PDA

Zobacz pełną wersję : d5100 widziany jako aparat a nie dysk wymienny

qlka2
30-12-2012, 14:34
Witam!
Wiem że temat już gdzies był poruszany ale nie znalazłem żadnego konkretnego rozwiązania.
Mam następujący problem:
Aparat łączył się normalnie - po podłączeniu do USB wykrywany był jako dysk wymienny i wszystko było OK.
Z ciekawości zainstalowałem oprogramowanie dołączone do aparatu i niespecjalnie przypadło mi do gustu.
Od tego moentu aparat jest wykrywany jako aparat a nie dysk wymienny.
Orientuje się ktoś jak to cofnąć?
Punktu przywaracania akurat żadnego nie mam.
Niby by to nie przeszkadzało ale dostęp do aparatu w ten sposób jes duuużo wolniejszy.
Pozdrawiam i czekam na jakieś sugestie.
Bart.

Johanan
30-12-2012, 17:02
Przepraszam, ale nie rozumiem intencji, bo jeśli połączenie aparatu i komputera poprzez USB, służy Ci jedynie do zrzucania fotek na dysk, to lepiej wydłubywać w tym celu kartę/y z body i odczytywać w przeznaczonym do tego celu czytniku kart, zamiast trzymać body na "sznurku".

qlka2
30-12-2012, 17:05
To swoją drogą. Można i tak. Moej pytanie jednak brzmi jak to zrobić żeby było tak jak wcześniej. Odinstalowanie programu nic nie zmienia. Urządzenie dalej jest widziane jako skaner/aparat a chcę żeby był po prostu widok dysku wymiennego.

Johanan
30-12-2012, 17:16
Problem leży po stronie sterowników, których porządek zakłóciła instalacja oprogramowania, trzeba zatem podłączyć body i zajrzeć do Menedżera Urządzeń, gdzie trzeba przy wykrytym urządzeniu, czyli Twoim body, odinstalować istniejący obecnie sterownik.

Można też rozpakować jakimś WinRarem plik wcześniej zainstalowanego oprogramowania i wyrzucić z katalogów systemowych wszystkie jego pliki, ale to żmudna robota.

qlka2
30-12-2012, 17:45
Sprawdziłem teraz na kompie gdzie oprogramowanie nie było instalowane i jest to samo.
Na Win7 było OK ale teraz skojarzyłem że nidgy go nie podłączałem kablem tylko zawsze kartę pamięci wkładałem do laptopa. Co prawda różnica jest bo na Win7 jak się podłączy kablem mimo tego że widzi go jako aparat to da się wejść do katalogów na karcie pamięci i są pełne możliwości edycji (np. otwórz za pomocą...) oraz pełnego podglądu właściwości zdjęcia a nie jak w przypadku Win XP - "okrojonej" listy w eksploratorze. W ustwaieniach aparatu niestety nie ma możłiwości wyboru trybu USB.
Może mi się pomyliło z d40 którego wcześniej miałem a tam było normalnie.

Johanan
30-12-2012, 18:03
Tryb wyboru sposobu połączenia USB "Mass Storage/PTP" był jeszcze w body D50/D70/D80 i być może tak jak mówisz i w D40.

I było to dobre.

marbilone
13-05-2016, 10:52
Miałem taki sam problem tylko że z telefonem.
Znalazłem polecenie ,,Eksploruj" klikając prawym przyciskiem na aparat w Moim Komputerze.
Otworzyło mi się dziwne okno Eksploratora Windows i mogłem przeglądać foldery i pliki.
Radzę też przełączać widok na listę, bo w miniaturach nie widać (przynajmniej u mnie nazw).