PDA

Zobacz pełną wersję : D70s - dziwne zachowanie migawki

ZakArTee
30-12-2012, 02:07
Witam, od dłuższego czasu mam dziwny objaw. Zawsze kiedy włączam aparat, a także sporadycznie podczas robienia zdjęć, słychać terkotanie, potrójna seria, trzy dźwięki. Przy robieniu zdjęć występuje to przy wciśniętym do połowy spuście. Patrząc przez wizjer skacze wtedy obraz w pionie. Czy to usterka migawki? jestem pierwszym właścicielem, mam zrobione ok. 22 tys. Macie jakiś pomysł na to?

Pozdrawiam

GonzoG
30-12-2012, 05:45
Jak ci obraz skacze bez robienia zdjęć, to raczej problem z VR w obiektywie. Lustro, które, jest odpowiedzialne za "przekazywanie" obrazu do wizjera się nie rusza do czasu robienia zdjęcia.

TOP67
30-12-2012, 09:42
Napisz jaki to obiektyw. Jeśli ma VR, to wyłącz, chociaż nie zawsze to pomaga. Nikkor 70-300VR potrafi skakać nawet przy wyłączonym VR.
Druga możliwa przyczyna, to podskakiwanie lustra. Wydaje się jednak być bardzo mało prawdopodobna.

RobertMiernik
30-12-2012, 12:21
Ostatnio miałem w łapach podobnie działający aparat, było to uszkodzenie mechanizmy lustra, raz na kilka zdjęć, odpalała się seria dwóch/trzech kłapnięć lustrem, wprawdzie przed serią spust był zablokowany (klik: zdjęcie, klik: nic, klik: nic, klik: zdjęcie, zdjęcie, zdjęcie) ale objawy bardzo podobne...

Nie udało mi się chałupniczo dojść do naprawy, bez rozkręcania całości, dla odważniejszych jest nawet do odgrzebania 'instrukcja' w internecie.

ZakArTee
30-12-2012, 14:35
Obiektyw Nikkor 18-200 VR. Teraz kiedy zacząłem wyłączać w obiektywie poszczególne funkcje w różnych kombinacjach - nie ma objawu "skakania" obrazu przy włączaniu tylko kiedy wyłączę VR i przełączę w tryb M z M/A.

RobertMiernik
30-12-2012, 15:15
Skakanie czyli jednak drżenie?

No cóż, VR często tak ma.
Jeśli drżenia jest za dużo, konieczny pewnie będzie serwis...

ZakArTee
30-12-2012, 21:54
Nie drżenie - dla mnie to podskakiwanie ze względu na szybkość, góra dół i zawsze trzy razy, każdy ruch trwa ok sekundy. Czyli jak napisał TOP67, VR tak czasami mają. To nie wpływa na jakość zdjęć, trzeba się przyzwyczaić, a jak zacznie być upierdliwe to oddać do serwisu.

Dzięki za informacje.
Pozdrawiam.