Zobacz pełną wersję : N50/1.8 D - padl AF i skrzeczy
Witajcie
Wczoraj wziąłem do ręki moje d90 + 50/1.8 D od Nikkora oczywiscie, celują na moj obiekt i ....slysze charczenie (cos na rodzaj "jalowego biegu" w wiertarkach) i af nie ostrzy. Dzien wczesniej nie bylo problemow, wszystko dzialalo, chodzilo :roll:
Co moglo polecieć? Jakie moga byc koszta naprawy?
Eh...pech, rok temu będąc u tej samej rodziny, tez mialem awarie sprzetową..... :( :(
Pozdrawiam
T.
Czasami srubokret nie trafia w szczeline w obiektywie, sprobuj podpiac jeszcze raz.
Niestety :( Nic nie dało :(
Ale że co...? On się na tym zna, serwisuje obiektywy? Czy też miał takowy problem....?
marcin_G
30-12-2012, 00:03
Weź mały płaski śrubokręt i pokręć nim wałek napędu AF w bagnecie. Zobacz, czy obrót śrubokręta powoduje kręcenie się pierścienia ostrości, oraz czy wałek jest na stałe zazębiony z pierścieniem ostrości. Mi to pachnie na uszkodzenie łożyska wałka AF
Juz to sprawdzam....
A takowe łożysko ile może kosztować? Naprawa/wymiana?
marcin_G
30-12-2012, 00:07
Sprawdzałeś? I co?
Dopiero teraz sprawdziłem ;) Kręci się normalnie, ciągle, jednostajnie, bez przerw.
ps. Działa! :) Podłączyłem teraz do body i af działa :)
Wielkie dzięki Marcinie :)
marcin_G
30-12-2012, 00:15
Zawsze do usług :)
I do tej rodziny już nie jedź ze sprzętem :D
Tak, kreci się stale. Przy zablokowaniu wieksza siła i działa. Północ Mazur.
Ale tak jak pisalem - wszystko już działa :)
Ale że co...? On się na tym zna, serwisuje obiektywy? Czy też miał takowy problem....?
Jak dziala to dobrze :). A co do pytania to chodziło mi właśnie o to, że się na tym zna.