Zobacz pełną wersję : Canon EOS-1DC
http://vimeo.com/56241602#
Nikomu nie podoba się możliwość wybrania dowolnej klatki z filmu 4K i podarowania go Młodej Parze w postaci albumu?
<| MICHAŁ |>
28-12-2012, 10:16
mi sie podoba :)
co prawda slubow nie robie, ale mozliwosci tego sprzetu wywarly na mnie wielkie wrazenie i majac cos takiego.... chyba bym zaczal robic... hehehe
Powiem szczerze, ze akurat ten aparat spokojnie mozna nazwac przelomowym - wnosi nowa i do tego niezwykle uzyteczna funkcjonalnosc.
Jedyne co mi się podoba to brak widocznego line skippingu, założę się że matryca w tym aparacie dalej jest taka-sobie (jak to u Canona).
założę się że matryca w tym aparacie dalej jest taka-sobie (jak to u Canona).
Jakie to ma znaczenie, teraz już wszystko ma taki poziom, że dodatkowa funkcjonalność aparatu jest dużo ważniejsza niż DR matrycy o 0,1 EV większy czy mniejszy...
Opcja na pewno przełomowa. Zawsze myślałem, że dojdziemy do tego poziomu poprzez zwiększanie fps aż do płynnych 24 klatek. Ale skoro da się wyciągnąć z filmu klatkę mającą jakość jak zdjęcia, to czemu nie. :) Tylko nie mogę oprzeć się wrażeniu, że w ten sposób 'wyginie' kolejna cecha najlepszych fotografów - oko do łapania momentów. No bo wyobraźmy sobie przyszłość - aparaty (kamery) z rozdzielczością 8K i 50fps + technologia z aparatów Lytro (http://en.wikipedia.org/wiki/Plenoptic_camera) pozwalająca na zmianę GO już po zrobieniu zdjęcia. Takim zestawem będzie się robić zdjęcia de facto już tylko w postprocesie, a wyjściowy materiał może zrobić i małpa...
Jakie to ma znaczenie, teraz już wszystko ma taki poziom, że dodatkowa funkcjonalność aparatu jest dużo ważniejsza niż DR matrycy o 0,1 EV większy czy mniejszy...
C-1Dx vs N-D600 - różnica 2.4 EV
Dla niektórych dużo, dla innych mało....
.. No bo wyobraźmy sobie przyszłość - aparaty (kamery) z rozdzielczością 8K i 50fps + technologia z aparatów Lytro (http://en.wikipedia.org/wiki/Plenoptic_camera) pozwalająca na zmianę GO już po zrobieniu zdjęcia. Takim zestawem będzie się robić zdjęcia de facto już tylko w postprocesie, a wyjściowy materiał może zrobić i małpa...
Oczywiście. To tylko kwestia czasu.
mam nadzieję, że tego nie dożyję:)
Ja tam bym na twoim miejscu jeszcze chciał pożyć 5-10 lat ;)
8k i 50 fps będzie za kilka lat, z lytro będzie gorzej, tzn może za 10?
weź mnie kurcze nie strasz:)
A jak dodamy jeszcze matrycę tak ze 100 mpix + szeroki kąt, to nawet specjalnie kadrować nie będzie trzeba.
Nie wygląda to różowo, ale z drugiej strony pewnie podobnie mówiono o AF, kiedy ta technologia wchodziła do lustrzanek. A teraz to standard i "oczywista oczywistość".
Nikon D1- rok 2000, 2,7 Mpx, Nikon D70 (6MPx)- tak niedawno, rok 2004 :)
Ale "gupoty" wypsujecie :) Weźcie poczytajcie to jeszcze raz na chłodno. Technicznie i owszem jest łatwiej ale z myślenia toto nie zwolni a z tym akruat u młodzieży jest coraz gorzej ;)
Btw. 8k w RAW z 50 FPS .. wezcie to zapiszcie na dysk(wielkosc), przegladnijcie(czas przegladania filmu), wybierzcie(selekcja). Dzisiaj przy 1300 rawów mam serdecznie dość a do czegoś takiego to nawet nie chce mi się mysleć o siadaniu do obrobki. Cena zestawu do obróbki czegoś takiego nie będzie dużo mniejsza niż samego sprzętu foto.
PS. Dzisiaj też pełno fachmanów z kamerkami i wyciągającymi klatki z materiału fullHD. Więcej optymizmu :)
Ale "gupoty" wypsujecie :)
@wain - brakuje Ci chłopie wyobraźni! I z ta młodzieżą tez bym nie przesadzał, każde pokolenie musi się wyszumieć.
@wain - brakuje Ci chłopie wyobraźni! I z ta młodzieżą tez bym nie przesadzał, każde pokolenie musi się wyszumieć.
A w czym brakuje wyobrazni? .. - poza samym stwierdzieniem.
8k w RAW z 50 FPS .. wezcie to zapiszcie na dysk(wielkosc)
Oczywiście o to mi chodzi. Dzisiaj może Ci się wydawać ze to duży plik ale za lat 5 może już być standartem. Pojemność nośników ciągle rośnie i z archiwizacja problemów nie przewiduję.
Oczywiście o to mi chodzi. Dzisiaj może Ci się wydawać ze to duży plik ale za lat 5 może już być standartem. Pojemność nośników ciągle rośnie i z archiwizacja problemów nie przewiduję.
5 lat? Czyli wstecz bedzie to 2008. Siegnij pamiecią jak bylo 5 lat temu? Dysk 500GB standardem .. i nadal jest. Material FullHD uncompressed (nawet nie raw) 8-bit zajmuje 9GB/min, pomnóż przez 16 (8k ma 32MPIX/klatka) dodaj do tego RAW. I teraz jaka trzeba moc do przetworzenia takiego materialu ... Dzisiaj kamer rejestrujących 8k jest zdaje sie 3 na świecie i są wielkość lodówki..
Ja rozumiem temp rozwoju ale bez jaj. Poza tym to nie zmienia faktu że nad materiałem trzeba będzie posiedzieć znacznie dluzej niz teraz przegladajac te 1000 rawow. A chyba nie o to wszystkim chodzi..
http://www.canonrumors.com/2013/05/feature-upgrade-for-the-eos-1d-c/
malwinka
01-06-2013, 11:24
5 lat temu nie mogłam uzywać telefonu niemal na równi z komputerem, więc wierze, że szybko wiele rzeczy będzie możliwych! A co do tematu.. jest to pociągająca myśl, że wystarczyło by wyciąć klatki z filmu i one byłyby takie jakości jak fotografie.. z drugiej strony, czy nagranie filmu np z wesela takiego, żeby było naprawdę co wycinać byłoby takie proste to inna sprawa..