PDA

Zobacz pełną wersję : Przesiadka z D80 - gdy liczy się szybkość i film

Placek
26-12-2012, 21:45
Szanowni

Po przeczytaniu wielu wątków tutaj jak i na Dpreview oraz tym co wypluwa dr.Google stwierdziłem że napisze tutaj co by finalnie rozpatrzyć za i przeciw lub jak ktow woli dostać obuchem.
Temat był dotykany tu i ówdzie ale mam wrażenie że dość dobrze wiem czego mi potrzeba a przy tym brak mi praktycznego obycia z niektórymi sprzętami.

Obecnie używam:

Nikon D80 + 35mm 1.8 oraz 18-200 3.5-5.6 przy czym stałka w 95%
Fotografuję amatorsko ale nigdy na automacie
W chwili obecnej potomstwo pochłania praktycznie całe karty pamięci dlatego stałka tak potrzebna
Wyjazdy okazjonalnie a co za tym idzie magazoom kurzy się w szafie

Potrzeby:

Integracja foto+video przy czym priorytetem jest ciągle foto
Priorytetem są zdjęcia i zasugerowałem się bezlusterkowcami ale jezlei warto ukłonic się lustrzance to tak uczynię
Dobry AF który pozwoli uchwycić najcenniejsze chwile z szybcko poruszającym się potomstwem
Dobre zdjęcia do czułości 3200/6400 – (mój obecny D80 przy 1600 już kapituluje)
Możliwie mały gabaryt – dobrze jeśli nowy aparat nie będzie wielkości D80 ale nie jest to kluczowe
Nagrywanie filmów bez hałasów charakterystycznych dla pracy AF w lustrzankach (oczywiście z pominięciem SONY)
Dobrze gdyby był wizjer – zboczenie po lustrzance
Dobra stałka max 35mm i 1.8 (z nikonowej jestem b.zadowolony)
W ciągu 1-1,5 roku dokupię zooma co by mieć zapas na ściągnie dziatwy

Moje typy wraz z obawami:

NEX-6 wraz z obiektywem 35mm 1.8
- jakość zdjęć słabsza niż u konkurencji
- AF wolniejszy
- brak stabilizacji w body – nie wiem czy stabilizacja ma znaczenie przy stałych obiektywach?
+ cena
+ bdb filmy

Olympus E-M5 wraz z obiektywem Panasa 20mm 1,7 lub Zuiko 45mm 1.8 (choć ten już nieco wąski)
- mniejsza matryca (podobno ma to znaczenie przy odwzorowaniu szczegołów)
- 4/3 uważane jako technologia mniej rozwojowa w stos do APS-C
- cena
+ szybkość
+ stabilizacja
+ wybór wielu redakcji jako wyznacznik

Panasonic G5
Wydaje się mieć większość zalet i wad olka poza wyborem redakcji, jest także większy i tańszy od niego

Wiem że te aparaty są w różnych segmentach cenowych i nie ukrywam że Olek będzie się wiązał praktycznie z podpisaniem papierów rozwodowych ale taki zakup to przynajmniej 4-5lat wspomnień więc może się szarpnę (kiedyś mi wybaczy)
W kwestii filmów to ich nagrywanie jest jednym z powodów dlaczego pozbywam się lustra i małpy – mam dość ganiania z dwoma sprzętami, ma być jedna pucha możliwie mała i nagrywać filmy lepsze niż obecne Smartfony.
Tych co zechcą mi namieszać Fuji od razu uprzedzam – naczytałem się o powolnym AF i filmy są dużo słabsze niż konkurencji (ale piękne szkło 35mm 1.4) – jeżeli się mylę to proszę wyprowadzić mnnie z błędu.

Proszę doradźcie sprzęt w który nie wtopię kasy, jestem gotów przyjąć konstruktywną krytykę wraz arumentami na kazdą inną propozycję.

Mekano
26-12-2012, 21:53
NEX-6 wraz z obiektywem 35mm 1.8
- jakość zdjęć słabsza niż u konkurencji

A, ktora konkurencja lepiej zrobi od Nex-6?
A co do filmow, GH2 kreci ladnie filmy, tylko, nie wiem na ile lepiej od Sony, nie bedziesz mial tak widocznych efektow "mory" jak w przypadku Nex-a.

Placek
26-12-2012, 21:59
A, ktora konkurencja lepiej zrobi od Nex-6?

Z subiektywnych wniosków wyciągnietych ad testów NEX6 i Olka wypada że jednak Olek przoduje.
Podpieram się tutaj oceną obu na blogu:
http://www.photographyblog.com/

Mekano
26-12-2012, 22:05
a w czym przoduje ten Olek? pokaz bezposredni link jesli mozesz, bo nie widze..

Placek
26-12-2012, 23:55
Chodziło mi o porównanie zdjęć które będąc na podobnym poziomie finalnie dokonywane są przez sprzęt o parametrach:

" Olympus OM-D E-M5, Panasonic Lumix G5 and Lumix GH3 – tend to boast faster auto focus systems, quieter shutters and a wider selection of lenses but the ultra high-resolution EVF, highly customisable user interface and larger sensor of the Sony NEX-6 definitely make it worth considering."
czyt. zblizony efekt przy wymienionych zaletach.
http://www.photographyblog.com/reviews/sony_nex_6_review/conclusion/

Mekano
27-12-2012, 01:04
Ja sie przesiadlam kiedys z d80, na d90 roznica to, male "wow", ale po dokupieniu Nex-a 5N, bylo duze "wow", ale i tak Nikon zostal.. Moim zdaniem, nie ma sensu duzo myslec nad wyborem, bo od tego glowa boli.. 5N powinien Cie zadowolic.

bogdi64
27-12-2012, 01:21
jeśli chodzi o olympusa masz największy wybór szkieł wśród bezlusterkowców, Olympus EM-5 to w tej chwili włącznie z kitem i 45 cena poniżej 5 tyś, z tą samą matrycą i af są jeszcze E-PL5 i E-PM2, do tych dwóch modeli możesz dokupić wizjer

Placek
27-12-2012, 12:17
Punkt dla Sony za obiektyw:
http://www.ephotozine.com/article/sony-e-35mm-f-1-8-oss-lens-review-20665

Gdybym się zdecydowal na sony pojawia się pytanie czy warto brac to szkło czy może coś pod bagnet A (z adapterem) ze stajni "Alfy" ?

qbic
27-12-2012, 13:39
Zabawy z adapterami są dla hardkorów.

stachmuszel
27-12-2012, 14:20

Możesz to rozwinąć. Bardzo dużo ludzi używa np. korpusów NEX+adapter+optyka.

serafin1
27-12-2012, 14:43
Możesz to rozwinąć. Bardzo dużo ludzi używa np. korpusów NEX+adapter+optyka.

to są przeważnie emeryci, którzy jak mają wolny czas od wnucząt, to mają potem w zamian zabawe z tym adapterami ;)

stachmuszel
27-12-2012, 14:47
to są przeważnie emeryci, którzy jak mają wolny czas od wnucząt, to mają potem w zamian zabawe z tym adapterami ;)

Fajnie, jestem emerytem :-)

Pawel92
27-12-2012, 14:55
Warto chyba zadać sobie pytanie, ile naprawdę jest takich obiektywów, których chciało by się używać za wszelka cenę. Tylko dla ich cech/zalet/wad. Ile z nich posiadamy? Samo używanie adapterów, "bo się da" i gdyż mamy szkła przystosowane do tego celu jest, IMHO, mniej skuteczne niż używanie korpusu z "przystosowanym" do niego dobrej jakości szkłem. Nic odrywczego, ale może warto przypomnieć :wink:
Samo używanie szkieł MF ma też sporo ograniczeń. Również korpusu typu NEX sprawdzają się jedynie w pewnych typach fotografii.
Hardcore, to może lekka przesada, chociaż... :smile:

drdln
27-12-2012, 19:33
Jak ma się Ollyego, i nie ma peakingu, to pewnie tak :D

ekonet
28-12-2012, 23:45
Nie uczyli w szkole gdzie nalezy stawiac przecinki?

Od zwracania uwagi na ortografie, sa tu moderatorzy. Szczegolnie jeden, ekonet ;-)

a co watek jest o przecinkach, czy o czym?
[...]
dokladnie.. wiesz, niektorzy chcieli by tez zablysnac.. ;)
OK, to ja sobie zabłysnę. ;)

Parę słów.

Bardzo proszę, aby ograniczyć wzajemne złośliwości.
Kto mnie zna, ten wie, jak nie lubię niechlujnej pisowni i że potrafię przeczołgać za złośliwe naruszanie zasad w tym zakresie. Ale nie lubię tego robić i dlatego najczęściej po prostu po cichu poprawiam znalezione "kwiatki".
Nie ma jednak powodu, abyście Wy sadzili sobie tu wzajemnie złośliwości z powodu jakichś głupich przecinków, chociaż rozumiem i wiem po sobie, że niechlujna pisownia potrafi być irytująca i przeszkadzająca w odbiorze treści. Proszę jednak pozostawić korekty i sankcje Waszemu ZOMO, czyli moderatorom. ;)
Jednocześnie bardzo proszę też o przykładanie się do poprawnego pisania, bo oprócz ważkich treści prawidłowa forma jest też tym, czym chcemy, by wyróżniało się nasze forum, z tego powodu nie znajdzie tu uznania ktoś, kto np. będzie się szczycił niezwracaniem uwagi na jakość wypowiedzi (są tacy!).
Co do tej konkretnej sytuacji: porozmawiałem z moimi kolegami moderatorami, którzy brali udział w "akcji" w tym wątku i po tym podjąłem decyzję o anulowaniu kar. Proszę traktować to jako nasz ukłon w Waszą stronę i wyciągniętą rękę do zgody. :)
Miłego wieczoru.
KP

Dodam, że 1. nie wspomniane tu przecinki były powodem bana, 2. to nie Jacek_Z ukarał banem.
Proszę wszelkie uwagi kierować do mnie, jako do super moderatora.

kh29228
29-12-2012, 00:02
Krzysztof, ale zobacz, do jakich absurdów tutaj dochodzimy... piszesz, że rozmawiałeś z moderatorami, którzy brali udział w jakiejś akcji, no kurcze, to teraz moderatorzy biorą udział w jakich akcjach, walkach z innymi użytkownikami, a że mają swoje możliwości to tak sobie wyrzucają jakiegoś użytkownika, bo odważył się wyrazić swoje zdanie na jakiś temat...

ekonet
29-12-2012, 00:05
Oj, tak na wyrost nazwałem to tutaj "akcją", tak naprawdę to nikt niczego nie organizował i było to tylko parę pochopnych i zbyt szybkich decyzji. Skupmy się na tym, że nie powinno być takich przepychanek i my nie powinniśmy też tak zareagować. Urażonych przepraszam.

kh29228
29-12-2012, 00:12
broń Boże, nie chciałbym bez sensu teraz drążyć tematu, ale fajnie byłoby gdyby Mekano wróciła do naszej, zdominowanej mimo wszystko przez mężczyzn, społeczności, więc może mod, który tak pochopnie zadziałał, mógłby zaprosić naszą hiszpańską koleżankę z powrotem na nasze forum... byłby miły koniec, niepotrzebnego nikomu na koniec roku, problemu:)

matys
29-12-2012, 00:22
Skoro temat skacze po wątkach, to i tu odpowiem... ekonet dziękuję za głos rozsądku...

Wyraźnie nie tylko mekano miała dzień słabości, a takie "poprawki" pochopnych decyzji przywracają wiarę w to, że forum zbyt się nie zmieniło po "zmianach" i pokazują, że mod nie kamień i serce ma ;-) pozdrawiam

andrzejek
29-12-2012, 00:38
e
[
Dobry AF który pozwoli uchwycić najcenniejsze chwile z szybcko poruszającym się potomstwem
Mam i używam bezlustekowców, ktore maja dobry i szybki autofocus, ale.....wlasnie ale.Jeśli obiekt jest nieruchomy autofocus wystarcza, jesli obiekt jest ruchomy, przemieszcza sie jak to zwykle dzieci....to autofocus tu polegnie, niestety kontrastowy autofocus nie wyrabia .Dlatego osobiscie mimo zadowolenia z jakosci zdjec, wagi i gabarytow bezlusterkowcow sam sie zastanawiam nad kupnem niestety lustra z fazowym autofocusem.

Placek
29-12-2012, 13:55
e
Mam i używam bezlustekowców, ktore maja dobry i szybki autofocus, ale.....wlasnie ale.Jeśli obiekt jest nieruchomy autofocus wystarcza, jesli obiekt jest ruchomy, przemieszcza sie jak to zwykle dzieci....to autofocus tu polegnie, niestety kontrastowy autofocus nie wyrabia .Dlatego osobiscie mimo zadowolenia z jakosci zdjec, wagi i gabarytow bezlusterkowcow sam sie zastanawiam nad kupnem niestety lustra z fazowym autofocusem.

Własnie tego typu uwagi są dla mnie kluczowe. Andrzej mógł byś rozwinąć o jakie parametry dokładnie chodzi. Czy dobrze podejrzewam że chodzi tu o AF bazujący na detekcji fazy ?

Placek
30-12-2012, 23:24
No i trochę się wyjaśniło.

Dziś poszedłem na małe "macanko" w przedbiegach odpadł Olek - niestety ta namiastka gripa dla mnie personalnie wypadła słabo.
NEX6 - tu już lepiej, aparat pewniej leżał w dłoni ale coś nietypowego miałem z wizjerem, mianowicie przykładając do niego oko miałem wrażenie zamglenia całego kadru - wiązało się to z faktem iż rzęsami dotykałem bezpośrednio do szkła wizjera. W lustrzance osłona wizjera daje dodatkowy dystans i dlatego mam uczucie patrzenia w odseparowane od otoczenia źródło.

Z ciekawości poszedłem na stoisko Panasa.
G5 - małe to to i zgrabne ale dość plastikowe, wizjer o niebo bliższy lustrzance niż w Sony, grip wyczuwalny - mi bardziej pasujący
GH2 - delikatnie większy od G5, przyciski chodzą ciężej - ma się wrażenie obcowania z aparatem o klasę lepszym. 4 przyciskowy układ navi wygodniejszy niż 4-przyciskowy ale na jednym pierścieniu w G5. Wizjer podobnie jak w G5.

PS. Dziękuje za wszystkie propozycje handlu zgłoszone na PW. Nie zasadzam się na używkę a dodatkowo Olek odpadł, NEX7 jest moim zdaniem nie wart swej ceny w porównaniu z 6.