Zobacz pełną wersję : wyzwalacz blysku - wzbudzanie lampy
Czesc!
Przymierzam sie do zakupienia radiowego wyzwalacza lamp (u mnie systemowych). Przeczytałem kilka wątków i testów i nie rozumiem jednej rzeczy: jak to jest z tym wzbudzaniem. Rozumiem, że chodzi o to, że po jakimś czasie lampa przełącza się w stan czuwania i potem trzeba ją wzbudzić. O to chodzi?
Jeżeli możecie to napiszcie w których wyzwalaczach to działa. Generalnie myślę o Pixel rook lub photix strato muliti II.
Pozdr
Art Erie
27-12-2012, 13:23
[...] Rozumiem, że chodzi o to, że po jakimś czasie lampa przełącza się w stan czuwania i potem trzeba ją wzbudzić. O to chodzi?
Jeżeli możecie to napiszcie w których wyzwalaczach to działa. Generalnie myślę o Pixel rook lub photix strato muliti II.[...]
Tak właśnie o to chodzi; odnośnie tych wyzwalaczy niestety nie pomogę.
A w pixel kingu to dziala?
A w pixel kingu to dziala?
w kingu działa, botox wyzwalacza z ttl. czyli działa dokładnie tak samo jak lampa na sankach.
Art Erie
27-12-2012, 15:38
Moje SB 800 po godzinie spędzonej w odbiornikach PK nie mają zamiaru iść spać, więc nie potrafię odpowiedzieć.
W Phottix Strato II to działa.
W większości lamp w menu ustawia się czy lampa ma iść spać, czy nie.
Jak ustawisz na nie, to nie ma potrzeby jej budzenia ;)
Jak na tak, to pierwszy pstryk ja budzi, drugi robi fotę z błyskiem.
adolfik9501
28-12-2012, 00:43
Powiedz to właścicielom popularnych YN, które chyba obecnie stanowią większość ;)
Dla przykładu tak jest w YN560, ale YN460 wyzwalane jest za pierwszym razem. Ale jak się nie zdąży w ok. 30 minut to i tak lampa się wyłączy.
Co by nie mówić bardzo przydatna jest możliwość wyłączenia usypiania/automatycznego wyłączania. Dobrze, że są również starsze lampki co takich ficzerów jak oszczędzanie energii nie mają, więc mogą stać na wyzwalaczu do wyczerpania baterii.
Czyli rozumiem, że większość w ten sposób sobie radzi z tym?
A czy lampa wchodzi tak szybko w stan uśpienia jak na sankach?
Ja fotografuje głównie rajdy samochodowe i tam niestety nie ma możliwości na powtórkę sytuacji ;)
adolfik9501
28-12-2012, 12:00
(...)
A czy lampa wchodzi tak szybko w stan uśpienia jak na sankach?
Ja fotografuje głównie rajdy samochodowe i tam niestety nie ma możliwości na powtórkę sytuacji ;)
Systemowe lampy na sankach korpusu wybudzają się w momencie lekkiego naciśnięcia spustu, więc jak zaczynasz ostrzyć lampa się budzi.
Systemowe lampy na sankach korpusu wybudzają się w momencie lekkiego naciśnięcia spustu, więc jak zaczynasz ostrzyć lampa się budzi.
ok, a czy tak samo jak na sankach usypia?
adolfik9501
28-12-2012, 12:40
ok, a czy tak samo jak na sankach usypia?
A widzisz, nie napisałem pod cycacem wyżej: lampa usypia tak jak ma to zaprogramowane, nie ma znaczenia czy jest na sankach, wyzwalaczu, fotoceli, czy leży sobie w szufladzie.
Art Erie
28-12-2012, 12:56
A widzisz, nie napisałem pod cycacem wyżej: lampa usypia tak jak ma to zaprogramowane, nie ma znaczenia czy jest na sankach, wyzwalaczu, fotoceli, czy leży sobie w szufladzie.
Chyba nie wszystkie; moje SB 800 w sankach usypiaja po kilku minutach, natomiast w PK (zarówno lampa w sankach nadajnika, jak i odbiornika ) już nie (post #5).
Być może PK komunikuje się z lampami nie pozwalając im zapaść w drzemkę?
adolfik9501
28-12-2012, 13:00
Chyba nie wszystkie; moje SB 800 w sankach usypiaja po kilku minutach, natomiast w PK (zarówno lampa w sankach nadajnika, jak i odbiornika ) już nie (post #5).
Być może PK komunikuje się z lampami nie pozwalając im zapaść w drzemkę?
Na to wygląda.