Zobacz pełną wersję : Nikon D3100 dla amatora ?
przemek11441
27-12-2012, 13:28
Witam :)
To mój pierwszy post na tym forum.
Chciałbym zakupić lustrzankę nikona , myślę nad nikonem d3100. Głównie będę fotografował maszyny rolnicze w akcji czyli na polu oraz jakieś krajobrazy i trochę makro.
Chciałbym się zapytać czy ten aparat będzie dla mnie odpowiedni ? Jestem amatorem , to będzie moje pierwsze spotkanie z lustrzanką. Aktualnie posiadam kompakt nikona.
Jaki obiektyw byście mi polecili ? Będę chodził po polach i przyda mi się zoom. Czy nikkor 18-105 VR będzie odpowieni czy może standardowy 18-55 VR wystarczy ?
Co jeszcze przyda mi się w fotografowaniu ruchomych maszyn w czasie pracy, jakiś filtr, osłona przeciw słoneczna ?
Mój budżet ogranicza się do 2100 zł i chciałbym zakupić jeszcze jakąś torbę oraz kartę.
Pozdrawiam
pan.lukasz
27-12-2012, 13:33
18-105 ma w komplecie osłonę przeciw słoneczną. Mam ten aparat i ten obiektyw również i myślę, że jest to dobry wybór, jednak zastanowiłbym się nad 5100, lekko można byłoby budżet nadszarpnąć :)
co do filtrów, raczej się na początek nie przydadzą.
co do makro, to jeśli najniższa linią oporu to soczewki makro, nie używałem, ale są dużo tańsze od pierścieni pośrednich.
do makro ( odradzam zdecydowanie soczewki ) pierscienie posrednie najtansze jak sie da, oraz stare manualne 50mm nikona za grosze. Efekty gwarantowane. Do tego moze jakas lampa jesli makro w domu bedziesz robil.
Korpus zostaw taki, jaki sobie wybrałeś, lepszy nie jest ci potrzebny i 18-105 będzie bardzo dobrym szkłem. Za resztę kasy o ile zostanie możesz zakupić DCR-250 i zewnętrzną lampe - jakieś starsze modele chodza za grosze, dyfuzor domowej roboty a makro na pewno będziesz miał udane
LordRamzes
27-12-2012, 16:57
poszukaj używanego d80,d90 spokojnie d90 z niskim przebiegiem kupisz za 1300-1400 zł ostatnio na allegro widziałem, do maszyn........, no cóż jak ogniskowa pasuje to kit 18-105 wystarczy spokojnie, do makro przez to ,że kupujesz body ze śrubokrętem możesz kupić prawdziwe szkło tańsze tamron 90 bez silniczka nawet za 800 zł zdarza się kupić a kupując d3100 będziesz musiał kupić droższe szkła z silnikiem i wizjer ma taki sobie a LV no cóż ja nie korzystam :) , jeśli mogę doradzić jednak pomyśl nad teleobiektywem 70-300 z 2 powodów
1 względy bezpieczeństwa dla samego siebie bo wiadomo jak to przy maszynach bywa a fotografując taki kombajn może się to źle skończyć
2 fotografując choćby ww maszynę wokół niej unosi się chmura kurzu i b szybko "zabrudzisz" matryce (zawsze coś wciągnie przez szkło ) samo szkło i puszke
reasumując nie masz ciśnienia teraz bo jest zima i maszyny raczej "są zadokowane" ;-) więc uzbieraj trochę i spokojnie kupisz sensowny zestaw ja to widze tak
d80 (na prawdę do tego typu fotografi nie potrzebujesz mega puszki a body warte polecenia zresztą sprawdź sobie na link z mojej stopki sam ocenisz :-) ok 800-1000zł
70-300VR (koniczenie z VR ten bez VR jest gorszy optycznie nie wart uwagi ) ok 1000-1100
18-70 ok 400zł
myślę ,że jesteś w stanie tyle dozbierać a na tą chwilę aby coś mieć ku[p puszkę i 18-70 na co dzień oczywiście uzywki puszka żeby nie miała więcej jak 20 000 przebiegu im mniej tym lepiej najlepiej poniżej 10 000 a są takie
Co do puszki - nie wypowiem się, gdyż tego modelu nie macałem. Natomiast obiektyw 18-105vr mogę polecić z czystym sumieniem - do amatorskiego fotografowania "spacerowego" jest w sam raz. Do tego może używany 70-300.
A co do filtrów - uv (do ochrony obiektywu), polaryzacyjny (do kontroli nad refleksami i przyciemnienia nieba) oraz ewentualnie połówkowy szary.
Przemek-83
27-12-2012, 17:12
Kup nowego d3100 z 18-105 VR i będziesz zadowolony.
Nie kupuj jako totalny amator lustrzanki sprzętu używanego bo jest duża szansa ,że kupisz z wadami o których możesz nie mieć pojęcia.
Przekonałem się sam na sobie jak kupiłem na allegro używkę N 55-200 VR
Jedż do sklepu np. saturn i kupisz spokojnie do 2 tyś taki zestaw NOWY
LordRamzes
27-12-2012, 18:50
[QUOTE=Przemek-83;3004836
Nie kupuj jako totalny amator lustrzanki sprzętu używanego bo jest duża szansa ,że kupisz z wadami o których możesz nie mieć pojęcia.
Przekonałem się sam na sobie jak kupiłem na allegro używkę N 55-200 VR
Jedż do sklepu np. saturn i kupisz spokojnie do 2 tyś taki zestaw NOWY[/QUOTE]
Jest taka sama duża szansa że nowy wadliwy sprzęt "d7000" zerknij ile ludzie borykają się z serwisem wysyłają a serwis twierdzi ,że wszystko jest ok a nie jest a amator nie mając tej wiedzy uwierzy serwisowi i będzie myślał ,że to jego wina
co do starszych puszek były to puszki sprawdzone i nie psuły się ja te dzisiejsze a co do szkieł to już w ogóle nie kupuje nówek bo to strata kasy a dużo się traci na nówkach , wielu osobą doradziłem z tego forum przy zakupie na allegro i jakoś do wszystkich szkła trafiały w b dobrym stanie :) , miałeś pecha :( tym bardziej ,że to systemowe szkło
przemek11441
27-12-2012, 19:03
Dziękuję za wszystkie posty :) Narazie jestem skłonny kupić d3100 + 18-105VR a puzniej moge zbierać na jakiś lepszy obiektyw np. 55-200 lub 70-300 VR. A ma ktoś może z was linka do fotek wykonanych nikonem d3100 + 18-105 VR ?
Pozdrawiam
Dziękuję za wszystkie posty :) Narazie jestem skłonny kupić d3100 + 18-105VR a puzniej moge zbierać na jakiś lepszy obiektyw np. 55-200 lub 70-300 VR. A ma ktoś może z was linka do fotek wykonanych nikonem d3100 + 18-105 VR ?
Pozdrawiam
Ślubna ma taki zestaw. Ostatnio aparat i 18-105 były wykorzystywane w studio i dały radę znakomicie.
Później można dokupić inne zabawki ;)