PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Ewa - poraz pierwszy

answer86
28-12-2012, 19:54
Witam wszystkich. Nie wrzucam tutaj zdjęć zbyt często, pewnie dla tego że uważam iż nie są zbyt dobre. Jednak by zrobić chodź mały krok do przodu, przydały by mi się Wasze dobre rady i krytyczne uwagi. Dla tego postanowiłem wrzucić jedno zdjęcie, jak się przyjmie dorzucę kolejne.

P.S. Chętnie wybrał bym się z którymś z Was doświadczonych fotografów na sesję by czegoś się nauczyć.

Oto wspomniane zdjęcie, czekam na uwagi i rady. Z góry dziękuję!

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img534.imageshack.us/img534/5292/67078795.jpg)

Zdjęcie zrobione w warunkach domowych, za tło posłużyła falowana zasłona. Aparat Nikon D7000, Nikkor 50/1.8, f/3,5, ISO 200

kh29228
29-12-2012, 00:36
jak na warunki domowe nie jest źle, ale:
1. czy to na pewno jest naturalna poza
2. porównaj kolor dłoni i twarzy
3. jak dla mnie za duży kontrast, za ciemne włosy/spodnie - wyglądają prawie jak czarna plama
4. rzuca się w oczy zagniecenie na zasłonce/tle po lewej stronie zdjęcia (pod prawą pachą modelki)
5. odnośnie ułożenia głowy, to wydaje się, że modelka cofała głowę w szyi (nie wiem czy wiesz co mam na myśli) i wyszła trochę nienaturalna mina, spięta usta
6. jakoś tak głupio wygląda ten kosmyk włosów na środku głowy, nie wiem czy to jest jakiś warkocz czy coś, ale jak bym to wywalił

poza tym spoko:)

answer86
29-12-2012, 10:54
Dziękuje za odpowiedź, podpowiedź. Jak widać jest kilka rzeczy nad którymi trzeba popracować. Co do kolorów twarzy dłoni, nie ukrywam że problem po części tkwi we mnie, gdyż mam wadę wzroku która sprawia że mam problem w rozróżnieniu odcieni :). Z drugiej strony jako amator chętnie poznam tajniki wyrównywania koloru skóry. Jeśli chodzi o naturalność pozy to odbierać to można różnie, bo każdy ma inny punkt widzenia, niemniej jednak zgadzam się lekko przesadzona. Ewa nie jest modelką, chciała się jednak spróbować i troszkę była spięta, stąd to zacięcie na twarzy ściśnięte usta. Co nie zmienia faktu że ja powinienem to wcześniej wyłapać. Są jednak plusy dzięki Twojemu komentarzowi, wiem na co dodatkowo zwracać uwagę. Zasłonka do poprawy :). Tak czy inaczej dzięki za rady!

P.S. Istnieje szansa że podpowiesz jak walczyć z różnicami w kolorze skóry :)?

kh29228
29-12-2012, 11:08
chorecia, nie wiem, bo ja nie mam z tym problemu, więc nigdy nie stawałem przed takim problemem... pamiętaj, że zawsze masz pipetę, którą jako tako można się tez sugerować, bo zwraca Ci ona wartości np składowych RGB. A może problem tkwi w monitorze?

rmn1
29-12-2012, 12:20
JA bym zamienił spodnie na zwykłe białe majty (takie zwykłe jak męskie niemal;)) i już by mi się bardziej podobało. Ogólnie podoba mi się, oprócz tych czarnych jak noc spodni. Fajna pani.

answer86
29-12-2012, 12:23
Niestety uparła się na spodnie bo "ja je lubię i już". Pomysł z białymi majtami mi się podoba, jest temat na następne zdjęcia.

~lxs
29-12-2012, 15:10
Dziękuje za odpowiedź, podpowiedź. Jak widać jest kilka rzeczy nad którymi trzeba popracować. Co do kolorów twarzy dłoni, nie ukrywam że problem po części tkwi we mnie, gdyż mam wadę wzroku która sprawia że mam problem w rozróżnieniu odcieni :). Z drugiej strony jako amator chętnie poznam tajniki wyrównywania koloru skóry. Jeśli chodzi o naturalność pozy to odbierać to można różnie, bo każdy ma inny punkt widzenia, niemniej jednak zgadzam się lekko przesadzona. Ewa nie jest modelką, chciała się jednak spróbować i troszkę była spięta, stąd to zacięcie na twarzy ściśnięte usta. Co nie zmienia faktu że ja powinienem to wcześniej wyłapać. Są jednak plusy dzięki Twojemu komentarzowi, wiem na co dodatkowo zwracać uwagę. Zasłonka do poprawy :). Tak czy inaczej dzięki za rady!

P.S. Istnieje szansa że podpowiesz jak walczyć z różnicami w kolorze skóry :)?

Co do koloru skóry - możesz pobrać kolor z jednego miejsca i malować na nowej warstwie z trybem krycia "hue", ale nie przesadzaj bo ludzie nie mają jednokolorowej skóry ;p

answer86
31-12-2012, 20:07
Co do koloru skóry - możesz pobrać kolor z jednego miejsca i malować na nowej warstwie z trybem krycia "hue", ale nie przesadzaj bo ludzie nie mają jednokolorowej skóry ;p
Na pewno wypróbuję ten sposób.