PDA

Zobacz pełną wersję : symulacja ekspozycji w jakich modelach?

Jakub365
30-12-2012, 11:36
Wtam,
Słyszałem, że nikon posiada taką funkcję, ale nie znalazłem w internecie dokładnie w jakich modelach czy ktoś z was się orientuje??:)

wasilewk
30-12-2012, 11:40
Może chodzi o "podgląd" ?

RobertMiernik
30-12-2012, 12:14
A może guzik do "podglądu głębi ostrości"?
Domyka przysłonę do wartości ustawionej w aparacie. To najbliższe co można symulować, bo czasu niestety nie zasymulujesz.

Jakub365
30-12-2012, 14:03
Nie wiem jak to dokladnie opisac, ale w sony slt widzialem wlasnie taka opcje w lv gdzie zmienialem przeslone oraz migawke i na wyswietlaczu pojawial sie obraz odpowiadajacy ustawieniom czyli np nie musialem niepotrzebnie robic zdjecia, aby delikatnie cos skorygowac, tylko tu od razu przed nacisncieciem spustu mialem podglad jak zdjecie bedzie wygladac, koles ze sklepu powiedzial, ze niektore modele nikona i canona rowniez posiadaja taka opcje;-)

RobertMiernik
30-12-2012, 14:16
Sony ma półprzepuszczalne lustro, w wizjerze jest wyświetlacz, który pokazuje obraz z matrycy.

W 'standardowych' lustrzankach, wizjer to układ luster albo pryzmat, pokazujący obraz nie z matrycy tylko z obiektywu, dlatego nie da się tam zobaczyć czegoś innego niż to co widzisz 'gołym' okiem.

To czego chcesz, nie da się zrobić tylko w lustrzankach.

kazziz
30-12-2012, 14:20
wydaje mi się że chodzi jednak o obraz w liveview... zależy, w których lustrach Nikona. bodaj w serii pro masz faktyczny obraz na wyświetlaczu (D4, D800), a w amatorskich jak D5100 tego nie ma. ale mogę się mylić.
kumpel to ma w 7D.

pokora
30-12-2012, 14:27
Zapewne chodzi o "przycisk podglądu ostrości" znajdujący się na korpusie - (D90 i D7000 na pewno posiadają) ogólnie od D90 w górę taka funkcja się powinna znajdować (z tego co mi wiadomo) jeśli chodzi o puszki amatorskie.

otwieracz
30-12-2012, 14:43
W Sony widziałeś pewnie wizjer elektroniczny - czyli praktycznie to samo co na wyświetlaczu aparatu. Lustra Nikona nie mają takich wizjerów i żeby zobaczyć efekt robionych w między czasie korekt EV musisz oderwać wzrok od wizjera i spojrzeć w ekran LCD.

GonzoG
30-12-2012, 15:45
Jest w nikonie coś podobnego - przy robieniu zdjęć LV - ekran LCD nie wizjer - i zmianie ISO, czasu czy przesłony obraz się rozjaśnia lub ściemnia - pokazuje w przybliżeniu jak wygląda zdjęcie. Jednak ma to zastosowanie tylko do krótkich czasów.
Przy czasach dłuższych (zapewne dłuższych niż odświeżanie obrazu na LCD) obraz zawsze będzie ciemniejszy od zdjęcia lub całkiem ciemny.

Pełną symulację zdjęcia ma tylko Sony SLT.

Jakub365
30-12-2012, 18:12
Chodzi mi tylko i wylacznie o lv na lcd czytalem w jakims magazynie, tylko teraz nie pamietam w jakim, a nie moge go znalezc ponownie, ze taka opcja wlasnie jest w d3100 lub d3200, pytalem kolesia w nikonie, ale tam maja taka wiedze o sprzecie ktory sprzedaja, ze szkoda gadac:-\ koles proponowal d3200 bo ma najmniejsze szumy ze wzgeldu na rozdzielczosc 24mln:-D

GonzoG
30-12-2012, 18:26
Chodzi mi tylko i wylacznie o lv na lcd czytalem w jakims magazynie, tylko teraz nie pamietam w jakim, a nie moge go znalezc ponownie, ze taka opcja wlasnie jest w d3100 lub d3200, pytalem kolesia w nikonie, ale tam maja taka wiedze o sprzecie ktory sprzedaja, ze szkoda gadac:-\ koles proponowal d3200 bo ma najmniejsze szumy ze wzgeldu na rozdzielczosc 24mln:-D

Mają to chyba wszystkie Nikony z LV, ale w różnym stopniu i różnie ograniczone.
Do D3200 nie było wyświetlania pomiaru światła przy LV, bo nikon uważał, że do dobrania ekspozycji wystarczy podgląd na ekranie.

_Ocean_
30-12-2012, 19:22
Panowie, tu nie chodzi o przycisk podglądu!

Koledze ewidentnie chodzi o rzutowanie obrazu w LV takiego, jaka ma być docelowa ekspozycja. I ja mogę powiedzieć - w moim d7000 jest. Podejrzewam, że będzie w większości modeli, ale - ręki uciąć nie dam.

Zobrazuję - zmniejszasz czas migawki - podgląd LV ciemnieje. Robisz odwrotnie - działanie odwrotne (jakie to logiczne). Sęk w tym, że poniżej 1/30 sekundy nie zejdziemy. Dlaczego? Wyobraź sobie jak taka funkcja miałaby działać. Oh, a najlepiej, to żeby czasoprzestrzeń zaginać.
Dla dociekliwych - kombinacje parametrów przysłony (tak, tak, przysłony, nie przEsłony) dają identyczny efekt. Ale proporcjonalny co do skutków.

Sama funkcja - dla mnie GENIALNA gdy fotografuję niebo w nocy (astrofoto). Przy ciemnych szkłach, niemożliwym prawie jest namierzenie w kadrze jakiegoś obiektu. A tak? Podwyższamy Iso do skranego (12800 np.) i gotowe! Widzimy gdzie trzeba celować!

RobertMiernik
30-12-2012, 21:04
(tak, tak, przysłony, nie przEsłony)

Zmartwię cię - obie opcje są poprawne ;)

Co do samego "podglądu" tak, doszliśmy już do tego ale w Nikonie da się tak tylko w przypadku Life View, więc tracisz autofokus.

Pełne działanie tylko w SLT...

zgera
30-12-2012, 21:29
Podejrzewam że autorowi chodzi o tryb Guide Mode który jest dostępny w modelach D3000 i D3100.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9364&nikon-d3000-pierwsze-wrazenia

Jakub365
31-12-2012, 01:39
Chodzi mi dokładnie o to co napisał kolega _Ocean_:)

easy raider
31-12-2012, 11:37
Zdaje się że widziałem taką możliwość (opcję) w Canon 5Dmark III...gościu po zatrzymaniu ? ekspozycji bawił się różnymi nastawieniami sceny ....co powodowało wyświetlanie ekspozycji różnie naświetlonej....wyglądało to tak jak by było to zrobione przed pstryknięciem zdjęcia...ale nie jestem pewien ;/...D3000 odpada bawiłem się nim kiedyś i nie było tam tej samej a nawet podobnej opcji. Co do D7000 to tak jak kolega wyżej pisał..z tym że nie wiem czy o to samo chodzi....ta zabawa z Canonem wyglądała podejrzliwie :) nie miałem ni jak podejść użytkownika Canona żeby podpatrzeć dokładniej. A może to tylko było przewidzenie ;)

Jakub365
31-12-2012, 12:00
Tyle tu uzytkownikow nikona, a nikt nie jest pewny w 100%:-D

GonzoG
31-12-2012, 12:31

Bo nikomu na tym nie zależy... To tylko jakiś dziwny wymysł Sony... Fotografia to umiejętność dobrania parametrów ekspozycji do panujących warunków, a nie do tego co wyświetla aparat. Robienie takiej symulacji w aparacie to mz zabijanie ducha fotografii... nie długo każdy będzie mógł być super fotografem, z tym że to aparat zrobi za niego wszystko... nawet wybierze kadr...

easy raider
31-12-2012, 12:42
... To tylko jakiś dziwny wymysł Sony... ...

...czymś trzeba ludzi zauroczyć i zrobić z nich fotografów na siłę.

fafniak
31-12-2012, 13:10
Fotografia to umiejętność dobrania parametrów ekspozycji do panujących warunków, a nie do tego co wyświetla aparat.
To raczej umiejetność kreatywnego myślenia - przeleć sie po forum i obejrzyj ile jest technicznie dobrych zdjęć które nie wywołują emocji bo powielone po tysiąckroć ustawienia/tematy wprowadzają w zachwyt tylko początkujących

RobertMiernik
31-12-2012, 13:12
Matko, większych problemów na prawdę nie macie?

Fajnie czasem zobaczyć na ekranie to co będzie za chwilę na zdjęciu, nie jest to ani głupie ani na pewno nic nie zabija...

Według tej pokrętnej logiki używanie wbudowanego światłomierza też zabija fotografię, przecież powinieneś korzystać z tabeli naświetleń albo najlepiej eksperymentować z różnymi parametrami ekspozycji dla "odkrycia prawdziwego ducha kadru"...

Jakub365
31-12-2012, 15:39
ja nie mówię, że będę notorycznie korzystał z tej funkcji, tylko dobrze jest ją mieć:) a na pewno dużo taka opcja może pomóc w fotografowaniu;) Więc jak panowie jest ktoś kto udzieli pewnej odpowiedzi?:)

wasilewk
31-12-2012, 18:31

Myślę, że w takim razie podejmiesz jakieś definitywne kroki...
http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif)

GonzoG
31-12-2012, 18:53
ja nie mówię, że będę notorycznie korzystał z tej funkcji, tylko dobrze jest ją mieć:) a na pewno dużo taka opcja może pomóc w fotografowaniu;) Więc jak panowie jest ktoś kto udzieli pewnej odpowiedzi?:)

Żaden Nikon nie ma symulacji. Pokazują jedynie przybliżoną jasność zdjęcia i w większości mija się to z wyglądem zdjęcia.
Taka funkcja może i jest przydatna, ale nie przy krótkich czasach - tu robisz zdjęcie i wiesz co i jak pozmieniać. A jak nie wiesz, to się nauczysz.
Natomiast w Nikonie przy LV zmiany parametrów wpływają jedynie przy krótkich czasach, dodatkowo nie ma możliwości zmiany przesłony po włączeniu LV, chyba, że masz obiektyw z pierścieniem przesłony, ale te działają dopiero w D7000 lub wyżej.

Kolejne sprawy, jakie przemawiają za nie korzystaniem z LV:
- każde zdjęcie to 2 klepnięcia migawki - więc jej żywotność skracana jest o połowę.
- AF działa tylko w trybie detekcji kontrastu - powolny i omylny.
- itp, itd...
tak czy owak, LV w DSLR to jedynie mały dodatek, gdy ciężko korzystać z wizjera, a nie coś co ma go zastąpić.

Jak chcesz symulację zdjęcia, to kup symulator (SLT).

devilcape
31-12-2012, 19:25
W czym taka symulacja miała by być pomocna? To tylko symulacja. Zrób zdjęcia w braketingu i przeanalizuj. Dużo bardziej pouczajace a i moment nie ucieknie.

Borat1979
31-12-2012, 19:34

Bo to nikomu niepotrzebne :grin:

Borat1979
31-12-2012, 19:37
Kolejne sprawy, jakie przemawiają za nie korzystaniem z LV:
- każde zdjęcie to 2 klepnięcia migawki - więc jej żywotność skracana jest o połowę.
- AF działa tylko w trybie detekcji kontrastu - powolny i omylny.
- itp, itd...
tak czy owak, LV w DSLR to jedynie mały dodatek, gdy ciężko korzystać z wizjera, a nie coś co ma go zastąpić.

Jak chcesz symulację zdjęcia, to kup symulator (SLT).
Przy zdjęciach w nocy LV jest lepsze od wizjera.