Zobacz pełną wersję : Interwałometr na Android'a
Witam
Mam pytanie czy zna ktoś jakiś sprawdzony program na androida działający jako interwałometr do wyzwalania apratu? Przeszukując trochę sklep Google Play trafiłem na dwie aplikacje: DSLR Remote (https://play.google.com/store/apps/details?id=de.dslrremote&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImRlLmRzb HJyZW1vdGUiXQ..) i płatny PhotoIRmote (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wegroo.ircamshooter&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwyLDEsImNvbS53Z Wdyb28uaXJjYW1zaG9vdGVyIl0.). Oba programy wymagają stworzenia własnego kabla do obsługi aparatu, lub nadajnika na podczerwień. I tu rodzi się moje pytanie: czy te programy działają wystarczająco sprawnie jako interwałometry, przy całkowitym koszcie około kilkunastu złotych? Czytałem opinie że niestety zużycie baterii w telefonie jest znaczące, co nie pozwala na wykonywanie zbyt długich ujęć. Czy może nie warto się interesować aplikacjami tego typu, tylko kupić zwykły przewodowy interwałometr?
Pozdrawiam
RobertMiernik
30-12-2012, 16:26
Jakie długie chcesz robić te timelapsy, że zużycie baterii w telefonie robi różnicę?
DSLR ostatnio się bawiłem, działał ale interwałometru nie sprawdzałem, bo mam 'wbudowany'.
Jakie długie chcesz robić te timelapsy, że zużycie baterii w telefonie robi różnicę?
Jeden kadr w filmie timelapse trwający 1-2h nie jest czymś ekstremalnie długim, a myślę że smartphone z podpiętym aparatem i z włączonym ekranem (o ile się nie mylę, wygaszenie ekranu powoduje zatrzymanie aplikacji w tle), może mieć problemy z prądem, szczególnie że jak już pisałem, zużycie prądu może być duże.
W przypadku standartowego wężyka spustowego z interwałometrem, ograniczeniem jest tylko bateria samego aparatu, która z pewnością wytrzyma dłużej niż ta w telefonie.
DSLR Remote nie wymaga włączonego ekranu. Blokuje usypianie systemu po wyłączeniu ekranu.
Z innych aplikacji jest DSLRDashboard - wymagany Android 4 i pełne obsługa hosta USB w telefonie/tablecie. Do podłączeniu używasz kabla USB od aparatu.
easy raider
31-12-2012, 13:09
Do D7000 używam PhotoIRemote ...(sklep google)..domowym sposobem można dorobić przewód lub emiter IR ...posiadam obie opcje działa OK. Tele.htc desire hd..tablet Asus tf300.
A nie masz w D7000 przypadkiem opcji zdjęć z interwałem z poziomu puszki?
A nie masz w D7000 przypadkiem opcji zdjęć z interwałem z poziomu puszki?
Jest, ale:
1) zewnętrzne sprawdzają się trochę lepiej.
2) na wewnętrznym max czas naświetlania to 30s, przy zewnętrznym 30 min.
easy raider
31-12-2012, 13:26
..jest...ale jakoś poręczniej jest jak dla mnie mieć zewnętrzny, ma też zdaje się większe możliwości.
... 2) na wewnętrznym max czas naświetlania to 30s, przy zewnętrznym 30 min.
Nie naświetlałem nigdy tak długo klatki... możesz pokazać zdjęcie przy tak długim czasie ekspozycji (z puszki DX). Intuicja mi mówi, że przy długotrwałym wzbudzeniu matryca zaświeci jak NY nocą.
Nie naświetlałem nigdy tak długo klatki... możesz pokazać zdjęcie przy tak długim czasie ekspozycji (z puszki DX). Intuicja mi mówi, że przy długotrwałym wzbudzeniu matryca zaświeci jak NY nocą.
A jak to różnica czy to DX czy FX ?? Przecież to to samo tylko na większym kawałku krzemu...
Co do długich czasów, to najdłużej naświetlałem chyba z 8 minut... mam za mało cierpliwości.
Nie wiem czy to samo czy nie. Wiem, że mój d90 przy ciągłej pracy na LV wywieszał białą flagę po około 1,5 h pracy (Dragon Stop Motion wywalał komunikat o przegrzaniu matrycy i wyłączał puchę w trybie awaryjnym). Canon 5d MkII dawał radę cały dzień.
Borat1979
01-01-2013, 01:51
Nie wiem czy to samo czy nie. Wiem, że mój d90 przy ciągłej pracy na LV wywieszał białą flagę po około 1,5 h pracy (Dragon Stop Motion wywalał komunikat o przegrzaniu matrycy i wyłączał puchę w trybie awaryjnym). Canon 5d MkII dawał radę cały dzień.
Ale po co włączać LV na 1,5 godziny?
Poza tym po co LV i kilkuminutowe czasy naświetlania przy timelapsach?
Borat - a ja powiem, że do astrofoto choćby.
A i choćby do zdjęć architektury, z założonym mocnym ND.
A i choćby do jakiegokolwiek stackingu.
Porównywanie pracy puszki pro (C5DII) z amatorską (D90) raczej nie ma sensu - to inna klasa podzespołów. Dodatkowo w C5DII masz obudowę z magnezu, która również do rozprasza ciepło, a nie plastik w D90.
Ja robiłem D7000 serie po 200 i więcej minutowych klatek bez przerw i nic nie krzyczał. Co do LV, to przy zdjęciach nieba używam (jeśli w ogóle) tylko do ustawienia aparatu. Później jest zbędne i zdjęcia robione są bez LV, bo jest to w 99% przypadków zbędne.
Przegrzać udało mi się go tylko raz - ale i tak na chwilę przed padnięciem baterii, po blisko 6h non-stop pracy matrycy.
Wiem, że mój d90 przy ciągłej pracy na LV wywieszał białą flagę po około 1,5 h pracy
LV jest absolutnie zbędny do timelapse, nawet po sprawdzeniu zdjęć przed rozpoczęciem serii podgląd zdjęcia jest niekonieczny. Zużycie prądu przez aparat w "trybie czuwania" jest minimalne, a robiąc nie więcej niż 300 zdjęć za jednym razem bateria musi wytrzymać (chyba że w grę wchodzą bardzo długie czasy naświetlania).
Co do czasu naświetlania, 30s to czasem za mało nawet w fotografii nocnego miasta, o astro już nie wspominając.
Borat1979
01-01-2013, 12:20
Możesz mi wytłumaczyć po co przy tego typu zdjęciach LV włączone przez godzinę czy dłużej?
Możesz mi wytłumaczyć po co przy tego typu zdjęciach LV włączone przez godzinę czy dłużej?
Myślę że tu bardziej chodziło o długie czasy naświetlania a nie LV.
Ale po co włączać LV na 1,5 godziny?
Co do czasów naświetlania to nie wiem. Kilkugodzinna praca LV była mi potrzebna przy animacji poklatkowej. Studia stać na 5DMkII, ja musiałem szyć tym co miałem do dyspozycji.