Zobacz pełną wersję : Na co zmienić D 50
Witam.
Zastanawiam się nad zmianą leciwego już D 50 :)
Na obecną chwilę zastanawiam się miedzy D90 a D 7000. Bardziej skłaniam się ku pierwszemu. Cena akceptowalna a poprawa jakości w porównaniu z D 50 i tak ogromna. Ale wacham się czy nie dołożyć i odrazu kupić D 7000.
Pytanie czy warto a może wziąść D 5200 ale tu bardzo bolała by mnie strata górnego wyświetlacza LCD- to naprawdę wygodne rozwiązanie.
Cały czas się bawię fotografią i pstrykam różnie od dziecka po przyrodę i krajobraz, trochę portret a także zdjęcia w IR.
Poprostu lubię pospacerować i pstrykać jak coś ciekawego widzę.
Zdjęcia robie typowo amatorsko.
Obiektywy które mam to:
1. Sigma 50-150 mm f 2,8 APO HSM
2. Tamron 17-50 mm f 2,8 Di II
3. Nikon Nikkor 50 mm F 1,8 D
4. Sigma 70-300 mm f 4-5,6 DG
Oraz Lampa SB 800
Witam!
Jeżeli masz 50/1,8D to na pewno jakieś body z silnikiem, czyli D90/7000 wybór należy do ciebie. Ja bym się decydował na d7000. Matryca, wizjer, mikroregulacja...
Paradiso Perduto
29-12-2012, 19:57
D90 - sprawdzona konstrukcja; mam i polecam
jeśli nie potrzebujesz użytecznego wysokiego ISO, to będzie to optymalny wybór...
no i bardzo dobra cena :)
Ja pomimo wcześniejszych problemów z AF po stronie D7000 szczerze polecam ten aparat. Jeśli masz fundusze dołóż do D7000, a na pewno będziesz zadowolony, przyjrzyj się tylko jak pracuje AF i jeśli nie sprawia problemów to śmiało bierz. Miałem wcześniej D90 i złego słowa nie powiem, ale jakoś D7k lepiej leży. Jeśli kupisz D90 to za 1200-1300zł dostaniesz używkę na allegroszu, D7k za jakieś 2300-2500 no chyba, ze celujesz w nowy. Pomimo różnicy w cenie wybrałbym D7k.
raczej myślę o nowym. ze względu na silnik myślę o 90/7000.
Zastanawiam się czy warto dla mnie dokładać do D7000.
Tak jak pisałem do tej pory używam od lat D 50 i kupowałem jasne szkła. i nie jest źle ale jednak zaczyna mi brakowac lepszego AF mniejszych szumówi i na tyle się już ogarnołem ze przydało by się coś bardziej zaawansoanego.
Ale zaznaczam że nadal jestem typowym amatorem.
Z racji wyeksplatowania mojego D 50 czas coś zmienić i zastanawiam się czy jest aż taka róznica w jakości w tych dwuch puszkach.
raczej nie interesuje mnie wysokie ISO zakres 100-800 wystarcza. przy tych szkłach to czy bedzie faktycznie różnica między puszkami?
Niestety nie mam możliwości pobawić się jednym i drugim. Tak trochę dużej aby poznac różnicę. W sklepie to się nie dowiem za dużo.
zalezy mi na dobrej jakości zdjęć i na ostrości. Mega piksele nie koniecznie 12 Mpix w zupełności wystarczy.
Pytanie co przy moich szkłach uzyskam w d7000 czego w D 90 nie bedę wstanie ?
siwyozzman
30-12-2012, 00:30
Mogę ze swojej strony zasugerować że jeżeli chodzi o AF to ten z D50 jest bardzo pewny w trybie AF-S na centralnym polu. Nie będę nic pisał o D7000 bo nie miałem a nie chce powielać stereotypów:) W D90 AF jest może troszkę szybszy niż w D50 za to z niektórymi szkłami kapryśny... Praca na innych niż centralne pole jest delikatnie mówiąc wątpliwa... miałem dwa egzemplarze i oba były równie słabe w tej kwestii... Dlatego cudów się nie spodziewaj, ja sobie ten stary moduł z D50 /i wielu innych lustrzanek tamtego okresu/ bardzo chwalę... Ten z D90 ma mniejsze pola na matówce - wizjer jest dużo lepszy - większy i jaśniejszy, dlatego pracuje się bardziej komfortowo... Czułości rzędu 1600-2000 są w D90 jak dla mnie w pełni użyteczne...niby nie potrzebujesz ale jak zobaczysz efekty to pewnie nie raz Ci się przydadzą...
Właśnie pojawił się na wiadomym portalu D90 z bardzo niskim przebiegiem/3k/ za 1600 PLN - czyli prawie jak nowy... To jednak wyraźnie taniej niż D7000... Ja zrezygnowałem z D90 bo z 35/1.8G pracował fatalnie a to moje ulubione szkło... Mimo tego szczególnie w obecnych cenach uważam że to zacny sprzęt...Jeszcze jedno - kolorystyka z D50 a nowych aparatów nikona to całkiem co innego...na początku trudno to zaakceptować...
Moim zdaniem gdy masz już szklarnię, to nie ma dylematu czy czy d7000 + kit vs d90 + lepsze szkło.. Ja bym celował w D7000
D7000 albo D300.
D90 nie jest zlym aparatem, ale skoro znowu bedziesz uzywal apratu przez lata to dlaczego nie kupic czegos lepszego.
Chociaz tez z drugiej strony patrzac naprawde przyszlosciowo to cena D600 w tym momencie spada i moze jeszcze poczekac troche i przeskoczyc na FX.
Ja również skusiłbym się na D7k. Kup używkę z niewielkim przebiegiem i będziesz zadowolony. Nowe D90 dostaniesz za ok 1900zł dołóż 500zł i kup używane D7000 z stanem migawki do 7000-8000 tyś to przecież sam początek. Znajomy kupił niedawno D90 chwilę pobawił się moim i stwierdził, że źle kupił:)
Kamil_ols
30-12-2012, 10:31
Ja również skusiłbym się na D7k. Kup używkę z niewielkim przebiegiem i będziesz zadowolony. Nowe D90 dostaniesz za ok 1900zł dołóż 500zł i kup używane D7000 z stanem migawki do 7000-8000 tyś to przecież sam początek. Znajomy kupił niedawno D90 chwilę pobawił się moim i stwierdził, że źle kupił:)
Nie wiem czy łącznie 10 puszek D7000 wytrzyma przebieg 8000 tyś zdjęć. Nawet D2x czy D200 tyle nie wytrzyma :)
Do autora - ja bym kupił D90 i Nikkora AF 60 2.8 micro do kompletu zamiast D7000.
Nie wiem czy łącznie 10 puszek D7000 wytrzyma przebieg 8000 tyś zdjęć. Nawet D2x czy D200 tyle nie wytrzyma :)
Wiadomo, ze chodziło mi o 7-8 tyś klatek, a nie j.w :shock:
Dzięki za sugestję.
Nie lubie zmieniać sprzętu dla nowych numerków i znów chcę sprzęt na lata tak jak D50 miałem. Wolę kaskę w szkiełka wsadzić niż zmieniać puszki co trochę. A jakaś nastepna stałka by się przydała np do portretu :)
Musze powaznie się zastanowić czy nie kupic tak jak mówicie D7000 z małym przebiegiem.
Pisaliscie że różnica w kolorach miedz D50 a D 90/7000 jest zasadnicza i trzeba się przyzwyczaić - na czym polega ta różnica?
Zdjęcia i tak robię tylko w RAWach.
Ja w D 50 nie miałem kłopotu z ostrością a mówicie że w D90 nie dokońca to nie wiedziałem. Szczególnie zalezy mi na szkle Sigmy 50-150 f2.8 to moje ulubione szkiełko i 50 f1.8 od Nikona
Moim skromnym jeśli wahasz się pomiędzy d90 a d7k to jeśli masz kasę bierz tą drugą opcję. Tak się złożyło, że mam w domu oba korpusy do dyspozycji i moim zdaniem d7k ma sporą przewagę (szybszy AF, mikroregulacja i inne bajery, chyba nawet ma zdjęcia interwałowe odpalane z poziomu menu, chociaż tej funkcji jeszcze nie sprawdzałem)
Musze powaznie się zastanowić czy nie kupic tak jak mówicie D7000 z małym przebiegiem.
Jak dla mnie to bardzo zły pomysł. Najczęściej będą się pozbywać ludzie z problematycznymi egzemplarzami. To za bardzo fajny aparat żeby zaraz po kupnie pozbywać się "zdrowej" sztuki :D
Jak dla mnie to bardzo zły pomysł. Najczęściej będą się pozbywać ludzie z problematycznymi egzemplarzami. To za bardzo fajny aparat żeby zaraz po kupnie pozbywać się "zdrowej" sztuki :D
Dodam że na Allegro jest tylko 8 używanych d7000 w tym 6 samych korpusów.
No to fakt spore ryzyko trafić na felerną.
D90 to cena 1900 i jest do zaakceptowanie przeze mnie, D7000 to juz 3000 zł więc trochę drogo.
Stąd moje dylematy czy dokładać i się napinać, czy wziąć D 90 i tyle :)
Staram się poznać jakie sa faktycznie różnicę w tych puszkach w codziennym pstrykaniu bo jeśli chodzi o parametry to wiem z danych technicznych.
misio1399
30-12-2012, 23:43
ja bym nie zmieniał D50 bo to super puszka :)
Kamil_ols
31-12-2012, 03:47
Zamiast D7000 wolałbym bardziej D300. Body wręcz pancerne i spokojnie wytrzyma dekadę. 51 pół AF który słynie ze swojej niezawodności itd. Przymierzałem się do D300 jak i D7000 - zdecydowanie wybrał bym D300. No ale koniec końców skończyłem na D200 ;-)
sprocket
31-12-2012, 08:02
Zostaw D50 i spraw sobie D700 fx, tak zrob i nie pozalujesz :)
cz4rnuch
31-12-2012, 09:57
Zostaw D50 i spraw sobie D700 fx, tak zrob i nie pozalujesz :)
Tylko cena trochę zaporowa biorąc pod uwagę że dla autora jak rozumiem 3 tysie na chodniku nie leżą nie mówiąc już o cenie D700. Nowej też nie kupisz, nie będą z nią śmigać zoomy autora wątku(w tym ulubiona sigma 50-150) także szykują się dodatkowe wydatki na szklarnie. Ponadto autor podkreślał kilkukrotnie że jest typowym amatorem.
Ja na miejscu Moirte dozbierałbym do nowego D7000, będzie sprzęt na następne kilka lat. Mam D90, to dobry sprzęt, ale gdybym teraz miał wybierać między tymi dwiema puszkami to kupiłbym tą nowszą lub do niej dozbierał, bo rozumiem że jeszcze masz czym robić zdjęcia.
lukaszD1x
31-12-2012, 10:22
D7000 albo D300.
D90 nie jest zlym aparatem, ale skoro znowu bedziesz uzywal apratu przez lata to dlaczego nie kupic czegos lepszego.
Chociaz tez z drugiej strony patrzac naprawde przyszlosciowo to cena D600 w tym momencie spada i moze jeszcze poczekac troche i przeskoczyc na FX.
Tak a szkła na Fx kolega ma tylko dwa :) Ja bardziej polecemD90 jako amatorski aparat spoko naprawdę.
na FX się nie wybieram. Szkła nie te i zmieniać mi się nie uśmiacha :)
Ja z mojego D 50 jestem zadowolony ale powoli niedomaga i apetyt mam na coś lepszego.
Poza tym ma już swój przebieg.
sokolnik
31-12-2012, 17:42
ja mam D90 od 2010 i ostatnio stwierdziłem, że jak na moje potrzeby to D90 wystarczy jeszcze na trochę. Doszedłem do wniosku, że lepiej kupić szkło niż nowe D7000. Chociaż zdjęcia na aukcję już zrobiłem, przyszedł rozum do głowy :)
Oczywiście mógłbym zmienić i kupić coś lepszego, przejść na FX, kasa jest :) nie problem kupić coś co nie jest potrzebne :)
Ostatnio rozglądam się za monitorem, po co mi super sprzęt foto jak na laptopie połowy szczegółów, kolorów nie widzę? Albo źle widzę? EIZO to mój następny wydatek (pewnie) :)
siwyozzman
31-12-2012, 17:59
Ostatnio rozglądam się za monitorem, po co mi super sprzęt foto jak na laptopie połowy szczegółów, kolorów nie widzę? Albo źle widzę? EIZO to mój następny wydatek (pewnie) :)
Jak najbardziej słuszna droga... ludzie naprawdę nie zdają sobie sprawy, że to co oglądają na swoich lapkach i monitorach za 500 PLN to jest dramat...To taka dodatkowa dygresja...
A autorowi wątku mimo wszystko doradzam używane D90 z małym przebiegiem...
sokolnik
31-12-2012, 18:10
jak każdy na początku przechodziłem drogę, że potrzebuje suuuper aparat, nie ważny obiektyw, nie ważny monitor, teraz powoli dochodzę do wniosku że potrzebuje lepsze szkło, lepszy monitor by zobaczyć w końcu to, na co wydałem sporo kasy (na foto), zobaczyć zdjęcie w prawdziwych kolorach a nie kolorach monitora od laptopa :)
każdy musi do tego dojrzeć. Pewnie bym zmienił D90 na D7000 ale problemy z D7000 tu na forum opisywane, skutecznie mnie od tego zamiaru zniechęcają :) i pewnie lepiej dla mnie, wole kupić szeroki kąt, albo 85 1.8G albo monitor EIZO. Kompa wymienić też by się przydało by obróbka była szybsza/przyjemniejsza. 2013 to wydatki na PC i EIZO :) by w końcu zobaczyć to co było nie do zobaczenia na laptopowym tanim ekranie :) żadne IPS, fullhd 5D itp
sory za ot :)
autorowi radzę kupić D90 lub D300 a resztę zainwestować w szkło lub dobry monitor :) by zobaczyć to czego wcześniej nie było widać :) a jeśli dobry monitor ma, to radzę kupić szkło :)
słusznie panowie prawicie. Monitor to podstawa :) A EIZO to najlepsza moim skromnym zdaniem droga (s-IPS). Jeszcze NEC ma ciekawe modele.
jeśli zdecyduje się na D90 to nowy jak D7000 to chyba coś z małym przebiegiem.
Nie mam parcia na najnowsze i najbardziej zaawansowane puszki (świadczy o tym ile lat mam D50:)) wolałem jaśniejsze szkła bo dawały lepsze efekty niż nowa puszka z ciemnymi szkłami. Ale D50 ma już swój wiek i przebieg i czas zmienić. I stąd pytanie i dylematy.
Dziękuję za sugestję.
grzybomir
01-01-2013, 16:09
I stąd pytanie i dylematy.
Mialem podobne zalozenia jak Ty jak kupowalem D50, tzn. gorsze uzywane body+lepsze,jasniejsze szkla.
Jednak z czasem zaczelo mi brakowac swiatla, pomimo, ze S50-150 ma 2.8, to najlepsza jej przyslona to f4, a szumy z wiekszego ISO mi nie odpowiadaly.
Zamienielem D50 na D300 z kilku powodow:
1. uszczelnione body - to byl glowny parametr przy zmianie
2. lepsze, uzywalne ISO
3. wiecej pol AF
4. szybszy AF
5. korekcja FF/BF
6. wieksza rozdzielczosc matrycy
Musisz sobie zrobic sobie zestawienie czego brakuje Ci w D50 i czego oczekujesz po nowym sprzecie i mysle, ze wtedy znajdziesz odpowiednie rozwiazanie do siebie:)
Witam. Co kupisz to już twój wybór ale z własnego doświadczenia powiem ci, D50-tki nie sprzedawaj. Do wakacyjnych (i nie tylko) fotek, ciężko znaleźć coś lepszego.
najbardziej to brakuje mi w D50
- szybszego AF
- wiekszej liczby pól AF
- trochę rozdzielczości (ale bez przesady) - ale nieraz kadr nie taki i warto by było poprzycinać i tu pojawia się kłopot jak chce to wywołać.
- i jak juz tu panowie pisali czy to D 90 czy D7000 powinny mniejsze szumy dawać niż moje D50 :)
Jaki został dokonany wybór - bo również mam po d50 coś zmienić - zastanawiam się nad d300
Wybór został dokonany pewnie 3 lata temu - na rynku sporo się pozmieniało... :mrgreen:
Jaki został dokonany wybór - bo również mam po d50 coś zmienić - zastanawiam się nad d300
Najwyższy model na jaki starczy kasy. D300 to dzisiaj też już staroć. Niestety.
w sumie tak, ale narazie nie mogę teraz inwestować, za dużo do odrobienia
- - - - kolejny post - - - - - -
nawet o ponownym zakupie D50 myślałem, ale drugie tyle i mam D300, więc jakiś skok :)