PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 17-55, Tamron 17-50 dlaczego pełna klatka?

Maciek1
29-12-2012, 20:39
Dość dziwne pytanie. Otóż jakiś czas temu zakupiłem tamrona 17-50 i przypadkiem wybrałem się do miejscowego fotografa, który długo długo zajmuje się pstrykaniem zdjęć. Ten, co mnie zadziwiło, spytał mnie dlaczego kupiłem obiektyw pod pełną klatkę :)? Z czasem sprzedałem tamiego i zakupiłem Nikkora 17-55. Sytuacja się powtórzyła przy wizycie fotograf stwierdził..." po co kupiujesz obiektywy pod pełną klatkę". Jak dla mnie amatora to oba są DX i oba do tego właśnie formatu. Jak wy sądzicie?

drdln
29-12-2012, 20:46
Może i ten fotograf długo zajmuje się pstrykaniem, ale o sprzęcie ma widać małe pojęcie. Zarówno Tamron 17-50 jak i Nikkor 17-55 to szkiełka typowo DX, nie kryją pełnej klatki.

Maciek1
29-12-2012, 20:49
Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie stąd moje pytanie. Dzięki za info. Musiałem spytać przez ciekawość.

KamilM
29-12-2012, 22:10
Mnie to w ogóle dziwi, czemu wcześniej nie sprawdziłeś chociażby w google, co to za obiektywy i pod jaki typ body. I jedna porada, nie każdy fotograf musi się znać na sprzęcie, czy obróbce. Stąd lepiej pytać u wielu, a nie sugerować się wypowiedzią jednej osoby.

Dexter88
29-12-2012, 22:40
Tak trudno przeczytać oznaczenie na obiektywie? Obiektywy APS-C od Tamrona mają oznaczenie Di, od Sigmy DC, od Nikona DX, a od Canona EF-S.
A ten Twój znajomy to jakiś idiota najwyraźniej.

251kris
29-12-2012, 22:45
Jak dla mnie amatora to oba są DX i oba do tego właśnie formatu. Jak wy sądzicie?
A co tu jest do sądzenia. Wystarczy pierwsza lepsza strona o obiektywach i wszystko jasne.
Dziwny post, dziwne pytanie fotografa.
Po pierwsze pomylił FX i DX. A po drugie, wiele osób mając puszki DX kupuje szkła pod pełną klatkę - z myślą o późniejszej zmianie puszki.

Maciek1
29-12-2012, 23:01
Zgadza się. Ja wiem co to DX a co FX natomiast fotograf swoim stwierdzeniem zachwiał moją wiedzę amatora. Z góry przełożyłem jego większe doświadczenie na wiedzę. Kupując obiektyw brałem pod format DX bo na nim pracuje i będę pracował, więc nie muszę sprawdzać w google co i jak bo to podstawowa sprawa. Nurtowało mnie jedynie stwierdzenie fotografa...