Zobacz pełną wersję : jakie szkla do d3100 stalka jakas? moze tele?
wiem ze setki razy bylo... ale mam dylemat co kupic jaki obiektyw obecnie mam kitowy 18-55 i powiem jedno nigdy wiecej tego obiektywu jest poprostu do bani... juz 105 jest o niebo lepsza...
ale reasumujac, robie sporo portretow gdzie przy tym obiektywie poprostu wychodza mdlo.. potrzebuje cos ostrego czyli pewnie jakas stalka? niewiem 50 starczy ? mam mozliwosci kupna z niezlym rabatem nowki nikkor 50mm f1,4 dobry taki obiektyw? a moze cos z uzywki niewiem moze zenita czyli helios 44m plus adapter podobno swietne szklo a na alledrogo niezle ceny,
czemu chce tele bo wiele razy slyszalem ze 80-100 nie byla by zla do portretow, ale i lubie czasem miec mozliwosci dobrego zoom, mam mozliwosci sigmy kupic z dobrym rabatem nowki, za ok 800 zl ale wlasnie... niemaja stabilizacji a ja lubie z reki strzelac wiele zdj, czy moze tamrona ze stabilizacja?
bylbym wdzieczny o jakies rady odnosnie obiektywu, chodz i tak pewnie potestuje i stalke nikkora i sigme bo mam taka mozliwosc, ale moze cos w uzywce bedzie ciekawego to chetnie sie skusze
sokolnik
28-12-2012, 17:14
wstaw jakieś zdjęcie z mydełkiem z 18-55.
najlepiej z EXIF a już najlepiej NEF :)
FullMaverick
28-12-2012, 17:29
No ale kto ma wiedzieć lepiej od Ciebie samego czego Ci potrzeba? Nie napisałeś do czego Ci potrzebny ten obiektyw. Chcesz robić portrety (do tego najlepsza stałka) czy mieć bardziej uniwersalne szło (do tego zoom)? Nie napisałeś jaki masz budżet do wydania na obiektyw.
Masz bardzo duży wybór:
- zoomy: Nikkor 18-105VR , Nikkor 16-85VR, Sigma 18-50 2.8, Sigma 17-50 2.8OS, Tamron 17-50 2.8, Nikkor 17-55 2.8 a nawet zoom typu Nikkor 18-200VR lub 18-300VR. Przy obiektywie typu 18-50 ze światłem 2.8 stabilizacja nie jest Ci potrzebna (patrz na podobno najlepszy w tym przedziale Nikkor 17-55 2.8 ).
- stalki: 35 1.8, 50 1.8, 50 1.4 (Sigma lub Nikkor), 85 1.8 i najdroższa 85 1.4.
Sam zdecyduj czego Ci potrzeba, musisz stwierdzić czy ogniskowe, których obecnie używasz Ci odpowiadają i czy na pewno potrzebny jest Ci zoom.
Zawsze możesz poszukać w internecie zdjęć jakie uzyskasz za pomocą danego obiektywu, polecam stronę http://pl.pixel-peeper.com/
ja również zaczynałem od d3100 i kita później kupiłem stalle 35 1.8g a kilka tygodni temu 85 1.8g i mam wszystko portret standard i jak trzeba 18mm w kicie na razie mi to w zupełności wystarczy
przemek11441
28-12-2012, 18:36
@FullMaverick Dzięki wielkie za tego linka sam szukam zdjęć wykonanych różnymi obiektywami ale nie mogłem znalezć. Masz może jeszcze jakieś podobne strony?
Polecam stałkę 35mm 1.8G.
Odkąd kupiłem ten słoiczek, a minęło już ponad pół roku, może ze 2-3 razy odkręciłem go od body... :)
grochu28
28-12-2012, 20:08
Ja również polecam 35mm 1.8G, jest bardzo uniwersalnym szkłem, da się nią zrobić portret, przydatna na różne imprezy okolicznościowe, da się z nią robić zdjęcia w domu bez łażenia po ścianach, a jak zoom to N55-300 VR, lub N70-300VR.
grochu28
28-12-2012, 20:47
35 mm do portretu... ??? wiem ze pewnie 85mm była by lepszą ogniskową do portretu, ale 35mm jest najlepszym rozwiązaniem dla osób które szukają uniwersalności. Pewnie było by lepiej kupić coś dłuższego ale to szkło jest dla osób ,które nie zarabiają na fotografii i nie mają zamiaru wydawać dużej kasy na obiektywy. Według mnie da się nią zrobić portret ale każdy ma swoje zdanie.
moze linka wstawie :
zdj z dzis
DSC_0797.NEF (http://wyslijto.pl/plik/szk1gz7j4k)
co do obiektywu no to wiem ze stalki troche kosztuja 1,4 50 nikona moge miec za ok 1300 zl co jest dla mnie cena akceptowalna, 70-300 sigmy za ok 750 zl wiec cena tez ok, bawilem sie sigma robilo fajna robote, wiem ze super sprawa byl by 70-300 nikkora ale 2tys za obiektyw jeszcze mnie nie stac, a nie wiem czy sie bawic w 50-300 ktore jest duzo tansza opcja w tele stalka jeszcze sie nie bawilem moze teraz bede mial kolezance porobic zdj to z niej skorzystam, ewidentnie kitowy obiektyw jest zly.. na ok 50mm-55 mm liczba fto 5,3 chyba wiec zdecydowanie za malo wg mnie, jest to strasznie ciemny obiektyw co mi zdecydowanie przeszkadza. Natomiast co najczesciej fotografuje czasem jakies znajome kolezanki, samochody, jak z lustra korzystam to moge wachlowac obiektywami wiec dla mnie bez problemu miec przy sobie 3-4 szkla, najuniwersalniejszym pewnie byl by obiektyw nikkora 18-105 ale to raczej w uzywce bym szukal bo to tez w niektorych body jest w kicie.. i tym bardziej ze wole miec kilka szkiel bo gdzies wychodze porobic zdj i czesto wlasnie czuje ze obiektyw nie spelnia moich wymagan, chodz moze tez byc to ze z pentaxa k200d przeszedlem na nikona i jakos sie odnalesc nie moge...
chyba ze to wina ze jakos nie czuje tego obrabiania rawow za pomoca tego nx-a co byl na plycie.. bo i przerobka zdj jakas taka licha tam jest chyba ze nie kumam jak z niego korzystac i na jakis inny program przejsc do rawow i ew obrobki, jesli tak to jaki polecacie
czy moze na poczatek kupic zenita za ok 80 zl i do tego redukcje i bawic sie manualnie w ostrosc itd i pozniej przejsc na cos z silnikiem
sokolnik
28-12-2012, 23:00
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img11.imageshack.us/img11/6408/dsc0797yx.jpg)
chyba ten obiektyw nie jest do bani, nie wiem
Sigma 70-300 za 750zł... wersję APO bez stabilizacji można bez problemów kupić w okolicach 700 zł, więc 750 to nie jakiś rabat... A szkło ogólnie jest nie warte złamanego grosza. Powolny i nie celny AF, od 200mm mydło bez znaczenia na przesłonę... ogólnie kiepskie, wielokrotnie gorsze od 18-55...
Jak chcesz wydać na coś to Nikkor 55-300 jest o wiele lepszym zakupem i chyba najlepszy pod względem jakości obrazka w tym przedziale ogniskowych. 70-300 wypada tu gorzej.
Co do szkieł m42 - wiedz że trzeba przerabiać pod nikona, inaczej ostrość max do 1.5-3m (w zależności od szkła i ogniskowej). Albo użyć adaptera z soczewką, a to znowu jakość obrazka idzie w diabły.
Co do Twojego zdjęcia, to jest ostre (jak pokazał Sokolnik), nawet bez dodatkowego wyostrzania, a podstawowym problemem jest ze zdjęciem jest jego błędne wykonanie.
Gdyby było robione obiektywem 50/1.8 przy f/2 - f/2.8 mógłby być problem z ostrością z powodu użytkownika.
podstawowe błedy:
1) tryb wyboru pola ostrości
2) pomiar światła i ustawienie ekspozycji
Spróbuj dojść dlaczego...
pomiar centralny zrobilem lepszy bylby pewnie matrycowy tutaj ze wzgledu na pelne oswietlenie sloncem? czy punktowy? no wlasnie z punktem wyboru pola ostrosci mam czesto problem z nikonem w pentaxie o dziwo nie mialem tego problemu;/ tu pewnie bylby lepszy punktowy wybor pola ostrosci na twarz, ewidentnie cos mi tu nie podchodzi i przez to robie kardynalne bledy, dzis strzalalem na probe zdj z nikkora 50 f1,4 i zdj z doskoku wychodzily duzo lepiej niz tu
Dexter88
30-12-2012, 00:39
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img248.imageshack.us/img248/4134/dsc07971h.jpg)
I nie ewidentnie kitowych obiektyw jest zły, tylko Ty nie masz pojęcia o fotografowaniu.
a na przyszłość
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/tryby_pomiaru_swiatla
sokolnik
30-12-2012, 11:40
ja trochę wyprostowałem zdjęcie, bo brzeg się wali :)