubą. Zobaczę, jak się to sprawdzi w użyciu.
Konkretnie to coś składa się z głowicy 234 na monopod + regulowana szyna z paskiem obejmującym obiektyw. Podstawowymi zaletami tego przyrządu są:
1. cena (za podobne coś od Kirka lub RRS trzeba zapłacić ok. 5 razy tyle) oraz
2. można osobno wykorzystać tę głowicę na monopod.
Używałem ten przyrząd z starą pp 80-200, bo nie miała obejmy na statyw. I się sprawdzało, choć trochę dłużej trwało ustawianie tego wszystkiego na statywie.
Więc wypada życzyć większej stabilności trzysetki w przyszłym roku.
ck_dezerter
31-12-2012, 18:29
Ja planuję to używać w ogóle bez statywu... Ale zobaczymy, jak się to sprawdzi.
pozdrowienia i szczęśliwego Nowego 2013 Roku!
W tym uchwycie, który zamówiłem, jest osobna obejma na obiektyw, a do aparatu przykręca się śrubą. Zobaczę, jak się to sprawdzi w użyciu.
Nie kapuje. Jak masz sprzet na statywie, to glowica jest przykrecona do body czy obiektywu? Jak do szkielka to juz Ci pisalem, N300/4 ma wadliwy uchwyt (z plasteliny) i kiwe sie w wszystkie strony. Moze ten Manfrotto cos_tam nie bedzie Ci potrzebny.
ck_dezerter
01-01-2013, 17:11
Ten uchwyt jest mi potrzebny do usztywnienia zestawu: N300/4+TC+aparat. Sam uchwyt statywowny w obiektywie nie rozwiązuje sprawy - przydałoby się coś, co połączy na sztywno obiektyw z aparatem z TC pomiedzy nimi.
Pucha+tc+szklo powinno byc ladnie spasowane.
Czy ten TC jest nowy?
ck_dezerter
01-01-2013, 18:02
Jest nowy, ale ma trochę luzu i z lektury wątków na naszym Forum wiem, że zdarza się to dość często nawet przy połączeniu firmowych szkieł i TC (tzn jedno i drugie N). Podobno tylko Sigma ma dobrze spasowane TC z obiektywami. Konstrukcja tam jest inna, spasowana świetnie ale niestety TC nie pasują do obiektywów innych firm, a obietywy Sigmy nie współpracują z TC innych firm.